Header

Wednesday, November 26, 2008

Yeay... tenkiu Masviona !!

Alhamdulillah...

Akhirnya tercapai gak impian aku yg dah pendam lama utk beli kamera...
huuhu.. sbenarnya viona pon tatau yg dah lama aku pendam cita2 nak beli dslr..

sume ni bermula dari aku darjah 5...
masa tu tak wujud lagi dslr.. yg ada cuma slr film je..
aku tak sure la tuberose tau ke idak citer ni.. sbb time tu tuberose dah sekolah asrama...

hampir tiap ari aku merengek kat mama (nak rengek kat abah takut.. kang kene marah!!)...
merengek nak kamera...
ye la.. dulu time ujung tahun je, sekolah wat jamuan kan?
kawan2 lain sume ada kamera.. aku je yg takde.. huahuahauahuahaaa
sampai aku cakap kat mama, "alaa.. takpe.. beli je kamera yg 30inggit tu pon jd la.."
kahkahkah.. punya la desperate nak kamera..

so.. last2, maybe sbb mama dah tak tahan kot aku dok merengek tiap ari kat dia..
dia bgtau la kat abah..
so abah tanya aku betul ke nak sgt kamera..
aku pon cakap la "iye, benarlah perkabaran itu duhai ayahandaku" (ahahha ni ayat rekaan semula.. tp isi dia camtu la)
lps tu abah bgtau aku.. "takpela.. nnti pakai la kamera abah tu...."

aku time tu punya la hepi..
ye la.. kamera abah aku tu besar.. ada lens panjangggg.. leh zoom..
ada flash pon besarrr... terang....
kamera org lain buruk.. segiempat je... kahkahkah...

time tu aku tatau lagi apakah itu slr (single lens reflect)..
yg aku tau, kamera tu kene zoom manual...
aperture, shutter & exposure pon aku tatau...
plak tu time tu slr takde auto-programmed..
sume manual kene levelkan..

so bermula dari situ abah ajar aku..
memula abah ajar camna nak pegang kamera besooor camtu..
tgn camna, siku camna...
kaki camna.. (ye.. nak shoot pakai slr & dslr, kaki n tgn pon kene betul)
camna nak tgk kat viewfinder, camna nak bajet aperture, shuter speed, flash etc etc..

hasilnya takde la mcm pro.. tp cantek la jugak..
ada la kira2 2-3 roll film masa memula blaja tu tak jadik pon gamba... blurrrrr n gelapppp...
huhuuh.. membazir di situ.. tp abah support je anak laki dia nih..
wahahahahha...

lps dah bazir film, baru la aku dpt rentak nak shoot pakai slr...
pastu abah ajar pasal ASA film lak.. skrg ni org panggil ISO..
ke abah salah ajar aku? huhuuh.. dia cakap ASA...
time ni pon aku byk bazir duit abah.. try byk film ngn asa yg beza...
try asa 100, asa 400 etc etc..
film 1 hal.. duit nak cuci gamba pon 1 hal..
dah la proses belajar kan, sure byk gamba tak jadi.. rugiiii...

tp takpe la..
ilmu dari abah tu amat berguna..

last2 kamera abah tu rosak...............
aku sempat la pakai dalam 1-2thn je kot...
aku frust..
abah pon frust..
time tu nak repair, amat mahal..
even kamera tu pon abah beli masa dia training kat Jepun...
brand Nikon gak tp aku tatau apa model.. hahaha... (byk gak duit abah aku ek.. huhuuh.. mungkin aku menurun perangai dia.. demi minat, aku sanggup lakukan apa sahaja..)

so lps dah rosak tu, kegiatan aku utk berkamera terbatas..
tambah plak time tu aku menjangkau umur remaja...
so mudah terpengaruh ngn aktiviti lain..
basikal lah..
roller blade lah..
huuhuh...

tp jauh kat sudut ati, aku masih simpan angan2 nak pakai kamera slr (ada org panggil kamera besarrr)

menjelang tahun 2000-an, bermula plak zaman Dslr (digital slr.. tak pakai film lagi)
sangat menarik!!
tp zaman ni harga amaaatttt mahal...
plak tu aku student lagik..
tambah plak zaman tu zaman org beli henpon..
hahaha.. so duit loan aku wat beli henpon n beli motor!!!
yela.. tu sume keperluan sbg student..
stakat kamera, biar la dulu...

lps study, sebok kumpol duit nak kawen lak...
terbantut lagi nak beli...

masa nak kawen, ni zaman video cam la plak..
hahaha...
so aku lupakan kamera, aku beli video cam... (ahhaha.. aku mmg mamat yg suke gadget!!)
tp mcm kata viona, hangat2 taik ayam je..
memula je aku galak amik video.. pastu boring dah..
leceh..
lps shoot, nak transfer..
lps tu nak edit..
dah la time tu pc tak power.. so lembab!!!

lps kawen, byk belanja utk kuarga. beli umah, perabot, kelengkapan rumah, tukar kete etc etc
so kamera bukan dalam list priority..

tp thru all that years, aku masih dalam diam sedikit sebanyak research gak pasal perkembangan tech kamera ni..

sampai la tahun 2006, time ni war dslr..
sume manufacturer berlumba2 kuarkan model terkini..
masa ni pon takde duit!!!
hahaha..

so sampai kejadian kamera digital ktiorang tu ilang kat Bali...
walaupon sedey amat sbb kamera tu merupakan kamera kitorang beli sejak bergelar suami isteri.... hasil titik peluh bersama..
walaupon tak high end, tp puas hati sbb susah sng sama2 nak beli masa tu...
tambah plak dalam tu sume gambar kenangan percutian kat bali...

tp jauh dalam hati terdetik gak..
mungkin ada hikmahnye kot..
mungkin dgn kejadian tu, aku leh bergiat semula dlm kamera besarrr...

so ati aku bertambah gelojak..
terus aku kol adik aku, Cik Kemar nak pinjam dslr dia.. (dia amik course fotografi tau..!)
tu 1st time aku godek dslr..
terasa diri aku amat ketinggalan..
ye la.. dulu aku godek slr, time tu pakai filem..
la ni dah dslr.. sume digital....
byk sgt yg aku kene blaja balik..!!!

tp hasil dari tunjuk ajar abah dulu, byk yg masih bole diterimapakai sampai ke dslr ni...

huhuuh.. akhirnya viona setuju gak nak belikan aku dslr...
tu pon maybe sbb dia dah fedap aku dok merengek je kat dia.. hahaha.. sama tektik mcm aku pakai kat mama....

huhuuh...
aku gembira...
hobi lama aku bermula kembali...

*viona sendiri tak pernah tau pasal hal ni tau... aku tak pernah pon citer kat dia psl minat aku n abah kat kamera ni... tiap kali aku rengek kat viona nak beli dslr, dia cakap:-
"eleh.. b ni takde tokoh pon tau nak jd fotografer.. "
"camna lak v leh kata camtuh?"
"ye la.. klu org tu minat, dia akan usung je kamera kemana2...."

kepada viona, dulu b tak usung sgt digital cam tu sbb b mmg tak minat kat kamera point-to-shhot ni sgt.. sbb b dah dipupuk minat kat slr sedari kecik lagik.. hahha... weehh.. byk beza tau feel n kepuasan slr ni daripada kamera biasa!!!


**aku peasan viona agak tercengang bila aku kuarkan sikit dari teori2 n terms2 dalam fotografi ni... agaknya mesti dalam hati dia kata "eh bila lak laki aku ni tau pasal bende2 ni..."
huhuh.. ni sume abah punya pasal.. siapa soh dia bg b pakai slr dia.. hahahaha.. thanks abah!!

tiap kali aku pegang kamera ni, aku tebayang budak darjah 5 yg sedang diajar oleh bapanya cara2 menggunakan kamera... budak tu kusyuk mendengar penjelasan bapanya.... sgt2 kualiti time father n son!!!
abah korbankan minat dia dgn beri kat aku kamera kesayangan semata2 kerana anak dia ni merengek2 nak kamera.. aku pulak sbg bapa nnti camna agaknya bila damia dah makin membesar..

sekian....


ni la dia org yg bg aku green light utk beli D80.. merangkap tuan punya blog masviona.com ni..uhuhuh.. siap la lps ni mmg byk kali la kene skodeng.. paparazi dah ada................
Camna?

12 Comments Uols:

pearlEJ said...

perghhhhhh... pasneh makin berseri-seri laa kat sini kann, semua gambar mesti cantik2... selamat berkamera-kamera nooooo..... hihihi... :D

masviona said...

pearlej:
tu blom tentu lagi coz dah dgr ura² owner camera tuh nak bukak blog baru khas utk tepek gambr2 hasil kekreativitiannya itu.

Betol tak prebetsabu???ahakss

prebetsabu said...

huhuuhuh..

a'a la ej.. maybe aku tak tepek sgt kat sini..

nak wat photo blog je..

tp aku takmo bgtau url.. korang carik la sendirik...
pastu leh nilaikan... huhuuh..

masviona said...

prebetsabu:
huhuhu...seriyes v tak tau rerupanya begitu mendalam ye minat b...ahakss

sejak dr drjh 5 tuh...
seriyes....mmg ler v ada ler nmpk b ada minat tuh tapi tdk ingtkan tak seriyes maa pun....v mmg tau b minat benda nih pun...saje jer ayat ada tokoh ke xde tokoh tuh sbb nak bakar² b...ahakss

tp idaklah daku tau smpai sedalam sebegini...ecehhh

CuTeMiUt78 said...

uiiishh.. kemain lagi ya.. minat yg mendalam tu.. dari darjah 5?.. pe pun tahniah la.. tercapai gak impian tu..

JIVEBUMZ said...

pergggghhhh best giler
idaman jugak nie..
arinie dak opis saya pon beli kamere ni jugak tau..huhu saya nk jugekk!!

masviona said...

cutemiut: itu le dia...kemain lg dia dok mlyn camera dia tu.

Jivebumz:
Ramai gak rupanya peminat photoghrafi ni ye.beli jive jgn xbeli...kta kasi api lg smgt jive tuh.

tuberose78 said...

ha'ah, akak ada gak tingat kamera abah dolu2 tu.. mcm best jer.. tapi xtau plak siap ada mintak kat mama nak kamera tuuuu... huhuhu..

tuberose78 said...

nak rembat jugak nihhh!!! errrmmm... photo printer dah ada dah... kalu dapat kamera ni sebijik, alangkah bahagianyer dirikuuu..
psssttt.. nak pinjam boley tak? heee..

dhiya said...

wow D80, best neh!

jom blaja sesama nak? :)

Nurmala said...

wah!!! lama betul simpan hasrat terpendam...dari darjah 5 tu..

mummy Darin said...

panjang betul kronologi dia..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!