Header

Monday, November 24, 2008

Diari Bali - Day 1st

Date: 20/11/2008
sis aku, cik kemar n kawan dia....

aku riang gumbira di awal pagi.. otw ke lcct... aku kene drive la plak.. uhuhuh...

seawal jam 4am, aku dah kol adik aku, Cik Kemar..
bukan apa, wake up call je.. takut dia overslept lak..
dia merupakan driver kitorang utk ke LCCT...

Flight kami bertolak ke bali lebey kurang jam 0940...
naik airasia je la... murah sikit kan...... (ye.. kami bukan orang Gomen yg dapat naik MAS yg mahal itu secara free....)

proses dokumen perjalanan di lcct......

Perjalanan ke bali amik masa lebey kurang 3 jam sahaja..
Alhamdulilah, cuaca amat baik sekali..
hanya sedikit gegaran2 kecik air pocket & turbulence..
overall, perjalanan amat selesa...


bergembira duduk menunggu.. uhuhuh...

seat kami sebaris ngn sorang minah mat salleh dari Holland...
amat baik hati & amat sopan (maybe mmg org eropah dah terkenal ngn sikap cenggitu kot)..
dia dok tgk kitorang dok amik gamba sendiri..
so dia volunteer nak amikkan gamba kitorang... (malangnya, gamba takde sbb kamera ilang.. waaa.. sedey!!!)

huhuuh...
sampai di bali jam 1230...
sib baik bukan airport tambang murah mcm LCCT..
takyah kene jalan kaki kat track...
tiada berbezaan waktu antara KL & Bali.. so takyah nak set jam.. sama je masa ngn KL..

Ngurah Rai International Airport
..
terletak di kawasan
Denpasar.. selatan pulau bali...tak jauh dari town centre Denpasar.. dlm 13km je...
merupakan airport ke 3 paling sebok di Indon...


Imigresen Indon ni wajibkan semua pelawat asing utk mengisi borang declaration..
so masa dalam flight nnti, flight attandance akan bg korang borang utk diisi...
so baik korang isik siap2 dalam flight so that nnti sng korang just beratur kat kaunter n pass je bersama ngn passport utk di copkan....


TIPS
: aku dpt info, kerajaan indonesia akan mengenakan denda if korang just datang ke indon (especially bali) tanpa return tiket.. so klu nak mai bali, make sure korang book tiket pegi n balik.. klu tak, dia tahan korang n kene denda......... strict kan?

lps proses segala dokumen, cop itu ini, submit borang itu ini, kitorang di sambut oleh tour guide kitorang di bali... Mr Gede Agus Pradnyana (lps ni akan dipanggil sbg Gede - sebut sbg gedey).. seorang yang berkulit gelap, tetapi dgn senyuman yg manis... berbicara loghat indon dgn intonasi yg amat sopan n lembut....

viona n Gede di Temple Ulu Artu (camna ek nak eja..).. just nak tunjuk korang ni la dia si Gede.. our Tour Guide yg sgt baik, berinformasi n beretika.. thanks Gede!!!!

sejurus mengenalkan diri, dia bawak kitorang utk menerima kalungan bunga...
bunga yg menjadi trademark di bali.. bunga kemboja bali.. amat wangi..... (free je bunga ni.. )


lps tu, naik van dia...

sembang2 serba sedikit... aku bgtau dia yg kitorang tak makan tghari lagi..
terus dia bwk singgah 1 restoran.. masakan padang...


menu sgt pelik.. tak paham betul ngn bahasa dorang.. nasik dia dibungkus dalam daun pisang n dikukus.. ada sup buntut.. huhuuh tp sebenarnya sup daging... hahaha.. takde kene mengenan ngn bontot

TIPS: 90% penduduk bali beragama Hindu.. make sure korang makan tpt yg halal... nasib baik kitorang amik pakej utk makanan muslim.. klu tak, payah gak nak tau samada dia sembelih or not ayam/lembu tu.... kahkahkah... jaga2 aaaa...

lps perut dah kenyang, kitoran dibawa ke
kutta (town centre bali... menjadi tumpuan hotel & pusat hiburan di bali)..
lebih kurang 20minit dari airport je..

otw tu, kitorang tanya la dia.. kat sini mana ada tpt urut2.. so dia rekemen 1 tpt ni...

dah kebetulan aritu tghari tu mmg takde plan..
malam baru ada dinner...
so kitorang book la sesi spa...
jam 1630...


sementara tu, kitorang checkin dulu di hotel...
hotel namanya
Dewi Seri Cottage..
terletak bebetul di centre kutta..
in fact, bebetul dekat ngn tapak Bali Bombing... (cuak gak memula pikir2.. kot2 kang ada lak yg nak bomb lagi..huhuuh)..


5minit je jalan kaki, dah sampai kat tempat bom ni...
n sekitar sini mmg amat byk pub n kelab malam.....
byk kedai2 shopping..
tp byk barang2 branded je la...


hotel ni 3bintang.. ok la.. selesa..
ada swimming pool..
mmg pada mulanya mai sini pon, takmo amik hotel mahal2 sbb kitorang amik pakej full board..
so byk masa dihabiskan utk tour..
hotel just utk tido n mandi..
so takyah la nak amik mahal2 kan..?
janji selesa...


lebey kurang 1630, driver dari spa datang jemput kitorang (pengangkutan ke spa ni free.. maybe dah termasuk dalam pakej spa)....
sampai di pusat spa dalam 15minit...

tp oleh kerana kesemua spa di bali ni, tukang urut dia perempuan, so aku tak join la spa tu..
just teman viona je... aku duduk tunggu kat luar..
sembang2 ngn local people kat sana..
byk input yg aku dpt hasil dari sembang2 santai...


spa di sini consider murah la dari malaysia... full package..

tp aku rasa biarla viona cerita experience dia kat spa ni..
sbb dia yg rasa kan?

spa amik masa dalam 2 jam...

lebih kurang jam 1900, Gede datang jemput kitorang..
kali ni dia bawak sekali ngn ahli rombongan yg lain...
juga dari malaysia... ada 2 couple.. duadua dari penang..

Mr. Danny Wee n girlfriend, Ms Cecilia
(from penang island) and Mr Heng n wife, Ms Hoon (from mainland penang)..
alhamdulillah.. kami cepat dapat mesra..
ye la kena la mesra kan..
sbb kita akan habiskan masa selama 4 hari bersama2 as 1 group..
sib baik sume sekepala n muda2.. so sng nak masuk.. kahkahkah....


malam tu kami dibawa utk canddle light dinner..

oleh kerana n3 ni dah terlalu panjang, aku citer pasal dinner di n3 akan dtg lak ek..
kahkahkah..padan muka korang kene tunggu lagik.. huhuuhuh....
jgn mara aaaa...
Camna?

6 Comments Uols:

CuTeMiUt78 said...

emmm.. baru intro je cite ni ya.. tapi dah rasa excited tau.. nak tau citer kat sana..

prebetsabu said...

banyaaakkk lagi bakal menyusul...

aktiviti lawatan...
info n tips pasal culture bali...
dan yg paling penting, aktiviti nyoopping dek non!!!
dan byk lagi aktiviti and pengalaman kitorang...!!

mummy Darin said...

seronoknya jalan - jalan ke Bali ya

tuberose78 said...

ha'ahh.. aktiviti shopping dek non..!!! tu yg ditunggu olh viona tuh.. for sure.. hahaha..

tuberose78 said...

eii.. seumuq idupku, belum penah lagi nak pegi ke spa-spa ni.. buat kat salun biasa ader ler.. tu pun masa sblm kawen.. skang dah berdaki balik aa.. hahahha..

prebetsabu said...

mummy darin: a'a best jalan2 bali...

tuberose: ye tepat sekali.. sesi lawatan ke tapak2 temple n scene kat tepi laut hanya sesi tempelan sahaja.. sesi utama adalah utk menyopping!!!!!

malaysia punya spa mahal... klu full package mcm viona wat kat bali aritu mau cecah rm300 !!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!