Header

Thursday, October 16, 2008

Komputer Bawak Maut

Ni aku saje jerla nk share info nih ngan uols sume....awas eh pada sesapa yg terlalu obsess ngan PC ke lappy ke blog ke kan...asalkan yg berkaitan dgn dunia IT n yg memerlukan uols sume dok lama² depan komputer dok jer pandang screen tuh kan....huhuhu...

jom baca...biorpun panjang berjela saba yela ek uols..ni pun aku dah kasi make up sket kasi cun n senang uols sume nak membaca nye..kata org tuh idak ler berpinau bijik mata kan....

so leh kasi credit ler kat pengarang asal nih..bukan kat aku tau..aku just copy paste n make up kasi cun jer...content still sama tau..asli gitu....pengarangnya idak ler aku tau namanye...klu tak, sure aku dah paste kan sini....dah tuh artikel jer yg aku dapat kan

Sejak akhir-akhir terdengar beberapa webmaster diserang dengan pelbagai jenis penyakit sehingga ada diantaranya begitu kritikal sehingga terpaksa dimasukkan ke wad hospital untuk pemantauan kesihatannya. Malah ada diantaranya telah sampai ke tahap kritikal sehingga diserang penyakit angin ahmar.Cari eBlog#f.]c"c e(M

J&u
Cari eBlog'b[1]WUZ*JxRamai yg masih tidak sedar bahawa duduk terlalu lama di depan computer atau bekerja selama berjam-jam secara pasif di atas kerusi akan membuat otot - otot tubuh kita terasa kaku, keras dan mata menjadi pedih. Malah selain keluhan ringan tersebut tersembunyi juga ancaman lain yang berisiko bagi kesihatan.
[7`!Z‑~+M­O*U&Q0Cari eBlogT[1][.H8Zxrkk
Cari eBlog(h5SC)A)t$R!@Ud5XVJU;tp New Zealand Medical Journal dalam edisi terbaru, melaporkan kajian dari Institut Penyelidikan Perubatan New Zealand menunjukkan bahawa pekerja pejabat yang menghabiskan masa terlalu lama duduk di meja masing-masing berisiko tinggi menghadapi masalah darah beku. Penyelidik mendapati, satu pertiga daripada pesakit yang dimasukkan ke hospital kerana mengidap trombosis pembuluh darah vena (DVT) atau darah beku, adalah mereka yang menghabiskan masa berjam-jam mengadap komputer.Cari eBlog6v1N5e'x
Cari eBlog'`}*xv5N
Penyakit Deep Vein Thrombosis (DVT) ini adalah disebabkan darah beku yang menyebabkan salur pembuluh darah terutamanya di bahagian peha dan betis tersumbat. Keadaan ini berlaku kerana aliran darah yang tidak baik hasil dari aktiviti yang pasif dan rehat yang berlebihan.
,i X.uJ0wP}
W E k*E0Hal ini akan diperburukkan apabila bilik yang diduduki berhawa dingin di mana udara yang sejuk itu mempercepatkan kadar pembekuan darah terutama di bahagian kaki.Cari eBlog2N0~.e
U_
P6w2[


J1])ni'uUK\0Ketua penyelidik, Profesor Richard Beasley berkata sebahagian pekerja pejabat yang menghidap masalah itu duduk di depan skrin komputer selama lebih 10 jam sehari. Masalah ini biasanya dihadapi oleh pekerja dalam industri teknologi maklumat dan pusat panggilan.
c#V-A)Qx
`r6T F4tO0Cari eBlog0ig&xS.r7[Sekitar 34 peratus dari 62 sampel yang mengalami gumpalan darah adalah mereka yang dalam jangka waktu lama bekerja dengan duduk di kerusi, sementara 21 peratus penderita lainnya adalah terdiri dari mereka yang melakukan perjalanan jarak jauh menaiki kapalterbang, seperti disiarkan oleh AFP.Cari eBlog4W‑@

*j9IA6v^JR0DVT itu sendiri merupakan menurut pakar kesihatan adalah pembentukan gumpalan darah nadi bahagian dalam, paling sering dijumpai di kaki. Gumpalan tersebut boleh berpindah ke jantung, paru-paru atau otak dan akan menyebabkan rasa sakit di dada, sesak nafas bahkan kematian akibat serangan jantung atau angin ahmar.
.J]N­B!R0Cari eBlog-I6uS
W­y]!JPakar Perunding Paru-Paru, Institut Perubatan Respiratori, Dr. Ashari Yunus berkata darah beku ini datang dari kaki, tetapi juga boleh berpunca daripada pembuluh darah di lengan, bahagian kanan jantung malah hujung kateter yang ditempatkan dalam pembuluh darah. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, lemak atau tisu dari tumor atau kelompok bakteria mungkin boleh berkumpul di arteri paru-paru.
N\4PPZQ2D0Cari eBlogv:h
p,Fe­v
s


Mengapa pulmonari embolisme terjadi?Cari eBlog2W%xX r/C)P


L d5E5K~ Cf8Tt"j nManusia memiliki sepasang paru-paru. Darah secara konsisten dipam dari kanan jantung ke paru-paru dan kembali ke sebelah kiri jantung. Dalam paru-paru, darah mengambil oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida, sisa metabolisme.Cari eBlog

M}|7f@6??4?0Arteri membawa darah yang kaya oksigen ke seluruh tubuh. Pembuluh darah pula membawa darah kurang oksigen kembali ke jantung. Darah beku yang terjadi dalam pembuluh darah boleh mengalir ke salur darah di kanan jantung sebelum masuk ke arteri paru-paru, di situ sekatan mungkin boleh berlaku.Cari eBlogp4i\N nm

‑ISekatan itu boleh terjadi pada arteri yang kecil tetapi paru-paru sangat rapuh kerana semua darah dalam tubuh melalui paru-paru setiap kali diedarkan. Kerap kali, darah beku berisiko untuk terbentuk dan tersebar ke seluruh bahagian paru-paru.
S­q#M'C"m(L:J^6fH$f;|0

­alJ[#H$V*v0
5RFr&[.d[1]Y8y8l0Fj#k0
SimptomCari eBlogRC!sp2~[1]L;X+p
Cepat penat
H?c*qk O
a0
MengahCari eBlog4x,M,\f0wC{PY
Sakit dadaCari eBlog'_


]1@8sk!AH
Denyutan nadi laju
[1]j?S;B.V#d*A)l0Lemah di bahagian kakiCari eBlog'E[1]f4T @3m+NnC#c1f
Kurang selera makan

o%{(|6w+_0
BatukCari eBlogQ%Z` DwhO c
H

Nafas pendek sama ada dalam keadaan rehat atau aktif.Cari eBlog]z4?&K[1]H9W
b8Cp:_


4H9k i }%~[1]lvV0Cari eBlogw od)V4z(lj5n
Cegahan
&Q
s
UxB.sfS0
1. Stokin untuk mengelakkan berlakunya darah beku dalam saluran darah (deep vein thrombosis). Ia berfungsi untuk mencengkam kulit dan mengempiskan vena supaya darah tidak bertakung
3_7V
?)L([
e? uf0
2. Perbanyakkan gerakan terutama di bahagian kakiCari eBlogt1d+J;v!H ni k
3. Elakkan meminum air batuCari eBlog9}"nj5y2i&M(zl6a'z
4. Elakkan membuka hawa dingin terlalu sejukCari eBlog
s D xHu+F

5. Sentiasa meminum air panasCari eBlogoQT @$R:g#z-I
6. Amalkan bersenam
Cari eBlog m)U6Rb
Ce
Q8l
M&i

Cari eBlogL {k!l+COM
RawatanCari eBlog-~7u%t&["s$r
Biasanya pesakit dirawat dengan ubat yang menghentikan dan memperlahankan darah beku seperti heparin dan warfarin. Kedua-duanya membantu mencegah darah beku sedia ada daripada menjadi besar dan menghentikan pembentukan darah beku yang baru.Cari eBlog/G_t2t)zWQ

kX­~5AW.\ Sy9e
A a9]0
Jika pulmonari embolisme yang dialami mengancam nyawa, biasanya doktor akan menyarankan terapi thrombolitik (mengeluarkan darah beku dari sistem tubuh dengan enzim yang bertindak memecahkannya).


sekian saja aritikel ini jer anak²

so pasni uols sume jgn nak layan blog sampai keras montot tau...bawak ler merehat sama..jln² keliling opis ke apa ke..kuar jogging ke time lunch...heheh...lawak spastik jap


Camna?

5 Comments Uols:

lily lotus said...

selalu gak dpt email pasni..apelagi moh ler tawaf 10 round satu building ofis..ngeh ngehh

prebetsabu said...

alamak.. pasni tkleh nak hardcore dpn komputer laaa...

masviona said...

huhuhuh..beringat² je la kan

mummy Darin said...

ini kena jauhkan diri dari PC lah ni... takleh lelama.. so ada alasan ngan bos nak lepak kat Mc D or Kopitiam kat bwah opish..he..he..he..

masviona said...

mummy darin:
ahaksss...alasan nak mengelat tuh ada je kan...lalalala

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!