Header

Tuesday, November 25, 2008

Prebetsabu dah start balik dah.....!!!!!

Uols sume dah tau kan yg digicam weols dah dihilangkan oleh prebetsabu di Bali...masa tuh weols tgh bershopping sakan kat Tanah Lot lepas tgk sunset...waaa cantik bangat dong pemandangannya...sayang sgt sume gambar² weols masa sepanjang percutian ada dlm digicam tuh...yg ada dlm hanset nih just tempelan saja.

Oh ya...masa trip weols, aku n prebetsabu sempat bergambar dgn Farah fauzana (fafau), saiful apek, dafi AF, lagi sapa ek????...ramai lagi ler artis² lain (diorg nih ikut rombongan berita harian). Ada tuh di lokasi yg sama n ada gak dilokasi yg berbeza...tp syg seribu kali sayang...sumenye ada dlm digicam tersebut...xperla dah xde rezeki kan...ramai gak member² yg ckp...haaa..itu tandanya, weols nak kena gi bali lagi tuh.

Sebenarnya mmg betul pun....prebetsabu ckp... pasni kita leh jadikan trip ke bali utk agenda tahunan weols...ahaksss....aku kan always follow jer kan...mestiler senyum melerek kan...itu pun xtau ler leh tahan smpai bape kali...agak² dah bosan nnti tukar ler...xkan asyik nak ke bali jer kan....harus ler dicuba tempat lain lak. Dlm pala aku dah plan tempat lain dah....next holiday.....mauritius...ahakss....dah ckp kat prebetsabu tp dia bg tempoh setahun lagi.....setahun pun setahun ler janji jadi...ahakss.

Ok ler berbalik pd digicam yg dah hilang tuh, aku saje ler melawak ngan dia..... alang² b dah hilangkan digocam kita yg berharga rm8-9 rat tuh...b ganti ler terus digicam yg rege rm1-2k terus. Nak tau apa prebetsabu ckp?????

Dia ckp klu gitu baik beli DSLR terus (dia dah lama usha camera nih)...kwang3x. Tapi aku yg halang dia coz...aku takut dia just hangat² taik ayam jer or dia just terikut² ngan org...kiranya nnti bakal menjadi hobi sekejap dia saja. Macam kes sony video cam weols...beli dulu masa lepas tunang...berkobar² nak amik video masa kawen lah kengkononnya. Time tu rege dia hampir mencecah rm3k. Masa mula² beli yerla sume aktiviti nak direkodnya...sampaikan aktiviti masa weols main badminton kat lake garden pun di rekodnya....tapi sekarang hampeh..........video cam tuh tersadai jer camtuh...smpaikan beg dia tuh dah bersawang dah aku tgk...hope hobi dia kali nih betul² la.

Sebab berkobar² sgt kan...dia terus jer kol adik dia dan² tuh gak nak mintak pinjam nikon DSLR tuh barang seminggu dua nak godek² katanya. Malam tuh gak weols bergegas ke putrajaya utk gi amik camera tuh...huhuh...masa bershopping pun digantung gak camera tuh kat leher....aduyaiii...tak habis² sume benda nak di snapnye

Balik umah....tu dia!!!!!!...aku terjaga kol 4am dia still dok godek² camera tuh sambil dok wat research kat tenet psl camera nih...habis diterjahnya sume forum pasal camera nih.....aduyaiiii...nampak gayanya tak lama lagi mmg kena gi beli lah tuh....aku follow jer layan kan ajerla.

Ni aksi² semangat dia nak guna camera tuh....masa nih my sis in law tgh brief abangnye psl camne nak guna camera nih ler.

tak habis adiknya brief dia dah start menyebuk nak mengetest power

terus mengetest tuh...kat situ gak..

org tgh semangat membara kan...gitu ler gayanya.....aku n anaknya disebelah tengok jerla gelagatnya.


Yang anaknya pulak dah nampak walidnya berkobar² guna camera yg besar tuh dan² tuh ler dia pun jadi excited n terus jadi...baby fotogenik...segala macam aksi dia buat.

Klu idak selalu tuh klu aku or prebetsabu nak snap picca dia...dia cam ala² camera shy jer...tapi kali nih pandai lak dia posing...agaknya anak ngan bapak sama hobi kot...maknye ajer yg tak berapa suka lagi so far la...pas² nih tak tau ler..mau aku pun terikut gak ngan prebetsabu nih.

Setakat nih aku lebih suka pakai digicam jer..senang......Nampak sgt ler masviona nih tak kreatif n tak berapa nak berseni orgnya...ahaksss....tapi smlm aku pun sempat gak snap picca avin masa prebetsabu dok ralit snap tuh...but aku just pkai camera hanset jerla....but hasil dia ok gak apa.

see...cantik gak aku rasa

ok jer pada pdngan mata aku...

but pada or yg berseni tuh maybe dpt ler rasa feel dia...klu org cam aku nih sama saja dong...ahakss...layan.
Camna?

17 Comments Uols:

Ms.Lilies said...

harus dirembat dgn kadar segera... :)

prebetsabu said...

waaahhh... v mcm tak setuju je ek b main2 ngn kamera tu..

takpe la...

*kepada para pembaca masviona.com yg budiman, jom reramai kita bgtau viona apa bestnye dslr nih.... kita hasut dia sampai dia setuju beli utk aku.. yeeehaa...

prebetsabu said...

ms. lilies: cayalah... mmg kene rembat dgn kadar segera kan? klu tak byk shot yg dah terlepas... huhuhu

prebetsabu said...

geram plak tgk si damia dok melentok2 amik gambar........

mummy Darin said...

kalau dah beli satu nanti mesti ralit punya kan.. mana tau jadik 1 lagik side income ker...

mummy Darin said...

we all punya video cam yang 3 thn lepas pun.. ntah brp tahun dah x tgk.. boleh pakai ke tak pun x taulah

CatlinaFly said...

beli jgn tak beli..like i said in ur chatbox (diulang suara) , dari beli digicam baik beli DSLR ngeh ngeh ngeh...pastu kalau beli jgn lupe pasang UV filter sekalik (baru dlm RM30-RM50: utk protect lens )..

takpun beli dua...DSLR utk prebet, digicam utk masviona..dua2 pueh hati kan...hehe..

prebetsabu said...

catlinafly: yaaa.. mari kita racun viona soh beli...

errr.. nak beli dua dua? kami bukan org kaya owhhh!! cukup la 1 dslr n kamera henpon viona tu kan.. hiks!

masviona said...

catlina:
klu beli dua2 pun ok gak kot..coz so far along tak minat sgt ngan DSLR tuh..tapi klu dah ada tuh leh jadi minat gak kot.

bab UV filter tuh...mmg selalunya klu beli apa2 gadget yg berscreen ni mmg along akan beli dia punya protector sekali...mmg dah gitu sejak azali lagi...samalah klu beli handphone pun mesti beli dia punya screen protector tuh...:)

prebetsabu said...

huhuhuuh.. viona oh viona...

uv filter utk lens ni rasanya bukan screen protector..

dia satu alat yg akan diletakkan dihadapan lensa kamera, dia akn filter spektrum cahaya...

normal spektrum bermula dari merah ke warna ungu..

yg mana, cahaya merah penghujung tu adalah infra red, dan cahaya ungu enghujung ialah UV..

so napa nak blok UV? sbb nnti dia kacau spektrum kaler merah, ijau n biru kat film..

tp, UV ni biasanya kacau kualiti gamba kat kawasan tinggi je.. mcm atas gunung.. klu snap kat altitude rendah, takde apape effect pon..

oleh sbb filter uv ni kaler dia cerah normal je, ramai org pasang ni utk sbg "lapisan pendinding" kepada lens takut habuk or calar etc etc..

kesimpulannya, uv filter tidak berguna utk penggambaran kawasan rendah.. hanya sekadar sbg pendinding je ok la.. dan certain conditions, uv filter ni akan memburukkan lagi gamba sbb dia akan filter wave cahaya yg kurang dari 35onm..



waahh.. mcm pro lak b kan...

masviona said...

ohh...itu mcm kah?
klu begitu...hamba tersalah fakta lah nih...ingtkan screen protector...ahakss

wah...dah mcm pro la b ni...ahakss

CatlinaFly said...

yep..betul tapi guna utk protect lens..so far kami pakai, tak de effect kat gmbr..sebab lens kalau tak protect, kene abuk tak leh lap2 gitu je..kene ade spesel kain lap dia tuh..takleh pakai kain sebarang ..nanti rosak lens :)..lens mahal ooo...kdg2 lagi mahal dari harga kamera tu sendirik!

CatlinaFly said...

masviona:hihihi..tulah konfius sekejap gak tadi..uv filter kat handphone?tehehe :)

dhiya said...

haha, ko dah terjebak...

it's a good hobby beb, believe me :)

bole kita blaja sesama nanti :p

tuberose78 said...

kalau nak beli kamera dslr tu akak mmg sokong 100%.. dari beli digicam tu wat per..? dslr lagik cunnn!!! beli ler.. beli ler.. kut2 nanti akak bule ler tumpang sekaki dua.. ehehehehe..

tuberose78 said...

terbakar jer jiwa tgk org gantung kamera dslr dirong kat leher.. (dlm ati aku nak jadik cam saiful nang sbnrnyer..huhuhu..)

CuTeMiUt78 said...

uish.. begitu rupanya ya... viona, gambar avin tu ok pe.. kreatif gak viona..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!