Header

Friday, October 31, 2008

Ketidakadilan KWSP?

Weh...
aku nak membebel nih...

baru2 kan paklah umumkan dalam belanjawan negara, kwsp perkenalkan 1 lagi skim pengeluaran baru... skim pengeluaran bayaran bulanan perumahan...

wow...
ini sudah bagus.. sebelum ni aku just guna skim pengeluaran mengurangkan baki pinjaman.. pastu kautim ngn bank soh dia pecah2kan amount tu kepada bayaran bulanan....
so sng la kwsp yg manage sume ni nnti.. takyah melibatkan third party...

tapi..
ceewahh.. mesti ada tapi..
biasa la.. manusia ada pelbagai jenis kan..
tambah plak caruman kwsp tu caruman dari rakyat jelata... caruman hasil gaji kita sendiri...

aku kureng puas hati ngn cara kwsp conduct skim ni..
kita cerita part yg baik2 dulu la ek..
yang bagusnya, kwsp skrg ni dah efisyen n cekap..
sekejap je dia proses application aku utk skim bayaran bulanan aritu..
tak sampai 2 minggu pon dah lulus and dia dah pun disburse 1st payment...

yg tak bestnye, aku cek kat statement kwsp aku (utk sesapa yg tatau, statemnt epf bole di check di laman web dia.. kene register n mintak pwd 1st time kat branch.. very easy.. leh cek status permohonan, transaksi, baki etc etc.. sistem ni dipanggil 1-akaun).
terperanjat aku bila aku cek penyata epf aku...
aku rasa mcm kurang adil..

korang nak tau?
epf deduct jumlah yg aku pohon utk installment selama 6 bulan sekaligus..
ye.. secara lumsump..
mana aci camtuh..

aku apply bayaran bulanan selama 6 bulan.. so patutnya epf deduct la dari account dua aku ikut bulan gak..
ni dia deduct terus lumsump!!!
rugi la aku kat situ..
rugi sbb aku terlepas pengiraan dividen..

utk sesapa yg kurang arif pasal dividen ni.. meh aku explain sikit..
dividen ni merupakan bayaran yang dibayar kepada pencarum/pelabur di atas keuntungan pelaburan tahunan yang telah diisytiharkan...
setiap end of financial year, utk kes epf ni, financial year dia = 31 disember...
setiap disember, diorang akan tutup segala transaksi caruman and jugak pelaburan dorang utk declare untung or rugi dorang sebanyak mana...
jika untung, pengiraan akan dilakukan utk menentukan jumlah peratusan dividen yg bole dibahagi2kan terhadap semua pelabur... dia akan kira base on unit pelaburan kita.. biasanya rm1 = 1unit...

dan pengiraan ini pulak tertakluk pada tempoh matang...
yakni suatu tempoh minima pelaburan yg telah ditetapkan utk dikira sbg layak menerima dividen...
contoh mudah.. pelabur tidak layak mendapat dividen utk duit yg dicarum pada 30 disember sbb tak cukup tempoh matang...
biasanya tempoh matang ni dikira monthly rest basis...

itu klu epf untung..
tp klu epf rugi, camna?
jgn isau.. dah tertakluk di dalam akta kwsp, seksyen 27 kot...
dividen minima yg perlu diagih kepada pelabur/pencarum ialah 2.5%....

so apa kaitan kita rugi ngn skim pengeluaran bulanan tadi?
ye la.. rugi la..
camni kira dia..
utk sng kira, kita amik contoh pengeluaran tu dilakukan pada januari... amaun yg diluluskan ialah rm6k utk 6 bulan, bermakna epf akan kreditkan ke akaun bank korang rm1k setiap bulan selama 6 bulan...

so dalam januari akaun dua korang telah ditolak rm6k secara total.. lumsump.. sekaligus, instead of dorang tolak secara ansuran selama 6 bulan, rm1k sebulan...
so secara otomatik, akaun dua epf korang dah kurang 6k bermula dari januari lagi...
so korang dah terlepas kadar dividen utk 11 bulan akan datang...

dimana sepatutnya, epf menolak jumlah 6k tu secara 1k setiap bulan, korang tak rugi mana...
sbb dia deduct 1k tiap bulan, decreasingly.. so dividen still akan dapat diterima...

hmm.. aku belit2 ke nih?
paham tak?

pada sesapa yg dah biasa ngn dividen2 ni, sure paham kan?

ye, kita sebnarnya rugi...

mungkin ada reader sini yg keje ngn epf?
sila la hilightkan isu ni ke management korang..
deduct la dari akaun pencarum tu ikut bulanan.. jgn lumsump.....





latest update:
Friday October 31, 2008
EPF denies e-mail, says dividend will be paid


KUALA LUMPUR: Dividends will be paid on any amount kept aside by the Employees Provident Fund for members’ Housing Loan Monthly Instalment Withdrawal scheme.

EPF public relations senior manager Nik Affendi Jaafar denied yesterday an e-mail which stated otherwise.

He said that the dividend on the amount would be credited into Account 2 after dividend for the year was declared.

Nik Affendi said the full loan sum was taken out from Account 2 from the start to ensure that the sum was not withdrawn for other purposes.

“The reason for this is to separate the amount from the main account,” he said in a statement yesterday.

Nik Affendi said the new withdrawal procedure was introduced in January and there was no issue of EPF not paying as the dividend for 2008 had not yet been declared.


so kita tunggu la jan depan tgk dividen tu dia byr ke tak.. harap2 byr..
case pending until jan for next hearing...!!
“We hope our assurance will put to rest any confusion regarding this issue,” he said, adding that the EPF wishes to assure members that it is committed to protecting their interests and enhancing the value of their savings.
Camna?

2 Comments Uols:

Kebencian_Maharaja said...

Bila duit orang buat cam duit bapak dia, inilah akibatnya. Sekrg RM5b duit EPF dibawa keluar utk proses penyelamatan company CLC tanpa mendpt sebarang persetujuan dr pencarum....berapa ramai yang kisah? Sure dividen tahun depan rendah....

tuberose78 said...

akak ada dpt satu emel info pasal nih. ooo.. betul la rupernyer kes mcm ni berlaku. mana boleh deduct lumsump camtuh! pandainyer diorank nak carik untung.. kalau tolak lumpsum mmg dividen akan kurang ler.. buat jer laporan atau hantar emel kat editor paper biar sumer orng tahu!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!