Header

Monday, September 08, 2008

Kelapa Muda

Kelapa muda nih jauh perjalanannye nih. Dibawa dari kelantan masa balik kg hari tuh. 2-3 hari dah aku terliur nak minum tapi slalu je tak kena plan kan, ada time berbuka kat luar lah ada tuh dah ingt tapi dah terlewat dah nak wat operasi mengopek kelapa tuh kan.

Makanya satu hari yg indah tuh aku paksa gak prebetsabu tolong kerjakan kelapa muda nih. aku dah teringin sangat nak minum air kelapa muda nih.

So prebetsabu pun terpaksa ler mengikut kehendak bini nye nih. kang kalu tak buat kan aku merajuk lak xleh nak minum air feberet kan.

Memula tgk cara dia pegang parang tuh pun, hati aku dah terdetik sumting dah...tapi biarkan ajer dulu

kalau korang tgk gmbr nih kan..apa yg terdetik kat hati korang???? Pro or amatur or tak de tokoh langsung????

Eceh...penuh semangat proton waja mnghayun parang tuh..aku diamkan diri lagi...tgk lagi usaha dia camne kan.

Sudahnya....setelah beberapa lama menunggu. aku xnampak pun tanda² yg kulit kelapa tuh akan terkopek dikerjakan prebetsabu so aku pun mintak ler izin.

"bak mai sini parang tuh biar v lak yg cuba"

Mana ler tau kot² ajaib lak tangan aku nih nak menjadi lak kan dannnnnn......akhirnya inilah hasilnya

Last² aku kerjakan sendiri uolls kelapa muda nih. Inilah yg aku termampu buat...walaupun tidak sempurna pedulikan ajer janji airnya aku boleh ambil dan dibuat hidangan berbuka petang tu kan.

Sebenarnya ini ler kali pertama aku mengopek kelap nih pun. Before this mmg xpernah tapi aku selalu lah jugak menengok my dad dan juga abg² aku wat keje nih. so belajar dari penglihatan kot. Dari situ ler aku tau prebetsabu nih xde tokoh utk jadi pengopek kelapa muda yg berjaya....kwang3x....dr cara dia pegang parang tuh pun dah nampak dah. Masa dia dok memaras² tuh lagi ler nampak...gayanya xubah seperti mau potong sayur....muahaaaaa. jom gelakkan prebetsabu secara berjemaah...hahaha....b jgn marah haaaa!!!!

Tu ler dia anak town lah katakan...hahahah. Teringat dulu satu kisah masa tuh lom bertunang lagi baru bercintan cintun lagi lah. So my mama (MIL...mak prebetsabu) ajak ler aku dtg umah...ala lebih pada sesi nak bersuai kenal dan sesi nak menguji sebenarnya.

Yerla biasalah kan sesi nak menguji layak ke aku nih jadi menantu dia nanti kan..lulus ke tidak aku ngan ujian yg bakal ditempuh. so salah satu ujian utamanya adalah memasak. Sbnrnya byk lagi ujian lain mcm ujian bersosial ngan family...ujian melayan kerenah budak² (anak² sedara jadi bahan masa tuh) dan mcm² lagi lah. alhamdulillah lah lulus..hehe

So kalu aku diajak rumah prebetsabu masa tuh, sure ler aku kena memasak kan. Mcm² masakan my mama soh aku masak. Masa hari kejadian tuh my mama mtak aku masak tom yam. kalu masak tom yam sure, serai dah tentu jd bahan penting lah kan. Masa kami sebuk² kat dapur tuh my mama soh ler prebetsabu gi amik kan serai 3-4 batang kat blakang rumah so prebtesabu pun ngan konfidennya amik pisau nk kuar gi ngamik serai.

Tak lama lepas tuh dia masuk balik ke dapur nak pas serai kat aku. Sekali bila aku tnya mana serainya....skali uolls tau tak apa yg dia amik....hehehe. Bukannya batang serai tapi DAUN SERAI di amiknye 3-6 helai dibaginya kat aku utk masak tom yam. hahahahah.....aku xleh tahan punyer le sakit perut nak gelak kekuat tapi cover gak ler...mesti ler cover² kan uolls kat depan bakal mak mertua so gelak jerla tahan² sambil tekan perut. tapi mak mertua aku pun agaknya xleh nak tahan geli hati gelak sakan gak.

huuuhuhu...tuler dia anak town...soh amik serai diamiknya daun serai..soh paras kelapa muda..tak gak lut-lut. haaaa bangga la lag jadi anak town...tengok macam aku kan senang jadi anak kampung...sumer benda leh buat....huhuhu. Anak kampung dah biasa hidup susah kan so pandai berdikari n kuat semangat....ahaksss.

p/s: eh ni sbrnya entry psl kelapa muda or entry psl serai nih ek????dedua lah kot...layankan ajerla


Camna?

4 Comments Uols:

CatlinaFly said...

Kelapa muda?hehe..semalam ateh ckp kat mak mentua (kat umah dia), teringin nak minum air kelapa..nanti nak g pasar ramadhan la nak beli...sekali dia suruh abah mentuaku kait kelapa muda kat blkg rumah daa...hehe..

prebetsabu said...

cisss.. ini bukan pasal kelapa or serai.. tp ni en3 nak pekena b nih!! grrrrhh....

Ms.Lilies said...

wohh...air kelapa...sedapnye...

masviona said...

air kelapa mmg menjadi minuman favvy saya sejak dulu.

yg nih spesel sket coz bak mai dr kg kan...my dad tanam sndrik lak tuh pokok dia

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!