Header

Tuesday, November 11, 2008

The Explaination: Police Report

Hari tuh aku ada wat n3 psl police report kan.

Haaa...tuler salinan police report aku...msih belum berkesempatan utk gi amik chop n sign pegawai kat balai polis kajang.

Aku wat police report nih sbb ada sorang hamba Allah yg begitu tdk bertanggungjawab sekali (tidak ku kenali jua) telahpun menggunakan identiti aku utk mendaftarkan satu akaun astro dan telahpun menggunakannya sejak hampir 4 tahun sudah.

Alkisahnya begini kan kat n3 (terminate aje) nih, prebetsabu ada ckp nak register akaun barukan, akaun yg weols pakai sblm nih didaftarkan atas nama prebetsabu.

Jadinya pada bulan puasa (bulan 9) weols pun register ler satu akaun astro atas nama aku lak, pastu skrang nih dah masuk bulan 11 kan but weols still xdpt bil, maka aku decided ler nak kol astro utk tanya no akaun serta berapa amount bill aku. coz nak wat payment on9 kan...bil tak smpai² lagi.

Sekali tuh customer services tuh tanya aku nak tanya akaun yg mana satu????start ler aku pelik bin ajaib nih... then dia pun explain lah yg atas nama n ic aku dah ada 2 akaun satu diregister pd 21/04/2004 (beralamat di segamat, johor) n satu lagi diregister pd bulan 9 (yg nih sah la aku punya...alamat pun sama)

Pastu aku inform ler yg aku tak pernah register akaun tuh n alamat tuh aku tak pernah tau pun...then dia suggest supaya aku buat satu report polis n then bawak report tuh ke astro (jadi satu kerja lak aku kan)...dah ler nak wat report polis tuh kena bayarkan...even rm2-3 jer but kalu bukan kesalahan yg kita buat..rasa ralat gak nak kuarkan duit tuh kan...nak² lagi nak kena luangkan masa gi balai bagaikan...adusla...manusia mana ler yg sungguh tdk berhemah itu...kalu aku jumpe siap lah ko...dpt la habuannya drp aku nanti.

Nasib ler hamba allah tuh wat payment elok jer ngan astro..tak de lah plak wat perangai tak byr bil ke apa or bil tertunggak smpai 2-3 bulan ke apa (nasib baik ler..kalu idak tak ke naya aku nak kena membayarnye).

So aku nak announce sket kat sini...kepada makhluk allah yg tdk bertanggungjawab itu yg menetap dia alamat dibawah :-

no.2, Jalan Sejati 2, Taman Sejati, Batu 6, Segamat, Johor.

So kepada org yg berkenan..kalu leh dia terbaca blog aku nih..harap silalah insaf yer kalu nak guna astro tuh pepandai ler register atas nama n identiti sendirik..jgn ler gunakan org punya nama..klu tuan punya nama tuh tak halal camne???

Yang aku curious tuh camne dia leh dpt identiti aku ek???dan utk pihak astro pulak silalah ketatkan sket syarat² utk org register akaun astro bukan apa utk langkah berjaga² dan utk kita juga sbg pengguna baik ler berhati² bila nak pas whether faks or dgn cara apa pun.... kita punya photocopy ic tuh biorler kita slash sket n remarks kat situ utk tujuan apa² kan..so thats org lain dah xleh nak guna punya photocopy ic tadi utk tujuan selain drp yg kit dah nyatakan...sekian..pesanan ikhlas drp saya yg telah teraniaya.
Camna?

9 Comments Uols:

mummy Darin said...

V peliklah benda ni.. V ada ke beli barang apa - apa tahun 2004 yang boleh dpt astro free, or maybe V ada beli tp org kedai tak cakap dpt astro free.. cam me dulu, masa beli keta proton thn 2001, kan dapat astro, so bg abang, and abg beli keta proton thn 2002, bagi kat mak and me beli barang letrik tahun 2004, dapat astro, tu baru pasnag umah sendiri.. so maybe sebab tu, details dia ada and maybe dia advertise kat sesapa yg nak and dijual dengan harga yang murah.. tp identiti tu x surelah cemana.. maybe tuan rumah tu x kisah sgt kot, sebab subscribe murah agaknya.... and dia pun amik jelah... hhmm tp segamat ni dekat ngan umah MIL batu 6 ni belum sampai bandar segamat tp confirmlah me and hubby x kenal coz family hubby bukan original org segamat..

takpelah, harapnya semua ok yek..

prebetsabu said...

mummy: ye tak ye gak kan?
Tahun 2004 kiroenag beli kete pertama dalam hidup! Proton iswara... tatau la plak klu ada prolosi dpt astro free masa tu.. Maklumla tgh muda n xpandai apape sgt yg tau nak dpt kete je...

Ada kemungkinan gak...

Selain dari kete,takde apa sgt sbb kumpul duit tunang n kawen.......

masviona said...

mummy darin:
mmg ler masa beli kete thn 2004 tuh ada dpt astro free tp kami tak pkai pun...tak subsribe pun..rasanya betul lah mcm yg mummy ckp tuh...ishhhh la..

CuTeMiUt78 said...

ohh..begitu ceritanya ya... emmm... berkemungkinan ada betul gak pe yg mummy darin cakap tu...sib baik viona buat police report kan.. klu tak.. tak tahu ler camne

CuTeMiUt78 said...

batu 6 segamat? macam pernah pergi ke alamat itu.. tempat member lama kita, tapi tak pasti ler no rumhanya...

tuberose78 said...

eiii.. bahaya laa.. lenkali kena berhati2 nih!

masviona said...

cutemiut:
iyeke pernah gi area tuh???????????
tak perla...police report pun dah buat nnti kita anta jer kat astro sure diorg potong trus tuh..hope camtula

masviona said...

tuberose:
mmg bahaya kan..sentiasa lah berwaspada

mummy Darin said...

nasib baik dia bayar, kalau tak V jugak yg susah, kang tak pasal - pasal x leh subscribe langsung coz x pernah bayar astro..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!