Header

Thursday, July 03, 2008

My City Got a ...






Ya Allah....my car..my city....sob..sob...sedih sgt. mengeletar lutut aku....aaarrrggggh car crash lagi. Kali ke-2 dlm sejarah my city but this time mmg xsama ngan first time kena dulu. if dulu, kete aku xbergerak langsung dah berenti tapi member sendrik cium bontot city ku coz xsempat nak brek kerana jln licin sbb hari hujan. so lain efek n rasa dia xdelah cemas n berdebar semacam.

Tapi kejadian ptg smlm lepas balik keja dlm kol 6.50pm gtu totally different. My City mcm tau² je cam merajuk je ngan aku, coz aku n prebetsabu baru je cdng nk amik sebijik lagi kete hujung bulan nih n duit yg ada simpan sket tuh utk tender nombor...huhuh..terbang melayang...nasib². Adakah musibah ini terjadi kerana dosa² aku, pg tuh aku ada wt silap ngan Prebet, aku cam cakap berkasar je ngan Prebet...errmmm...bukan mcm lg tapi mmg kasar pun...ermmm....aku nyesal derhaka ngan suami...sob..sob.

Nasib baik prebetsabu ampunkan dosa aku. syukur sgt pasni tobat aku xnak wat gitu lagih. syukur sgt² la...amat bersyukur coz aku ngan driver kete lawan tuh pun xde perper....nothing much to say except...alhamdulillah...syukurlah.
Camna?

3 Comments Uols:

prebetsabu said...

ye. alhamdulillah.. yg penting no one was physically harmed... tp emosi mmg amat terganggu..

first, kami redha la dah jd eksiden ni.. tp yg wat kami tak pueh hati, kete yg lagi satu tu mati2 takmo ngaku salah...

well, malangnya aku takde masa kejadian berlaku.. aku g keje time tu naik moto je.. jd mat rempit.. viona g keje naik kete... so aku takleh nak kata 100% viona betul n 100% org tu yg betul..

cuma dari cerita viona, dia amat yakin yg kete 1 lagi tu jalan mengikut arus songsang.. so by law, mmg dia salah.. tp org tu sampai sumpah lillahita'ala kata dia ikut jalan betul, so dgn nasihat Sj penyiasat, kami pun tukar la laporan mengaku cuai.. walaupun hati kami tak sesekali menghalalkan klu betul org tu taknak ngaku salah sbb nak jimat kompaun, ncd n claim insurann kami...

Total lost:-
1- Kompaun Rm300.
2- NCD - 45% now back to 0%.. no lost yg recurring tiap tahun
3- Kete kami sebulan baru jangka siap, sbb kami ngaku cuai.. so claim lambat sbb byk prosedur.. klu bukan kami yg salah, seminggu je leh kuar kete.

takpe la.. berbekalkan cerita simpati org yg langgar tu, n berbekalkan airmata dia yg bercucuran, tmbah plak dia tu sdg pregnant, kat dunia ni dia leh lepas la.. tp klu mmg dia saje ubah citer sbb taknak claim insuran dia walhal mmg dia salah, aku takkan halalkan satu sen pun.......... walau dia mai jupe aku sendiri, jgn harap la nak dapat ampun..

so, aku percaya apa yg viona explain kat aku bahawasanya kete 1 lg tu menyongsang arus. tp klu la betul kete tu tak salah, takde hal mmg patut kitorang kene tanggung sume tu..

tp klu minah kete tu mmg saje nak blaim kitoang sbb nak selamatkan poket sendiri, mmg CELAKA la dia seumur idup.. kami teraniaya... moga tiap kali dia drive atas jalanraya, dia dihantui oleh perasaan gelisah n tidak aman.

Igt, doa org teraniaya ni mustajab..

"Ya Allah.. jika benar kami tidak bersalah, maka kami telah dianiaya dgn perakuan sumpah atas nama Mu ya Allah.Sesungguhnya ketika ini amat mustahil utk aku memaafkan pihak terbabit, maka ko lembutkanlah hatiku utk memberi kemaafan kerana Engkau Maha Pengampun.

Atas kejadian ini, ko limpah-ruahkan lah rezeki kami, keluarga kami, sahabat kami dan masyarakat sekitar kami. Kuatkanlah iman kami. Permudahkanlah setiap urusan kami dalam mengharungi cabaran, lebih2 lagi cabaran akibat kejadian ini.Kau tunjukkanlah hikmah disebalik kejadian ini.Ko bukalah hati pihak terbabit agar mereka sedar akan kelakuan sumabng mereka menggunakan namaMu sbg sumpah yg tidak betul.

Dan ya Allah, sekiranya kami di pihak yg salah dalam kejadian ini, ampunilah dosa kami.Jauhkanlah kami dari sebarang kecelakaan utk hari2 mendatang.Jgnlah Dikau biarkan kami terleka dgn dunia.Hindarilah kami dari sebarang bala bencana n limpah-ruahkan rezeki kami.

amiin.. ya rabbul alamiin."

a^T04 said...

aiyyak..kak...( tgok gmbar city tu sambil gigit jari)

uishh...smpai hati kan...
atoi.....

takpe, Dia maha adil ...

masviona said...

Ermmm....
Hari nih call My mama, bu dpt tau abg ipar pun eksiden gk pd smlm masa nk kuar g keje...huhuhu.

Ermm...
peperpun hari nih aku baru leh merelakan sumer yg terjadi..smlm aku sbnrnya amat payah utk wat keputusan menukar report..even bila sarjan tuh confirmkan ngan aku pun aku ckp ngan jujur kat dia yg klu ikutkan hati aku mmg aku xnak tukar report tp memandangkan belas ihsan aku terhadap minah tuh yg tgh pregnant n lagi pulak baru je kematian suami akibat kemalangan jln raya gak n ditambah linangan airmata dia yg bercucuran aku relakan juga...tp pg nih aku betul² merelakannya n pasrah serta redha

Aku bkn apa just terpk kalu aku yg berada ditmpt mcm dia..pregnant n baru mati laki...ooowwwhhh...sungguh xsanggup aku laluinya...sian dia...xperla yg lain2 tuh biar Tuhan yg uruskan.

lagipun aku betul² berkenan ngan cara sarjan tuh..nasihat dia betul2 dpt melembutkan hati aku...smpai skrang aku masih teringat kata² dia

"xperla kalu kita mengalah bukan bererti kita kalah n ingatlah setiap benda baik kta buat mesti akan dpt balasan dr Allah...mcm gak kita blnja org..bukannya duit kta akan rugi...tuhan mesti akan membalasnya w/pun bukan dlm bentuk yg sama.kelembutan hati kta n keihklasan kita membantu org semoga mungkin satu hr nnti boleh menginsafkan orang lain...sy ckp nih bukan main² tp berdasarkan pengalaman...sy dah 52 thn hidup...sy dapat rasa sumer benda nih ada benarnya."

huhuhu...tuler kata² dia yg bunyinya mcm biasa jer kita dgr tapi smlm ia jadi kata² azimat yg dpt merubah pendirian aku dan alhamdulillah telah dapat menginsafkan aku...perperpun aku telah redha n pasrah ngan qada dan qadar Tuhan yg Maha Esa.

B...V dah ok dah...so hope B pun reda n pasrah gak....:)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!