Header

Monday, March 10, 2008

Nak Crite psl PRU ke Duyung ni???

Apa mcm korank sumer??Deman PRU korank sumer dh kebah ke?so puas hati ke ngan resultnye??Apa2 pun kta trima jerla sumernye ngan rela hati...hrpnya pd pihak yg menang tuh jgnler lupakan janji2 yg ditaburkn kpd rakyat sblm ngundi dlu. Pd pihak yg xmenang lak (saja malas nk guna ayat "kalah")...leh ler kukuhkan lg manifesto utk 5 thn akn dtg yer.Pada korank2 yg dpt durian runtuh lak sempena PRU kali nih, yerla manaler taukan ada org tuh sebukkn diri ngan tampal2 poster, ada gak yg bz bodykn diri sendiri ngan join2 kempen2, ada lak tuh sebukkan diri ngan jaga peti undi masa hari ngundi tuh, ada gak yg membodekkan dirinye...whatever is...huhuh..JGN LUPE LER UTK BELANJA AKU SKALI....huhuh. Apa ke kaitannye aku ngan they olls tu sumer ek???hrp maaf aku xde kaitan sama skali..acah je td tuh.

Dlm pd korank sumer dok sebuk pangkah memangkah nih, ALHAMRA AUTO SPA still dibuka sprt biasa...cumanya ditutup agak awl. Dlm kol 8.30 pm tuh semua dh ready nk kuar, aku plan bawak diorg sumer jenjalan kt Mid Valley...Mid Valley lagi...yerla dh aku mmg suka Mid valley...Masviona ngan Mid Valley mmg xleh dipisahkan. kwang3x. korang jgn percayalah aku temberang jer tuh..aku ngan mid valley xde kaitan perperpun. abis tuh nk wat camner lg Mid Valley jerla, dah aku ajk Prebet gi Berjaya Timer Square dia xnak...alasan streotype dia ialah...alaa nk msk town KL ker...xnk ler..sesak ler, jem ler...mcm2 ler...mmg prebetsabu xsuka msk bndr KL..tp klu gi Low Yat snggup jer...apa2 jerla...aku pun redha jerla..."samit na wa atok na" (spelling dia mmg xbetul...jd xyah ikut) jerla. aku rasa Azral phm ler maksudnya sbb dia tgh blaja Bahasa Syurga skrang nih.

Dah smpai jer Mid Valley, jenjalan sana sini..eh first tuh we olls gi book tiket lu...plan nk tgk Duyung. pas dh book ticket sumer, isi perut lak kt secret recipy..KFC la...hehhe.pastu shopping kat carefour jap beli brg2 kerpeluan little princess tuh..then rendek lg n lagi.

Dalam kol 11pm gitu start gerak ke GSC...masuk panggung 4. nilah movie pertama yg aku nonton utk thn 2008 nih...dah agak lama aku n prebet xmsk panggung maklumla ada ank kecik kan. korank pasan x??nilah fisrt movie n pengalaman pertama Avin masuk panggung...jgn xpercaya umur 7 bulan dia dh masuk panggung. alhamdulillah dia tgk Duyung dr mula smpai abis..xtdo walau sesaat pun...n korank percaya x..dia xnangis langsung...sket pun xbuat onar dlm panggung tuh. hepi n excited jer dia tgk duyung tuh. bila dh abis movie tuh n lampu dh pasang..baru ler dia terjerit2 happy n excited smpai melompat2 kan badannya...pastu baru ler org2 kat depan ngan blakang dok pandang2 senyum2 n agah2 dia..terkejut agaknya sbb xsangka ada baby, siap 2-3 org couple yg kat seat blakang ktorg pun ter excited sama...xhabis2 dok cubit2 pipi n pegang2 tangan Avin..agaknya kalu Avin pndai ckp sure dia ckp..."ala akak n abg jgn ler cubit pipi tembam sy ni, sakitla"..huhu.

Aku n prebetsabu dah diskus awal2 dah kalu kata Avin wat hal kami trus blah sbb nnti kacau mood orang lain lak kang klu dia melalak or wat suara2 merenggek dia dalam panggung tuh, even masa beli ticket pn dh pesan klu leh nk yg lane tgh tp belah hujung sbb nnti senang nk cabut incase perper hal yg x diingini jd nnti tapi rerupa2nya yg jadi lain mcm lak, sampai ler kami berjalan kuar dr panggung tuh dia lom abis2 lagi dok menjerit2 happy...mulut lak xhabis2 dok bercakap2 tp bahasa dia sorang jerla yg tau...agaknya wat ulasan psl criter duyung tu td kot.

So ni ada sket guidelines kalu korank...khas buat wife n hubby memasing klu kata dh lama xleh msk panggung sbb ada ank kecik...ha ikutla panduan nih.

1) Dari umah biasakan anak2 anda dengan ajarkan dia tgk cd or dvd utk baby (cd or dvd utk budak2 mmg byk tp korank cari utk baby punyer)..sbb nk tarik perhatian n minat dia...tp beli ler cd pendidikan yer...jgn ler ko bg baby tuh tgk cd citer rock lak...kang nnti besau jer dia pndai sebut roookkkkk uuuu je. skarang ni kt pasaran byk tau cd2 ilmiah utk baby2 nih. dlu aku pk leh ke baby2 nih tgk n blaja dr cd nih kan...tp aku dah laluinya mmg boleh...aku dh start ajar Avin tgk cd2 nih dr umur dia dkt2 5 bulan. klu ikut recomandation dr cd tuh dr 0 bulan -12 bulan tau...cth2 cd yg elok utk perkembangan baby anda ialah..Baby Bright (dia ada byk version kena pilih, pilih ikut umur baby anda, aku dh beli version 1 n 2), little einstain (dvd nih aku dh beli tp tggu dia besar sket bru kasi tgk..sbb aku tgk yg nih agk kompleks sket utk baby bwh 1 thn)...ala byk lagi ler korank gi je cari kat mana2 kedai video speedy video ke apa ke.

2)Pastikan...(pastikan engkau dengan aku...hehe) baby anda dalam keadaan yang selesa, sbg contoh pastikan pampers dia kering n selesa.

3)Pastikan perut dia telah diisi..that means bg susu sesiap sblm masuk panggung...baby pn mcm adult gak klu perut kosong..sure meragam kan. pastu prepare kan susu sesiap sebaik jer nk msk wayang tuh..sbb nnti kalau dia nk susu lg leh trus kasi.wayangkan 2jam lebih so korang conggak sendri le waktu minum baby korang.

4)Manjakan dia lelebih sket...biar smpai hubby korank jeles..which is korang usap2 ler dia lelebih sket..gosok2 blakang ker..usap2 kepala dia ker..ala ibu2 sure tau nyerlah maksud aku nih kan...manjakan anak korank ikut still sndri2 ler.sbb masa memula masuk dia agak takut sbbnya dalam panggung tuh gelap pastu lak sound system dia kuat...so kecut perut gak ler baby tuh for the first time kan...lelama sket, bila dia rasa dia slamat kat situ baru ler dia start enjoy ngan surounding baru dia tuh.

sekian ler, panduan utk anda semua..huhu..tp kalu tgk mood baby anda tdk ok pd hr tersebut dinasihatkan utk anda jgn ler membawanya kerana kalu baby anda membuat hal..pastilah anda akan dikutuk n dimarahi oleh org2 dalam panggung tuh nnti.sekian harap maklum.
Camna?

2 Comments Uols:

prebetsabu said...

hihi.. girangnye Viona bercerita pengalaman pertama Puteri sulong dia masuk panggung...

Tak dinafikan, merupakan pengalaman yg pling seronok.. tgk anak kita belajar something new.. seram sejuk pun ada masa melangkah masuk ke dalam pangung.. takut kang Avin wat hal ke, menangis ke.. suspense...

Tp Alhamdulillah, sumenya berjalan ngn amat lancar and melebihi jangkaan kami sume.. thanks Avin Nurdamia Alhamra!

Aku rasa sure ramai reader blog ni yg akan pandang seraong sikit kat kitorang.. "Eleh.. ni la dia parents modern zaman skrg.. tak tau ke bukan elok masuk panggung! Anak kecik lagi dah ajar bende bukan2"...

Pada aku, apa salahnya kita beriadah bersama, especially bersama keluarga? Menonton wayang pada kami adalah suatu aktiviti sosial yg dapat melahirkan satu suasana romantis & akrab... aku bercakap ni dalam konteks yg sehat...

Kami sebulat suara cuba utk mengmalkan sikap open pada Puteri Avin kami, yg mana pada kami, tak salah kalau kita dedahkan dia pada sesuatu yg positif.. mmg rata2 org akan pikir wayang = maksiat.. tp insyaAllah, kami akan jadikan persepsi yg tak berapa tepat tu sbg suatu aktiviti ygsehat utk kami sekeluarga.. dari kecik ni la dia patut di ajar menilai yg mana baik n mana buruk.. and dari kecik ni kami nak diatau, bende yg baik bole bertukar buruk n vice versa jika tak kene gaya.. so baik kita baja n ajar dia bagaimana to turn the dial the right way...

Pada kami, kami tak mau anak kami dimomokkan dgn psikologi kuno, mengatakan itu tak boleh, ini tak boleh. Selagi bende tu belum melanggar apape hukum, kami akan kata pada Avin - "Buatlah Avin, cuba n rasa. Walid n Bonda sentiasa disisi utk guide Avin."

So kepada couple2 bodoh piang yg dok wat maksiat dalam panggung tu, sudah2 la... igt dosa, igt orang ramai... ada guideline utk berkasih2an.. jgn cross the border ok?

*CD Baby Bright tu mmg bagus aaa... Avin sentiasa teruja bila tgk cd tu.. secara tak langsung dapat meningkatkan perasaan ingin tau dia.. she is now more responsive, and sentiasa alert ttg sesuatu.. alhamdulillah.. moga sifat ingin belajar ni akan sentiasa mekar dalam diri dia even bila bonda n walid dah tiada...........

prebetsabu said...

gambo2 avin ada kat sini : http://picasaweb.google.com/muhamadnasron/FirstTripAvinNurdamiaAlhamraKeCinema?pli=1

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!