Header

Tuesday, September 30, 2008

Aduhai kazen2 damia...

huhuuhuh..

ni kisah ari sabtu aritu...
patut viona update n3 yg ni.. tp dia sebok ngalahkan PM tau nak raya nih...

yela.. raya kat pj... byk tugas2 dia kene wat.. especially masak memasak... mana yg tatau lagi, viona ni tgn dia campak2 je sure sedap..
serius!!! ni bukan puji sbb dia wife aku...
tp dah mmg sume org yg kenal dia, sure tau hal ni..
even tiap tahun kitroang wat kenduri kendara kat umah kitorang, sure habis licin seperiuk!!!

so aktiviti sabtu aritu aku pernah update pasal melepak di kedai mamak kan... tu aktiviti malam hari... ni aktiviti siangnye pulak...

ari jumaat tu kitorang buka posa kat umah kak nik (kakak no 2 viona) kat selayang...
sbb perut dah kenyang, kitorang tdo je kat umah dia...
lps sahur, kitorang bergerak pulang ke kajang...
bukan kitorang je, tp ditemani sepupu2 damia yg lain... sume pakat nak pi lepak umah kami...
best.. meriah!!
penuh kete... dari kiri adam, yah, damia n niza...


tghari n petang tu kitorang layan lepak2 kat umah je... senda gurau kat umah.. kahkahkah... macam2 pe'el bebudak tuh...
tgk la kazen2 damia tu.. mesra je ngn dia.. especially si adam.. walaupun badan dia macam giant.. tp hati dia lembut.. pandai melayan adik2 tau dia..

ptg tu kitorang gerak ke the mines.. niza nak p carik tudung...
alang2 tu, kitorang buka je la kat mines..
ikut suara ramai, bebudak tu sume nak buka kat mcd...
adam wat muka garang.. sian dia.. pose seharian tau.. dah tak saba2 nak buka.. tambahan lak ngadap makanan... saba adam saba...

kahkahkah.. aku pun wat muka ala2 garang gak.. lapa beb!!


posing 3 orang bersaudara....


riuh.. kecoh... biasa la.. nama pon budak2... volume suara sure takleh kontrol.. n kadang2 tu sampai lupa diri.. kahkahkah... layan... seronok tgk dorang seronok.. damia apatah lagi... tak igt nak tdo tau dia dok seronok dilayan oleh kazen2 dia...

kat mines tu ada bende yg amat menarik paerhatian kitorang...
kiranya macam toys gak la...
bende tu lembek2 mcm getah.. tp lagi lembek.. dia wat jd macam roti.. tomato.. oren..
pastukan.. bila kita campak kat lantai/dinging, nnti dia akan melepek...
memberi efek macam telur pecah...
kahkahkah.. serius klaka...
korang pi la carik kedai2 yg jual mendealah ni.. huhuuh..


tuu. nampak tak tu bende yg melepek2 kat papan putih tu.. geli tau bila pegang.. lembekkk..

adam bersedia nak melempar bende lembek tu...

dan... adam melempar sekuat hati... melepek tepek tepek !!!

last skali on the way g carpark, ada la satu port tu tpt bebudak main tonggang2 binatang bateri tuh...
tgk si adam macam berminat je nak naik..
so kitorangkan aunty n uncle yg baik hati...
bg la dia naik seround..
gille happy dia...



Monday, September 29, 2008

Seharian bersama Avin Damia!!!

Perrghh.. aku n dmia baru selamat smpi umah ni...
byk aktiviti aku n damia wat td..

ohh.. aku kene pikul tanggungjawab jaga damia arini tau.. seorang diri!!!
nursery tutup raya..
bonda g shopping tahap maksima ngn adik dia.. niza.. kat jln TAR... nak carik tudung kot...
klu bwk damia, takleh nak shopping max!! kahkahkah.. so aku kata takpe la.. bior la aku jaga damia...

sib baik damia betul2 behave...

memula kitorang p htr bonda n niza ke lrt sg besi.. pastu babai2 bonda... damia nangis sikit2... pujuk2 main cak cak, dia senyap..

melayan perasaan baru lps nangis kene tinggal bonda...

terus aku bawak damia g tmn midah.. aku nak p rhb bank nak amik dot com kad..
hampeh rhb.. mykad aku takleh baca, dia kata dia tkleh wat.. so aku kene g branch aku buka akaun..
sib baik aku buka kat kajang je.. klu aku p gatal buka kat sabah ke, klate ke.. tak ke haru?

malas pnjg citer, kitorang terus shoot plak ke rhb kajang...
kat toll sg besi, astro ada bg gift raya.. huhuhuhu.. dapat beg astro, sotkabar ngn KICAP!!! kahkahkh.. aku rasa pelik je gift raya kat toll dpt kicap!! well. kipas udang yg sponsor.. takpe la... dan jgn tatau, aku mintak dorang 2 set!!! kahkahkah.. aku mmg tamak...

tuu dia org2 astro tgh sebok bagi gift kat toll...

kat kajang, spt biasa jln jem... damia dok meleka main sorang2... fuuhh sib baik..
ujan renyai2.. aku pakaikan cap aku kat damia... larik larik masuk rhb...
tak sampai 5min, urusan settle...
esk kad tu leh pakai...

"main songsorang ek. jgn kacau walid nak drive..."

tektik bg dia makan biskut.. soh dia leka... kahkahkah..

hambik ko... tak cukup ngn biskut, aku bg dia kain tuala, remote radio, plastik biskut.. semata2 nak soh dia leka.. tp last2 dia diam2 amik tisu, koyak2kan.. aduuiiyaaii. habis sepah2....

lps settle, aku p lak al rajhi cawangan kajang.. dah alang2.. rupanya atm alrajhi tak support meps lak!!
cis.. takleh kuarkan duit..

takpe. lgpon lps ni aku nak pi masukkan duit kat asb.. so kene singgah maybank...
sib baik otw balik umah ada cawangna maybank..
singgah sat...
time nak g maybank ni damia dah lalok dah.. nak tdo...
sampai je maybnk, dia dah terlentok dah kat kusi dia... alahai siannya...
caman2 pon aku kene bwk dia gak masuk bank tu.. so hangkut je la...

dan as usual, urusan asb sure lambat.....
damia terus tido kat dukungan aku.. sian dia.. tak selesa...

lps settle, bawak masuk damia dalam kete, mata dia dah cerah balik.. dok sembang2 ngn aku dalam bahasa dia yg tak pernah aku paham.. kahkahkah..
mungkin tgh tanya aku mana bonda dia... uuhuhuh..

sampai umah..
fuuhh lega.. urusan settle utk arini..

tunggu bonda dia kol lak nak soh amik kat lrt.. saje dia nak naik lrt.. tak penin pala ngn jem n parking..

tgh aku taip ni, damia dok sebok kacau tekan2 keyboard jgk..
dan spt biasa, aku on tv, buka channel 613.. fuuhh..leka sat dia..

haa. .tgk la ni bonda.. walid leh je no hal songsorang jaga damia la..!!
kahkahkah...
mulanya viona cam tak caya kemampuan aku jaga damia sengsorang.. huhuuh kini terbukti..

Sunday, September 28, 2008

Lelaki sahaja.... !!!! Part 2

haaa....

lps dah melepak kedai mamak sambil tgk live bola MU (aku kaki bangku la... layan si shafik je nih..dia kaki bola)... kitorang ada 1 lagi aktiviti...

si shafik la tetiba je ngajak aku...

shafik : "Uncle Nas, sini ada tak kedai gunting yg pandai gunting stylo"
aku: " Stylo tu camna.,?"
shafik: "ala... yg pandai wat selok (istilah melayu utk slope kot !!! kahkahkah).. pastu belakang wat design V"
aku: "wawawawah.. sekolah kasik ke wat camtuh?" -sesungguhnya aku suatu ketika bersekolah dulu amat skema n berdisiplin!!!
shafik: "alaa.. ok je rambut raya la uncle..."
aku: "mm sukatila.. nnti mama shafik bising, uncle wat donno je tau... kat bdr tek ni takde kedai gunting rambut best.. tp ada 1 kedai india.. ok je dia gunting..."
shafik: "jom la uncle.."
aku: "jom klu bukak" -dalam hati dok berharap kedai tu tutup dah... kahkahkah..

sekali kedai tu bukak lagi la plak!!!
takpe la.. layankan je la anak2 buah aku ni... bukan selalu... lagipun nak raya.. sure dorang nak ensem2 macam aku.. eh... terperasan lak... viona kata aku ensem tau... bole?


tgh tunggu.. ada sorang tgh gunting.. lps ni turn kitorang....

tu dia si shafik tgh potong.. yg si dam ni tak habis2 nyebok.. tp yg pelik nya dia macam dah kenal lama lak ngn tukang gunting tu.. tak segan2 lak dia bergurau senda.. yg org tu pon melayan dia.. siap main sembur2 air lak.. kahkahkah... layan...

haa.. turn aku lak... tp kan aku dah kata dalam entry yg ini yang aku nak bela semula rambut.. so yg ni aku just trim sikit2 tak bg kembang gitu....



tu dia.. tiap kali p gunting rambut, sure aku pejaammm mataa... feel la tuh kononnya.. kahkahkah...

hasilnya? aku trim n nipis tepi je.. rabut raya........

Lelaki sahaja.... !!!!

kahkahkah...

lama gille rasanya tak melepak kaum lelaki shj!!!

smlm aktiviti padat!!
dah rasa mcm raya la plak.. sbb melayan karenah anak2 buah.. maklumla.. tahun ni raya kat PJ.. so sementara ada masa ni, layan la anak buah belah viona sblm dorang balik klate...

aku rasa bior la aku update aktiviti kitorang malam hari... lelain aktiviti kitorang yg amat byk arini, bior masviona yg update... sbb aku tau cara pengolahan aku tak menarik.. kahkahkah...

hmmm... aktiviti oleh kaum lelaki..

apakah dia aktiviti kaum lelaki ini?
tak lain tak bukan... melepak kedai mamak sambil makan rotiiiiiiiiii..
kahkahkah.. lama gille tak lepak kedai mamak....


dari kiri, Adam, Shafik and prebetsabu.... dua org tu anak buah belah viona.... sepupu damia la tuh....

air tangan mamak.. kahkahkah... teringat lak aku iklan Umobile.. "setengaahhhh gelas.. tak boleeeee"...

roti tampal.. si adam makan...

roti planta.. si shafik makan...

adam yg baru berusia 6 tahun, tp bdan macam budak darjah 5.. kekenyangan makan roti tampal.. kahkahkah..

ada lagi aktiviti kitorang lps tu..
nnti aku update dalam episod ke 2...

Checklist Persiapan Raya..

updated since 25/09/2008 jam 1410 tgh hari
4 hari lagi nak raya!!!


tetiba aku baca kat shoutbox sebelah tu si eedany leh lak tanya persiapan raya dah ready ke lom...

cis.. ko ni akan wat viona lagi gelabah tau... sbb banyaaaaakkk lagi yg tak ready..
bila viona gelabah, aku pon gelabah la sama................ !!!

kahkahkah....

So ni antara checklist persiapan raya kitorang....

Rumah -
1- kemas living hall -DONE
2- kemas family hall tingkat atas - DONE
3- cat mengecat - DONE
4 - kemas sume empat empat bilik - 95% done
5- kemas garden cinonet - 50% done
6- redesign dining area - DONE

Masviona -
1- baju raya tradisional - 80% done - ye ke? viona pls update
2- baju ranggi raya - 90% done
3- sandal raya -DONE
4- aksesori raya - 90% done
5- makeup raya - done
6- handbag raya - DONE

Prebetsabu
1- baju tradisional raya - done
2- baju ranggi raya - done
3- sandal raya - done

Avin damia
1- baju raya - 80% done
2- kasut raya - 90% done
3- beg besar utk isik duit raya dia yg banyak itu - DONE kahkahkah

Misc
1- Tukar duit kecik utk raya - DONE
2- cuci kete n wax utk raya (wat sendirik je... kata tokey carwash!) - pending (ni keje prebetsabu sorang nih..bila ler dia nk mulakan operasi...2 bijik tgh tggu nih)
3- biskut n kuih raya - 80% done
4- sms & kad raya utk sanak saudara n rakan2 - pending

perrgghhh.. gille weh! byknye pending!!!

cepat2 kene settlekan sume nih !!!
warrgghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...........

waahhh dah byk yg berjaya disettlekan.. sikit jee lagi..
kerja kuat terus buat!!

updated since 25/09/2008 jam 1410 tgh hari
4 hari lagi nak raya!!!


Friday, September 26, 2008

Sahur Punya Cerita

Pagi tadi bangun bersahur, aku tak masak coz masa berbuka kat pizza san fransicso tuh kan, weols excited sgt nk menerai (try) menu² kat situ order utk 2 org mkn mcm utk 4 org mkn jer kan.

So lebihan tuh weols soh ler diorg tapau kan leh wat sahur. Ingat nak bersahur jer nanti, tu mintak diorg tapaukan.

Dlm dkt² kol 5 am gitu aku pun nak ler reheat kan pizza tuh...baca ler kat kotak...tulis kena reheat smpai 10-15 minit.

Dalam hati dah terlintas, sejak aku guna microwave oven kat umah tuh aku lom pernah lagi guna lebih dr 2 minit tau...coz kdng² tuh asal lebih jer mesti hangus kan. so aku ngan mamai ala² tuh decided jerla baik aku wat 4 minit jer tapi dua peringkat memula 2 minit pastu dah stop wat lagi 2 minit kan.

Nak tau hasilnya....jeng jeng....jeng..jeng



seee!!!!!

jgn salahkan pinggan nih...set pinggan nih mmg ler guna utk microwave tau..selama nih guna xde masalah pun


Sedih tau...habisler set pinggan utama kat umah aku nih (mcm tetahu jer aku baru beli set pinggan baru kan..mcm nk soh guna jer). Kalu dah pecah satu mcm xbest je nk pkai lagi kan....gilos poyos ayat aku nih...alasan nk guna set baru ler tuh

Aku mmg sengaja beli set nih coz dia leh masuk dlm microwave. senang nak makan jer, agak² mls nk masak tuh panaskan ajer nok....heheh

Bukan gak salah aku tau...cuba tgk sini...kan betul dia soh panaskan smpai 10-15 minit kan?????Bukan salah aku tau...bukan salah ibu mengandung...sob..sob



Pizza san Fransisco : Berbuka Day 25

Semalam day 25 weols berbuka disini


First time makan sini tau, padahal dekat jer ngan umah..hari² lak tuh lalu depan restoran nih.

Kalu ikutkan dari hari yg berbuka kat restoran mamak CM kat warta tuh lagi tp postpone coz aku nak menyopping kan.

Before this (sblm puasa ler) pun ada plan nk gi tp tak jugak masuk². So semalam berkesempatan lak....ptg tuh otw balik umah aku singgah reserved meja luh kang full house lak kan.

Sesapa yg dok Bangi tuh sure tau kan restoran nih...tepi kiri dkt traffic light nak ke kompleks PKNS bangi tuh.

Makanan dia ok lah jugak...syedap.rege dia lak...lupa tanya prebet lak coz dia yg byr..tp masa tgk menu order tuh...ok jer rege dia...kira reasonable ler.

So moh ler kita layan picca yer...dah kata first time dtg dah tentu² ler byk yg di snap nye kan...layan ye uols.

baru nak order nih

niler dia san fransisco pizza...syedap


nachos apa benda entah namanya

prebetsabu siap set timer gi..semata² nk amik gmbr sesama...:)

prawn cream....syedap..ai like

bread nih apa entah namanya...lupa den

spagethi....not bad


Avin damia melasak giler dlm nih...sebok nk berjln sana sini...penat eden nk mengejarnye.

Jom layan video avin makan spagethi lak...first time dia mkn nih....waaa western ko yer...first time makan pun dah terer....sapa mengajar entah...sabor jela



video

Hadiah Pemenang Contest ituuuuh...

Haa ni dia hadiah utk pemenang go holiday contest @ masvionanas blog hari tuh.

hope...penerima nih akan suka ler ngan adiah nih..:)

Baru lepas wrapped jer nih..so harus ler amik pict. nye dulu kan.

Maybe jap lagi nak gi pos ke tuan empunya badan (nicely_by@yahoo.com) yg bertuah itu. Terima ler adiah dr weols yg tak seberapa ini tapi ikhlas tau…:)

Trima kasih coz sudi kasi pendapat n pandangan yg bernas yer.

Pada peserta² (eceh..bunyinye mcm ramai jer la yg participate) yg lain harap jgn bersedih tau…lenkali kalu weols wat contest lagi jgn ler kechiwa utk cuba lagi ok…mana ler tau time tuh rezeki uols lak kan

Bende free.. we like!!

Sapa yg tak suke ngn barang free... angkat tangan.. bior korang lebih mudah digelakkan..
ada ke dalam dunia ni yg tak suke barang free?

kahkahkah..

aritu masa management meeting kompeni aku, sume ahli meeting dapat gift... huhuhu.. consultant utk IPO kitorang bg.. sempena raya.. huhuhu... best best..

ye la.. sapa yg tak teruja dapat adiah kan?



ni la dia... yg kotak merah itam tu.. Temptations dari Renaissance...


haa.. ni plak isik dia.. cookies... yeay.. bertambah koleksi kueh raya... thanks to our IPO consultant !!! daun keladi ye....

Terminate aje.....


smlm masa jenjalan kat tesco kajang, ada la plak booth astro...

apalagass.. pucuk dicita ulam mendatang.. mmg kitoang tgh berkira2 nak terminate existing account astro, then wat yg baru..

motif? sbb aku nak 2 dekoder.. so that tingkat bawah ada decoder, tingkat atas kat family area pon ada... so bila nak lepak atas, cabut smartcard bubuh kat atas.. bila lepak bawah vice versa..

kahkah bijak tak kitorang?

klu semata2 nak beli decoder, astro jual rm199.. kedai letrik biasa jual rm100+.. so might as well terminate je yg lama (lgpon yg lama dah tamat tempoh kontrak.. so termination takde penalti)... baru kene rm50 utk installation.. dapat dekoder n dish baru.. hahahaha...

apapepon, astro wajib kene ada.. especially pakej katon tu... klu tak, wajiblah kitorang tatau camna nak lekakan avin damia.. kahkahkah.. agak2 penat nak layan dia, bukak je channel 613 playhouse disney.. sure dia leka... kahkahkah...

Pakcik Kayooo !!!


heh.. kayoo la sgt...
tp alhamdulillah.. bende yang ditunggu2 dah tiba...

pagi2 smlm, dah alang2 kene g pej pos sbb nak beli setem utk di tepek pada kad-kad raya itu, kitorang pon amik la kesempatan utk g tuntut bungkusan dari GDex...


sejak dapat notis dari GDex tu, hati dok tertanya2 apa bende n sapa lak yg kirim...
adakah ianya bende yg aku dok harap2 kan itu...?? jeng jeng jeng.. kahkahkah

tp cuba korang tgk notis yg gdex tu bg...
dia kata ni 2nd attempt dia nak htr barang tu kat umah aku... cis.. tipooooooooo la tuh.. bila ntah 1st attempt !! tau tau je dah ada notis 2nd attempt.. plak tu notis tu dia just sangkut je kat pagar.. kene tiup angin, melayang.. sib baik aku nampak kat lantai laman .. klu tak, tentu dah cair kertas tu kene ujan... at least masukkan la kat lobang peti surat tu kan....?


sib baik sng nak carik cawangan gdex kat kajang ni...
haa.. ni la dia bungkusan tu...


huhuh.. nampak tak logo era tu.. mmg surat dari era ni la yg aku dok tunggu.. !! akhirnya dapat gak.. walau lambat, tp sib baik la masih sempat utk raya.. kahkahkah..

tu dia cek... pada korang yg tak tau napa aku dpt cek dari era, aku kan aritu ada participate dalam pertandingan Aku Nak Hidup Percuma... so dapat jawap soklan mudah.. dapat la duit...

sila la rajin refer sini : Aku nak idop percuma

dan cek tersebut telah selamat di bankin.. kahkahkah...

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!