Header

Tuesday, October 28, 2008

Buat korang yg masih student....

Aku dulu pon student..
Viona pon student gak..
Kitorang pon blaja kat IPTA..
tp napa korang bg alasan itu ini?
korang kata kat U just belajar basic..
bistu korang tak reti ke nak carik info tambahan?
korang igt korang masih di bangku sekolah?
takde maknanya lecturer korang tu nak suap satu satu kat mulut korang..
pepandai la carik info..
pepandai la majukan diri..

aku tujukan ni especially pada PARA SISWA SISWI yang amik IT/Sc Komputer..
napa la korang ni pemalas?
nak harap sillibus kat U korang tu je..
tu belum aku amik kira bape kali korang ponteng kuliah..
assignment dah sah sah korang copy paste internet je..
klu ada keje2 programming berkumpulan, ahli 5 org tp yg wat kejenye 1 orang je..
tu pon kekadang korang upah org lain watkan..

nak kata bongok..
kang ada yg marah lak..

tp tu la..
hasilnya....
bila dah grad, takat nak tunjuk berlagak je la..
ada title graduan..
ada diploma...
ada ijazah...
tp bila tanya bab IT, melopong...

tak cukup ngn tu, korang demand lak gaji..
kononnya starting RM1800 utk freash grad mcam korang terlalu rendah..
weh...
aset apa yg kroang ada utk kompeni?
sampai demand min gaji 2500?
bila intebiu, berapi2 cakap itu bole ini bole..
kasik test simple, tersengih2 mcm kerang busuk tak reti jawap..
alasan popular - "Dah tak ingt ni.. kene brush balik skill"
bape lama nak brush?
sebulan?
dua bulan?
bistu gaji mahal2 tu korang makan gaji buta ke?
takde produktiviti utk kompeni...

habistu, 3-4 tahun korang kat U wat pe?
merendek...
bercinta cintun..
honeymoon..
beli belah...
bukannya korang nak invest loan korang tu utk masa depan kan?
beli la buku2.. study bebetul..
masuk la course apa2 utk latest tech...
ni bila tanya C pon tatau...
lum tanya J2EE lagi tu...

korang jgn marah..
tp aku rate 90% graduan malaysia ni.........
0% - knowledge on IT
0% - skill in PR
0% - komitmen (tp gaji pandai nak demand.. bila mintak keje lebih masa, berkira.. udahnya task tak siap.. bg alasan amik masa blaja bende baru.. tuihhhhh)
0% - aset kpd kompeni.. tp 100% liabiliti kat kompeni je sbenarnya...

klu ada di kalangan korang ni student yg tak setuju sama aku...
korang buktikan kemampuan diri korang...
dalami ilmu IT korang tu secepat mungkin...
pasti kan korang Grad sbg pekerj yg ada skill...
bukan takat segulung kertas je yg korang banggakan...

aku sedih...
aku terkilan..
kebanyakkannya terjadi kat bangsa aku....................
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!