Header

Saturday, July 26, 2008

D.I.Y...women also can do it

Balik dari hantar my sis ke Hentian Kajang pg tadi, kami terus ke semenyih coz Prebetsabu nak amik dianyer barang kat pejabat pos semenyih. Lepas dah amik barang tuh, aku ngajak prebetsabu nyinggah kat nurseri bunga faberet kitorang nak carik barang sket tp malang skali barang tuh ngenggak ada seh. xperla then kami terus balik ke rumah coz aku baru teringat ada berbakul kain baju yg lom dicuci lagi..maklumlah stok seminggu kan.

Dipendekkan cerita, lepas dah siap² asing kan kain mana yg nak bsuh dulu mana yg nak rendam dulu.masuk kan kain yg mana nak basuh dlm mesin.then start lah kan per lagi.pastu aku ke dapur lak, kasi settle mana yg patut.
Tengah syok² washing machine tuh dok spain skali aku dgr bunyi kuat ngalahkan guruh jer bunyinye...lain macam je bunyinya aku bitau ler prebetsabu. aku dah agak mcm ada bendasing jer dlm tempat pusing² tuh kan. abes tuh prebetsabu wat derrkk jer..aku pun malas nak layan ler..memula aku soh ler di bukakan bendalah nih.

aku dah mengagak sure ada bendasing kat dlm benda kuning ni kan. skali korang tau prebetsabu jwb apa???kasi jiwa gueh panassss je ler ini mamat....grrrrrr...sabo jela


Prebetsabu:leh bukak ke benda tuh???

Masviona: laaa..dah byk kali dah v bukak.
(aku tau ler coz dah byk kali dah benda nih jadi. tapi slalunya dia jadi time prebetsabu xde kat sini so nak tak nak aku terpaksa bukak sendrik lah kan. tapi kali nih saje je lah aku nak mintak tolong dia dah nama pun ada laki kan xkan aku nak wat sendrik la...kalu keje² yg ala² feminin tuh leh la aku wat sndrik kan...tol tak???

Prebetsabu: errmm...ala...senyap jer...pastu dok ralit jer ngan laptop dia.
(aku dah start berangin dah kan..tapi saba jer lah kan...yerla aku dah ler bz wat keje tuh wat ini..pastu nak melayan si cinonet tuh lagi..kan nak susu lah nak itu lah kan...kang basuh berak dia lah...yg walidnya lak dok ralit ngan laptop tuh mengecek pebenda entah...org suruh vacum umah pun...haram xdibuatnya....eeeiiii...angin tahap gaban dah aku nih...sabor jerla)


daripada aku membebel tak tentu pasal or dok melayan hangin sensorang. aku gi kuarkan sume tools yg mana ada. then aku putar skru nih...pulas skru tuh....ha nilah dia hasilnya.terkial² aku tau nk bukak skru nih..yerla korang tau² jerla aku nih kan spesis tak cukup tinggi sket kan...sure ler terbongkok² sket kn.tapi akhirnya berjaya jugak aku bukak bendalah kuning tuh


hasilnya...seee korang nampak tak besi tuh???.aku saje je malas nk kasi highliht besi tuh, malas nk letak arrow ke apa.saje je nk suruh korang tengok pict nih ngan teliti. so....betul ler cam anggapan mu ku dari tadi..mmg ada bendasing pun dalam benda kuning nih. besi bra u'olls.

Padan ler bunyi bising bila washing machine nih spain mcm guruh dilangit jer rupanya ada besi dalam tuh. haru tol laaaa. aku pun xtau lah camne gamaknya besi nih leh masuk dalam nih padahal aku dah pkai net dah utk basuh barang² dalam nih...barang² under2 wear nih slalunya aku mesti basuh boh dalam net dulu. ni mesti keje si bibik nih???mau gak nyalahkan si bibik tuh..dia kan dah xde hmpr 2 minggu dah kan.sabor jelah.

Lepas tuh kan, korang nak tau tak apa yg prebetsabu buat. dia dah tak layan laptop lagi dah tapi dia wat sebuk² layan avin damia lak.errmmm....tau pun takut. risau aku ngamuk ler tuh. aku camtuh ler kalu aku suruh or mintak tolong dia sekali dua dia xder respon lagi. aku singging lengan bikin sendrik looorrr. aku mmg xsuka jenis org yg suka tangguh² keje. tak kisah ler nk kena gergaji ker nak kena memaku or menukul ke...aku redah je kalu hati dah panas.....lantak ler korang nak kata apa.
Camna?

3 Comments Uols:

prebetsabu said...

ketepek kebaboomm kene kat batang idong aku yg tak bape mancung nih!


ehehhe.. rileks.. coooll bebeh!! muah muah muah.. kuci kuci kuuu.. cikuuu caaakkk!!!

wah wah en3 yg penuh emosi dari viona... huhuuh.. tp kureng tepat la.. bukan b 100% ralit dok membuat research kat internet tu.. tp 70% je.. lg 30% b dok perati anak kita tu.. ye la kan dia dah melasak tahap gaban zek belah dua skrg nih........

ok ok.. so skrg leh senyum balik... mesin pun dah tak bebunyi pelik lagi kan.. and klu tak kerana skill jari jemari b nak kuarkan besi tu, sure tak kuar lagi besi tu (korang jgn tatau, si viona siap amik ragum/playar/spana utk kuarkan besi tu dari celah sana.. aku mai sian tgk dia bersusah payah, amik pakai jari jee... huhuhuuhh... pastu aku senyap je takleh nak belagak.. haru s aku kene pelangkong sama itu ragum!!!!) hihiihih

viona - all rounders.. hebat di dapur, hebat bertukang, hebat sbg bonda, hebat sbg isteri.. wau.. bertuah sungguh la insan bernama prebetsabu..... (puji baeekk punya nih!)

masviona said...

hek elleeehh....part tuh pun kalu nak berlagak jugak xtau ler....itu part yg paling senang ler. besi tuh termasuk bawah tuh jer bukannya susah sgt nk amik pun.
sbb v nih agak pendek je xsmpai tgn nk korek klu x.ok jer....huhuhhhhhhhu.

yelaahh...puji lebih lah dah tau org hangin kan...ermmm...boh layan. boleh blah lah

prebetsabu said...

waa.. viona marah mcm singa.... <- sambil cebek2 mulut (damia yg ajar b cara merajuk ni)

ahaksss

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!