Header

Thursday, November 27, 2008

Kopi Luwak, Dari Bali











Lepas kitorang melawat Gunung Berapi Kintamani, otw turun dari bukit tu, Gede bwk kitorang minum kopi...

waahh sungguh best!
kawasan kintamani tu sejuk.. tanah tinggi ala2 genting...
so mesti feel nih dpt minum kopi panas !!!

sampai di sana, kitorang igtkan just kedai minum je..
rupanya tpt tu kira kawasan ladang kopi la..
so Gede bawak kitorang tour dulu ldang tu...
byk pokok kopi...
ada kopi Bali...
dan speselnye, ada Kopi Luwak.. Gede sebut "Kopi Lubak"

Kopi luwak (atau BInye Civet coffee) ni berasal daripada biji kopi yang telah dimakan oleh Luwak - sejenis binatang macam musang n kucing. Luwak akan pilih biji kopi yg terbaik. dan dimakan.. sistem digest luwak ni tidak dapat menghadam biji kopi tersebut.. di hanya digest isi kopi diluar biji.. so biji kopi tadi akan dikeluarkan semula....

pendek kata, kopi luwak ni ialah biji kopi dari taik luwak..
kahkahkah...
macam ngeri je bunyinye kan.. biji kopi dari taik binatang...

di bali, kesemua proses menjadikan kopi adalah secara tradisional...
ye.. tiada oven utk menggoreng biji...
tiada blender... hanya lesung batu..
dorang kata cara tu lagi menghasilkan kopi yg sedap...

lps tour, kitorang dibawa utk sesi mengetest air kopi...
free beb!!
kecuali kopi luwak je kene bayar... IDR30k secawan tak silap aku...
ye.. kopi luwak ni mmg mahal.. sbb nak kumpul taik luwak ni susah....

kitorang di beri set kopi :-
secangkir kopi coklat
secangkir kopi bali
secangkir kopi ginseng
secangkir kopi halia
secangkir kopi serai

mmg sedap kopi2 dia, ditambah plak minum kopi kat suasana yg aman damai sejuk n hijau !!

*1 pek kopi luwak 100gram bersamaan RM200!!!

ni la dia spesis luwak... cute je kan...

ni taik luwak yg belum diproses.. kan biji kopi je tu.. luwak mmg hanya makan kopi...

ni dia dah pack.. RM200
proses filter serbuk kopi..

kopi luwak.... sedap..

set kopi yg dorang bg free... sbg tester katanya...
Camna?

13 Comments Uols:

sue-ana said...

minum najis???brr..sedap ke,en prebet?? (",) tp mmg dh lama dgr pasal kopi nih.cuma xberpeluang merasa lg. (adeh,lalu ke diriku ini nk merasa bila dh tau asal usulnya dari mana?huhuhuhu)

masviona said...

sue:
giler kan dgr...kopi dr taik binatang...tp dah cuba baru tau...sedap....mmg kita dpt rasakan perbezaannya.


correction utk prebetsabu:
rasanya idr 30K ler utk secawan kopi luwak tuh.

Ms.Lilies said...

errrkkkkk.....mampukah saya menelan kopi ini...

tini said...

Apa rasa kopi **** luwak nih ?? tak sama ke dengan kopi cap kapal api ?

prebetsabu said...

tini: tak pernah la plak try kopi kapal api...

tp kopi luwak ni mcm lemak berkrim je rasa dia.. even aku taruk gula sikit je, tp dah cukup sedap...

*kopi kapal api pon produk indon kan?

tini said...

oooo lemak berkrim..ekk? enathlah.. haku pun tak tau sangat nak bezakan kopi mana yg sedap .. kalo dah kopi..lebih kurang mcm nescafe o la kot...

* tak pasti la pulak product indon ke tak kopi cap kapal api tu... ye la kot

prebetsabu said...

pasal kopi kapal api tu, masa kat bali, viona terperasan iklan kapal api ni kat tv indon.. dia kata produk indon...

huhuuhh..

mummy Darin said...

cam geli jugaklah nak minum kopi Luwak tu...

tuberose78 said...

lemak berkrim ler.. dah dari taik.. eiiiii...
geli plak akak tgk rupe taik tu.. hehehe..

CuTeMiUt78 said...

ohhh.. sedap erk?? baru tau ni..

CuTeMiUt78 said...

rasanya lemak berkrim?? emmmm....???

mummy Darin said...

x boleh nak imagine

al@nG said...

biar btl minum air ala2 najis luwak..yerkkssss....
halal ke beb....leh mkn ke???
de cop jakim ker???

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!