Header

Tuesday, November 04, 2008

"Budak Kelantan" - From the eyes of Budak Luar...


Ari ahad ritu kitorang dgn berjayanya menonton filem terbaru kat pasaran..

Budak Kelantan (Kelantan Boys)

kitorang g sekeluarga..
ye sekeluarga maknanya aku, viona n damia..
ye.. ini ialah trip damia yg kali ke dua masuk panggung

pada yg terlepas utk membaca pengalaman kami membawa anak sulung yg pada tika itu masih berumur 7 bulan... sila baca di sini...

leh ke masuk malaysia book record? huhuuh

ok..

secara umumnya..
citer Budak Kelantan ni basic je...

plot2 dia pon very simple...
maybe dia lebih pada cubaan pertama sebuah flem yg mengaplikasikan dialek kenegerian di sepanjang cerita..

tp.. mami jarum punya movie kira camna?

maybe sbb bahasa utara dah slalu dikomersialkan...

bahasa kelantan pulak, mmg slalu di dgr, tp tak dikomersialkan, sbb mungkin bahasa ni complicated kot..
dia ada suku kata n perkataan yg mmg khusus utk bahasa dia...

pada aku, jalan citer movie ni amat simple...
amat pantas...
amat jalan singkat..
jumpe kawan lama, tup tup join kawan wat jahat... tup tup.. gadoh ngn kawan lama tu.. tup tup.. kawan lama kacau awek sendiri... tup tup kawan lama jatuh hati kat awek.. tup tup..ada org kene bunuh.. tup utp kawan lama mati..............

tp..

lakonan dari pelakon2 dia best..
amat bersahaja..
bagi orang luar (term org luar ni merujuk pada org2 yg bukan berasal dari klate - term ni mmg di pakai oleh org klate) yg tak pernah bergaul ngn org2 klate, serius... mmg sebijik je cara2 dorang tu..

maksud aku bukan cara2 dorang yg jahat dalam citer tu..
tp cara2 komunikasi..
cara2 lawak bersahaja..
lengok bahasa...
mmg sempoi...

ok berbalik pada jalan cerita...
maybe dalam citer tu, dorang masih berpegang pada pemikiran org dulu2..
yang mana, org pempuan mesti tunduk n patuh pada arahan lelaki... secara ekstrim..
ada ke patut dalam citer tu si Dannny tu mcm senang2 je soh makwe dia terima kawan dia tu...
ye.. korang tak salah baca.. watak Buchek (lakonan danny) dgn selamba je soh makwe dia sendiri, Nor (lakonan bienda) terima kawan dia si Jaha...

cis..

igt sng je ke main pas pas cmtu...

apapepon, pada mereka yg ingin menyaksikan keunikan loghat klate ni, leh je tgk citer ni...
tak berat sgt, tak ringan sgt...

jgn isau.. ada subtitle BM n BI sekali utk mereka2 yg susah nak paham dialek klate ni...

enjoy...........

tp Jaha itu sungguh iblis..........

AMAREEEKAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!! <- sapa yg dah tgk citer ni tau la napa Amerika...

avin damia bersama bonda dalam panggung.........
Camna?

6 Comments Uols:

CuTeMiUt78 said...

wah pandai avin tgk wayang gak erk.. kat dalam tu, duk diam tak dia..

Ada Ayrissa said...

wah2 prebetsabu....mentang2 la cik cinta dia org klate ek..heheh..memahami ek?
hehehhe...

wahhh...10 claps to avin damia sbb berjaya dok dlm panggung...
ok ke dia bro?

tuberose78 said...

demo dok pehe ler kecek klate nih... hahaha..

prebetsabu said...

cutemiut n adda: tak silap ni kali ke 2 kot.. ke kali ke 3 damia masuk panggung.. n dia tak wat hal pon dlm panggung...

in fact masa citer bdk klate ni, damia tidooo je dlm pangung kahkahkah..

masa tgk citer Duyung, dia jaga gak tgk gak si apek wat lawak itu ini...


tuberose: klu dok pehe gak, buleh jah blaja.. dok la susoh mano..

tuberose78 said...

waaa.. bagusnyer damia.. good girl!akak tak brani ler nak bawak safiyyah masuk tgk movie.. karang buat hal kang, tak pasal kena halau keluar plak. aisyah pon akak belum penah bawak masuk lagi.. sbb sebenarnyer akak pon dah lama sangaattt tak tgk wayang!!! oh tidaakkk.. ni kena kasik refresh balik nih!

prebetsabu said...

tuberose: kitroang pon tiap kali bwk damia g panggung, amik langkah berjaga2 gak.. antaranya:

1- dptkan seat yg dekat ngn aisle.. in case baby wat hal, sng nak cau...

2- pastikan baby anda mendapat secukup susu n makanan.. baby jarang meragam melainkan lapar je kan...

3- sejurus sebelum masuk pagung, bancuh sesiap susu wat standby if dia tetiba merengek nak susu.. wat panas2 sikit.. pastu masuk beg...

4- pastikan baby selesa di pangkuan.. biasanya di pangkuan mak la.. hmm.. kekadang jeles gak damia klu ngn walid dia kejap je nak lepak2... pastu nak g kat bonda...

huuhuh..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!