Header

Monday, January 09, 2006

Slamat Hari Raya Qurban

Aku nk amik kesempatan ni utk wish " Slamat Meyambut Ari Raya Aidil Adha" buat semua korang kat luar sana yg muslim yerlaaa...:)

This year aku beraya kat umah mama lagi kat PJ Old Town so kpd my friends yg nk beraya ker umah kitorg...silalah dtg ke PJ yer, aku xder kat sri kembangan seharian esok. menu utama ari raya kali nih ialah soto Banon ala singapore n laksa...menu² yg lain ada gak seperti tapai pulut hitam(mesti best ni...klu yg putih tu aku kureng suker...tp klu yg guna beras pulut hitam ni suker sket laa) n biasalaa beraneka jenis kuih- muih yg lain laa.

errrmmm...actually, aku terbyg² lagi suasana masa raya aji kat kg aku masa dedolu time aku bebudak lg...sungguh indah masa tuh...kitaorg masa raya aji pun dapat duit raya gak tau, mayb dh jadi tradisi kot, aku pun xtau laa...janji aku dpt duit raya..bestnya...duit yg aku dpt tu aku xbuat blanja tau...aku simpan elok²...duit tulah jadi duit blanja nnti kalau aku nk beli perperpun. dah jadi tradisi family aku, kitaorg adik beradik hanya diberi duit blanja ke sekolah sahaja..kira² dlm rm0.30 kot masa tuh dari aku standart 1-3..dah standart 4 klu aku xsilap baru aku dpt duit blanja skolah rm0.50 sehari. selain dr duit tu kitaorg xkan dpt duit blanja lain dah...ehh..nape aku melalut ke duit skolah lak nih....niat asal aku just nk ckp psl kemeriahan raya hari kat kg aku jer....so continued blk....dipendekkan cerita suasananya mmg amat berbeza skali sekarang. masa dedulu kitorg raya aji pun kemeriahan dia saling x tumpah mcm raya puasa gak xder bezanya...cuma kalau raya aji nih menu utama dia lagi meriah laaa...coz kebanyakkan rumah yg kita ziarah tu sure akan hidangkan nasi sebagai menu utama maklumlaa kan daging korban byk kan...dpt free lak tuh.

Slalunya klu time raya 2-3 minggu slps tu, mesti lauk utama kat umah kitaorg adlh daging korban leeer. klu tak slalu tu ikan ler, xpun kengkadang ayam...skali sekala jer dpt mkn seafood mcm sotong ker udang ker n extra² laaa.klu time umah kitaorg lak yg korban thn tu aku lg syok kalu mak ayah aku wat kenduri jemput org dtg mkn umah drp bahagi² kan daging korban tuh. bkn apa kalu kenduri kat umah...sure umah aku jd bkn stakat happeningg malah gempak gitu...havoc ler disebabkan sepupu sepapat n sedara mara aku yg lain...maklumlaa kanak² ribena kan masa tuh...yerlaaaa mak² sedara n sedarayg lain(yg dah besaau² ler time) kan bz memasak so kitaorg lepas bebas ler masa tuh....ahaksss.

Itu cerita raya haji masa dedulu, skrang ni ngan peredaran zmn yg sungguh ler lajunya....semua itu mayb tdk dpt dirasakan lg oleh kanak² yg sebaya pada masa skrang nihh...usahkan budak town bebudak kat kg aku pun aku rasa cuma merasa tempiasnya sahaja...skrang ni aku rasa sambutan utk raya haji seakan² dilupakan saja....erm.....sedihnya....:(
Camna?

5 Comments Uols:

prebetsabu said...

mmm.. slamat ari raya..
sori V, raya aji ni tak dapat balik klate.. lgpon kan dah balik raya posa aritu.. ehehe.. turn raya kat umah B la plak.. ehehhehee..

tp tu la, mmg raya aji ni tak semeriah raya posa... tp pada still ada valuenya yg tersendiri.. maybe perubahan suasana ari raya, tak kira raya aji or posa, sume org akan rasa, sebabkan oleh peredaran umur.. tp kalu kita tanya bebudak kecik, dorang akan still rasa ari raya adalah satu ari perayaan yg amat seronok.. mungkin tradisi zaman dedulu mmg dah takde, but as time goes by, new tradition will be generated thus itll make its own significant impact.

tak saba nak tolong org masjid lapah daging.. i/allah, next year kalu ada rezki, kita join korban lembu sebahagian nak V.. lgpon, time tu, kita raya aji kat klate, raya posa kat PJ.. ehehehhe.. sabo je la...

masviona said...

erm....pose kat PJ ke?....memanalah, nk wat camner isteri yg setia akn sentiasa redha d cc suaminya walau apa jua keadaan...:)

Anonymous said...

camner ngan smbtn raya haji ko viona??mesti syokkan...aku nih xder sape kat sini..beraya kat shopping compleks jerlaaa...:(

masviona said...

alhamdulillah....sronok laa gak..mcm raya pose gak ler...ahakss...menunya xpyh ckp ler...nasib baik ler perut aku ni kecik jer.la nape ko smpai beraya kat shopping compleks jer, ko xblk kg ker?kg ko kat aner?nape xdtg jer umah kau..heheh

Anonymous said...

What a great site 1950's mens sweater Wisconsin pilates studio Demarini baseball bats Buy order nexium valtrex+contraindications Bmw 325 2006 floor mats Free fat men sex movies Timers basic command cisco rip Nike acg backpacks http://www.travel-9.info/sell-net-com-tenuate.html Wedding invitations save date cards An vw car pull small camper http://www.ambienpurchase.info/Dresses_my_fair_lady_costumes.html email filter for netscape Jeep cherokee xj nerf bars Quitting smoking results reality preggo

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!