Header

Thursday, March 27, 2008

Foreign Worker????

Senario di Malaysia pd masakini, jika seorg majikan mahu mengmbil pekerja asing mereka akan dilabel sbg tdk patriotik, tidak mempunyai sensitiviti cintakan negara sendiri dan mugkin lebih teruk lg golongan ini dianggap tamak dan hanya ingin mengaut keuntungan semata2.

mcm2 alasan n komen ler yg kta dgr, tentang pekerja asing nih byk dtgkn masalah ler, menyamun, kes2 jenayah2 besar...membunuh...n blaa...blaa lg la

Before this, aku pn mcm ala2 agree le ngan pndpt majoriti kan, mmg my point of view pn lebih kurang camtu ler eventhough aku tau ada baiknya gak.tp skrang ni aku mcm dah agak tdk menyokong 100 percent lah plak...mayb sbb dh terkena btng hidung sndri kot...aku nih bukan lah nk kondem bangsa sendri...tp dh mmg kenyataannya mmg mcm tu..nk wat camne lg..xkan nk tutup mcm tu jer kot...terpaksa lah gak aku listkan kt sini antara sbb kenapa majikan2 kt luar sana tuh lebih rela menggajikan pekerja asing nih, xkisah ler bangla ker, mynmar, nepal, indon n ramai lg ler

1) memilih kerja..demanding lak tuhhh
kerja2 mcm pak guard ker, jd pekerja kilang ker, keje kedai makan ker...or...hehe basuh kete ker???xnak sgt...malulah...kerja xde standart lah...(hello nk kerja standart2 kalu blaja ler pepndai kasi dpt degree or master..kalu stakat sijil or SPM pngkt 3 kerja mcm mana lg yg korang nk pilih...manager, general manager..director???)
ALASAN
kerja penat lah..beratlah kerja tuh
laaa kena keje tgh panas terik ker...xnak ler nnti hitam
kulit(padahal kulit sedia asal tuh xdelah cerah sgt pun)
kalu leh nk ler keje yg at least ada opis yg lawa2 sket...ceswages tol laaa

2) Agak Kurang Rajin (a.k.a PEMALAS,kalu tulis ayt tu trus tkt ada lak yg melenting n naik angin) biasalah org tempatan ni kan slalunya sensitif xtentu psl n slalunya jenis xleh trima hakikat.Bila kita suruh wat kerja ada jer menjawabnya
ALASAN
kejap lagi lah bos,
pasni sy mesti wat punya, skrang ni nk rest lu bos..dh lenguh dh
tulang2 nih n sendi2 nih sumer.
ala bos sat gi saya settlekn skrang ni sy nk bakar nyamuk jap (merokok ler tuh)
yg mcm tuh ok lg, ada gak yg time kerja pn rokok masih kat tangan..
mana mau tahan beb...kalu customer tgk kan agak kureng ok sket peel mcm tuh.


3) Suka Tidur Time Kerja n Wat Kerja Suka Bertangguh.
ALASAN
smtra xde keje nk wt nih baik ler tdo lu, kang keje dh byk xleh tdo dah..
diri sndri yg anggap xde kerja...padahal berlambak lg keje yg pending)

4) Time wat kerja berkira tp time makan...huhu..tau2 sendiri ler
ALASAN
smlm aku dah wat dah keje nih...aaah..hari ni biarlah org lain lak
yg buat...barulah ADIL...kalu x mana nk fair asyik aku jer nk wat keje
nih (even baru skali dia wat keje tuh)
time mkn lak...first come first serve...sapa lmbt smpai masa makanan
smpai so nasib badan diorg ler...time wat kerja amalkan budaya
"ingt kat kawan belakang" time makan lupa sumer tuh trus jd
"lupa kat kawan belakang".

5) Manja lebih..sumer benda majikan kena support..even selipar yg dia nk pakai
hari2 pun majikan kena belikan...apa kes???bkn tuh saje, pakaian koyak...jarum ngan benang pn mintak majikan yg sediakan...naik lemak btol kan.senang criter sumer benda klu nk pndai mintak jer...ermm..kdng2 malas nk byk criter..layankan ajerla...jgn mintak aku basuhkan seluar dalam masing2 sudah lerrr...xrela i tau!!!!
ALASAN
entah...aku pn xbrape nk pasti apa alasan diorg...ker nih termasuk dlm
kes kebajikan pekerja...layankan ajerla selagi bules.

6) Amik sikap pemahat dengan penukul (btol ke idak peribahasa tuh..tetiba blur..lupa apatah nama alat tuh).kalau kta xsuruh xdernye dia ngan suke rela nk wat satu2 benda tuh..nk gak dgr suare kta nih bg arahan..kan ke bagus kalu pekerja amik sikap prihatin ngan kerja masing2...xde inisiatif langsung.
ALASAN
maybe sifat PEMALAS kt atas menguasai diri kot

7) Sesuka hati mak bapak tiri laki auntie dia jer nk cuti...slalu lak tuh...kengkadang sbln smpai 5-6 kali..cuti lak tuh lama kengkdng seminggu.
ALASAN
nk balik kg...

8) Xtau nk jaga kebersihan tempat kerja n tempat tinggal
ALASAN
......

erm....malas ler aku nk ingt sumer2 nih...wat sakit hati, hempedu n pankreas aku jer...erm..tp tuler hakikatnya yg jd kat batang idung aku nih haaa....tp aku xderla nk menafikan yg foreign worker tuh sumernye ok...ada gak yg xok

weeeiii...pekerja dr Indon skrang nih dah demand lebih tau...kalu nk mintk kerja siap tnya bpe gaji, leh wat ot ke idak? mkn n pengangkutan cover ke x???ini kes benar nih..bukan tipu2...tp aku still apply utk dpatkan khidmat warga indon nih...next month maid aku dr indon smpai sini...huhu...nk wat camni dah terpaksa...suke xsuker trima jerla....n aku berdoalah sgt moga2 maid yg aku dpt nih...rajin, baik hati, pndai wat kerja, sihat n cergas, pndai jaga anak aku....jgn pndai jaga laki aku sudah...oooppsss...insyaallah...moga sumernya ok2 saja ya pak...huhu...hakikatnya...manusia tuh xkira bangsa or anutan mahupun warna kulit..sumernya sama saja...sifat n perangai itu sesuatu yg bukan kekal n boleh diubah...seburuk manapun kita...sejahat manapun kita...jika satu hari kita sedar n insaf...n ada sifat mahu majukan diri sdnri n ingin berubah....insyaallah...eloklh jadinya kita..xkira kita nih MELAYU ker, jawa ker, omputih ker...rambut lurus ker kerinting ker....sumernye boleh....insyaallah...aminnnn.
Camna?

2 Comments Uols:

cinoda said...

tol tuh viona...aku sokong 100 prts...manusia nih sumernye sama saje...cumanya terplng pd dri memsng utk jd baik or vice versa...heheh

waaa...dh ada pembantu ye buk....:)

masviona said...

aah...yela cinoda

lama xtggl jejak kt sini ker dh xslalu jenguk sini dah

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!