Header

Thursday, October 16, 2008

Koding... koding...wat aku terkenang2

suatu ketika dahulu, aku igt lagik...

masa aku form 1 (1993)..
kat library sekolah aku ada wat program apabende ntah namanya...
ala.. time ni internet baru nak bertapak... baru nak ada dunia www... tp start 1995-2000, terjadi lak fenomena internet bubble burst... yang mana terlalu byk kompeni dot com tumbuh mcm cendawan.. yg mana ada pro n byk kontranye...

tp bukan pasal buble burst tu yg aku nak citer..
ok time tu kat library dorang dok promote la cara pembelajaran menggunakan komputer..
kiranya itu la software courseware yg pertama aku tgk..

time tu jugak la first time nak blaja pegang mouse n keyboard..
gille wehhh.. tak pandai!
nak hala mouse tu dari A ke B leh amik masa 10min... pastu nak klik kat button lak leh amik masa 15min..
punya la tgn menggeletar...
pastu oleh kerana aku dah biasa menaip pakai mesin taip, so aku slalu tersasul menekan keyboard dgn amat kuat... ye la mesin taip kan kene tekan kuat2 so that dia akan hentam ribbon... kahkahkah.. malu weh...

pastu plak dalam aku form 2 or 3 gitu, akak nombor 2 aku, kak ina beli komputer..
ye la.. time tu kak ina aku tgh study kat ukm.. so kene la beli pc nak wat keje dia kan..
perrgghh zaman tu dah cukup gempak la pc dia tuh.. aku kagum!!

spec dia... 386 Enhanced mode beb.. pakai disket size beso tu... windows dia Windows 3.11
so drpd pc tu aku mula la nak godek2 sikit..
time ni aku dah pro pakai mouse ngn keyboard ok!!
siap main game lagik.. igt lagik glamer game Paper Boy.. masa ni version 1 lagi tu!!!!

form 4 aku masuk asrama.. masa ni dah lupa la pasal komputer2 ni bagai.. dok sebok ngn kehidupan hostel.. ragging.. roll call (tp bebudak hostel panggil rokol)..nasik kawah.. ikan jaket...fly.. hantu nyonya (sapa2 yg sek kat SMT slim river mesti tau kisah hantu nyonya n hantu jepun potong kapla!!)... pengalaman yg best tp menyeksakan.. pun begitu byk membantu aku mengenal erti perit jerih kehidupan beb! sungguh!

lps form 5, gigih aku keje ngn Pak Itam aku (arwah).. dia jual buah kat bus stand pj old town.. so aku jd assistant dia jual buah n air bungkus....

time tu aku amat pro potong buah.. betik.. honeydew.. pro sampai tahap aku tak perlu letak buah tu kat pemotong buah.. just sebelah tangan pegang buah, n sebelah lagi pegang pisu..
pastu lambung2 je buah tu lps dah kopek kulit side ni utk ke site tu.. err.. paham?

mewah beb dia.. arwah tak kedekut.. biz dia pon masyukk.. tiap ari paling koman dia bayar aku rm30.. korang bayangkan la.. tahun 97, rm30 sehari.. duduk plak umah mak.. perrghhh loaded.. wallet aku tak pernah tak berduit!!!

sib baik otak aku tau pikir masa depan sikit.. so aku pon registerkan la diri aku amik kursus penggunaan windows 95 ngn microsoft office kat cosmopoint...

kursus tu tiap hari senin, rabu n khamis rasanya.. 3 kali seminggu.. arwah mmg kasik aku cuti sat time tu. ala.. lgpon kursus tu kejap je.. kol 9 sampai 12.. gigih tau naik turun bas dari pj ke kl... igt lagi time tu.. bas mini no 35.. eh ke dah ada intrakota ek time tu.. tp mmg dua dua bas pon, nombor dia 35.. dari old town, last skali chow kit road... huhuhuuh

tamat je kursus tu, kiranya aku dah ala2 terer la nak operate pc.. win95 lak tuh... perrggghh.. maklumla.. kan ke start dari win95 la GUI win skrg ni berkembang.. time 3.11 gui dia amat simple....

ok.. lps tu aku dapat tawaran matrik...
time ni plak gigih la guna pc kat lab utk taip assignment...
kekadang tu g cc masuk internet carik bahan.. gille weh.. cc time tu mahal ooo..
rm5 sejam ooo.. dah la lembab nak mampos..

aku matrik bio... so takde la hardcore mana bab IT ni kan... tp jauh sudut hati ni mmg dah minat ngn IT.. maklumla.. kan zaman ni org tgh sebok2 chatting mirc la, email la bagai..

so lps matrik, sambung degree.. kebetulan masa sem tu tak byk lak course yg bukak.. yg ada antaranya - sains komputer major multimedia...

dan course tu la yg jd pilihan aku..
aku mmg minat masa tu tgk animasi nih.. tgk bende2 dalam pc bergerak2... kahkahkah...

sem 1, blaja c++... eh best la plak...
sem 2 blaja lagik c++ tp advance sikit la.. dah ada pasal prototype bagai... class.... huuhuhhu.. best jugak !
masa ni lecturer dia En Razali.. garang ooo dia..tp baru2 ni ada jumpe dia balik.. dia jadik regular customer kat Alhamra Auto Spa dulu.. huuhuh.. kecik betol dunia...
dan kelas en razali ni jugak la aku mula terpandang kat sorang awek ni... kecik molek comel lotte... ehemm.. nnti bab ni aku stori mori kat n3 lain tau.. motif n3 ni bukan nak citer pasal awek tu...

punya la aku terjatuh cinta kat koding, sampaikan subjek elektif pon aku amik subjek programming tau!!
org lain sebok amik subjek2 mudah score.. spt pertanian la, cucuk tanam bagai la... tp aku amik java!! sib baik takde subjek microP kat upm masa tu.. klu tak wajib aku amik sbg elektif!!
kahkahkah gille kan?

tambah lagik keriakan aku... aku jugak dilantik sbg Demonstrator...
ala.. mcm 2nd lecturer la.. ceewahh.. aku akan guide student secara hands-on kat dalam lab..
aku jadik utk 3 sem beb.. 1 sem utk C++ and 2 sem utk c++ and Animasi Komputer (opengl)...
bercakap pasal Demenstrator utk OpenGL ni, kat dalam lab ni la aku mula cucuk jarum kat awek comel tu.. punya la lama aku nak try usya tp takde masa yg sesuai..
so dah alang2 aku jadik tukang ajar awek ni utk subjek tu, aku cucuk kaukau punya..
kahkahkah...
best oo.. tp nnti la kitorang citer... siap sorok disket!!!!!!!
weh.. aku masa student pon mewah beb! upm bayar aku rm25 utk satu jam aku ngajar!!!!!!!!
bole tak.. student ajar student.. kahkahkah...
tp rasanya sume yg pernah diajar oleh aku time tu sure sayang kat aku kan...?

dalam masa degree ni, aku byk dpt info n input pasal IT n perkembangan terkini from my bro-in-law, en shauqi ishak.. dia pon line IT gak.. tqvm kat dia sbb byk gille guide aku... especially utk macromedia punya product!!!

lps grad, sampai la awal tahun lepas, keje aku mmg bergelumang ngn koding... siang malam mmg berhadapkan pc/laptop wat koding..

alhamdulillah, since then, aku dah concentrate kat bahagian lain lak... bukan kuar bidang IT, tp handover bab2 koding ni kat staff lain...

so skrg ni aku rasa macam skill koding aku macam dah tumpul la plak.. kahkahkah...

plak tu tetiba je td viona ada mention pasal blog lama aku prebetsabu.blogspot.com ...
dia kata y not blog tu aku wat utk stori mori hal programming...

mmm..cadangan yg bernas...
samping tu leh aku tajamkan balik skill programming biar berbisa balik mcm dulu...
eh korang jgn gelak la.. bukan aku kata aku berbisa bab koding.. tp org lain yg kata tau... ramai plak tu...

ni bukti...
aku pernah wat 1 n3 sbg pembuka blog aku dulu tu tau.. dalam bahasa pengaturcaraan vb.net!

Imports System.Diagnostics

Public Class Blog1

Inherits Blogger.Windows.Page


Declare Function BlajaProgramming Lib "akal32.dll" Alias "akalA" _
(ByVal buahFikiran As Long, ByVal masa As String,) As Long

Private Sub Blog1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load

Dim hari_ini As String
Dim B As diriku.Insan_biasa
Dim V AS myGirl.Insan_biasa
Dim ada_masa As Boolean
Dim tulis_blog As Boolean
Dim con As OdbcConnection
Dim sqlstr As String

B = New diriku.Insan_biasa
V = New myGirl.Insan_biasa

con = New OdbcConnection("DRIVER={MySQL ODBC 3.51 Driver};SERVER=ofisku;PORT=1234;DATABASE=otakku; USER=aku;PASSWORD=sayangBini;OPTION=3;")

If ada_masa= True And hari_ini = Today then

tulis_blog = true

sqlstr = "UPDATE Blog SET Msg = '" & kejadian_harini & "' where subject1= '"B "' And subject2 = '" & V '" "

MessageBox.Show( "Hi all, To Understand this post, u'll need at least basic knowledge of programming.. ahaha.. saje nyusahkan korang...")

else

tulis_blog = false

End if
End sub

kahkahkah....

time tu mmg buka mata je koding sampai la tutup mata.. viona pon slalu kene abai masa tu..
ye la klu idea tgh mai tu, lupa org sekeliling tau.... !

motif n3 ni?

saje je nak bgtau yg aku akan idopkan balik prebetsabu.blogspot.com aku dulu tu....

kahkahkah..

lps ni bole la korang yg minat bab programming ni menjengah plak kat prebetsabu.blogspot yg dulu tuh kan...

biarla blog ni masvionanas ni dimeriahkan kembali oleh tuan punya tanah yg asal.. masviona....

tp jgn isau.. aku akan tetap overshadow dia jugak.. tak kira!!!
kahkahkah....
Camna?

3 Comments Uols:

masviona said...

huhuhu...sipakah aweks itu...ahaksss

mmg betol kenangan lah baca n3 kali nih...huhuh

mummy Darin said...

saya tak suka koding.. dan tak suka db masa belajar dulu.. tp takdir Allah.. jadik DBA plak skang..

masviona said...

mummy darin:
yeke..so mummy darin sure dah terror skrang ni kan..leh la tnya² klu ada xphm kan?

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!