Header

Monday, November 24, 2008

BALI INFO - Nama & kasta.

Oleh kerana Bali merupakan sebuah negeri yg begitu kuat pengaruh hindu, maka kat sini dorang ada amalkan kasta...

di bali ada 4 kasta...
sangat unik..
dan nama mereka juga ada tradisi...
setiap anak dalam keluarga ada nama ikut kedudukan nombor anak...
cthnya klu kat mesia ada along, angah.. tp tu sume just panggilan kat umah n masyarakat je kan..
di bali, nama dorang mmg formal ada nama khas...

ok berbalik pada kasta, ada 4 kasta:-

1-kasta Brahmana (kasta paling tinggi.. biasanya pendeta or paderi)
nama dorang akan bermula dgn :-
Ida Bagus or Bagus (yang terbaik) utk lelaki
Ida Ayu or Dayu (yang tercantik) utk pompuan

so klu korang jumpe nama org dari bali depan dia ada perkataan ni, makanya dorang dari kasta paling atas...

2- kasta Ksatria (pemerintah, pahlawan)

Anak Agung, Agung, Dewa utk lelaki
Anak Agung, Agung, Dewi, Dewayu utk pompuan

Cokorda, Dewa Agung utk kaum kerabat di raja.

Biasanya, kasta Ksatria ada nama pertengahan:

Raka kakak/abang
Oka anak
Rai adik
Anom perempuan muda
Ngurah lambang kekuasaan

3- kasta Wesia (pedagang & pegawai)

Gusti (Tuan) utk laki n pompuan
Dewa utk laki
Desak utk pompuan


4- kasta Sudra (petani)

merupakan kasta paling rendah n paling byk rakyatnye...

nama mereka bermula dgn:-

Wayan, Putu, Gede utk anak lelaki sulung/pertama
Wayan, Putu, Iluh utk anak pompuan sulung/pertama

Made, Kadek utk anak lelaki kedua
Made, Kadek, Nengah utk anak pompuan kedua

Nyoman, Komang utk anak laki n pompuan ke 3

Ketut utk anak kali n pokpuan ke 4

utk kuarga yg ada lebih dari 4 anak, dia akan recycle balik istilah nama tu..

cthnya:- anak ke 5 lelaki akan diberi nama Gede Balik (perkataan Balik ditambah menandakan diulang semula)

Nama2 ni merupakan nama pertama dorang..

biasanya dorang ada 2-3 patah perkataan nama...

contohnya nama tour guide kitorang tu:- Gede Agus Pradnyana

maknanya dia anak sulung sbb ada perkataan Gede.. Agus Pradnyana tu nama dia sendiri...



menarik kan?

Camna?

6 Comments Uols:

mummy Darin said...

banyak kasta and banyak betul beza nama.. susah jugak nak ingat tapi org sana dah taulah yek.. dengan panggilan nama tu dia org kasta apa

prebetsabu said...

dgn panggilan nama bole tau kasta apa n anak keberapa...

so klu ko panggil nama Gede kuat2 kat public bali, sure ramai yg berpaling.. sbb ramai yg nama Gede.. huhuuhuh

tuberose78 said...

eiii.. pelik jugak la diorg ni.. jenuh kita nak ingat...

tuberose78 said...

xbest la camtu... nama spesen jer... tak banyak kelainan..

prebetsabu said...

uhhuuh.. unik la...
so dari nama kita dah bole tau yg dia mmg org bali..

CuTeMiUt78 said...

emmm... bunyinya cam ala2 kejawaan skit.. kira memang unik la diaorang ni

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!