Header

Tuesday, December 23, 2008

ujian hiv...

aku percaya skrg ni sume dh aware ngn rancangan utk mewajibkan semua pasangan yg nak berkahwin utk jalani ujian hiv.

Sblm ni pndktn ni hnya diamalkan oleh negeri johor...
Skrg nak di nationwide kan...

Secara peribadi, aku sokong langkah ni...
Kang naya anak bini x psl2 kene jangkitan free je..
Tp ramai yg membangkang..
Persatuan aids mesia pon bangkang...

Katanya seolah2 menidakkan hak utk penghidap/pembawa hiv utk berkahwin...

Korang rs camna?
Sian la kat bakal pasangan yg xtau pasangan dia tu ada hiv kan?
Merana hingga habis nyawa klu kene hiv aids ni
Camna?

18 Comments Uols:

Nurmala said...

next month atau bulan 2 nnt kita nak gi buat HIV test nih

ei_da.. said...

kalo di biarkan pun bahaya gak jd pembawa bertambah ramai kan... langkah ni bagus gak untuk semua org berjaga2 dan mengamalkan cara hidup yg sihat....

ciarexoxo (^_^)v said...

betul sume yg kakmasviona ckp tu :) saye pon bakal menjalaninye bbrp bulan lg..hiks...

MasNurin said...

aku pun setuju..tapi yang selalu tarak setuju orang laki sebab diorang rasa tak der per pun yang diorang uat menyebabkan terkena hiv. Banyak lah diorang nye tak der per kalu esok2 kena hiv, anak dan bini gak merana.Lagipun kalu diorang tarak buat apa, tak perlu takut untuk ujian tu.

Ms.Lilies said...

mmg bagus langkah camni...kurang2nya partner masing2 tau...tp biasala kan..benda2 gini mesti ada pros n cons nya kan....

kot2 sesama hiv mana taukan...leh gak kawin..

fazz said...

betul, kite kena cek dulu, baru leh kawen.masa depan anak2

masviona said...

nurmala:
:).....iyelah mala punye majlis bulan march ni kan....tahniah in advance

eida:
itu ler...setuju2

masviona said...

ciarexoxo:
tahniah ciare....dah nak kawen gak ye...

btw n3 nih prebetsabu yg publish...blog nih ada 2 contributor...ahaksss...

even akak CEO blog nih but akak dah invited dia jadi writer jugak merangkap CTO blog nih...Chief Technician Officer gitu

masviona said...

MasNurin:
uhuksss...lelaki katakan....ego tinggi melangit...but kalu kena nnti sapa yg merana kan...anak bini gak

Ms.lilies:
agreed wth u mimi...mmg akan ada pros n cons dia but kalu buat lagi bagus apa...kiranya kalu dah tau nnti leh la amik langkah berjaga2 kan

fazz:
kan fazz... betul..betul..betul

mazzura said...

mmg bagus! setuju sangat! tak nak org yg xsalah terlibat plak..

ciarexoxo (^_^)v said...

tahniah?terlalu awl lg tuk ucapan tu rasenye (blushing) :p ngeeeee

laaa ade 2 blog??hehe..prebetsabu tu husband akak ke?:>

Aspalela said...

mmg patot kena buat UJIAN HIV nie..Org johor dah lama buat....mmmm...cam nak tulis n3 lak ade 1 kes ttg Is3 kena HIV pd u olz semua...nnt ekk..tunggu aspa senang lenang...

Bagus gak idea MV nie...TQ

tuberose78 said...

setuju jadikan nationwide! mmg patut pon.. gejala mcm ni sepatutnya dibendong dari awal.. kalau dah beranak-pinak nanti, susah juger..

prebetsabu said...

mazzura: kdg2 org kene hiv ni xsume jahat.mana tau dia kene masa blood transfer time eksiden ke kan... Nauzubillah..

Ciarexoxo: ala2 malu2 miau...
Ye.. Akulah suami masviona... Kami ada 3 blog. Masviona.com ni viona n aku akan write en3.biasanya n3 aku kaler font dia oren cuma n3 ni je aku tak tuka kaler sbb browser n71 ni ada error skit time nk tukar kaler..

Masviona.com utk diari n luahan pendapat
Prebetsabu.blogspot.com utk sembang teknikal
Prebetsabu-lense.blogspot.com utk photo blog



Aspalela: tulis n3 tu jgn xtulis. Idea utk ujian hiv nationwode ni bukan idea dari masviona.com, but idea yg lahir dari mb perak x silap aku. Masviona.com hanya mengajak berdiskusi ttg hal semasa je.. Hihihi


Nampaknya majoriti setuju ngn idea ujian hiv.. Kita tunggu apa kata pemerintah!

Riqqie's Lil Sugar said...

for me,
there's nothing wrong pun bende tu untuk dilaksanakan.
its not like kalau ade hiv pasangan takleh kawin kan?
(kalau tak silap saya la)

just untuk pengetahuan masing-masing.
kesian la jugak kat individu tu kalau tak tahu pasangan dia ada hiv.
at least klau tau bleh wat langkah berjaga2 ke..pencegahan ke,kan.
bukan takleh kawen kan?
hehe.

a^T04 said...

seme mmg alert psal ni skang kan...
bagus jgak wat gtu...

alert ckit..lgipun utk diri sndri gakkan...

CuTeMiUt78 said...

memang pun bagus kan.. baru ler kita tau pasangan kita tu.. ada hiv atau tidak.. sib baik johor dah laksanakan dulu.. masa kita kawin dulu pun dah buat dah..

Bry said...

Amat setuju dengan ujian HIV. Kalau buat ujian HIV awal, boleh prevent famili member dan kawan dari kena jangkitan.

www.HivTest.com.my

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!