Header

Thursday, October 30, 2008

Pengurusan Kewangan...

Aku bukanla seorang expert bab financial ni...
jauh sejalo aku bukanlah seorang CFP..
utang masih gak keliling pinggang...
orang kata, klu idop ni tak berhutang, mcm mustahil je kan?
tp sebole mungkin, kita minima kan la jumlah hutang..
klu tak perlu, takyah berhutang.. itu pengajaran yg paling penting... prevention is better then cure kan?

cumanya tadi aku terdetik hati nak share ngn korang psl pengurusan kewangan..
ye aku bertumpu pada financial utk family je tau... bukan kompeni... tu lain bab..
utk permulaan ni, aku nak share pasal 1 perkara paling asas....

siapa sini yg mengamalkan pengurusan bajet setiap bulan?
siapa yg tiap bulan dia akan wat simulation cashflow?
bape masuk n bape kuar?
checklist item2 n amount yg perlu di bayar?

mmm.. aku tgk 2-3 kerat je yg ada wat..
napa?
mcm aku kata tadi, ni step paling asas.................
klu korang tak wat bajet tiap ujung bulan (baca: setiap kali gaji), susah la korang nak rangka n rancang perbelanjaan... nnti byk negatif je lom sampai ujung bulan kan?

bukan susah pon beb...
basic je pon jadik la..
ala.. pakai excell je...

janji korang list kan:
1- Wang masuk (gaji ko, gaji bini ko, extra income lain cthnya ko wat freelance ke, ada umah sewa ke, royalti kerabat sultan ke ceeewah)
2- Wang keluar korang (listkan segala bende yg korang kene bayar.. loan kete, loan umah, credit card, duit utk makpak, bil api tepon astro, loan pendidikan, saving, petrol, belanja harian and misc etc etc)

dari situ korang akan tgk la status kewangan korang bulan tu dijangka defisit ke surplus...
ceewah aku berbahasa ekonomi lak..
tidak.. aku tak pernah amik jurusan ekonomi samada di sekolah menengah maupun di U dulu...
ni sume hasil dari pembacaan n semangat ingin tahu.

ok.. ok.. defisit ni maknanya korang berbelanja lebih dari wang masuk... kata la gaji korang 15k (ceh.. ctg gaji tak hengat2 byk!!), tp utang2 n belanja harian korang 16k.. tu dah defisit 1k....

surplus lak kata lawan bg defisit.. maknanya, korang ada lebihan.. dan ini yg kita mau!! cth tadi, gaji ko 15k, dan utang2 ko sume 12k je.. so surplus 3k.. best!!!!

napa pentingnya kita wat bajet bulanan ni?
selain dari tgk korang punya cashflow deficit or surplus, bajet bulanan ni korang leh jadikan sbg checklist.. so that takde la hutang2 or bil2 korang yg terlupa bayar nnti.. memana yg korang dah bayar, korang tanda la.. or boldkan tulisan or tukar kaler ke hapa ke.. pepandai la...
korang leh jugak merancang dgn lebih baik...

andai korang bulan tu ada income lebih n surplus tinggi, bole la korang pertingkatkan jumlah simpanan...
klu nak ikutkan, utk keselamatan n keselesaan masa hadapan, kita perlu menyimpan at least 20-30% dari income kita tiap bulan....
maknanya, gaji 15k, korang mesti simpan > 3k... tp majoriti especially aku la tuh kata susah nak praktik.. takpe la.. janji korang ada menyimpan walau sedikit pun jadi la.... drpd takde...

daripada simpanan ni, kita ada byk pilihan utk memberanakkan duit kita....
ye.. thru pelaburan..
ada jugak cara utk kita biarkan bank membayar utk hutang bank kita...
best kan bunyinye...
tp yg tu perlu disiplin yg amat tinggi n simpanan yg mencukupi...
tambah plak skrg ni zaman nak gawat.. incase gawat, BLR akan naik, and for sure dividen unit trust n asb asn berkurang...

takpe la.. wat masa ni, mari kita buka minda buka mata buka hati utk wat bajet bulanan tiap bulan so that kita leh track untung rugi kita bulan tu....

jom sama2 menuju ke arah ekonomi yg stabil...


kahkahkah...
Camna?

9 Comments Uols:

tini said...

dah try buat, tp tak tau lah nape....sekerat jalan je, bila masuk bab gaji aku yg aku jadi lemah semangat , mana taknya potongan gaji aku 90% dari gaji yg aku dpt .... tensen...tensen...

prebetsabu said...

tini: biar betul... gaji ko kene potong sampai 90%? pekebendenye yg ko berhutang ni.... byk sgt tu potongan tu.. so lg 10% gj tu simpan terus la.. pau aje gaji laki/bini ko.. uhuhuhuhhu

tuberose78 said...

waaa.. pasni leh ler jadik financial planner plak.. hehehe..

masviona said...

tuberose:
kitorg mmg sejak bercinta lagi amalkan benda nih k.diah...ahaksss...dlm dok plan2 tu pun ada gak terbabas sekali dua tapi mmg bagus plan sesama nih...kita tau cashflow kita camne kan

Ada Ayrissa said...

wah...1 info yg baguss..
tp slalunyer -ve laaa...huk huk huk..ntah dimana silapnyer :(

tini said...

prebetsabu : Nak wat camner.kononnya nak tolong abg ipar la.. nak pakai duit , buat la loan , pastu aku ni keje gomen , dah nama nya gomen , mana boleh makan lebih sikit , silap aku termakan duit elaun rumah , sekali dia zasss balik , potong gaji aku .Nasib baik gaji laki aku leh cover. Yang 10 % tu la aku simpan kat asb

CuTeMiUt78 said...

eemmm... bagus kan bila buat plan pasal financial ni.. kita pun ada buat gak.. kadang2 tu pun terlari gak dari plan..

prebetsabu said...

Tuberose: oh sy bkn pakar ekonomi..

Adda: slalu tp bkn tiap bln kan?klu xnaya la kuar lg byk dr msk.huhu.kaji blk if ada liabiliti yg bole dmansuhkn.if perlu aset perlu dcairkn utk tampung,then wat je.ceewah berbhs ekonomi lg plak!

Tini:xpela bkorbn utk famili.sib baik laki gj sdp kn?bagus ko invest baki gj dlm asb..nti aku citer cmna nk roll dr asb tu plak..

Cutemiut:fail 2 plan is planning 2 fail kan?ye,smtimes kita xdpt meet 100% apa yg kita plan tp klu dpt 80% pn dh kira ok.atleast kita dh npk d big picture ngn bajet tu.so xkn lari jauh.

mummy Darin said...

sapa nak jadik saya punya financial planner???

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!