Header

Wednesday, August 27, 2008

Kita Menang! We Won!

Heheh...aku just copy paste title kat blog DSAI. Yerla kan dia menang besar kat Pilihanraya Kecil Parlimen Permatang Pauh smlm. So harap² nye, beliau akan mengotakanlah apa² janji yg dah dia ucapkan before election hari tu kan. Rasanya mmg itulah yg semua pengundi² dia harapkan. So kita sama² lah nantikan ye.

So apa kena-mengenanye tajuk kat atas tuh ngan aku erkkk??? Actually xdelah apa sgt cumanya aku just nk share rasa kegembiraan aku nih diatas kemenangan aku...Kemenangan Apa Errkk?? adalah ler...jom ikuti kisah aku...ahakss

Pg td aku gi anta Prebetsabu ke LCCT dulu before gi opis (lewat gi msk opis hari nih) kat Sepang nuh kan. Dia fly ke sabah hari nih..flight dia kol 11am++. Disebabkan nak cepat coz takut terlewat smpai sana nnti aku bg ler cadangan kat prebetsabu soh pkai triton jer xyah pkai my city kan klu pkai my city lewat lak jadinye nk kena kuar masuk kete..leceh byk keje lak kan. So bwk jer, Prebetsabu mmg dh agak kureng setuju dia dah tnya dah aku nnti kang susah nk parking lak kat opis nnti. Aku ckp xperla tuh blakang kira ler janji skrang nih kita nk cepat kan...tmbh lagi ngan avin damia ada nih kan...susah klu nk kuarkan my city nnti dia ngangis lak klu aku xde kat dia. So off course ler smpai lewat kat area opis...kat opis nih kalu lewat sket je confirm ler parking full house kan...huhuu.

Ituler al-kisahnya, aku berpusing2 dekat 15 round dah, but still xdpt parking gak…berpeluh2 gak ler aku mencari tempat nk park kete. Aku dah start gelisah dah, dah tuh segan ler kat mat2 indon yg dok melepak kat tepi jln tuh dh bape kali dah wat pusingan depan diorg kan nnti kang xpasal lak diorg ingt aku nk ngejas diorg lak…eeeeiii tolong sket ok…xdenye ku hingin ok…”Prebetsabu aiii tuh lagi hencem tau”…nk letak mana lak dia kan?????

Segan gak kat aso sorang tuh, yg bwk dia nyer cucu jln kat pdng permainan tuh pun….waaaaa tulung aku please..aku nk park kete nk msk opis nih ok. Sampai kat satu simpang nk kuar tetiba ade jer satu kete nk masuk jln aku, dah ler menonong jer nk masukkan, patutnya klu nk masuk simpang kita kena lah slow2 sket, sib baik ler aku sempat break tau.

Driver dia pempuan, jln lak sempit kiri kanan kete park. Aku dah start hangin dah, bagi ler aku jln dulu kan coz nih patutnya jln sehala dia xleh masuk tp nk gak masuk. Aku dah bg isyarat dah kat dia jln sehala n sempit aku dok ckp (entah dia dgr ke idak coz xturunkan cermin pun...dia pun sama gak tp aku still leh tangkap ikut gerak bibir dia kan) dia bls lak.. nk gak masuk... mmg lerrr aku hangin satu badan kan (ditmbah lak ngan muka dia cam berlagak jer…huhu…lagi ler membara aku kan)..hampir nak menitik dah airmata nih.

Pastu wat pusingan lagi skali last2 tuh tetiba jer aku nampak parking kosong kat tepi jln…tempat nih xleh parking sbrnyanye tp slalu tuh byk jer kete yg park kat sini.

Aarrrrhhhhggg….gasak lah kan….aku nekad jer. Park jer ler kete kat sini. Janji leh parking. Kat depan byk lagi kete parking….belakang pun ada lagi 3-4 bijik kete park..kira orite lah tuh kan….akhirnya dapat gak aku parking…getus aku dlm hati.

So conclusionnya, aku berjaya gak ler mendapatkan kemenangan utk parking keretaku itu kan. Akhirnya walaupun dlm hati still was-was takut kena saman…huhu.Dlm hati aku tak putus berdoa..jgn ler pecahkan rekod….kena saman lak.

Itule dia kemenangan aku hari nih...kemenangan yg bukan 100% menang...ahaksss. So korang tulun yer doakan moga aku tak kena saman hari nih...ok? Mudah-mudahan hari nih DBKL xdtg ler...amin.


Tuesday, August 26, 2008

Child Gate

Disebabkan Avin Damia sungguh ler lasak n aktif sekali. Malah bukan itu saje dia juga aldh seorg anak dara yg teramat lah rajinnye. Sesapa yg berkenan nk wat calon menantu silalah chop awal² ye....ahakss sesi mepromotekan anak sendrik.

Nape sy berkata begitu kerana dia suka ler sgt menolong saya di dapur. Saya sebuk memasak didapur..(memasak ke???)kdng² jerla. saya sebuk wat urusan didapur dia lak sebuk mengemas pinggan mangkuk serta barang² didapur.

Maka kerana sayangkan anak..ayat xleh blahh jer tuan puan....kerana xnak benda² tak elok berlaku maka saya n prebetsabu bersepakat untuk memasang bendalah ini. Bendalah ini dah lama dibeli...kalu makanan tuh dah lama dah basi...tapi xleh dipasang coz xcukup panjang. Lepas dah beli extension dia hari ahad lepas kat laman anda sekangkang kera , Alamanda, Putrajaya barulah leh dipasang dgn jayanya.

Prebetsabu yg tekun memasang gate nih...kuar peluh² jantan dia tau..ahakss

Anak dia lak sebuk mengacau

Dah siap psng, so avin damia dah xleh kacau sy di dapur lagi. makanya selepas ini saya boleh memasak dengan tenang...tenang lah sgt kan...ahakss.

So lepas nih, smapai sini jerlah sempadan dia.


An-Nur Lagi

Pg td dlm kol 8.30am kuar umah bukan utk opis pun...tp bwk avin damia check-up lagi. Dia ada appoinment ngan Dr. Arbaiyyah kat Hospital Pakar An-Nur lagi la. Rawatan susulan ler lps discharged hari tuh.

Kami plan lepas dh settle avin nih leh trus htr dia kat nursery n trus gerak ke opis, dlm kepala ingt xdelah lama kan dah namanye pun dh ada appoinment. Skali...huhu kol dkt² 12.00 noon gk ler baru settle. So lepas dh settle² sume trus le berdesup ke opis msng² kan.

Damia takut main horse nih...duduk jer berani tp xnak org gerak² kan horse tuh

Kat dlm klinik pakar kanak² pg tuh, mmg ramai ler yg nunggu utk dptkan rawatan. Avin damia lak galak n aktif semacm jer tetambah lagi jumpe ramai baby n kanak² yg lain trus excited jadinye dia. Dlm klinik tuh suara dia jer yg plng ketara...kejap² screaming...mulut xreti dok diam, kelaku tuh xyah ckp ler kejap gi tego org tuh kejap tego org lain lak....huhu. Aku yg ala-ala ngantuk pun terus cergas jadinye.



Bukan saje screaming...gelak menggeletek...menggelegak...pantang org cuit sket...tp kdng² tuh org wat donno pun dia gelak gak...layan kan ajer lah...maybe dia nk belajar gelak kot...muahaaa. pastu wat muka cute lerr (muka cute ke muke busyukkkk..muhaaa)...sume org dok senyum² jer tgk gelagat dia.

So result dia, Dr. ckp avin damia dh ok sket cuma nnti after sebulan nk kena dtg jumpe dia lagi ler tgk camne keadaan dia masa tuh.Oh ye lagi satu Dr. suggest soh avin tukau susu, xleh maintain ngan susu lama lagi (before this kami bg NAN 3). Kalu leh Dr. soh tukau ke PediaSure coz berat bdn avin ringan sgt..bukan xde bertambah cuma pertambahan dia slow sgt. Dr. bitau lagi, suppose after 1 year berat bdn dia mesti 3 kali ganda dr berat dia masa baru bersalin hari tuh.

So lepas nih aku nk kena bg Avin Damia mkn lebih sket la...tp alhamdulillah la selera mkn dia dah naik balik dah. masa demam hari tuh langsung xnak makan..minum susu pun sket sgt. Risau aku tau.So hope lepas nih avin akan sihat sepenuhnya n akan dpt berat badan yg ideal.InsyaAllah.

Monday, August 25, 2008

Discharged

Alhamdulillah.....

Takde kata² lain yg lebih baik dr perkataan di atas. Akhirnya setelah 6 hari 5 malam aku satu family berkg di Hospital Pakar An-Nur, maka petang sabtu lepas berakhirlah sudah penantian kami bila Dr. telah memberikan green light utk kami membawa Avin Damia pulang kerumah.

Itupun sesudah dipujuk rayu oleh kami...huhuh. Tapi Dr. still bg syarat lagi, kami kena bawak avin keesokkan harinya utk satu kali sesi rawatan lagi. dia kena amik neubolizer (nurse² kt sana pggl nap...ala pd kita nk senang ckp bg gas ler) lagi sekali n lepas tuh ada sesi physio lagi skali. so maknanya hari ahad tuh avin kena suction (suction apparatus istilah medic dia...yg nih sesi utk membuang kahak dgn cara menyedutnya menggunakan wayar halus yg digunakan utk mengorek dgn cara dimasukkan ke dlm mulut n hidung) lagi lah. Jgn xtau yer setelah hmpr seminggu dok kat spital ku dh semkn terror dlm istilah² medic nih...ahaks

Tak larat beb nk berkg lama² sgt di sana, tmpt mmg ler selesa ala² hotel 3-4 bintang tp tuler mengenangkan bill out nye tuh nanti. Memandangkan keadaan avin damia pun dah ok tu yg aku berani pujuk² Dr tuh. Dari petang friday tuh aku dah prasan dah keadaan avin dah bertambah ok, dia pun aktif semacam jer. Bukannya xsuke dok sana lelama tp membayangkan budget pun ciput kan, kang pengsan lak aku nengok bilnya karang. Ini pun dan nak hampir pitam namun demi utk memberikan the best perhatian utk anak dara sorang tuh sanggup jua ler....huhu. bak kata org² tua tuh, demi anak kan kalu leh bg nyawa pun sanggup digadaikan...begitulah ibaratnya kasih syg ibu bapa terhadap anak kan. tak de apa yg lebih penting dari kesihatannya...duit leh cari balik leh simpan balik.

So utk kaum keluarga, sanak n sedara, shbt hndai, rkn taulan n kwn² (xkira ler kwn skolah, kwn U, kwn sekg ke, kwn² keje, kwn² blogger ke) sumer skali lah yg dah mendoakan keselamatan anak kami avin damia terima kasih yg tak terhingga lah yg aku n prebetsabu dpt berikan. Tak kiralah whether uolls sume nih tlng mendoakan dia ngan sms ke ngan telefon kami ker ngan ucapan di blog ke ngan dtg melawat di hospital ke or tlng doakan kat dlm hati jer pun terima kasih yg teramat sgt lah ye sume skali. Aku ngan prebet betul² terharu ngan korang sumer.....really appreciate it. tq sgt² ye.

Sesungguhnya sokongan moral dr korang² sume...besar maknanya buat kami n juga doa² dr kalian begitu menguatkan kami..serius aku betul² terharu smpaikan ada kwn² yg dh lama giler xder contact tp bila dgr briter psl avin damia siap telefon kami utk memberikan kami semangat n kata² nasihat.TQ sumer skali lagi...alhamdulillah akhirnya sumenye selamat n kami amat ler berharap agar avin damia sembuh sepenuhnya. amin...





Thursday, August 21, 2008

Doakan Avin Damia ye...

Hari senin aritu, dek kerana kami terlalu risau akan tahap kesihatan damia yg dah seminggu lebih dok demam, selesema n batuk, so kami bawak la damia ke Hospital Pakar An-Nur, bangi.

Doktor kata keadaan paru2 Damia sgt2 berkahak... dan dimestikan dimasukkan ke dalam wad.
Then dah masuk wad, Doktor pakar, Dr Arbayah kata Avin di diagnos dgn penyakit pneumonia (ni maksud pneumonia dalam google - respiratory disease characterized by inflammation of the lung parenchyma (excluding the bronchi) with congestion caused by viruses or bacteria or irritants)
Dgn kata lain, paru2 Avin Damia diserang kuman, menyebabkan penghasilan kahak yg berlebihan dalam peparu.. kahak2 yg berlebihan ini pula jika dibiarkan, akan menjadi perumah utk bakteria n kuman yg lain.

Dari xray, mmg didapati byk tompokan2 kahak dalam peparu.

Alhamdulillah, sample darah n urin yg diambil tidak menunjukkan sebarang penyakit lain.

So skrg ni, tiap ari avin dirujuk ke pakar physioterapi utk wat suction (Removal of mucous and fluid from the nose, mouth or endotracheal tube.)

Mmg seksa tgk dia kene sedut.. tp nak wat camna.. harap2 dia cepat sembuh...

Thanks pada sesapa yg sudi mendoakan dia....


Damia baru baik dari demam.. dah aktif sikit... tp still lemah.. kaki kene masuk tube utk air n ubat





Proses NEB.. Dr bagi dia dos ubat beseta ngn gas O2 utk melegakan saluran pernafasan n paru2 dia. Maybe hari ni Dr ubah dos utk legakan bahagian tekak plak... serius perasaan tersentak n sayu tgk damia yg masih kecik ni kene lalui bende2 camni.. lagi seksa time aku as walid damia kene peluk n pegang damia supaya tak meronta2 time suction.. gille tersentak.. seksa sgt..



Monday, August 18, 2008

Welcome Home...:)

Setelah seminggu berada di perantauan akhirnya aku kembali jua ke my sweet home...alhamdulillah....i like. Kemanapun aku pergi selama mana n sejauh mana sekalipun serta sehepi mana sekali pun, takleh lawan perasaan hepi time nak balik ke rumah sendiri....bior pun seburuk mana keadaan kat rumah sendrik masa tuh kan...itu ler yg aku rasa setiap kali balik dr travel kemana² pun.mesti hepi sangat..lagi dekat nak sampai lagi lah tak saba² nk masuk ke rumah...huhuh. agaknya perasaan nih ada kat sume org kot...entah lah xbrapa nk sure tp kalu aku mmg tuh le prasaan aku.....hepi n xsaba sgt..rasa puas bila dh dpt masuk dlm rumah.

Smlm aku smpai umah plus minus kol 2 am gak ler, avin damia dah lama dah melentok dlm dakapan aku. Sesampai jer....jeng..jeng....

Mata aku terus menjeling kat laman.....uwaaaaaa....sedikit kekecewaan melanda dijiwa....habis bunga² an dilaman ku hampir mati n ada yg dah mati terus....sob..sob..sungguh ler aku keciwa. yg paling aku tak tahan pokok lemon pemberian my abah yg dah besar n segar bugar tuhpun dah mati...ya Allah sayangnye.

Errrmmm..sedihnya. nilah bab yg aku paling xsuka bila nak kuar travel lelama nih...sure ada pokok aku dilaman yg "meninggal" jadi arwah...huhuhu. Aku baru jer cadang nak ganti balik ikan² kat fountain kecik kat dalam umah aku tuh, baru jer aku suarakan hajat aku kat prebetsabu nk beli ikan balik.(masviona kan suka fish...mmg aku suka bela ikan pun) skali dah jadi camnih.

Bukan apa, dedulu aku byk bela ikan tau habis mati setiap kali aku gi travel....coz slalunya aku akan ikut prebetsabu kalu dia travel lelama tu kan. errmmm...pasni nk kena kurangkan lah travel tinggal umah lelama nih....sayang sume pokok aku mati.


p/s: pg td xsempat nk snap gmbr sbb penat sgt...petang nih insyaallah la aku snap gmbr coz aku cadang nk wat sesi kemas mengemas lah petang ni kang....so gmbr maybe kat next entry lah kot...:)

Thursday, August 14, 2008

Video Avin Damia

Actually video ni aku nk publish sekali ngan entry kt Hotel Equotorial tempohari kat sini part 1 dan part 2 sebenarnya

video


Tapi entah kenapa time aku nk publish kan dedua entry tuh dulu, blogspot nih xleh nk upload video lah plak. bila kita click nk upload video da jadi hang jer entah perper la. so utk tdk membuang masa aku post jerlah entry tuh tnpa video.

Dah blogspot dah ok nih so aku post jerla entry nih balik....:).

video

Wednesday, August 13, 2008

Post @ Sg. Petani, Kedah

Sekarang saya n keluarga telahpun smpai di Sungai Petani, Kedah. Check in kat Hotel Cinta sayang...hotel kegemaran prebetsabu kalu dtg sini. Kalu dia outstation kat sini kalu idak Park Avenue milik mendiang Eric Chia mesti ler Hotel Cinta Sayang nih yg jadi pilihan.

ok...sehingga berjumpe lagi k...bubye.

alamak malunyerrr...pintu toilet xsempat nk tutup...layankan ajer lah erkkk.

Tuesday, August 12, 2008

Secret Recipe @ Prangin Mall

Travel kami kali nih agak clumsy sket coz kami anak beranak diserang demam n batuk. ooowwwhhh sungguh menduga sekali tp demi tanggungjawab pada kerja kami sumer teruskan jua.

Dalam terkocoh-kocoh tuh sempat gak ler kami berjalan² di Prangin Mall n sekitar bndr Penang...sbrnya kami sesat ketika nak mencari bazar Chowrasta...ala tempat yg jual² jeruk tuh. Kiranya jalan² makan angin gak lah kan...ahakss

2 beranak yg dgn muka yg sememek....dah pulih cirit birit batuk koh..koh...lak dtg menyerang

menu kami....sayang sekali sumernya tdk dapat dihabiskan.....kesihatan tdk mengizinkan.

menu utk anak dara cinonet tuh...satu yg aku perasan lepas mkn kids fish n chips nih batuk Avin Damia makin teruk.....satu kebetulan maybe....minyak kan....salah kami yg memilih menu nih utk dia..memula nk pilih kids burger risau dia xmkn lak...huhuhu..poor Damia....sorry sayang.

Alhamdulillah...My New 1445

Alhamdulillah kami telahpun mendapat krete baru kami. Setelah agak lama prebetsabu mengidamkannya akhirnya smlm kami telah pun mendapatkannya secara mutlak...mutlak ler sangat tuh.

Kami (prebetsabu lah start dulu aku follower jer, aku kan peminat HONDA) start mengidamnya ketika first batch model nih lagi..ermm thn 2007 kot.. tp masa tuh mandangkan masa tuh kami akan mendapat... the real baby...Avin Damia so postpone dulu lah kan.

Model dulu lagi kick tau..tayar dia besar sket yg batch 2008 nih saiz tayar dia dah sedikit kecik....prebetsabu sedikit ralat ler aku ok ajerrr..janji leh jalan....heheh.

Even dah dpt 1445 yg baru, 1445 yg lama...my city...still tidak dilupakan. Aku syg tau my city aku tuh....suker sgt ngan dia..performance dia bagus tau..:)

so meh layan piccies lagi...


Satu lagi 1445 kami....Bonda n Avin Damia inside

Us inside....bawak walid gi klinik lagi...kesihatan dia lom pulih sepenuhnya.

Bonda n Avin Damia again

Post @Penang

Hari nih kerana tuntutan kerja aku tiada di KL yer anak². Aku akan tiada di KL sehingga Ahad ini maybe.

Aku gerak semalam plus minus 10++ pm gak ler baru kuar rumah n alhamdulillah selamat smpai di Penang dekat² kol 5 am. Actually aku terkopoh gapah siap sume brg keperluan smlm kerana baru dpt tau yg aku akan ikut sekali ptg isnin tuh.

Nasib baik ler kat hotel nih ada wireless connection leh la aku lepas gian tuk update blog kejap...:)

see yaa....daaaaa..bubbye

Monday, August 11, 2008

Part 2...An Evening in Hotel Eqoutorial

Occay..lepas sesi mandi-manda sepuas hati di swimming pool maka kami naik berehat di bilik utk merehatkan diri serta membuat apa yg patut....prebetsabu asyik berulang ke rest room jer kejer nye. Aku pun menumpang 2 -3 kaki...tp aku dah beransur baik dah sket.

Dah settle sume maka weolls beramai² turun ke cafe utk menjamu selera ler...huhu. mcm² jenis makanan ada tp time perut tak sedap nih satu apa pun kurang menarik perhatian jadinyer. So aku banyak melayan karenah avin damia n anak² buah jer la n xlupa jugak karenah prebetsabu yg sedang dlm mood sakit....hahahha....banyak kerenah dia ooowwhh..kalu sakit nih.


view sblh meja kami mmg mendamaikan...:)

muka org baru lepas baik dr demam...but mata still cengkung...sian dia

Alhamdulillah....dah leh main chiku..cak dah anak bonda nih...:)



alahai kesiannya...prebetsabu tengah menahan perut yg sedang bergelojak.

Damia ngan Wan Anum

Satu meja...sebahagian dr family kami...meja lain tuh sori xde gambar....huhuh..tgh kalut nak layan anak yg nk bermanja..layan bapaknya lagi satu hal...hehehhe



An Evening in Hotel Eqoutorial

Ptg smlm kami sekeluarga ada xtvt family gathering. ala kecil² lan jer pun. Xder benda pun just bwk kanak² ribena mandi kolam jer dah alang² my kakak ipar punya husband ada xtvt disini kan. Hotel Eqoutorial Bandar Baru Bangi.

baru smpai masih kat lobby hotel

on the way nak turun ker swimming pool

dah sampai pool dah...see wan n atuk dah tunggu tuh. cousin avin damia pun tunggu dlm pool dah tu

bonda nak celupkan kaki damia jer..damia kan lom sehat betul lagi

xder nyer dia hirau..punye ler dia excited smpai dia meronta² nak mandi pool..tgk ler sendrik aksi² dia

eksyen mengalahkan org yg dah pandai swim jer damia nih tau

dia siap eksyen nak turun tempat yg dalam sket, nak ngikut cousin dia yg lain..siap wat aksi menyelam tau air, dah smpai paras hidung dah tp dia maintain jer..amboi2..damia
dah yer syng..next time kita dtg swim kat sini lagi yer syng....punyer lah dia majuk bila kita dah xkasi dia mandi lagi....sonok sgt lah tuh...kita pun geli hati tgk gelagat dia.

Kenduri Kawen Hari Sabtu

Over the weekend kan, kami satu family terkena jangkitan dr penyakit Avin Damia...perut angin memulas² and then tercirit birit. Terkena diarrhoea lah istilah medic nye.

memula² avin damia lah yg start dr last week lagi...sian dia. smlm baru lah totally sehat dia. aku lak start terkena hari sabtu tuh aku dah reda sket prebetsabu lak sambung hari ahad tuh smpai ler ke hari nih. Hari nih dia MC tuh xdtg opis pun.

Tp alhamdulilah aku still leh attended lagi kenduri kawin sedara belah prebetsabu nih yg berlangsung kat Dewan Cempaka,Kompleks PKNS Bandar Baru bangi. Kiranye still dlm kawasan jajahan sbb tuh ler digagahkan pergi jua kang kalu idak kena berleter kat my mama lak umah sekangkang kera pun dekatnya xleh gak nk datang kan. Bukannya selalu nak berjumper sedara mara semua time² gini jerla pun yg leh berkumpul sedara pun. biasalah my parents n parents in law dedua sama tau, silaturrahim antara sedara mara kena dikukuhkan..hehe.

Makanan yg perlbagai jenis kat sana tuh aku xsentuh langsung pun. Aku just makan bubur kacang hijau campur durian jer. seriyes sedap tol bubur kacang tuh. secukup rasalah ngan lemaknya ngan manisnye tambah lak ngan rasa durian tuh....terangkat betul aku.

meh ler kita layan gmbr kat kenduri erkkk

avin damia kan demam...so mood dia agak kureng ler ngan wan dia pun xnak tau...meraung tuh

jual mahal bila wan dia nk dokong

asyik melepek jer ngan bonda dia...bonda dia nih nak beramah mesra ngan sedara mara pun xleh tau...meleseh n manja bukan main lagi

sejibik cam walid dia kalu demam...manja semacam...melekat jer ngan bonda...nasib baik ler ngan walid dia on off ler kejap nak kejap xnak...hehe

bila wan dia amik naik kat stage masa makan beradap nak ler plak...amboi...pandai erk damia??


Friday, August 08, 2008

Siapa pandai speaking Arab?

Semalam, masa htr Damia ke Hospital An-nur, doktor yg merawat Damia ni bukan warga mesia..

Dari rupa paras, aku rasa dia dari timur tengah...

Masuk2 je bilik consult dia, ni dialog pembuka dia

Dr: "Apa makna Avin?"

Kami: "Avin takde makna.. saje je letak biar sedap"

Dr: "ooo... mmg takde makna. Apa makna Damia?"

Kami: "NurDamia.. cahaya kebajikan/keberkatan"

Dr: "Tidak... tiada makna"

Kami: "Sure ke Dr... takde makna?"

Dr: "iya.. tiada makna. Apa makna Al-hamra?"

Kami: "Al-hamra diambil sempena nama istana di Andalusia zaman kegemilangan islam. Istana yg kemerahan"

Dr: "Al-hamra itu sebetulnya 'yang merah'.. tp baby ini tidak merah pun"



huhuhuuhhu.. persoalannya di sini, betulkah Nur Damia tidak membawa sebarang makna?? Bersusah payah viona wat research pasal nama baby kitorang tau......... or maybe gak dlm bahase arab ada byk prosa kata yg tak sume org tau kn.. sama la macam BM gak.. ada kekadang tu ikut dialek negeri....

*kagum ngn Dr ni.. pandai cakp melayu.. tak sure bape lama dah dok Mesia nih..

Update 1445 - kene wat kecoh baru jalan!

entry berantai dari 1st episode (sabar menanti), 2nd episode (Alhamdulillah.. penantian hampir berakhir) , 3rd episode (1445... again) dan last skali episod terkini (Can mali can - a tribute to 1445 yang masih tak kunjung tiba)

pagi tadi brader SA tu sms aku, mintak nama n noic masviona. pastu selang beberapa lama kemudian aku dpat sms dari kurnia, bgtau insurans dah ok, leh proceed ke rodtax..

huhu.. so maknanya dia dah proses wat insuran.. so maybe senin ni leh deliver.. at last!!

pengajarannya kat sini:-

1- jgn terlalu biarkan SA anda bebas menabur janji n kata manis - masa aku p tpt dia baru2 ni, dia kata kete kitorang dalam list yg ke 8 utk proses.. tup tup esknya aku komplen ke mitsubishi malaysia, terus leh proses lak

2- pastikan anda wat aduan pada saluran yg sepatutnya - kekadang aku tak paham napa certain org tu ngamuk mcm tak sudah.. lupa dunia.. ketap gigi... ngamuk kat SA. walhal kita tau.. klu takat ngamuk kat dia, sure masuk kanan kuar kiri.. baik kita gentle n pro.. dgr penjelasan SA tu, then report pada HQ dia.. minta penjelasan betul ke idak apa yg dijelaskan oleh SA... huhuuh.. terus kene bambu dealer tu.. tp tu la.. SA tu dah wat sehabis baik.. dah mngmnt dealer tu yg celaru.. sian gak kat SA tu..

3- fight for ur rights!! kita kene tau hak2 kita sbg pengguna... berani dalam pertahankan hak, walau kekadang kita kesian sbb atas tindakan berani kita, certain org akan kene tempias.. macam kes aku, aku tau risk dia bila aku komplen kat mitsubishi, sure SA aku gak yg kene n nampak dia slah.. walhal bukan salah dia.. n dalam komplen tu pon aku tak wat personal attack kat SA tp aku attack kompeni tu.. tp tu la.. for sure sikit sebanyak SA tu kene gak bambu ngn kompeni dia..

so.. kita tungguuuuuuuuuuuuu monday ni baby 1445 akan lahir.....

08.08.08

Actually aku xde mood pun nak taip n3 kat sini hari nih coz aku sanggap sungguh ler hari nih, avin damia demam masih lom kebah smlm smpai muntah n cirit birit smpai 4 kali sian dia. Kol 12 thg mlm lebih aku bwk dia ke An-Nur smlm.

Nasib baik hari nih dah ok sket tu yg ku senang hati sket. Aku saje jer nk amik kesempatan nak publish sumting kat blog nih sempena tarikh yg istimewa ni lah kan.

ok bubbye...:) see ya..kang kalu mood dah ok sket aku update lah lagi.

time nih kalu leh tido kan best....hehhee

Thursday, August 07, 2008

MAHA 2008

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia 2008 or short form nye MAHA 2008 akan start dlm 2-3 hari lg iaitu bermula pd 11 - 23 Ogos. venue nya sama lah cam 2 thn lepas kat Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), MARDI, kat serdang nun. doket ajor ngan umah den.

Tapi tdk sprt selalu....ermmm..confuse nih...my abah n my mama senyap jer lom mengajak gih dtg sini gih pun.

Kali nih anak menatu dia lak yg ready dulu...kerrr diorg xdpt info lagi erk??? xkan lah erkk coz diorg sllaunya cepat jer dpt info nak² benda² camni yg lebih berkait ngan hobi diorg kan or maybe gak my parents in law bz ngan cucu coz skrang ni akak ipar lom dpt maid lagi lepas dh anta maid dia yg dah habis tempoh awal bulan 8 ritu.maid baru lmbt lak smpainye.

Tak pun, bz ngan kenduri kendara kot...yelah sabtu n ahad nih ada majlis sedara gak haruslah dia bz sket kan. xperla kami just tunggu jer anytime ready utk my mama n abah tercinta..hehee..leh aje apa² pun.

lg pun MAHA kali nih kan 2 weeks leh la pilih time yg kena ngan jadual sendrik. tp mintak² ler time kami nk gi jgn ler hujan lagi nnti padang tuh becak...ai don't like becak² ok...:)

Can Mali Can - a tribute to 1445 yang masih tak kunjung tiba...

Di mana dia 1445 saya
1445 saya sudah ada d paking dealer
Di mana dia 1445 saya
1445 saya sekadar ada d paking dealer

( korus )
Oooh... Can mali can oi! oi!
Can mali can oi! oi!
Can mali can...
Dealer takde cash utk register!

Di mana dia 1445 saya
1445 saya taktau bila bole deliver
Di mana dia 1445 saya
1445 saya sekadar hiasan d tpt parking dealer

( korus )( 2X )
Oooh... Can mali can oi! oi!
Can mali can oi! oi!
Can mali can...
Boking & deposit dah lama bayar...

( solo guitar )

Di mana dia dealer 1445 saya
dealer 1445 saya pandai cakap manis
Di mana dia dealer 1445 saya
dealer 1445 saya sudah tak brani bls sms

( korus )( 2X )
Oooh... Can mali can oi! oi!
Can mali can oi! oi!
Can mali can...
Dah sebulan tunggu 1445...

( solo guitar )

( ulang korus 2X )

Di mana dia janji janji manis
janji janji manis mainan mulut d dealer
Di mana dia janji janji manis
janji janji manis sekadar nak ikat customer

( korus )( 2X )
Oooh... Can mali can oi! oi!
Can mali can oi! oi!
Can mali can...
Ketipungg putar ayat
Ketipung tabur janji
Ketipung takmo balas sms
Ketipung dealer takde cash nak register n deliver kete customer..



well inilah dia luahan hati pelanggan yang telah sebulan menantikan delivery kereta baru dia.. memula bayar booking n full deposit aritu kata paling lewat 2 minggu je hampessss...

sampai skrg tatau bila bole deliver.. ada maslah internal dealer tu sendiri... tak cukup duit!!! bengong nak niaga ke taknak....

nyesal kitorang p booking situ. igt nk tlg bangsa kita gak.. tp camni la kualiti dia

aku harap2 sgt salesman sana tu baca blog ni.. bukan aku nak tutup periuk nasik dorang, tp sbg pengajaran, even sbenarnya di luar kuasa dorang........ power of consumer !!!




*new updates @ 1618hrs gmt
-SA dealer tu dah kol aku td.. dia kata senin ni leh deliver 1445.. tu pon klu sistem ehakmilik, puspakom n jpj ok la...
- dia jugak inform aku yg mitsubishi dah contact dorang atas complaint yg aku launch thru web.
- secara jujurnya, selama ni, SA tu telah mnjalankan tugasnya sehabis baik, tp disebabkan masalah dalaman kompeni dia keje tu, menjadikan order aku lambat deliver. so daripada aku jd org mcm tak bertamadun p ngamuk2 tepok meja, baik aku salurkan ke saluran yg tepat.. so aku complaint direct ke mitsubishi malaysia.
- syabas n tahniah kpd mitsubishi malaysia, kerana bertindak dgn pantas. Dan sorry pada bro SA tu sbb kene bambu ngn mngmnt dia sb aku komplen kat mitsubishi... which pada aku tak patut dia kene bambu, sbb masalah tu bukan dar dia.. dia dah lakukan terbaik dalam skop keje dia.
- apapepun, aku sbg customer berhak membuat laporan tersbut (dan aku amat bertamadun kerana tak hentak2 meja)

Buffday Girl

Balik dr opis ptg td xterus amik avin damia coz aku ngan prebetsabu menyinggah ketempat lain. Ada hal yg perlu disettlekn..hasilnya aku sangat ler idak puas hati tp aku xnak ler stori mori kat sini..maybe n3 lain kot.

n3 nih aku nk bercerita psl buffday girl, settle urusan tuh baru aku gi ngamek my lil princess nih kat nursery. masa nk amik tuh aku dah prasan dah nape muka dia monyok semacam je kan. bila dah dukung dia aku dgr bunyi nafas dia kan...

errrmm...sah lah nih avin damia kena flu lak....ni yg aku risau nih dia dh lama dah xdemam nih. yg aku dok risau kalu kena flu kang xlama lagi klu xkena gaya sure lelah n batuk dia dtg balik nih....sob..sob siannya dia.

sepanjang malam nih lesu jer muka dia...xbermaya jer. so xde ler nk aktif n lasak cam selalu tp dia jadi manja sesgt.... ya ammpunnnn...tp nk wat camne kan aku layankan ajer la. dok berkepit jer manjang...pastu lentok² dan menyesehhhh jer...siannya la dia sesangat...air hidung xberenti mengalir....alahaiiii siannya anak bonda nih.

aku xtunggu lama terus bagi dia ubat flu n cough...risau kot melarat nnti baik bg awal² kan. prebetsabu lak dia kan cepat risau....dah ajak gi An-Nur dah tp aku ckp xperla kasi ubat lu tgk dlm masa sejam dua nih camne kan.

Alhamdulillah...lepas bagi ubat td cam ok sket, dah leh senyum² dah sket xdelah asyik nk merenggek jer...tp aku still kena berjaga² coz manalah tau kan incase ler dtg balik ek pa ke....

Wednesday, August 06, 2008

Menjawab Tagged dr Viruspadu

Entry aku kali ini adalah khas utk tagged dr viruspadu yg bertajuk

kenapa anda create BLOG

Oklah sbnrnya sejarah tentang mengapa aku nak wat blog n nk jd blogger nih, dah pernah aku wat entry pasal nih sbnrnya n n3 nih telahpun dipublish sejak hampir 3 tahun yg lepas kat sini ye--->>yg mana ia merupakan n3 ke-2 yg aku publishkan slps bergelar blogger secara rasminya so 23 Novermber 2008 nnti usia blog It Just Me...masviona nih akan genap 3 tahun la ye kengkawan sumer.

Tipah sila lah baca yer..ada nama tipah diabadikan dlm en3 saya 3 thn yg lepas...sure tipah lom baca lagi kan...kannnn???

So sprt dlm n3 nih memula skali aku dah start lama dah nak berjinak² dlm dunia blog nih tapi dek kerana belum ada keyakinan diri aku telah men 'suggest' kan kpd prebetsabu supaya menciptakan satu blog utk aku , coz masa tuh aku lom yakin ngan keupayaan diri sendiri lagi masa nih thn 2003 la dah lama dah. Ada ler prebetsabu create satu blog...dah lupa dah apa nama dia tp yg pastinya bukan blogspot la. Aku pun xsure skrang nih blog cuba-cubaan prebetsabu tuh wujud lagi ke idak...oooppssss....berita tergempar...tetiba aku sempat search kt google n terjumpa sudah, url blog cobaaan blog prebetsabu tuh. inilah dia...its my life ia dibina pd 8 April 2004. lama sudah...

Oleh kerana tahap kebizian kerja aku berada dithp maxima on that time, so aku xsempat pun nk godek² blog cobaaan yg prebetsabu buat tuh n lagi satu aku xterasa pun mcm dia create tuh khas utk aku pun coz dia guna nama dia sbg url....hohoh so kiranya ala² majuk dlm diam ler...tp idakler pulak aku luahkan ngan kata². Alaaa masa tuh kan sensitif yg amat..nak² lak darah manis time bercintan cintun kan... time darah muda byk gelora pun yer gak...bak kata Pn Sri Saloma lah kan. so aku biarkan jer blog tuh berlalu begitu sajer.

Lagipun time nih aku masih syok jadi silent reader tipah lagi n juga beberapa org member² si tipah mcm mya lah yg pastinya n yg lenlain gak ler. oohhh lupa ada lagi satu ler yg aku xsebut dlm n3 nih sbnrnya aku juga pembaca setia kepada blog mak andeh tp masa nih mak andeh lom pun guna url nih lagi. aku memang pembaca setia blog diorg sejak bertahun² tp diorg xpernah tau pun. mmg silent reader sungguh coz even dah bertahun² aku jd silent reader diorg aku mmg xpernah tinggalkan jejak pun coz aiiii..kan pemalu...u'olls harusla tahu itu kan. sampai blog si tipah nih dah berkali² dah tukar template begitu gak ngan mak andeh siap tukar umah baru lagi pun aku masih setia begitu gak ler ngan mya. Aku lebih suke jadi pembaca yg setia jer tp xsuka tinggalkan jejak pun coz aku kan sedar diri..siapa lah diriku nih kan...muahaaaa.

Then kemudiannya setelah beberapa lama menjadi pembaca setia blog orang keiginan utk aku membuka blog sendiri memang memuncak² jadinya pd thn awal 2005 aku sempat me register kan satu blog atas nama aku http:\\masviona.blogspot.com....tetapi hanya setakat register ler belom start publish n3 pun lagi. Sumer nih dibuat dlm diam ler tanpa pengetahuan prebetsabu. kemudian setelah berbulan² lamanya aku pun sudah lupa mengenai blog yg dah di 'register' kan itu. (cepat tol aku hilang ingatan...ooowwhh tidak..aku xmahu mkn semut lagi)

Tibalah pada satu hari yg indah iatu pd 23 November 2005 keinginan utk berblog dalam diri aku nih memang sudah tdk dpt dibendung lagi. makaanya akupun dengan nekad dan penuh semangat sekali lagi telah register akaun baru dan ingin menggunakan url ini lagi http:\\masviona.blogspot.com. sekali aku cuba tak dapat...aku sungguh frust kenapa tidak dapat rasanya nama itu (masviona) hanya aku seorang jer di dunia ini....ayat ini sungguh x bolh blah ok..mmg aku perasaan!!!!!!..silalah kutuk aku jika u'olls beranggapan sedemikian kerana mmg itu pun yg aku sangka masa tuh coz nama itu aku dpt ilham dlm mimpi tauuu...huhuh..seriyes.

sekali setelah aku berfikir sejenak barulah aku teringat yg aku telah pun register atas nama tuh xlama yg dulu..masalahnya time tuh aku dah lupa passwordnya...so aku xleh la guna url tuh lagi...sob..sbo...cedihnya....nak tak nak terpaksalah aku guna nama lain dekat url blog aku nanti kan so spontan jer aku terlintas utk letak pangkal nama prebetsabu kat belakang nama aku. Maka terciptalah.....http://masvionanas.blogspot.com.....Its Just Me...Masviona ini (harusla kaler ijau kan aku kan pencinta hijau). Maka kekallah ia sehingga ke hari ini. Memula² dulu aku juga spti blogger² lain ingin mencoretkan sesuatu disini utk kenangan n juga meluahkan rasa yg terbuku dijiiwa...yerlaaa org macam aku nih...yg gak pendiam dan tdk suka bercerita masalah dengan kengkawan sgt coz aku rasa xbest lah nak bebankan org dgn masalah kita kan...lagipun susahlah nk jumpe ngan org yg betul² ikhlas dgn kita...tapi sbb yg aku plng fobia kerana aku pernah ada sejarah kawan backstabber...seriyes aku takut beb ngan kawan tikam kwn dr belakang sejak dr hari itu aku mmg susah nak percayakan org sgt.

Begitulah al-kisahnya...selama hampir 3 thn ini mcm² kisah suka, duka, pahit manis..benci, gembira yg telah aku abadikan disini. memula dulu aku sudah berpuas hati dengan 1 n3 sehari kemudiannya ketika kebizian kerja dtg kadang² ada smpai berminggu² tak update, ada gak smpai berbulan² pun....time rajin dtg sehari smpai 2 kali update (time tuh aku rasa 2 kali update dlm sehari dah byk daaaa)...begituler seadanya. Tapi apa yg pasti 2-3 menjak lately nih aku begitu teruja utk update blog nih kembali..aku begitu bersemangat utk menceriakan blog nih semula mungkin dengan kehadiran Avin Damia menjadi antara faktor utama....mungkinkah???Yuppy mmg dia salah satu sebabnya.




Warkah Untuk Anakanda

Duhai Anakandaku Avin Nurdamia Alhamra,

Hari ini genaplah usiamu setahun, sebagaimana gembiranya hati Ayahanda dan Bondamu ini dengan kehadiranmu dalam kehidupan kami, begitu jugalah harapan kami agar dikau turut gembira dalam masa setahun ini.

Saat tatkala kehadiran dirimu dalam kamus kehidupan kami merupakan saat yang paling tidak dapat kami lupakan. Tanggal 6 Ogos 2007 merupakan hari bahagia kami sebagai pasangan suami isteri, suatu perasaan yang belum pernah kami rasai sebelum ini.

Ayahanda percaya, suatu hari nanti Anakandaku Avin Damia pasti akan terbaca warkah dari Ayahanda ini. Maka ketahuilah dikau bahawa dikaulah penyeri hidup kami berdua. Kehadiran dikau selama setahun ini penuh dengan senda gurau, gelak tawa dan tangisan. Tatkala umurmu masih bayi, bondamu telah banyak bersusah payah menjaga perihal dirimu duhai sayang. Tidak terhitung pengorbanan yang telah dicurahkan terhadap dirimu. Seawal umurmu sehari sehingga ke umur 3 bulan, begitu mencabar pengalaman yang telah dikau bekalkan untuk kami sbg seorang ayah & ibu. Kami sahut cabaran dan pengalaman itu dengan senyuman mesra. Mata Bondamu acapkali bengkak ekoran tidak mendapat tidur yang mencukupi dek kerana tangisanmu dari awal malam sehingga dinihari duhai Anakandaku.

Acapkali juga hati kami tersentuh dan risau dgn kesihatan dirimu duhai Avin Damia. Ketahuilah dikau bahawa setiap kali dikau diserang demam dan batuk, hati kami tidak pernah terhenti untuk berdoa semoga dikau cepat sembuh, bahkan kami juga berdoa agar dapat dipindahkan segala penyakitmu itu kepada kami, kerana kami tahu, tubuh kecilmu itu cukup perit utk menanggung seksa demam dan batuk yang berpanjangan. Pernah suatu ketika kami kejarkan dirimu ke hospital pada lewat malam semata2 tidak sanggup melihat dikau menanggung keperitan batuk sehingga sesak nafas. Begitu juga ketika dirimu diserang cirit birit. Tubuhmu layu duhai Damia, selayu hati kami memikirkan derita yang ditanggung olehmu. Hati kami terkesan tatkala jururawat menusukkan jarum ke tangan kecilmu demi memasukkan saluran air ke dalam badanmu. Airmata hiba menitis memikirkan keperitan yang terpaksa dikau lalui.

Hampir 2 hari kami hanya dihidangkan dengan wajah sugulmu. Segala urusan lain kami tangguhkan demi memberi sokongan dan pengawasan sepenuhnya terhadap tahap kesihatanmu. Segala cadangan dan nasihat doktor utk memastikan dirimu kembali sihat, kami lakukan dgn serta merta, dengan harapan kesihatanmu dapat kembali normal. Tidak dilupa juga kerisauan dan doa yang dikirimkan oleh nenek2 dan atuk2mu, kaum keluarga serta kenalan kami. Alhamdulillah, dugaan itu hanya sementara. Tubuh kecilmu kembali aktif dan senyuman kembali terpancar pada bibirmu, dan saat itu jugalah segala batu bebanan yang membebani hati benak kami terasa hilang, dan kegembiraan kembali menyinggah.

Pada diri kami, dirimu adalah di tangga teratas. Walau sesusah manapun, demi kepentingan dirimu, kami akan lakukan kerana itu tanggungjawap kami Ayah & Bondamu. Tidak pernah terlintas walau sekelumit kuman pun untuk kami mengabaikan kebajikan dan kepentingan dirimu.

Melihat perkembangan dirimu, dari seorang bayi yang tidak mampu berbuat apa kecuali menangis ketika lapar, sehingga umurmu mencecah setahun, kehidupan kami tidak pernah sunyi. Setiap hari mendatang kami sentiasa teruja utk melihat keletah dirimu. Kamu sudah mula pandai tersenyum dan gelak ketika diagah. Kamu belajar utk meniarap. Belajar mengengsot kebelakang, ke depan. Mengangkat punggungmu utk merangkak. Melasak. Merajuk. Flying Kiss. Cikuu Cak. Muka cute. Dan baru2 ini kamu telah mula menunjukkan aksi2 utk berjalan. Syabas di atas pencapaian dirimu.

Pada dirimu sahajalah kami curahkan segala kasih sayang kami. 3 tahun kami menantikan kehadiran seorang cahaya mata dan kehadiran dikau mmg amat dinanti2kan. Ya, kami menaruh harapan yang tinggi terhadap dirimu. Selama setahun kamu telah menunjukkan sikap2 yang amat disenangi. Kamu cepat belajar, rajin berusaha, aktif, mudah bergaul, pandai membawa diri, cerdik dan amat manja.

Dalam pada gembira ini, jauh di lubuk hati kami amat risau memikirkan masa depan dirimu duhai Avin Damia. Perjalanan hidupmu masih jauh. Masih banyak onak dan duri yang perlu dikau tempuhi. Tapi janganlah dikau gusar duhai Anakandaku, kerana kami sentiasa akan berada disisimu utk memberikan tunjuk ajar dan nasihat padamu. Ketahuilah dikau bahawa dunia ini penuh pancaroba. Haruslah dikau teliti dan memilih jalan yang betul. Tabah dan berfikiran waras. Sesungguhnya kami amat berharap agar dikau dpt memupuk sifap tabah dan bersabar menghadapi dugaan dalam diri, kerana suatu hari kelak kami pasti kamu akan memerlukan sifat ini untuk menerima kenyataan tentang dirimu. Kami berharap tatkala tibanya saat itu, janganlah dikau berkecil hati dan membawa diri. Tabah serta bersabarlah, kerana semua kejadian di dunia ini mempunyai hikmah yang tersendiri.

Sempena menyambut ulangtahun kelahiranmu, Ayahanda & Bonda mengucapkan Selamat Hari Lahir yang pertama. Tiada apa di dalam dunia ini yang dpt menggantikan dirimu. Kehadiranmu amat bermakna buat kami. Terima kasih kerana sudi hadir menjadi seorang ahli keluarga dan menemani kami. Kami sayangkan dirimu duhai Anakandaku Avin Damia, walau apa pun terjadi, dirimu tetap Anakanda kami dan kami sentiasa berdoa kejayaan dunia dan akhirat buat dirimu selamanya.

Nukilan ikhlas bersama airmata gembira dari kami, Walid & Bonda buat Avin Nurdamia Alhamra tercinta.

1 year............my lil' princess


Today...a very special day to me n my family.

My lil' princess.. genap setahun hari ini. Setahun yg lepas dia dilahirkan kedunia ini lebih kurang kol 10am dgn berat 2.9kg. Lalu ku berikan dia nama AVIN NURDAMIA ALHAMRA, tapi selepas prebetsabu memberikan greenlight nye lah.

Nurdamia yg membawa maksud cahaya kerbekatan or kebajikan manakala Alhamra lak mengambil sempena nama istana yg menjadi kebanggan ketika zaman kegemilangan islam di Andalusia yg membawa maksud istana kemerah-merahan. Avin lak sebenarnya berasal drp perkataan awin namun kami saje jer bersepakat utk menukar ejaannya kepada Avin supaya menjadi lebih sedap disebut n dieja..maknanya pula idaklah dpt aku pastikan kerana aku mencari² maknanya tetiba tdk pula berjumpe. Doa kami semoga nama itu tdk membawa maksud yg tdk baik.

Masa di awal kelahiran rambut dia amatlah lebat dan hitam sekali tetapi selepas bercukur rambutnya tumbuh dgn lebih halus n tdk lagi selebat dulu.

Genap hari yg ke-6 tali pusat dia dah gugur. masa tuh aku takut giler sbb takut dia sakit rerupanya idak ler sakit...rasanyalah kot n based gak pd my mama ckp coz idak ler pulak aku nmpk dia menangis masa tali pusat tuh tanggal.

Masa bulan ke-5 lak gigi pertama dia mula tumbuh. Dia sampai demam hmpr 2 minggu utk naik gigi nih...huhu risau betul aku time tuh.lepas tuh baru sedar yg dia demam sbb nk tumbuh gigi.

Sejak dia ada hidup kami lebih bahagia (before ni pun mmg dah bahagia je)...n lebih bermakna gitu...aaaahhhh xsanggup kehilangan dia...AVIN NURDAMIA ALHAMRA.....permata hati bonda n walid.


Doa kami utk Avin Damia....."semoga avin damia dpt membesar dgn sihat n cergas n dapat menjadi anak yg baik dan solehah. moga dpt menjadi manusia yg berguna n juga berakhlak kepada bangsa n agama. Tiada apa yg kami pinta drp avin damia selain drp dpt mendoakan kesejahteraan kami di sana nanti. amin......" tulus ikhlas drp BONDA n WALID....muaahhh kami syg Avin Damia.



p/s:Terima kasih pd kengkawan yg ingt besday my lil' princess nih dan wish skali. terima kasih juga pd kengkawan yg tlh sanggup menjadi mak² sedara angkatnya juga....pd anne..jika dia membaca blog ini tq jua utk anne ye.





Tuesday, August 05, 2008

Baby Chair

Avin Damia kan skrang ni pantang kalu tgk kami tgh menjamu selera dia pun mula lerr nk join sekaki kan. selalunya dia dok dlm walker je kalu kami tgh menjamu selera. Habis tuh pk² sian lak kat dia kalu kami dok kat dining table dia lak kat bwh dlm walker kan so petang ahad semalam alang² shopping barang² dia belikan lah skali baby chair nih kat dia.


first time letak dia atas baby chair dia nih excited jer muka dia...mcm heppy sgt la.bukannya xpernah dok dlm baby chair pun..entah maybe dia tau kot parents di nih beli khas utk dia kan. masa prebetsabu tgh dok dlm proses nk pasang benda nih pun dia cam excited xsaba nk tunggu kerusi dia nih siap di pasang.niler antara aksi² cute dia...muke cute dia tuh xtinggal ok...kat bwh ni lak video aksi terlampau dia...meh layannnn meh...hahahha


video

Breaking news : JEREBUUUUU!!!

Jerebu diramal beberapa hari

KUALA LUMPUR: Keadaan berjerebu di beberapa kawasan di negara ini dijangka berterusan untuk beberapa hari lagi dengan Tanjung Malim, Perak, mencatatkan kualiti udara tidak sihat sehingga jam 5 petang semalam.

Kawasan Tanjung Malim yang hanya mencatatkan bacaan Indeks Pencemar Udara (IPU), 60, iaitu pada paras sederhana di sebelah pagi, bagaimanapun, menunjukkan penurunan kualiti udara apabila merekodkan indeks 110 pada jam 5 petang.

Pelabuhan Klang yang mencatatkan 104 dan dikategorikan sebagai tidak sihat pada Sabtu lalu pula semakin baik apabila hanya mencatatkan bacaan sekitar 76.

Sejumlah 31 kawasan mencatatkan kualiti udara sederhana, manakala 19 lagi pada tahap baik.

Semalam, titik panas yang mewakili kawasan kebakaran dikesan semakin berkurangan di Sumatera daripada 185 kelmarin kepada 145.

Bagaimanapun, jumlah titik panas di Borneo mencatat peningkatan mendadak daripada 22 kelmarin kepada 83.

Jarak penglihatan di kebanyakan kawasan turut merosot dengan mencatatkan bawah 10 kilometer (km) dengan Prai dan Butterworth, Pulau Pinang, mencatatkan jarak penglihatan 6 km sehingga jam enam petang semalam.

Selain kebakaran terbuka di negara jiran, kebakaran 40 hektar kawasan lapang bertanah gambut di Sepang sejak minggu lalu menyumbang kepada keadaan berjerebu di negara ini.

Sementara itu, Jabatan Meteorologi semalam mengeluarkan amaran mengenai keadaan jerebu di utara Selat Melaka yang menjejaskan penglihatan di bawah lima km dan berbahaya kepada kapal yang tidak mempunyai peralatan navigasi.

Jabatan itu berkata, keadaan itu dijangka berterusan sehingga lusa dan mengeluarkan amaran angin kencang dari arah barat daya dengan kelajuan antara 40 dan 50 kilometer sejam perairan Condore dan Terumbu Layang-Layang yang akan mengakibatkan laut bergelora dan berbahaya kepada bot kecil serta sukan laut.







Sejak dua menjak ni asyik ngn berita politik je.. hari ni ada 1 berita yg menarik minat aku... JERUBU KEMBALI LAGI - dan dijangka lebih TERUK dari tahun2 sblm nih...

aduuyaii.. tak sanggup la jerebu lg... rimas.. kat jalan pon bahaya jarak penglihatan dekat sgt... pls la gomen amik langkah bersiap sedia dari skrg.. benih ujan ke wat ever la... sian avin n masviona takleh nak merendek ujung minggu.. kene berkurung.. huuhuh


Menu Berbuka

Tadi menu berbuka kami, agak variety sket coz prebetsabu pun temankan aku berpuase jugak kan so menunya kena lah agak berat sket. sume² nih kami borang di pasar malam serdang.

Dah lama giler xdtg pasar malam nih...dlm byk² psr mlm lah psr mlm nih je yg kena ngan jiwa aku psr mlm kat tmpt lain aku xleh blah ler xtau nape. psr mlm serdang nih byk giler kenangan dlm hidup aku tau..rasanya bkn aku sorang, bebudak UPM serdang yg lain sure ada kenangan gak kat psr mlm nih kan...ateh ada tak???sempat dating tak kt sini...heheh.

alamak tersasar ke dating lak nk stori psl menu jer sbrnya...oklah smbg balik, menu utama kami tadi adalah nasi ayam goreng berempah...mmg femes ler kat psr mlm nih. sure berduyun² org que. mmg slh satu tarikan psr mlm serdang ler nasi ayam nih...yg penting memang sedap sgt nasi ayam dia. dah lama aku xbeli baru sedar rege dia dah naik jadi RM4 satu bungkus. tapi worth it ler ngan keenakkan rasanya yg sungguh nikmat itu.

apa erkk nama kuih nih????tetiba aku lupa ingatan lak...errrmmm....aaarrr lupa lah tp prebetsabu yg nak. ku x makan pun sbb dah kenyang

taufu fa jagung kegemaran kami...mmg sentiasa beli dkt akak nih...sedap

haaa yg nih spesial...pemberiaan officemate. "Lin, tenkiu..trima kasih daun keladi ek". sesapa nk berkenalan leh la coz dia still available...sapa dpt untung tau!!!!..pandai masak....ahaksss.

murtabak ayam..permintaan prebetsabu

beraneka kuih muih...kuih kegemaran ku mesti ada...apa entah namanya kuih kacang hijau. konfem beli kalau terjumpe. kuih yg bulat² nih first time beli, tp lom sempat rasa camne rasa dia. nama dia kuih gadus...alamak lupa lagi..aku mmg tau mkn je kuih tp xtau nama...huhuh

niler dia overall menu kami. Baru sedar byk gilerrr kan...... padahal kami berdua jer yg makan, avin damia tukang sebuk jer sprti sedia selalu.

Last² yg licin dibedal hanyalah nasi ayam itu..yg lain tersadai dlm fridge. errrr.....nafsu makan nih mmg tinggi...xboleh jadi nih kena kontrol nih...membazir itu kan amalam syaitan....sesama lah kita mengikiskan nya. Insyaallah.

Monday, August 04, 2008

Tocang Rambut

Smlm jenjalan cari makan smbil menghabiskan duit kat alamanda, Putrajaya. tapi kebanyakkannye sume shopping barang avin damia jerla.

Masa sesiap nk kuar umah tuh, aku terperasan ler rambut avin nih dah panjang dah so aku pun teringin ler nak tocang rambut dia.

Yang dia lak, dok diam jer bila aku dok kerjakan rambut dia...memang suke berhias tol la dak cinonet nih. Kalu aku dok make up time nak gi kerja kalu dia dah bangun tido lah sure tak berkelip mata dia dok memperhatikan aku dok bersiap.

masa makan kat Lemongrass....dia dok ralit tgk orang lalu lalang

bulat je nampak muka n kepala dia bila dah ikat rambut camni.

bila kita ckp clap ur hand...cepat jer dia tepuk tgn...bila kata flying kisss....cecepat ler dia wat tp tekop tgn kat hidung...bila kita soh dia wat muka comel...muke nih ler yg kuar....huhuhhu...mmg klakar sgt....n lagi satu bila kita ckp fuhhhyooooo...dia terus bangun n lepas tangan...:)


Tukang Kacau

Lately nih, every time aku nk wt keje kt umah aku mmg akan ada assistant.jgn jeles ye...begitu jua ngan Prebetsabu.

Pembantu aku nih, mmg pantang kalu tgk aku or prebetsabu bukak laptop memasing, dia pun sebuk ler wat² ringan tgn nk tolong tekan tuh la nk tolong picit ini ler tanpa org suruh tau jer dia apa yg nk dibuat.

Kengkadang tuh sampai naik rimas pun ada aku dibuatnya. terover sgt lah u'olls. tgklah tuh kengkadang tu, dia yg sebuk ngalahkan tokey


ni sbnrnya bukan assistant tp Mat minah kacau...namanyaDah geram sgt aku saje jer letak lappy tuh kat bwh....sajerr nk tgk akal dia, apa yg dia yg nk kerjakan.....skali mau panjat itu lappy daaaaa.....

xsempat lak aku nk snap gmbr dia time tuh coz kelam kabut nak gi selamatkan lappy tuh.....Avin Damia..ooo avin damia memacam lah sayang nih....Bonda n Walid nak update blog pun susah tau kalu camni.

Dah ler setiap hari tido lambat selagi tak tutup lampu n bonda n walid dia nih tak pretend tido selagi tuh ler dia dok tahan mata dia even mata dia dah sepet xleh nak bukak dah pun masa tuh di gigihkannye jugak

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!