Header

Monday, November 03, 2008

Servis jugak...

kahkahkah....
bukan city viona je kene servis..
rupanya triton tu pon dah sampai due....

kali ni servis rutin utk 10k km... mitsubishi punya servis ni interval dia 10k... huhuuhuh..
jimat la sikit.. klu tak tiap kali 5k nak htr servis.. duit lg.....

sampai sana area lps jumaat... tgk mcm ramaiiiiii je yg memnunggu....
hmmm... sure lama nih.. dalam hati aku kata cenggitu la...
tup tup.. brader kaunter tu kata
"cik.. kol 5-530 kang baru siap..."
waaahhhh... aku kene tunggu 3jam la lebey kurang...
"bang sini ada wifi?"
"apa tu?"
"errr.. ada internet connection?"
"alamak.. takde la cik"
"mmm.. sini ada tak kedai minum2 walking distance?"
"errmmm.. restoran tu tak pernah dgr plak cik..."
"restoran apa?"
"emmm.. restoran walking yg cik cakap tu la"
adusssssssssssssssssssssssssssssss.....
"ooo.. ye ke bang.. klu camtu mana ada restoran yg paling dekat kat sini?"
"haa.. tepi tu ada kantin"

aku pon malas nak pjg citer bg kunci sign sini sign sana kat kertas2 dia, pastu terus cauuu ke kantin..
dalam hati aku dah gelak menghilai2...........................

tp serius aku bosan... takde wifi.. dok je la melepeeekkk kat waiting area dia...
dah bosan, aku gi jalan2 compaund pusat servis tu..
sekali aku jumpe ni:


mmm.. korang klik la gamba tu tgk bebetul..
aku percaya kete tu lom lagi di deliver pada customer.. sbb no plate pon takde lagi..
tp dah accident...
teruk plak tu kat depan n tepi...
sian sapa yg dapat kete ni nnti.. walaupon dorang dah ketuk balik, tp mcm tak best la kan.. kot2 ada bende yg tak nampak kat mata kasar.. ye la.. chasis lari ke apa ke kan.. tak sedap dah bawak...

last sekali sblm aku amik triton yg dah siap diservis, aku pon p terjah dalam kawasan kerja mekanik tu..
padahal dah tulis warning besar2 pelanggan takleh masuk working area.. safety issue la kononnnya..
aku tak peduli...
sbb niat aku 1 je..
nak jumpe brader mekanik tu n nak mintak dia aktifkan function auto lock utk pintu...

tp malang.
mitsubishi malaysia masih diservis oleh org eon...
ni perbualan aku ngn brader mekanik...

"bang.. bole ke aktifkan function utk kunci pintu otomatik bila kita drive?"
"ishh.. tu ko kene beli device lain.. tambah.. kat kedai aksesori.."
"eh ye ke bang.."
"a'a.. standard kete ni takde.."
"tp.."
"ish cik.. tak bole cik.. kene beli alat lain cik"
"oo.. kene beli alat lain ek... bistu tidak ke mitsubishi ada supply laptop utk pusat servis.. dalam laptop tu ada sistem MTU kot nama dia...."

time ni muka brader tu dah merah padam...
dia tak berkata apa.. terus g masuk opis, ambik laptop... cucuk kat kete.. diagnose..
aku menahan marah n perasaan hampa...
aku menempel je kat brader tu..
saje aku cakap camni masa dia tgh cuba utk aktifkan auto lock...


"ooo..sng je kan bang.. dah ada sistem ni bole cek.. pastu klik klik je leh aktifkan... takyah beli alat lain pon pasang situ.."

brader tu wat tak dgr je.. tak komen aku pon..
tp..
dia wat tak berjaya gak nak flash kan sistem triton aku supaya leh terima command auto lock tu...

"bang.. saya rasa kene tekan button "send" tu.. yg tanda right tu kan? baru la dia update kat kete.."
"ish ko ni.. aku tau la apa aku wat.."

2-3 kali dia try.. tak berjaya...

"takpe la bang.. saya g tpt lain je la nnti........................."

Camna?

6 Comments Uols:

Umi Mia said...

wo dua2 kena service yer....parak tu......tp yg penting lepas ni mesti best jer drive kan......

prebetsabu said...

a'a aku paling suke perasan drive kete yg baruu lps servis.. rasa kete tu smooth je. ringan je

CuTeMiUt78 said...

wah..dua2 kena servis.. perghh.. tapi takpe ler ok ler kan pas kena servis.. eh.. sapa ler nasib malang yg akan dapat keta yg dah accident tu..

prebetsabu said...

cutemiut: tu la kesian pada bakal owner kete tu.. moral, masa nak cek utk delivery kete baru, korang kene la rajin2 intai kat bawah, tepi, atas depan bebetul.. kot kot ada bekas lps eksiden ke.. ye la.. budak yg bwk kete koran tu bukannya reti bawak slow masa nak amik dari yard... kan kan?

*slalu terserempak ngn kete ngn nombor plate trade bawak laju macam org gille... weehhh brader.. tu kete baru tu.. owner sikit punya jaga ko lom apape dah lenjan.. huhuh

tuberose78 said...

servis.. jgn tak servis.. tapi apadehal mamat mekanik tuh..?? reti ker xreti nak serbis kete??

prebetsabu said...

tuberose: tu la.. ntah apapentah mamat tu.. malas kot... masih ngn sikap proton-"oh proton mmg mcm itu la bang..."

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!