Header

Thursday, July 31, 2008

Makan @ DD dan 2 contest

Mlm kemarin kan aku bermalam kat perak, kisahnya aku mengikut prebetsabu wat keje dia kat sana petang selasa tuh...petang nak arah ke malam ler dlm kol 6.40 pm camtu kan. xde cadang nk bermalam pun tapi dek kerana penat melayan client prebetsabu smpai ke lewat malam so kami decided le nk bermalam je kat sini kan jadinye rabu smlm aku bercuti ler. Kebetulan lak brg² avin damia sume lengkap redah jelah kan.

So semalam aku baru smpai ke rumahku syorgaku dlm kol 9 pm gitu ler. Actually aku sbnrnya nak bercerita lah kan, tau² je la aku kan sekarang nih aku kan mcm dilanda demam blog je kan even aku nih dah hmpr 3 thn dah terjebak dlm dunia berblogging nih secara rasminya. yg xrasminya xyah cerita lah kan lagi lah lama dari tuh kan. tp aku pun kehairanan nape entah lately nih aku mcm semangat giler nk publish entry...hehe....ahkak pun heran ngan diri sendrik den nun. maybe sbb rasa seronok nk bercerita sbb nk simpan kisah² nih utk avin damia kot..heheh.

ok2 smbng balik, aku nih dek kerana semangat sgt nk berblog. masa o.t.w balik ke KL nih masa benti kat RnR Tapah kan, biasalah slalu klu gi utara mmg benti sini yerla utk bukan saja tuk menunaikan kewajipan or merehatkan diri tp juga melepaskan hajat tuh sudahla tentu utk menjamu perut pun yer kengkadang tuh.

masa nk masuk ke Dunkin' Donuts tuh aku tetiba terperasan satu banner kan kata area nih ada wireless free kan so aku pun apa lagi berdessup ler bitau prebetsabu soh dia lepas nih leh tak tulun amikkan akuye lappy coz aku nk type entry baru ler kan.

Tapi hampeh sekali, bila dah bukak lappy try nak masuk internet. hampeh...xdapat pun. wireless dah dapat connect dah tapi xleh nk access lak. hilang mood ak nak update blog tau klu asyik xdpt connection camgini jer kejenye. ingat yg free je jadi camni yg kena byr mcm kat umah aku tuh pun kengkadang leh gak dia wat hal...grrrrrrhhhr..geramnye

menu kami kali nih...ermm.nyummy. mmg sedap tak tipu tau set nih. first time amik set nih. ada sebab munasabatnya tuh kenapa kami amik 2 set iced cool tuh. cuba korang teka sbb apa???

sbb nih ler nk join contest nih yer pasal la "scratch n win". prebetsabu beria nak beli 2 set kat ats tuh sbb nih la sbb nk grand prizes dia tuh ....LG nyer LCD TV
skali yg dpt nih jerrkkk yg dapat...3 DD donuts...heheh.xperla janji dapat gak kan
Tgh² seydappp menjamu selera ngan hidangan tuh kan uolls leh lak tepon prebetsabu bunyi. sekali korang nak tau tak sapa yg call. waaaaa.....terkunjat jap aku tau...radio ERA call prebetsabu utk contest "aku mahu hidup percuma" di era tuh la. so smlm sesapa yg sempat dgr radio ERA tuh klu korang prasan dlm kol lebih kurang 6.15 ptg tuh suare garau² merdu prebetsabu telah ke udara di radio semalam...huhuh.

lepas dah jwb soklan cepumas tuh dapat ler RM200...so skrang nih kami kena berdoa siang n mlm ler supaya prebetsabu leh la menang dpt RM60 ribu tuh. setahun hidup free uolls sapa tak nak. per kata korang sume tulun doakan utk prebetsabu...leh tak????kalu dapat nnti dtg ler umah aku nanti aku blanja minum air nescaffee air tangan aku nak tak??????nak takk????sapa nak silalah angguk...hehe

aku sempat lah gak amik video prebetsabu mas tgh jwb kol dari Aimee dj ERA tuh kan tp errmmm takut lak nk publish kat sini kot prebetsabu marah lak...hahahaha coz nmpk sgt muka dia yg excited tuh....ahaksss.


p/s: contest DD nih xdpt LG LCD TV pun xperla janji contest ERA nih dapat RM 60K. leh la beli sendiri.lgipun kat umah dh ada LCD tv. Ya allah Ya Tuhanku perkenankanlah doa kami.Aminnn...insyaallah...fuh kanan fuh kiri..mintak² doa aku nih dimakbulkan olehNYA...:)

Pose Ganti

Sedar tak sedar tggl kurang lebih sebulan lagi utk kita menyambut kedatangan bulan penuh barakah...RAMADHAN.

Yang aku lak, dah tggl tak lama lagi nih ler baru aku terhegeh² nk ganti pose² yg tertinggal tahun sudah. tp insyaAllah sempat lagi nih...cuba utk sejukkan diri sendirik.

saja le aku ganti hari nih, leh pahala pose sunat skali kan...hehe bak kata pepatah pepatih tuh sambil menyelam minum air skali kan.

So korang camne??dah abis ganti pose ke lom?kalu korang pun lom gak cam aku, so moh ler kite mempuase kan diri ek???


p/s: hari nih prebetsabu tak teman aku pose....:(...xmcm thn² lepas. tp ye tak ye gak kan smlm x dinner proper pun. sahur???aku mmg xpernah sahur kalu pose ganti. Padan ler prebetsabu xleh nak tahan dia kalu xjupe nasik 2 hari sekali mmg xleh blah dia.huhuh

Tuesday, July 29, 2008

Tangkap leleeehhh...

aduhailah anakanda kami yang bernama Avin Nurdamia Alhamra.....

Semalam kitorang bg dia rasa pisang salai.. letak dalam mesh bag dia utk nyonot.. sekali dia lupa diri la plak... siap golek2 feel.................

tp dia tetap ngn attitude baik hati dia.. walau camna sedap pun bende tu, dia tak kedekut.. dia leh share.. bagus bagus..

nah antara sedutan aksi Avin Damia sewaktu feeeeellll tangkap lenttookkk leeeleeeehhh makan pisang salai yg manis itu....


video



Body Shop



Seperti biasa if aku msk ke kedai nih, pasang ler niat kenkononnya nk beli satu brg je tp yg selalunya yg jadi aku mesti rembat lebih punyerrrr. Prebetsabu dah masak dah, kalu aku masuk sini sure dia prepared duit spare...huhuhu.

memula tuh cadangnya aku nak beli vitamin C, moisturizer tu je tp dek kerana terpengaruh ngan promoter yg mmg dah sedia maklum perangai aku (mmg dh mcm kwn jer ngan staff dia nih..asalnya kwn ats kwn ler tp terus jd baik, tmbh lg aku regular customer..hehe). katanya alang² beli ler 5 brg terus leh dpt 30% discount....erm..yelah tuh x kossser den, ecehhh ayat memula aku...pastu aku teringat akunyer perfume Aqua Lilly e.d.t dh hbs so aku rembat ler yg baru tp aku amik e.d.p lak..pastu staff body shop tuh promote lagi ...alah alang² amik la 3 barang leh kasi 10% discount. akhirnya aku termakn hasutan gak...rela cari satu brng lagi...lepas dh puas mencari aku rembat ler lipstik limited edition tuh....termakan gak hasutan. prebetsabu layankan aje aku nih...time nak byr dia ler yg hulur kad kuning keemasan dia tuh....ahkak senyum gumbire jerlaaaa. Badan penat berjalan sepanjang hari pun ahkak rasa segar nyahhh...ihikkssss.
time nk byr 'kwn' tuh bitau member card aku dh nk expired. Baru aku prasan rerupa nya kad nih pun aku due date gak ke???ngeh2x aku xpernah nk ngecek pun, dpt jer trus simpan dlm purse dah slalu time nk byr kan dia mintak ic je kan.


p/s: tp skrang nih body shop dh kedekutttt taik idung masin, adake klu kita shopping paper bag nk kena byr rm 0.50 tau...siot jer. reasonnya kata diorg nk donate utk hutan belum lah apa la..yerla body shop kan pencinta alam semesta mmg dia pertahankan bumi dr pencemaran. apa² jerla, what ever is pd otak aku yg sengal ni ialah....."kata jerla korang nk cut cost...nk untung lebih, minyak kan dah naik". alamak sengaja jer nk kaitkan ngan isu minyak naik...ngeh2x.....

Monday, July 28, 2008

Kronologi jln² Habiskan Minyak Kete

Weekend yg penuh hectic..shopping smpai poket prebetsabu kering. heheeh..xperla erk b dh kering poket kite keringkan kad kredit b lak ek???alaaaa...leh la kata nk shopping rayakan. Jalan² smpai naik lemah lutut dan jalan² pandang² jeling² sampai naik juling mata.huhuh

Sabtu

-dr umah - Hentian Kajang
refer entry sblm nih

-Hentian Kajang - Semenyih
refer entry sblm nih

-Semenyih - Umah
balik umah le per lagi kan.

-Umah - Subang.
(shopping kain pasang utk baju raya yg entah ke brape pasang. Apa nak heran kan dah mak mertua yg jadi tailor. save budget utk upah jahit kan. beli kain sepasang dua as a hadiah my mama dah heppi dah)
dia pun sebuk nk memilih kain gak. aku ngan my mama sebuk pilih kain. prebetsabu jaga anak ngan my dad. Ni ler dia kalu menantu jumpe mertua kan, tinggalkan anak kejap pun xperla janji leh carik kain yg the best n vogue gitu kan.


-Subang - PJ Oldtown
(balik rehat² dan lepak² smpai kemas² brg. This week, my mama n my abah tidor umah i lagi coz dia ada hal sket)

-PJ Oldtown - Seksyen 2, Bandar Baru Bangi
my mama nk htr baju nikah sedara kitorg yg bakal nikah on 9hb september nnti.



Ahad

-Umah - PJ Oldtown
anta my mama n my abah

-PJ Oldtown - Kelana Jaya
kenduri kawen member kat dewan kastam, KJ.

-Kelana Jaya - Seksyen 13, Shah Alam
shopping kain tudung

-Seksyen 13 - Kompleks PKNS, Shah Alam
shopping lagihhh...habis kan duit

-Kompleks PKNS - Puchong
settle urusan sket sebyk serta membuat payment dah kata bershopping sakan kan. so bil jgn lupa byr.hehe

aku gi shopping ngan berkebaya lagih u'olls. dah kata baru balik dr kenduri kawen kan. redah jerla malas nak bawak baru salin² bagai.


-Puchong - JUSCO, Tmn Equine, Sri Kembangan
shopping n shopping lagi

Tmn Equine, Sri Kembangan - Umah
balik umah...kemas² kan diri sendrik, kemas² kan diri anak n laki (laki pun harus kita gak yg kemaskan u'oll.hehe). prepare utk gi keje esok, seterika baju sume, kemas barang² avin damia nk gi school n layan tenet yg mcm hampeh smlm. oooo streamyx nape ler ko teruk sgt smlm. membazir je aku byr mahal² tau..servis cam sengal jer.


Itu sbb ler My City baru nak masuk 3 years lebih pkai odometernye ngalahkan odometer kete yg dah pkai 7-8 thn jer KM nye. sbb tuler jugak, dulu my city cukup sebulan jer dah kena anta servis. yerla time tu aku kan opisnya jauh, ulang alik keje dr umah pun dah bape km dah kan....melayang lagi RM...tu lom masuk RM yg aku labur kat petronas, shell n esso lagi tuh...huhu. Nasib baik ler servis HONDA nih mmg tip top memang aku berkenan ler ngan honda malaysia punya servis klu korang nak tau every year aku dpt birthday card siap ngan hadiah skali tau. even hadiah dia biasa² je pun tp cukuplah kan. bukan tuh jer slalu je ada gak sumthing klu diorg ada even perper. honda mmg aku suker....tp bukanlah aku nk kondem barangan tempatan pun tapi kan setiap org ada citarasa yg tersendirik kan. so dah aku suka ngan honda so korang layan kan jerla errkk...:) peace no war k.

Kerna Gigitan Nyamuk

Memula kena gigit kat nyamuk, dek kerna kulit dia yg sensitif ditambah lak dia yg teramatlah suke menggaru.....hambek koooo, terus berkudis jadinya. Dah puas aku bising jangan garu n kutis benda tuh dia still gak kutis² smpai berdarah u'olls. eeeeiii....kalu aku marah sket xnak kasi dia kutis..terus mencebek....bebek muncung² bibir then nangis. bistu camne lagi aku nak buat. kalu walid dia marah ok lagi aku aku yg marah terus meraung u'olls. dah tuh lagu mana, kita bukannye nak marah tp xnak kasi dia dok kutis² tuh.

my mama n my dad ckp "buruk daging gak nih budak ni nih". prebetsabu lak ckp..."haaa, sejibik mcm bonda dia xleh rasa gatal sure nak garu". nak wat camne saya pun ada penyakit nih gak u'olls..penyakit kulit sensitif n allergic..kalu dulu lagi teruk...sampai xleh berpeluh sket badan sure akan kuar bintik² putih yg gatal...eeeiii xtahan gatal saya ngankeadaan itu..nasib baik skrang nih dah xde dah....tp efek dia smpai ke hari ini saya xleh pkai barang² nikel or tiruan barang kemas zhulian sori ler yerrr or perper yg xtulen tuh jgn harap saya leh pkai ok.pkai 5 minit jer sure kulit saya dah berbirat merah² gatal. seriyes saya hanya boleh pkai emas 916 or emas tulin yg lain, white gold n silver 925 yg tulin sahaja ok. kalu platinum tuh lagi boleh kot. Tapi syg skali sy xde dlm simpan perhiasan drp platinum lagi so far. tapi prebetsabu agak beruntung kerana saya jenis yg tdk suka memakai barang kemas sgt. sket² tuh leh la dah namanya pun femfuan kan.

ni kisah benar tau, masa sanding saya ada ler pkai rantai time memperagakan baju evening dress kan...xsmpai 10 minit pun saya dah dpt habuannya. habis keliling leher saya merah...huhuh.malu aiii tau...nasib baik bukan merah setompok².

sampai sekarang saya hanya boleh pkai brooch kat bawah leher yg plastik saje u'olls. alah yg rege dia rm1 satu tu ler kat pasar malam. giler bertuah prebetsabu ni kan dapat isteri yg hanya pkai brooch plastik sahaja.huhuhh....ayat poyo sambil ayat membodek sbb smlm dia telah membelikan alat² kosmetik body shop saya.ngeh..ngeh.

so berbalik kpd si cinonet nih, sy hanya mampu menampalkan tangannya dgn plaster sahaja. itu pun kena selalu tgk² gak coz plaster pun dikorek² nye jugak. saya tampal plaster itu bertujuan utk di xnampak luka dia n tidak mngutis² lagi luka dia tapi sangkaan saya melesat coz kalu saya leka dia akan kutis² plaster itu. Puas sudah saya menyapu minyak gamat n minyak² yg lain ngan doa moga kudisnya itu cepat kering n cepat sembuh supaya Avin Damia tdk dapat mengutis² nya lagi. jgn tggl parut juga itulah doa saya.

Sunday, July 27, 2008

Sehari di Kompleks PKNS Shah Alam

huhu... arini ada kenduri kawen kawan opis kat KJ...

Lps dah g sana, kitorang p merendek lak kat Kompleks PKNS... guess what? ada pameran buku.... ehehehhehe... lama dah tak tgk buku ni secara fizikal.. ye la selama ni dok cari info pengetahuan secara maya je.... dah leh kata lupa lak mcm mana seronoknya membelek helaian mukasurat buku.. dgn aroma kertas n dakwat... wahhh..

org begitu ramai kat situ... so sapa kata org mesia tak minat membaca?

ehehhe.. tp tu la.. tujuan utama kitorang p kompleks ni pon sbb viona tercinta nak carik brg dia... aku plak kan biasa la time shopping camni aku la merangkap bodyguard viona n aku la baby sitter damia.. huhuhuuhuhhuhuhuh.... segala tanggungjawap ku pikul jua..

penat oo kaki klu ikut viona ni pi carik brg.... habis sume kedai dia riki n compare.. bagus la mengamalkan etika pengguna bijak.. tp tak bagus dari segi kepenatan kakiku inih!! wuhuuu... lengooohh...

lps tu kitorang pi melantak kat kyros kebab.. lama tak ketedarah kebab teringin gak... rasanya kyros ni milik bumiputra ke? sbb aku tgk cara dorang mcm tak pro la... (napa bila tak pro je aku pikir bumiputra?).. tak proper je klu nak compare fas food yg lain.. interior design dah cun.. tp cara conduct dorang.. SOP dorang...

ada ke amik order pakai tulis kat kertas je lg? plak tu lps dah bayar, dia print resit n lps tu tulis nombor kat blkg resit.. dia soh kita duduk dulu n tunggu nombor dipangil.. aku tanya caman dia pangil.. kaunter tu kata nnti dia jerit.. wahahhahahahha.. sungguh zaman 80an...

lps tunggu +-15min, mmg betul dia jerit n panggil nombor.. aku pun saje wat pekak je nak tgk apa reaksi.. sekali dia jerit lagi kuat daaaaaaa.... aku pun amik je la.....

sgt aku terkilan.. patutnya dorang leh wat lg elok... menu pun just kat kertas je.. takde signboard yg cantek2 letak menu.....

harga? mengalahkan KFC............ mungkin kyros lps ni leh aku kuarkan dari list restoran singgahan aku.....

nah antara gambo2 kitoang kat kompleks pkns shah alam......


ni la dia menu santapan kami....mahal bole tahan.. +-30hengget okay... baik aku mkn McD/KFC.. uhuhuh.. tp apakan daya tekak aku terliur nak mkn kebab...


damia dgn muka yg tak sabar menunggu pesanan siap utk disantap oleh walid n bondanya yg tercenta...



tu dia.. damia dah start wat mimik muka cute.. tiap kali soh dia wat muka cute, muka ni la yg dia tunjuk... dah macam poppeye pun ada gak kan? huhu


tu dia xlekang lagi muka cute dia.. klu org luar tgk ni, sure dlm hati "tak senonoh betul mak bapak budak ni.. kentut busuk sampai anak pun tak tahan bau!" ahahhaha.. klu ada org cakap camni, aku piat telinga!! bukan menahan bau kentut.. tp nilah dia muka cute damia...


jgn tatau.. si kecik damia ni walaupun masih berigus, tp saham tinggi tau.. tgh2 kitorang tgk pameran jualan buku, ada lak sorang mamat ni (baby gak la) pi mai kat damia senyum2.. pastu leh lak dia nak kiss damia.. mujur damia pandai jaga diri.. dia tepis mamat tuh!!! huhuhu.. terhibur tgk gelagat si kecik...


"eh eh apa nih lebey2 lak nak kiss aku... en. puliss.. tolong!!!"


Saturday, July 26, 2008

D.I.Y...women also can do it

Balik dari hantar my sis ke Hentian Kajang pg tadi, kami terus ke semenyih coz Prebetsabu nak amik dianyer barang kat pejabat pos semenyih. Lepas dah amik barang tuh, aku ngajak prebetsabu nyinggah kat nurseri bunga faberet kitorang nak carik barang sket tp malang skali barang tuh ngenggak ada seh. xperla then kami terus balik ke rumah coz aku baru teringat ada berbakul kain baju yg lom dicuci lagi..maklumlah stok seminggu kan.

Dipendekkan cerita, lepas dah siap² asing kan kain mana yg nak bsuh dulu mana yg nak rendam dulu.masuk kan kain yg mana nak basuh dlm mesin.then start lah kan per lagi.pastu aku ke dapur lak, kasi settle mana yg patut.
Tengah syok² washing machine tuh dok spain skali aku dgr bunyi kuat ngalahkan guruh jer bunyinye...lain macam je bunyinya aku bitau ler prebetsabu. aku dah agak mcm ada bendasing jer dlm tempat pusing² tuh kan. abes tuh prebetsabu wat derrkk jer..aku pun malas nak layan ler..memula aku soh ler di bukakan bendalah nih.

aku dah mengagak sure ada bendasing kat dlm benda kuning ni kan. skali korang tau prebetsabu jwb apa???kasi jiwa gueh panassss je ler ini mamat....grrrrrr...sabo jela


Prebetsabu:leh bukak ke benda tuh???

Masviona: laaa..dah byk kali dah v bukak.
(aku tau ler coz dah byk kali dah benda nih jadi. tapi slalunya dia jadi time prebetsabu xde kat sini so nak tak nak aku terpaksa bukak sendrik lah kan. tapi kali nih saje je lah aku nak mintak tolong dia dah nama pun ada laki kan xkan aku nak wat sendrik la...kalu keje² yg ala² feminin tuh leh la aku wat sndrik kan...tol tak???

Prebetsabu: errmm...ala...senyap jer...pastu dok ralit jer ngan laptop dia.
(aku dah start berangin dah kan..tapi saba jer lah kan...yerla aku dah ler bz wat keje tuh wat ini..pastu nak melayan si cinonet tuh lagi..kan nak susu lah nak itu lah kan...kang basuh berak dia lah...yg walidnya lak dok ralit ngan laptop tuh mengecek pebenda entah...org suruh vacum umah pun...haram xdibuatnya....eeeiiii...angin tahap gaban dah aku nih...sabor jerla)


daripada aku membebel tak tentu pasal or dok melayan hangin sensorang. aku gi kuarkan sume tools yg mana ada. then aku putar skru nih...pulas skru tuh....ha nilah dia hasilnya.terkial² aku tau nk bukak skru nih..yerla korang tau² jerla aku nih kan spesis tak cukup tinggi sket kan...sure ler terbongkok² sket kn.tapi akhirnya berjaya jugak aku bukak bendalah kuning tuh


hasilnya...seee korang nampak tak besi tuh???.aku saje je malas nk kasi highliht besi tuh, malas nk letak arrow ke apa.saje je nk suruh korang tengok pict nih ngan teliti. so....betul ler cam anggapan mu ku dari tadi..mmg ada bendasing pun dalam benda kuning nih. besi bra u'olls.

Padan ler bunyi bising bila washing machine nih spain mcm guruh dilangit jer rupanya ada besi dalam tuh. haru tol laaaa. aku pun xtau lah camne gamaknya besi nih leh masuk dalam nih padahal aku dah pkai net dah utk basuh barang² dalam nih...barang² under2 wear nih slalunya aku mesti basuh boh dalam net dulu. ni mesti keje si bibik nih???mau gak nyalahkan si bibik tuh..dia kan dah xde hmpr 2 minggu dah kan.sabor jelah.

Lepas tuh kan, korang nak tau tak apa yg prebetsabu buat. dia dah tak layan laptop lagi dah tapi dia wat sebuk² layan avin damia lak.errmmm....tau pun takut. risau aku ngamuk ler tuh. aku camtuh ler kalu aku suruh or mintak tolong dia sekali dua dia xder respon lagi. aku singging lengan bikin sendrik looorrr. aku mmg xsuka jenis org yg suka tangguh² keje. tak kisah ler nk kena gergaji ker nak kena memaku or menukul ke...aku redah je kalu hati dah panas.....lantak ler korang nak kata apa.

Model Baby Bite

model stesen Hentian Kajang...sengih je kejenya tapi mandi lom lagi tuh...huhuhu pecah ler resia damia...bonda dah pecahkan.ihikss

Pepagi hari lagi bangun n bersiap tuk anta my sis kat Hentian Kajang. Dia nak balik ke Klate, alah dia kan dtg sini pun coz nk anta dia nye fiancee nak berangkat ke Uganda kan. Lepas slamat dia naik bas kami pun apa lagi mahu mengisi perut lah kan..makan kat Restoran Selera Bonda kat depan hentian nih ler. kalu korang nak tau niler dia restoran shamsul ghau..ghau bau dia....aku dgr orng cakap ler. tapi nasik lemak dia best oo...bukan aku jer suka my parents pun suka makan sini...my mum's un kata nasik lemak dia sedap.

sambil² aku ngan prebetsabu menjamu selera di pagi hari, Avin Damia melayan dia nye makanan ler...biskut baby bites....kalu xbagi dia biskut nih...haru ler kami sure meraung² nak makan makanan kami...mana leh kasi dia nasik lemak kan podeh...mau cirit budak ni kang.

Haaaa...niler dia model Baby Bites. makan ngan begitu semangat skali. Avin Damia mmg suke makan biskut nih. sume perasa dia makan..original, mixed fruit kegemaran dia, perasa carrot pun dia suka gak.


haaa yg nih lak walid dia..model nasik lemak Restoran Selera Bonda....so pesanan utk shamsul ghau2x silalah amik prebetsabu jadi model ek???huhuhh.

Friday, July 25, 2008

Door Gift

Balik dr meeting ngan JPJ Kelantan kat Besut, Terengganu hari tuh adalah Prebetsabu wat balik door gift dr meeting tuh kan. Apa yg aku respect n kagum sket la coz door gift kali nih lain dr yg lain sket. yelah slalunyakan klu benda² camni kan slalunya organizer akan berhempas pulas lah nk mencari sumting yg best² dan slalunya benda² mahal or benda² yg ada cop organisasi or organizer yg mewakili event tu la kan. Tapi yg nih special sket pada aku ler coz dia ada usaha utk meningkatkan n mepertingkatkan serta membantulah pd aku yg paling tepat skali usahawan² or maybe usahanita dengan mengkomersialkan produk² dr perusahaan kampung. Tengok lah cam kat bawah nih penuh satu paper bag besar nih ngan produk² kg.

macam² ado. serunding sampai ada 2 pack.

tapi serunding lagi satu pack akan lepas ke Uganda, coz kebetulan bakal adik ipar kan berlepas ke sana tgh mlm ni. so my sis pun beria le nak kirimkan serunding nih wat bekal tunang tersayang dia kat sana nanti. Lepas nih kalu balik Mesia leh beli rumah plak kot dia, hari tuh lepas balik dr Dubai dah beli kete sebijik. eh lupa....simpan duit nak kawin ek???hehe

Dlm byk² makanan nih. ada satu yg menarik perhatian aku...ni haa.korang tau tak apa nih???
Pisang salai... aku pernah dgr psl makanan nih tp aku lom pernah merasanya. Pasni leh ler aku merasainya kan..kan.



Thursday, July 24, 2008

BURUNG sapa lah punya angkara???

Akibat drp park kerete di bawah pokok begini ler jadinya.sian sgt ngan My City..comot dah jadinye. huhuhh...cisss..bedebah punya burung...tergamak ko membuat angkara ini terhadap keretaku...sob..sob. kot ye pun ko nk mencirit agak² le burung ooo!!!!sabo jer ler xdapat den nak nolong nye aii.


habislah bumbung my city...bertempek²...ni pd hemat aku bukan angkara seekor je nih sure team punya nih.

hhuhuh..smpai ke cermin pun kena gak...burung oooila burung...spesis burung apakah ini???burung punai kah????ke burung murai????hehhe

lepas nih...mintak ampun ler ku xnak dah park kete kat bwh pokok nih. bukan apa weeiii...xkoser aku nk comotkan my city lagi...sian dia tau. dah lepas balik umah aku dah cuci pun susah nak ilang tau. sisa kumuhan burung nih dah mengeras dah...nasib baik hilang tau.kalu idak, mau aku gi tebas..eh silap!!! tebang jugak pokok tuh karang..giler prasan aku ni, konon cam besar sgt le kederat aku nih.errrrm???

1445.....Again

Entry ini adlh entry berantai...smgbgn dr sini and sini.

Baru sat td dpt info dr prebetsabu yg kini berada di terengganu kiter, penantian kami kini hmpr² smpai ke destinasi apabila no yg di tempah khas sudah konfirm menjadi milik kami....no nye ialah.....- - - 1445 . no nih byk makna dlm kehidupan kami bukannya My City jer yg guna no nih tp my phone house pkai no nih, phone kedai....n byk lg la yg xlh didedahkan kat sini.

Even kena kuarkan kos sdkt namun kami puas hati, biasalah jaman sekarang ni kan mana ada kalu kita nak kan sesuatu tuh leh dpt ngan free kan..kan???

so..insyaAllah next week kami leh dapat laaa...sengaja prebetsabu mintak amik last week coz this week kan dia xde disini. yela selasa ke johor n rabu lak ke ganu. so mmg xleh la kan.

sabar menanti....ayat yg plng sesuai utk prebetsabu utk ketika ini...ahaksss

Berkecai sudah..

Nilah dia kelaku avin damia smlm, pantang aku leka jer sket adaler keje dia. Dia dah pndai pnjat tangga umah kitaorg. kat situ lak ada deco sket, aku ada wat deco utk mini fountain aku sket..mcm² hiasan kecik² ler yg ada kat situ tuh ler yg dia syokk sgt nk gi main kat atas tuh.

Dah byk kali dah aku tgk dia dok aim bekas lilin aromaterapi aku tuh..so smlm tamat lah sudah hayat bekas aromaterapi tuh...bekas yg ala² timba tuh dah hancur berkecai dah pun


habis pecah berkecai di kerjakan oleh Avin Damia

dah pecahkan tuh kalut nak kutip lah...eeiii lah anak ini...luka nnti tgn tuh

nak larikkan diri takut kena marah ngan bonda

dah kena bebel pndai lak wat muka kesian...wat² sedih jer muka dia tau...pastu mulut dah muncung nak bebekkk....rasanya kalu ada walid dia nih sure dah meraung n melalak² dah nih...mintak simpati walid dia

tak nangis pun tapi wat² majukkk....aduuhhhhlaaaaiii...pandainye lah anak bonda nih mintak org pujuk ek.....ikut sapa lah wat peel camni nih...???

Wednesday, July 23, 2008

Post dari Timur....

huhuhu.. akhirnya lebih kuang jam 7pm td aku selamat sampai ke Bukit Kluang, Besut.... perrgghh jauh gille rasanya perjalanan.. penat!!

sampai2 je sini, terus cek in bilik kat Bukit Kluang Resort... ok gak rupanya tpt ni... dan yg paling aku teruja, ada WiFi beb!! tp sebab bilik aku jauh sikit dr opis, so intermittent sikit la....

aku g sini ngn staff.. org kuat kompeni ni.. En Ijam.... kitorang kene attend meeting ngn JPJ negeri Kelantan esk..

sbenarnya, aku winduu amat sgt kat family aku... viona n damia tercinta.. td otw, aku sebok drive so leh la wat2 lupa kat dorang.. so skrg ni tgh dok melepak, menderu2 igtn windu aku kat dorang... waaaaa... waaa.. nak balik!!!

tp xbole balik..ada tanggungjawap yg perlu diselesaikan.. in fact jap lg aku kene manis2kan muka ada dinner bbq ngn client n pengarah jpj pun join... saba je la...

meanwhile ni aku tepek gambo2 bilik hotel resort ni.. ok gak resort ni....

tgk tu.tuala pun nak lipat2 berdesign.. saboo je la



ijam terlentang kepenatan la tuh... tp tgn tak lekang ngn hp.. nak hambik gambo gak la tuh....



aku kat balkoni bilik.. muka letih je.........

Fountain


Teringin sgt lah nk ada fountain camni kat laman umah aku...kalu dpt yg kecik sket pun jadi ler. Dah diskus² dah ngan prebetsabu lepas balik dr Laman '08 hari tuh tapi katanya kalu letak fountain nih kat luar umah area garaj pun ok jer katanya tapi tuler kete nk kena parking kat luar ler satu...sure xmuat dah kalu nak parking dedua kete kat belah dalam....errmmm????camne ek??? errmmm...kalu nak gak terpaksa la tp bukan dlm masa terdekat nih kot????


Actually kat dalam umah aku dah ada dah satu fountain tp kecik jerla, dedulu siap ada ikan lagi tapi skrang nih sume ikan dah mati, dah byk kali plan nk gi beli lain tp asyik xjadi jer...huhuhhh. coz dedulu kami asyik bz je manjang, slalu je xde kat umah...kengkadang tuh smpai 2 minggu tinggalkan umah maunye xmati ikan² tuh sume.

Errmm..aku pun xtau ler nape aku suke sgt ngan fountain² cam gini...entahla maybe aku sukakan kedamaian sbrnya, yerla bunyi pancutan air tuh leh buat aku rasa tenang dan happy skali. rasa mcm dok kat tepi air terjun kat dalam hutan pun ada..pastu aku pun sukakan ikan...anak² ikan tuh lagi ler aku suka..time² jiwa kacau tuh kalu dapat tgk anak² ikan berenang² dengan bebas dan suka ria tuh leh sejukkan dan cool kan perasaan kita balik tau...kalu aku camtuh ler...kalu u'll lak camne ek nak tenangkan jiwo kacau nih????

Tuesday, July 22, 2008

MV lagi

Lepas blk dr Laman '08 tuh, lepas dah makan² isi perut sume kami sekeluarga pun balik ke PJ...rehat² lepak² bersihkan diri sume n perebetsabu pun sempat menidorkan diri barang sedas dua, aku lak melayan kerenah avin damia n anak² buah yg baru balik dr shopping ke IKEA lepas dah tunai apa² kewajipan yg perlu then kami pun memohon diri utk pulang.

Dalam pala otak aku nih dah ada agenda lain dah...masuk² dalam kete jer aku ajak prebetsabu ke Mid valley, nasib ler mood dia tgh baik, terus onn kan ajer ajakan wife dia nih.

Tak der memborong apa sgt pun, cuma beli barang² avin damia je yg banyak.

antara brng² yg dibeli utk avin damia

fresh food feeder utk avin..so senang ler pasni kalu nak mkn buah epal ke buah mangga ker, leh ler masukkan dlm bendalah ni n kasi avin damia makan..so leh la kurangkan kebarangkalian utk dia tercekik ke pa ke kan...utk lebih safety lah kan.apa korang puteh kata " reduce risk of choking" lebih kurang gitu ler

haaa yg ni lak "Lihat lah dunia, inilah berus gigi pertama ku!!!". saje lah nak didik nak dara ku ini menjaga kerbersihan diri kan

haaa tgk!!!!..terus possing ngan berus gigi nih...semangat gitu mak ngan anak dedua sama naik. Yg avin lak org nk berus gigi dia, yg dia ralit nk gigit, apa ingt ni makanan ke apa nih...sabor jerla sayang


Lepas dah kuar dari jusco tuh..jenjalan lagi tetiba jer prebetsabu tanya

Kata hari tuh v nk beli sandal kan, jom ler beli

waaaaa..ini sudah bagus nih prebetsabu dah offer tuh aku pun apa lagi..berdesub jerla masuk kebetulan masa tuh dekat ngan kedai BATA...zassss ajer la. sekali jupe lk yg berkenan dihati sambar jerla satu. slalunya aku bukan main susah lagi nak pilih kasut or sandal tau, masuk 3-5 kedai kasut pun lom tentu gi jupe yg berkenan...dah kalu jupe yg berkenan itu xde lah ini xkena lak..ada yg xde saiz la ada yg xde kaler yg aku nak ler..mcm² ler tapi kali nih senang je prosesnya jupe terus bayar. sonang citer.

sandal utk bonda

So apa barang utk walid nye????ngeh....ngeh...Walid sabar ye....walid kan dah dapat selipar baru beli kat pekn sg besi...muahhaaa.....larikkkkkkkkkkks

Monday, July 21, 2008

Demam blog..... part 2


haaa.. br tadi dah citer pasal viona sibuk berblog.. tgk aku dah 2 post, dia dok khusyuk menaip dia punya n3 tak siap2 lagi.. sampai Damia dah tido baeeekkkk punya golek.... bonda dia tak sudah2 lagi taip.. huhuuhuh.. byk betul kisah dia ni............. huhuhuh.. nntikan apakah entry viona yg begitu dasat nih...

Hari ini Dalam Sejarah

Masa : Diantara jam 11am-12pm
Hari : Ahad bersamaan 20 Julai 2008

Sejarah mula tercipta apabila seorang pemuda harapan bangsa yg sudah berkeluarga (ayat sudah berkeluarga haruslah dihighlihtkn disini) ingin keluar membawa anak serta isterinya bersama² kedua org tuanya ke satu exhibition yg diadakan di slh satu lake garden yg terletak di bandaraya Kuala Lumpur.

Sedang dia tergesa² kuar rumah untuk menghidupkan enjin keretanya yg pada ketika itu baru saja keluar dari bengkel. Isterinya mengagak sendiri dalam hati kecilnya, suaminya itu mungkin mahu tergesa² kerana baru menyedari yg dia agak terlambat kuar dari rumah ataupun mungkin juga dia merindui barangkali untuk memandu keretanya itu bak kata pepatah melayu "sehari bagai sebulan lamanya, sebulan bak setahun".perpisahan itu sungguh menyiksakan mungkin itu juga getus pemuda itu didalam hatinya.

Setelah memastikan sumer orang berada didalam kereta dan rumah juga sudah dikunci seperti yg sepatutnya, maka pemuda tersebut memulakan perjalanan dr rumahnya menuju ke KL. Perjalanan berjalan dengan sungguh lancar dan happening sekali kerana masing² terhibur melayan karenah anak dara kecil pemuda itu...oooohhh tdk lupa utk diberitahu, ini juga ditambah dengan amalan pemanduan berhemat yg diamalkan oleh pemuda itu.(harusla dipuji sedikit pemuda itu utk menaikkan riak...heheh kasi up la dia sket).

Setelah smpai di Plaza Tol Kajang utk amik tiket, isteri kpd pemuda itu berpesan kepada suaminya supaya jgn lupa utk berhenti di Plaza Tol Sg Besi utk menyinggah ke pejabat bagi mengaktifkan kembali card Tough n Go (zing card auto reload) mereka yg sudah tdk aktif lagi. Isterinya memberitahu lagi keadaan itu jika dibiarkan amat melecehkannya kerana disebabkan masalah ini smart tag mereka tdk dpt digunakan dan mereka harusla que utk melalui laluan tunai...amatlah merumitkan kan..isterinya besuara lagi untuk menambahkan effek kepada kerumitan itu. Maka pemuda yg mmg bersifat suami mithali itu pun segera mengiakan kata² isterinya setelah memikirkan mmg ada kebenaran kata² isterinya itu.

sesudah sampai pemuda itu segera bergegas mau turun dari kereta tetiba jer

Ya Allah!!! Alamak.....kata pemuda itu
(semua org terkejut beruk, dada isteri pemuda itu sudah berombak² kerana risau kalau² ada sesuatu yg tdk diigini terjadi)

Kenapa???....sambil disambut oleh kedua² org tua pemuda itu..... ada apa b??.....tanya lagi istrinya
cepat jer isteri pemuda itu bersuara kan..kan

alaaaaaaaaamaaakk....b terlupa pkai selipar ler....kaki ayam nih. macam mana nih?nak jalan gi opis TnGo nih

laaa..yeke.Camne leh jadi camtu??
ketika ini isterinya dan juga kedua ibubapa pemuda tadi sudah tdk tahan menahan gelak...rasa seperti mau putus urat kentut isterinya mentertawakannya...hahahaaa...sakan besar punye gelak

yelaa...selang 2 hari lepas, isterinya jug mengalami insiden yg hampir serupa, sewaktu bergegas mau ke opis pd hr jumaat tuh, isterinya yg mengendong anak kecil mereka disuruh masuk dlm kereta...isterinya yg juga mithali itu terus ler masuk kereta tanpa menyedari yg dia ke opis dengan berselipar jepun....huhuhu....
...................
...........
...........
kwang3x

so masuklah pemuda itu kedalam pejabat utk menyetelkn urusan dgn selipar isterinya yg bersaiz 5/6 sedangkan seliparnya bersaiz 7/8. ayah pemuda tersebut tidak dapat memberikan seliparnya kerana beliau memakai kasut manakala ibunya pula memakai sandal yg bersifat lebih feminin.so yg available masa tuh hanyalah isterinya.

sepanjang tempoh pemuda itu membuat urusan, keluarga pemuda itu mentertawakannya...sungguh menggelikan hati sekali. sambil masing² berfikir dimanalah ada kedai yg menjual selipar di sepanjang highway ini.

sesudah pemuda itu settle dan kembali ke kereta, mereka semua bersetuju utk membuat pusingan u dan beralih arah menuju ke pekan sg besi kerana pekan inilah yg plng dekt dgn tempat kejadian dan setelah melilau² dipekan tersebut mereka pun bertemulah dgn kedai yg menjual selipar lelaki dan pemuda itu terus membelinya.Jika tidak terjadilah Hari Ini Dalam Sejarah seorang pemuda yg leh tahan lah gak kacaknya berjalan² di sekitar bandaraya Kuala Lumpur dan sekitar Taman Tasik Perdana dengan berkaki ayam.

sekian....

panjangnya hikayat nih..korang sumer nak tau ak siapakah pemuda itu

jeng
jeng
jeng

Pemuda itu = Prebetsabu a.k.a Walid Avin Damia a.k.a B




jom gelakkan dia...haaaa...kan dah kena kantoi...kantoi kan v lagi errkkkk...ahaksss

(entry ini tdk mempunyai gmbr buat masa ini, tgklah jika aku berkesempatan akan aku masukkan jua selipar itu)



Demam blog.....


Ntah.. rasanya skrg ni si viona dah kene demam blog kot.... lps mkn td, beriya2 viona ajak aku n Damia naik bilik.. tak heran langsung kat tv... rupanya dia nak memblogkan diri dia.. katanya byk sgt bende yg dia nak cerita....

tgk la gambo ni.. aku sebok browse hal2 politik mesia, viona sebok nak taip entry.. mangsanya? Avin Nurdamia Alhamra lah.. sian dia sengsorang duduk atas walker.....

Laman '08 @ Tasik Perdana

cerita di hari ahad yg sungguh penuh ngan xtvt

Gerak dr umah aku dlm kol 11am lebih dah pg Ahad tuh, bistu nak wat camne dah anak menantu dia nih anak beranak punya ler lambab bersiap. bistu camne nak cepat kan, lepas dah bangun tdo slalunya ada lagi satu sesi sebelum mandi...huhuu sesi itu dinamakan sesi melepak n bermanja-manjaan diatas katil disamping melayan karenah si lilttle princess avin damia...errrmmm...tapi aku heran gak, kami kan sblm wujudnya avin Damia pun gini ler peel kami hmpr 4 thn yg lepas bila bangun dari tdo xde terus mandi or bersiap-siap ke apa kami ada sessi bermanja-manjaan n melepak-lepak sambil bergolek-golekkan diatas katil...huhuh..itu ler rutin kami sejak dr dulu lagi...skrang ni ada Avin Damia lagi ler panjang sesi tuh...patutnya kalu dulu sesi tuh makan masa setengah jam ke sejam or plng maximum pun sejam setengah ler..tp skrang ni mau cecah ke 2 jam pun ada..tp kdang² kalu angin kus² avin damia dtg mau gak jd cepat or kengkadang jd lagi lamabt.leh kata sejak ada dia nih jadual xberapa nk menentu ler dah tuh nk kena layankan mood dia dulu kan....huhuuuuu....mak aaaiii..lebarnya aku stori mori pasal sesi melepak atas katil nih.

Ok bebalik semula pd kisah kuar lewat tuh, yelah lepas sesi manja² tuh barulah kami bersiap n baruler turun bawah utk sarapan...mama n abah dah ada bawah dah...so lepas dah wat perper yg patut tuh barulah kami kuar ke destinasi yg kat atas nun...Laman '08.

Tak der per sgt nk criter sama gak mcm thn² yg lepas, org ramai sgt then kami mmg xsempat nak me'round' sumer kawasan cuma memana yg larat jer..tu pun, tercunggap² gak ler sumer.

Apa yg aku beli aku kat sana???? korang nak tau ke??? xde menda sgt pun, membeli apa yg patut jer pun, cuma menjamu pandang mata jer yang lebih sambil mencari² idea baru...tapi sempat gak ler aku membeli anak mangga harumanis nama dia utk aku tanam kat depan umah aku nanti pastu beli ler sket baja tanah preagro dan juga baja taik kambing. My mama lak sempat sambar bonsai dan juga starter kits utk bonsai dan juga sedikit jenis baja n tanah....anak dara cumel aku tuh punya lah tahan dengan panas berpeluh² almaklumlah dia kan menurun dr walidnya peluh bagai diperah² kalu kat tempat panas sket...huhu mcm puteri lilin jer anak dara tuh...tapi maintain ok....... xde nk wat perangai pun...behave jer dia..maklumler dia kan suker berjalan mcm bonda dia...huhuh.

walau dimana pun berada, anak dara ini perlulah diberi makan pd waktunya n sila pastikan perutnya tdk kosong...huuhu itu ler petua utk nak bgi anak² kecil kita nih tdk meragam..ye ibu² n bapak² serta bakal ibu n bapak sekalian

aksi manja damia utk memujuk bonda supaya tdk memakainya cap ke kepalanyer....eeeiii la anak ini.bondanya risau kot² dia panas....apa lah syg asalkan bahagia dah lerr

pasangan sejoli...kalu kat area PJ Oldtown tuh, kalu kat areapasar ke or area² yg berdekatan tanya ler pasal pasangan nih...sure ramai yg kenal woooo...mmg dah terkenal psngan serasi kemana² pigi pun mesti berdua looorrr..

n...niler dia bakal penganti..penyambung warisan...Insyaallah...amin

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!