Header

Friday, October 17, 2008

Awas...Pukau

sejak kebelakangan ini byk berlaku kes pukau sama ada di kg atau pun bandar, org kaya atau pun miskin semua menjadi mangsa asalkan ada brg yang menjadi tarikan para pengamal pukau.. masyarakat mula bimbang dan risau..


Yellow Cry dan saya telah mendapat satu risalah ttg bagaimana nak hindarkan diri drpd ilmu pukau, atau dengan kata lain sbg pendinding diri.. antara lain dlm risalah tersebut yang dikeluarkan oleh seorang yang bergelar usatz dari sebuah pusat perubatan islam ialah


“..hendaklah kita membaca surah yasin selepas solat maghrib tujuh malam berturut2 dan bacaan itu dihembuskan ke sebekas air. dan hendaklah iar yang telah dihembuskan dengan bacaan suray yasin itu disiram ke rumah bermula dari satu tempat ke kanan, dikelilingi rumah tersebut sehingga berjumpa dengan tempat permulaan semula..dan selepas itu, keluar ke halaman rumah dan azan dengan menghadap rumah pada waktu solat sebagai amalan agar tidak dipukau..”.


ada juga yang mengamalkan bacaan


“ bismillahillazi la yadhurru ma’asmihi syai’un fil ardi wala fissama’.wahuwassami’ul alim” dan juga bacaan “waja’alna min baini aidihim saddan wamin khalfihim saddan….” (surah yasin) bagi mengelakkan diri daripada dipukau atau disihir.


Ni sebahagian jer, kalu korang nak tau lebih lanjut jengah le forum nih sndrik ok.

Saje ler aku nak share info nih ngan uols sume kan coz pasal benda nih dah jadi kat ahli keluarga terdekat aku sendrik.

Alkisahnya camni semalam aku kan tido pj oldtown, pagi tuh my mama kuar nak beli brng sket kat kedai depan tuh.

Mama kuar sorang je (selalu mmg berdua ngan abah) coz abah jaga Afiq, aku lak jaga Avin damia kan. Lepas hampir setengah jam mama kuar tetiba je phone umah berdering, abah ckp mama call mitak amik dia kat depan tuh.

Balik² jer pucat lesi muka mama n terus bercerita kat weols sume katanya...nasib baik dia xkena pukau..tetiba je masa dia nak balik ada sorang laki indon (umur dlm lingkungan awal 30-an) tnya kat dia mana kedai TOTO..katanya dia menang rm30 k.

Pastu dia mintak tolong mama kasi pinjam ic coz diakan pendatang so xleh nak amk duit tuh kat kedai toto tuh..then dia ckp ler nnti saya kasi mak cik rm2 k.

Masa nih mama dah perasan dah org nih mcm nak pukau je kan so mama xde nak pandang muka dia. Mama ckp yg dia xbwk ic xleh nak tolong...pastu org tuh mcm start nak paksa²...mama buat² tak layan terus jalan sekali dtg lagi seorng pempuan n sorang laki (katanya laki bini..indon gak la) kat mama then bagitau mama, laki yg first tuh kawan diorg. Laki bini nih pun merayu² gak ler kat mama soh tolong kawan dia tuh tadi...mama dah start gelabah then cepat² masuk kedai ubat yg biasa dia gi....masa tuh geng² indon xbrani nak wat benda bukan² coz kebetulan tokei (tokei nih mmg dah kenal lama ngan mama) kedai ubat nih kebetulan ternampak diorg.

So mama pun apa lagi cepat² mengadu kat tokei tuh n tokei tuh siap telepon my abah soh dtg jemput mama....sekian lah kisahnya

Nasib baik ler mama terselamat...kalu tidak tak tau lah apa nak jadi kan. Lucky mama pun cepat sedar...mama mmg sentiasa alert bab² nih coz jiran sebelah dia pernah kena benda nih..lebih kurang sama gak..dia nak ke farmasi depan tuh sekali dtg geng² indon ajak gi minum² loh kat kedai kopi pastu habis dikebasnya brng kemas mak cik nih siap ngan duit nak beli ubat pun diamik nye....mak cik tuh xsedar....sedar² jer geng indon tuh dah blah dah dari situ....gilos betol la diorg ni kan
Camna?

7 Comments Uols:

Ms.Lilies said...

Perghh...ngeri2...pasni kena extra extra careful la kan

masviona said...

memang.....banyak dah kes² camni yg dah jadi kan...xleh main smbl lewa jer diorg nih

tuberose78 said...

laa sian nyer mama. semalam akak kol mama tghari, tapi dia tak der plak citer pasal nie... alhamdullilah tak de pa per..

masviona said...

tuler k.diah..sian mama
abah ckp skrang mama mcm dah fobia kalu ada sesapa yg dok bior je pintu rumah terbukak sket

mummy Darin said...

bahayalah benda - benda camnih tau.. takut.. sentiasalah mintak perlindungan dariNya..

lily lotus said...

syukur nothing bad happened to ur mom ;)

masviona said...

mummy darin:
tuler mmg bahaya pun...mintak jauh la dr kena kat sedara mara kita ye..insyaallah

lily lotus:
syukur..alhamdulillah...tq

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!