Header

Tuesday, November 11, 2008

Babbbbby n Ieeeooowwwwwwwwww

Ye uols ini adalah anak dara saya avin damia..dia sgt² sukakan kucing..pantang nampak kucing pasti mau dikejarnya.

Bila dah dekat² ngan kucing dia sedkit pun tak takut uols..dia bagaikan mau hug² n di kiss saja sama itu kucing...sambil mulutnya buat bunyi kucing....ieeoowww..iiieeooowww.

jenuh aku mengejar..dia tak nak di dukung coz nak mengejar kucing itu

kalu camnih ler...leh slim aku klu camni hari² kan

Lagi satu uols dia kan sudah berumur plus minus 1 thn 3 bln tapi kan dia masih belom pndai memangil or menyebut bonda or walid...dia hanya pandai menyebut....babbby...babby. Asal dia nmpk jer budak² sure dipanggil babbbby dgn sungguh kecerian n hepi sekali...even kanak² itu lebih besar drpnya sekalipun masih jua dipanggil babbbbbbbbbby....hahhaha..anak aku sudah perasan besar lah tuh.

Kdng² dia sudah pndai menyebut pappppa (ermm...walid nak damia panggil walid lah bukannya papa....mungkin itu yg terdetik dlm hati walidnya)....tp itu hanyalah 2-3 kali sahaja...tapi yg menyedihkan aku dia masih belum pndai menyebut kataganti nama utk diriku...bonda..usahkan bonda mammmmmmmma pun belom pandai (mcm mana nak pndai sbb tak pernah diajar kan..hehehe).....mungkin agak susah...tak perla aku sudi menunggu sehingga dia besar sedikit..:)

tapikan uols dia dah pndai sebut ikut nada yg kita ajar..cthnya walaupun dia mcm belom pndai sebut bonda....tp dia pndai wat sebutan yg seakan2 sama ler...entah ler susah ler nak explain kat sini...tp rasanya ibu² or mama² sure paham apa yg aku bebelkan nih.

Uols....anak² uols kan umur bape tahun pndai cakap or pandai sebut kata ganti nama utk ibu n bapanya...Share lah kat sini uols..aku just nak tau jer...based on experience uols???
Camna?

13 Comments Uols:

CuTeMiUt78 said...

perkembangan budak, kadang2 tak sama viona.. klu ikut mirul, umurnya 1thn 3 bulan.. dia dah pandai sebut ayah.. air.. bebird.. tu je.. yg lain blm lagi.. umur dia 1 thn 5 bulan baru ler dia pandai mama.. ibu.. mak.. wak.. dan byk juga ler perkataan yg dah blh disebut..

CuTeMiUt78 said...

selalulah berbual2 ngan damia.. cam mirul kita selalu cerita2 kat dia dan berbual2 ikut imaginasi budak2.. mesti dia suka.. berulang2 citer pun takpe.. lama2 nnti dia akan mahir dengan pe yg selalu kita ckp kat dia..insyallah.

tuberose78 said...

safiyyah dah pandai cakap sikit2 dah. 'umi' dah pandai. 'ayah' kekadang panggil 'yayah' jer. kalau kita panggil dia nanti safiyyah jawab 'perr??', 'apa' la tu. 'baby' dia sebut 'bebe'.. mamam..nak.. nanak (xnak) dan sbgnya.

akak rasa dia cepat tangkap byk vocab sbb aisyah ada. so byk la vocab yg dia dgr.

Ms.Lilies said...

dun wori ye mas...org2 tua ckp budak2 lebih cpt sebut mak,ma,mama...lmbt sikit sebut ibu,umi,bonda...ada member pun experience camni gak...skrg anak dia dah ok sebut ibu...maybe sbb bonda ni org jarang guna kan...dun wori..as long damia sihat,aktif n leh communicate dgn bonda n walid dia :)

masviona said...

ooo...begitu ye

avin so far ada ler sesket perkataan yg dia leh sebut mcm "dap" utk sedap..."nak" n "nah"...so far ni ler.

tq cutemiut n tuberose sudi sharing sumting...

tak sabar lah plak nak tunggu anak ku itu pndai berkata²...ahakss

mummy Darin said...

hhmm Darin start boleh cakap masa umur 10 bulan , dia start cakap no.. me (for mummy) and mamam (makan), then stop sekejap and ikut sebutan hujung.. bila dah 1 tahun 1 bulan macam tu dia boleh sebut mummy tp daddy dia akan sebut dedi... and boleh sebut bibik.. now vocab dia dah banyak and dia boleh buat aksi dr apa yang dia sebut, mcm dia akan sebut panjat.. and terus panjat..

maybe sebab bibik yang banyak cakap dengan Darin, so dia pun banyak cakap.. anyway, jangan push Avin.. as long as dia faham apa yang kita cukup.. and dia kenal sesuatu benda, binatang and bonda and walid.. itu pun satu perkembangan..

mummy Darin said...

masa kawan - kawan sibuk cakap, anak dia belum setahun dah boleh jalan, me sedih jugak coz darin lambat jalan.. dalam 1 thn 2 bulan 2 minggu baru dia boleh jalan sepenuhnya tanpa di pegang.. tp kita kena banyak sabarkan.. apa org lain cakap, kita boleh dgr je and amik mana yg kita rasa betul untuk anak kita.. anggap sebagai satu cabaran dan buang jauh perasaan negatif dalam diri...

lama - lama nanti ok.. kita yg jaga n didik anak kita.. kita lebih mengetahui kan..

mama danial @ kak yanti said...

tak semua anak tu sama perkembanganya.Mungkin perkataan mama dan papa tu senang nak sebut, sb tu cepat. Danial plak umur 1 thn1 bln dh boleh sbt mama (kalau tak silap).Tapi sekarang..Ya Allah bercakap jer, tido jer senyap....sunyi kalo dier tido...

prebetsabu said...

tuuu dia bila kaum ibu mula bersuara..

A'a so far avin damia sgt aktif n peka..
Dia jgk paham ngn apa yg org lain ckp kat dia..

Kitorang tak isau dia lambat cakap or what..
Just mayb viona teringin mengidam anak dara dia tu panggil dia ngn panggilan bonda... Huhuhu...

Oppsss viona ngidam?adakah seorang lg warga Alhamra ada dlm perut?hihihihiiiiiii nak sgt!

Apapepon,avin damia sgt peka ngn ekspresi kita..
Dia dpt beza marah,suka,sayang etc etc...
dan dia jg pandai ekspresikan perasaan dia..
Sayang-dia huge,gesel2,manja2 n perbuatan dia jd lemah lembut...hiks

Marah-meraung2 n terus sembam muka kat lantai

Merajuk-tak hirau kat org lain.terus menerus menangis sambil bergolekan sampaiorg dtg pujuk..

Takut-kelam kabut nak carik org then peluk

Yg paling best,klu seharian damia jumpe kitorang,once jumpe je,terus berlari n tinggalkan segala yg dia tgh wat,then huge kitorang....

Indah!

CuTeMiUt78 said...

prebetsabu, memang kan indah saat tu.. dah nama pun anak... mesti ler dia akan cepat faham dengan situasi sekeliling..terutama bila parentnya ada.. lagi dia akan jadi excited

CuTeMiUt78 said...

viona, heh..heh..heh.. betul ke ngidam lagi..

Umi Mia said...

Mia lambat panggil Umi..first dia sebut Mak, panggilan untuk nenek dia..sedih sgt masa tu siap nangis lagi...Bila dah besar ni lah baru Umi dia menang...sampai tak loeh berenggang ngan Uminya...

Mia lambat..1 tahun 7 bulan baru pandai berjalan, bercakap dlm 2 tahun lebih..baby premature camtulah...

masviona said...

cutemiut:
mmg indah sgt saat tuh...
eeeiii...kalu ler betol..sayalah insan plng gumbira kat muka bumi nih!!!alhamdulillah...but so far xde lagi nih

mama danial a.k.a kak yanti:
waaa...terharunye saya k.yanti bagi komen kat blog saya nih...tq kak yanti..i miss u lah

umimia:
alahai...sian umi mia...tp berkat kesabaran kan tgk lah sekarang nih...

haaa...saya ada baca psl mia dulu...sian kat dia...nasib ler semuanya kuat semangt..umi n ayh mia..serta mia juga tabah n kuat sgt..:)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!