Header

Friday, October 31, 2008

Budak Kelantan...the movie

memula tajuk asal filem nih..."koya best" tp telah ditukar disaat² akhir coz takut org tk paham


Ambo raso esok ambok nok gi tengok crito nih lah tapi gak ambo nok tubek nge sapo ek???? sebak ambo xdok gu nih mugo tok laki ambo keno wat kijo luar daeroh....

errmmm....ho tubek ideo doh...bijok²

ambo raso ambo nok mu'juk adik ambo lah kalo dio free tok tubek dating nge tune dio gak leh la ambo tubek nge dia....tu pun kalu anok daro ambo tuh segar molek la...kalu dia xsegar moleh lagi tok leh la...nanti dia buat onar dale panggung gak...oooo haru lah ambo...guano nok tengok woye kalu gitu gak

meta² lagi nok tra telepon adik ambo lah ajok dia

motif: saje jah no soh prebetsabu jeles dan silalah saport filem kito wajoh kito...huhuh.


layan jerla kesengalan aku nih ye uols...ahakss. kalu tak paham bahasa kelantan tuh buat2 jerla macam uols paham ye..lalalala

Martabatkah Bahasa Melayu?

Sampai arini, aku kompius...

bahasa ibunda kita ni digelar Bahasa Melayu kah atau Bahasa Malaysia kah?

Salah ke aku klu aku kata DBP tak memainkan peranan dgn cekap?

Nasi yang begitu keharuman?????????????????????????????????????

bukan iklan kecik.....
besar bagak iklan ni...
orang minang kata gadang (ye aku berketurunan jawa + minang kabau = jabau?)

byk lagi signboard yg salah eja n salah penggunaan bahasa...

dulu..
aku igt lagi pernah kecoh kata klu signboard komersial salah eja or penggunaan bahasa yg tidak tepat, akan didenda...

sekarang...
takde penguatkuasaan pon...

eh..
ada ke arahan?

Halloween..?

Kebetulan hotel tpt aku nginap kat sg petani ni ada lounge kat bawah...
dan kebetulan juga, dorang adakan party halloween harini...


masa aku taip n3 ni, aku d lobby...
jam pukol 1120pm...


segerombolan remaja bertali arus masuk n kuar lounge tu...
lps 1 group, dtg lagi 1 group...

semua lengkap ngn costume halloween memasing...

dari jauh, sume nampak normal...

semakin dorang dekat, jelas...
jelas nampak muka2 melayu...


ye...
remaja melayu kita plak yg over..

over menyambut halloween..
lengkap pelbagai costume berserta mekap hantunya...


dari tpt aku duduk ni, bole dengar..
gamatnye muzik dari dalam party halloween tu..
bising..

masuk, sume happy..
senyum riang..

keluar, jalan terhoyong hayang...

mabuk mungkin?

jalan berkepitan..
mcm taknak lepas...

eh..

napa time raya tak plak berbondong2 camni nak g masjid?



napa dorang tak ambik iktibar ngn replika mayat yg jadi hiasan kat pintu masuk lounge ni??



lu pikirlah sendiri....................................


sebahagian dari remaja "hantu" melayu yg kene halau sbb di bawah umur 18thn...

duit tambang pon makpak bg, tak malu!!!

weh makpak.. korang tak tau ke anak2 korang ni jd HANTU?

so camna?
itu sume ke bakal peneraju?
pemimpin?
imam?

atau...
bakal sampah masyarakat?

Ketidakadilan KWSP?

Weh...
aku nak membebel nih...

baru2 kan paklah umumkan dalam belanjawan negara, kwsp perkenalkan 1 lagi skim pengeluaran baru... skim pengeluaran bayaran bulanan perumahan...

wow...
ini sudah bagus.. sebelum ni aku just guna skim pengeluaran mengurangkan baki pinjaman.. pastu kautim ngn bank soh dia pecah2kan amount tu kepada bayaran bulanan....
so sng la kwsp yg manage sume ni nnti.. takyah melibatkan third party...

tapi..
ceewahh.. mesti ada tapi..
biasa la.. manusia ada pelbagai jenis kan..
tambah plak caruman kwsp tu caruman dari rakyat jelata... caruman hasil gaji kita sendiri...

aku kureng puas hati ngn cara kwsp conduct skim ni..
kita cerita part yg baik2 dulu la ek..
yang bagusnya, kwsp skrg ni dah efisyen n cekap..
sekejap je dia proses application aku utk skim bayaran bulanan aritu..
tak sampai 2 minggu pon dah lulus and dia dah pun disburse 1st payment...

yg tak bestnye, aku cek kat statement kwsp aku (utk sesapa yg tatau, statemnt epf bole di check di laman web dia.. kene register n mintak pwd 1st time kat branch.. very easy.. leh cek status permohonan, transaksi, baki etc etc.. sistem ni dipanggil 1-akaun).
terperanjat aku bila aku cek penyata epf aku...
aku rasa mcm kurang adil..

korang nak tau?
epf deduct jumlah yg aku pohon utk installment selama 6 bulan sekaligus..
ye.. secara lumsump..
mana aci camtuh..

aku apply bayaran bulanan selama 6 bulan.. so patutnya epf deduct la dari account dua aku ikut bulan gak..
ni dia deduct terus lumsump!!!
rugi la aku kat situ..
rugi sbb aku terlepas pengiraan dividen..

utk sesapa yg kurang arif pasal dividen ni.. meh aku explain sikit..
dividen ni merupakan bayaran yang dibayar kepada pencarum/pelabur di atas keuntungan pelaburan tahunan yang telah diisytiharkan...
setiap end of financial year, utk kes epf ni, financial year dia = 31 disember...
setiap disember, diorang akan tutup segala transaksi caruman and jugak pelaburan dorang utk declare untung or rugi dorang sebanyak mana...
jika untung, pengiraan akan dilakukan utk menentukan jumlah peratusan dividen yg bole dibahagi2kan terhadap semua pelabur... dia akan kira base on unit pelaburan kita.. biasanya rm1 = 1unit...

dan pengiraan ini pulak tertakluk pada tempoh matang...
yakni suatu tempoh minima pelaburan yg telah ditetapkan utk dikira sbg layak menerima dividen...
contoh mudah.. pelabur tidak layak mendapat dividen utk duit yg dicarum pada 30 disember sbb tak cukup tempoh matang...
biasanya tempoh matang ni dikira monthly rest basis...

itu klu epf untung..
tp klu epf rugi, camna?
jgn isau.. dah tertakluk di dalam akta kwsp, seksyen 27 kot...
dividen minima yg perlu diagih kepada pelabur/pencarum ialah 2.5%....

so apa kaitan kita rugi ngn skim pengeluaran bulanan tadi?
ye la.. rugi la..
camni kira dia..
utk sng kira, kita amik contoh pengeluaran tu dilakukan pada januari... amaun yg diluluskan ialah rm6k utk 6 bulan, bermakna epf akan kreditkan ke akaun bank korang rm1k setiap bulan selama 6 bulan...

so dalam januari akaun dua korang telah ditolak rm6k secara total.. lumsump.. sekaligus, instead of dorang tolak secara ansuran selama 6 bulan, rm1k sebulan...
so secara otomatik, akaun dua epf korang dah kurang 6k bermula dari januari lagi...
so korang dah terlepas kadar dividen utk 11 bulan akan datang...

dimana sepatutnya, epf menolak jumlah 6k tu secara 1k setiap bulan, korang tak rugi mana...
sbb dia deduct 1k tiap bulan, decreasingly.. so dividen still akan dapat diterima...

hmm.. aku belit2 ke nih?
paham tak?

pada sesapa yg dah biasa ngn dividen2 ni, sure paham kan?

ye, kita sebnarnya rugi...

mungkin ada reader sini yg keje ngn epf?
sila la hilightkan isu ni ke management korang..
deduct la dari akaun pencarum tu ikut bulanan.. jgn lumsump.....





latest update:
Friday October 31, 2008
EPF denies e-mail, says dividend will be paid


KUALA LUMPUR: Dividends will be paid on any amount kept aside by the Employees Provident Fund for members’ Housing Loan Monthly Instalment Withdrawal scheme.

EPF public relations senior manager Nik Affendi Jaafar denied yesterday an e-mail which stated otherwise.

He said that the dividend on the amount would be credited into Account 2 after dividend for the year was declared.

Nik Affendi said the full loan sum was taken out from Account 2 from the start to ensure that the sum was not withdrawn for other purposes.

“The reason for this is to separate the amount from the main account,” he said in a statement yesterday.

Nik Affendi said the new withdrawal procedure was introduced in January and there was no issue of EPF not paying as the dividend for 2008 had not yet been declared.


so kita tunggu la jan depan tgk dividen tu dia byr ke tak.. harap2 byr..
case pending until jan for next hearing...!!
“We hope our assurance will put to rest any confusion regarding this issue,” he said, adding that the EPF wishes to assure members that it is committed to protecting their interests and enhancing the value of their savings.

En. Polis olok-olok.


sure korang pernah jumpe punye..
setakat ni bersepah kat PLUS je...
hiway lain lom ada lagi..

kan sume org dah sedia maklum, biasanya polis akan "tembak" perangkap had laju kat bawah jejambat kan..
yela... takde maknanya en. polis nak duduk tgh panas kan...

sbenarnya en. polis olok-olok ni dah lama.. tp baru sempat aku snap gambo....
dan ye, masa memula dulu aku antara pemandu yg tertipuuuuuuuuu..
igtkan betul la en. polis tgh menendap nak tembak speed trap...

sekali gi dekat2, cis hanya la sekeping signboard yg direka menyerupai en. polis yg sedang menendap..!!

kahkahkah...

tpkan, napa background dia tak ikut kaler jejambat ek.. klu tak lagi org kompius..
ni kaler gelap camtu org dah bole tau dah.............

apapepon, berhati-hati di jalan raya..
anda mampu mengubahnya...
huhuhu harus aku bg pesanan camtu.. dah kata bergelumang ngn industri melibatkan jalan raya........................

Thursday, October 30, 2008

Reward RM100K

Haaaaaa....sapa nak RM100K tuh.........

Waaa manyak tuh!!! kalu ler prebetsabu dpt byk nih...aku tak kisah amik ler kalu sekadar nak rm10- 20k tuh..ikut ler nak buat modification yg camne kat triton tuh pun aku tak kisah...but yg lenlain...baki tuh bak sini kasi kat aku..ahaksss.


Ok kita start serius sket yer...tadi masa turun lunch ngan opismate, aku ternampak ler poster kat bawah nih


Betul ke idak tuh tak dapatlah aku nak pastikan kat sini kan.....but

Apa yg membuatkan aku curious kat sini ialah..... napa tak de plak kuar benda nih dlm paper or berita apa² mcm buletin utama ke apa kan ...or surat proper dr PDRM...main tulis tangan jer.

Kot ler ada org dengki kat hamba Allah nih n saje jer nak pedajal dia ngan wat poster camni kan...mana lah kita nak tau kan....but

Apa² pun dunia skrang ni mcm² leh jadi...benda yg tak pernah terpk dek akal waras kita nih pun leh gak jadi kan...so better lah kita berhati² tak kiralah apa pun reason dia...cam napa poster nih dibuat kan ke..nape dia tulis tgn jer ke..itu tak penting...

Yg peting sekarang nih ialah kita hendaklah lebih berhati²...n jgn mudah nak percaya kat org sembarangan...bukan ler aku nak suruh korang sume asyik bersyak wasangka jer ngan org lain...cumanya jgn terlalu cepat percaya tanpa usul periksa dulu...kalu tak nanti korang gak yg merana...so time tuh sapa yg susah??????........hehe

mereke dan keluarga mereka........bak kata deanna yusoff...dlm criter apa entah...errmmmmmm....sat nak ingat nor...haa.......ringgit kasorga kan tajuk filem tuh...tapi kan suatu masa dulu glemer oooo...ayat nih kan...kan..janet kan????

ni aku kasi close up sket muka dia

Sun-Maid Raisins

tgh khusuk nak mamam...senget mulut²

Avin damia suka betol makan raisins nih....dedulu aku selalu jer bekalkan 2 benda nih, klu nak kuar ke mana mesti bawak ler dlm beg dia tuh.......biskut baby bites n raisins sun-maid nih. Tapi sejak kes melamine tuh aku dah stop kasi biskut baby bites tuh coz dgr criter biskut tuh ada melamine gak....ada gak bertukar ke ke biskut apa entah namanya lupa lak tapi ala² baby bites ler p biskut tuh tak sume supermarket ada...rasanya kat giant je yg ada so susah nak carik.

Kekdahnya bekal avin damia tinggal satu jerla skrang nih...raisins nih jer. Lagipun dia lalu makan nasik sekarang nih so selalu bagi jer makanan yg mcm kita² makan nih jer.


skrang nih nak amik sndrik dh xnak org tulung amik kan sume nk wat sendrik..layan...

kdg dah hbs satu kotak merengek² nak lagi...selalunya aku tak kasi..cukup ler satu kotak tuh banyak apa...xleh terlebih sangat kan.


Selalunya mmg habis satu kotak kecik nih dia makan...ada gak ler aku pau 5-6 bijik...but yg lain tuh dia habiskan sorang.

Sengaja aku beli yg kotak² kecik camni coz senang bila nak bawak berjalan kan.....lagipun raisin nih kan elok utk perkembangan minda dia. So aku layankan jerla.

Modification Triton yang pertama...

yeesszzaaa...
akhirnya..
setelah hampir 3bulan kitorang pakai kete triton tu, dapat gak aku melakukan 1st modification...
dan yg paling best, mod ni viona yg sponsor..!!!

ye.. haruslah korang kagum..
viona sponsor aku mod kete.. wowwww...
sblm ni bukan main lagi viona marah aku nak mod triton tu...
tp kali ni dia siap sponsor lagik.. siap bg pendapat yg mana elok yg mana tak elok...

apa mengigaukah viona?
dan apakah pula modifikasi yg telah disponsorkan itu?

kita nantikan jawapannya di keluaran akan dtg...
aku dah ngantuk ni..
esk nak pi utara.....


*ada lagi ke yg tatau, majoriti n3 kat blog ni adalah diauto publishkan... viona n aku akan taip n3 time malam2 buta kat umah, n di auto publish keesokan hari... so jgn korang tuduh aku n viona mengular taip n3 je time keje ok!!!

Lagi-lagi Hospital Pakar An-nur...

hmmm...
aku rasa tahun ni saje dah bape puluh kali kitorang kuar masuk hospital annur kat bandar baru bangi ni...

ni gi lagi sini utk outpatient treatment...
avin damia kan demam....

ramai gille org..
kitorang sampai hospital dalam jam 9++pm..
aku baru balik dari melaka..
sampai umah tgk damia still panas badan, so terus viona, aku n damia ke annur...


seperti biasa, damia ngn riang ria walau muka letih n tak larat, beramah mesra ngn doktor...
tak cukup ngn doktor, habis ngn equipment2 doktor tu pon dia beramah mesra..
di tepok2, di angkat2 alat nak test tekanan darah tu..
huhuhu... walid n bonda tak kesah la damia nak jadi doktor pon dah besar nnti..
tp lagi best klu damia jd gabenor bank negara...
ish apa korang gelak ni? tak caya?
insyaallah lagi 25thn, damia akan jd "somebody" dlm field financial ni..
tgk la nnti.. akan kitorang didik dia...

doktor kata suhu damia tinggi.. 39C...
so dia syorkan terus amik ubat yg masuk ikut montot tu..
kami yg menurut perintah.. yess sirr..


damia yg meronta2 takmo kasik itu nurse kacau montot dia.. uhuhuh.. ubat la syg kasik cepat sembuh...

lps dah settle tu, amik ubat bayar segala macam, terus balik umah...

alhamdulillah, ubat montot tu dah menampakkan kesan positif dgn amat cepat..

moga pagi ni damia dah sembuh sepenuhnya...


*aku tak suke Dr yg rawat anak aku kali ni.. mcm sombong n kerek je.. tak mesra n mcm keje tak ikhlas.. mcm nak sgt kitorang cpt2 berambus dari bilik dia.... sabo...








Pengurusan Kewangan...

Aku bukanla seorang expert bab financial ni...
jauh sejalo aku bukanlah seorang CFP..
utang masih gak keliling pinggang...
orang kata, klu idop ni tak berhutang, mcm mustahil je kan?
tp sebole mungkin, kita minima kan la jumlah hutang..
klu tak perlu, takyah berhutang.. itu pengajaran yg paling penting... prevention is better then cure kan?

cumanya tadi aku terdetik hati nak share ngn korang psl pengurusan kewangan..
ye aku bertumpu pada financial utk family je tau... bukan kompeni... tu lain bab..
utk permulaan ni, aku nak share pasal 1 perkara paling asas....

siapa sini yg mengamalkan pengurusan bajet setiap bulan?
siapa yg tiap bulan dia akan wat simulation cashflow?
bape masuk n bape kuar?
checklist item2 n amount yg perlu di bayar?

mmm.. aku tgk 2-3 kerat je yg ada wat..
napa?
mcm aku kata tadi, ni step paling asas.................
klu korang tak wat bajet tiap ujung bulan (baca: setiap kali gaji), susah la korang nak rangka n rancang perbelanjaan... nnti byk negatif je lom sampai ujung bulan kan?

bukan susah pon beb...
basic je pon jadik la..
ala.. pakai excell je...

janji korang list kan:
1- Wang masuk (gaji ko, gaji bini ko, extra income lain cthnya ko wat freelance ke, ada umah sewa ke, royalti kerabat sultan ke ceeewah)
2- Wang keluar korang (listkan segala bende yg korang kene bayar.. loan kete, loan umah, credit card, duit utk makpak, bil api tepon astro, loan pendidikan, saving, petrol, belanja harian and misc etc etc)

dari situ korang akan tgk la status kewangan korang bulan tu dijangka defisit ke surplus...
ceewah aku berbahasa ekonomi lak..
tidak.. aku tak pernah amik jurusan ekonomi samada di sekolah menengah maupun di U dulu...
ni sume hasil dari pembacaan n semangat ingin tahu.

ok.. ok.. defisit ni maknanya korang berbelanja lebih dari wang masuk... kata la gaji korang 15k (ceh.. ctg gaji tak hengat2 byk!!), tp utang2 n belanja harian korang 16k.. tu dah defisit 1k....

surplus lak kata lawan bg defisit.. maknanya, korang ada lebihan.. dan ini yg kita mau!! cth tadi, gaji ko 15k, dan utang2 ko sume 12k je.. so surplus 3k.. best!!!!

napa pentingnya kita wat bajet bulanan ni?
selain dari tgk korang punya cashflow deficit or surplus, bajet bulanan ni korang leh jadikan sbg checklist.. so that takde la hutang2 or bil2 korang yg terlupa bayar nnti.. memana yg korang dah bayar, korang tanda la.. or boldkan tulisan or tukar kaler ke hapa ke.. pepandai la...
korang leh jugak merancang dgn lebih baik...

andai korang bulan tu ada income lebih n surplus tinggi, bole la korang pertingkatkan jumlah simpanan...
klu nak ikutkan, utk keselamatan n keselesaan masa hadapan, kita perlu menyimpan at least 20-30% dari income kita tiap bulan....
maknanya, gaji 15k, korang mesti simpan > 3k... tp majoriti especially aku la tuh kata susah nak praktik.. takpe la.. janji korang ada menyimpan walau sedikit pun jadi la.... drpd takde...

daripada simpanan ni, kita ada byk pilihan utk memberanakkan duit kita....
ye.. thru pelaburan..
ada jugak cara utk kita biarkan bank membayar utk hutang bank kita...
best kan bunyinye...
tp yg tu perlu disiplin yg amat tinggi n simpanan yg mencukupi...
tambah plak skrg ni zaman nak gawat.. incase gawat, BLR akan naik, and for sure dividen unit trust n asb asn berkurang...

takpe la.. wat masa ni, mari kita buka minda buka mata buka hati utk wat bajet bulanan tiap bulan so that kita leh track untung rugi kita bulan tu....

jom sama2 menuju ke arah ekonomi yg stabil...


kahkahkah...

Wednesday, October 29, 2008

CONTEST - Mari belajar bahasa..

tgh boring kat site ni...
tetiba terdgr sorang dua student sini yg dok berckp dalam bhasa yg dah lama aku tak gune...

bahasa apa?

aku percaya ramai yg tau bahasa ni...
kiranya mcm satu bahasa rahsia la klu nak ngumpat ke, nak citer bende pelik2 ke...

kahkahkah...

sapa tau bahasa F? or ada org panggil bahasa fafa...

simple je bahasa ni..
just tambah suku kata ngn digantikan ngn uruf F..
contoh:

saya - saFAyaFA
makan - maFAkanFAN
kesihatan - keFEsiFIhaFAtanFAN
kamu - kaFAmuFU...

ye bahasa ini mudah , tp memerlukan masa utk mahir...

dan bahasa ini telah disalah guna oleh aku n adik beradik.. kahkahkah..
tiap kali ada rahsia nak cakap sesama adik beradik depan mama n abah, kitorang guna la bahasa ni.. kahahkah..
tp last2 mama cekap gak.. dia dpt tangkap gak sikit2 apa yg kitroang cakap...

dan kitorang mmg laju klu bercakap bahasa ni...huhuuh...

jom test power korang cuba pahamkan ayat ni:

haifai, nafamafa safayafa prefrebetfetsafabufu...
koforangfang bifijakfak sefebabfab bofolefe bafacafa afayatfat nifi..
safayafa safayangfang vifiofonafa...
safayafa jufugafa safayangfang afanakfak safayafa afavinfin dafamifiafa...
teferifima kafasihfih sefebabfab sufudifi singfinggahfah difi blogflog masfasvifiofonafanasfas nifi...
rafajinfinlahfah singfinggahfah sefelafalufu.. ofokayfay?
hufuhufu...

cepat translate kan ayat ni n publish di komen.. siapa dapat translate dgn tepat n pantas, klu mood viona ok, nnti dia kasik hadiah......

kahkahkah..tp x janji aaa....

korang bodek la viona...

1 Ikat rm3

Lepas dah kenyang perut makan² ber2 di OldTown White Coffee tuh, weols jln² lah lagi...nak beli baju...baju dh xde. Tetiba ternampak lak getah rambut yg cute nih. Mmg dah lama dah nak beli tapi asyik lupa jer manjang.



shantekk kan getah ikat rambut nih!!!corak munge...huhuh

Terus lah terbekenan....nak² plak color hijau kan lagi lah.

Tanya ler brape harga dia kat penjual tuh...sekali dia tak berapa nak fasih BM (boleh sket² jer) coz depa nih sume siam mari.....skrang nih kat Metro Point tuh ada wat sale produk dr Thailand.

Dia pun ckp ler kat aku 1....rm3 n tunjuk kat kertas tanda harga..... dah ada tulis sesiap (1 ikat rm3, 2 ikat rm5) cuma aku jer yg tak perasan coz masuk kat area benda lain dah kan. Aku paham lah yg dia cakap 1 ikat (ada 2 getah) harganya rm3.

So aku pun ckp lah kat dia........boleh ker kalu saya nak 1 jer tp tukar color...1 hitam n 1 lagi hijau ni. (time nih dia dah panggil sorang lagi kwn dia yg agak fasih BM)
Justify Full
Dedua pun angguk kepala sambil cakap ye....lepas dia dah bagi barang aku pun cecepat la kuarkan purse, amik duit rm50...mmg masa tuh xde duit kecik dah pun. Then dia pun bagi ler duit balance kat aku rm45.

Uikkk??? aku dah start pelik dah..aku beli 1 ikat jer so suppose rm3 so duit baki patutnya rm47 kan???? Aku pun ckp lah yg dia salh kira patutnya kena kasi lagi rm2 kat aku.

So dia pun kasi lagi rm2 kat aku. Oklah aku pun blah lah dari situ jln² pusing² n ronda² tempat lain lak kan.

Dah balik umah..tgk²............tuuuuu dia........ini yg aku dapat


Laaaaa...Patutlah masa aku mintak lagi rm2 hengget dari dia, org siam tuh wat muka blur jer...memula kasi rm1 jer pastu tgk aku still tak bergerak then kasi lagi rm1...huhuhu.

Seriyes aku tak prasan pun coz aku main simpan jer terus plastik tuh dlm handbag, tak tgk dulu pun...mati² aku ingat dia letak 1 ikat jer tapi campur² color...1 hijau n 1 lagi hitam.......sekali dia kasi kat aku 1 ikat color hitam n 1 ikat lagi color hijau.

Hohoho...so hari tuh aku byr pd harga 1 ikat tapi aku dpt 2 ikat....lalalaa

Bukan salah aku tau!!!! bukan sengaja pun. Nak wat camne dah rezki aku kan...ihikss.

Berdua @OldTown White Coffee

See............wajah² kegembiraan Avin Damia masa makan kat OldTown dlm Metro Point, Kajang..masa nih aku nak gi belikan baju ni utk tuberose....tapi nan ado lah plak design yg mcm nih lagi.


memula main² chiku chak ngan 2 org kakak..... 'kanak² ribena jugak'...tp indian

pastu abg² waiter OldTown pun layan main sama ngan dia


gelak smpai mengekek²

Menu weols hari tuh
white cofee.....syedap....utk aku

for me..nasi lemak...maveles

for me too...my feberet....ai like

Eh..sume tuh utk aku jer ke????

Yuppy...prebetsabu tak de lah masa nih.

Last² nasik lemak tak terusik pun..just usik nasik je sket bgavin damia makan..nasib boleh tapau.

Masak for Pot Luck

Pagi nih kat opis aku wat pot luck sket untuk jamuan raya yg entah keberapa kali dah for this year....huhuhuhu. (masa nih sure aku xde depan desktop coz tgh layan acara makan² kan...lalalaala)

Actually opismate aku nih sumenya baik² n murah hati belaka uols. Weols nih xyah tunggu hari apa pun kalu rasa nak wat makan²...just plan n insyaallah ada lah yg bermurah hati nak bawak tuh ler nak bawak nih la kan.....rezki².

Petang semalam tuh aku ler yg memula gatal mulut tetiba je ckp rasa macam nk wat pot luck jer kan. So yg lain pun dah setuju ngan menu yg akan dibawa.

Aku lak kena bawak 2 menu...ala menu senang je uols.

So ni lah xtvt aku awal malam pagi tadi. Kol 3 pagi aku bangun tido untk siapkan menu nih sume. Patutnya malam tuh aku dah leh start wat bendalah nih tapi malam tadi aku terpaksa melayan karenah avin damia lah plak.

Dia dah start tak sehat badan lah uols. Memula petang tuh masa amik kat nursery cikgu dia dah inform lah dia mcm nak selsema, mmg aku dah expect pun coz dari hari senin tuh lagi dia dah start berair hidung.

Semalam masa weols shopping kat alamanda pas balik kerja tuh pun dia dah start meragam dah. Balik² umah tuh dah start badan panas sume kan. So aku terpaksa layan dia dulu, tidokan dia dulu tapi dekat² kol 2 am still xok gak terus ler kasi ubat demam ikut montot pastu baru dia ok n leh tdo ngan lena.

Sambil wat kerja sensorang kat dapur nih sempat lagi aku penuhkan masa ngan snappy² picca nih....layan jerla uols ye.

didihkan agar² bersama dgn gula

antara bahan² yg diperlukan

Rasanya uols mesti dah boleh agak kan apa menu aku kan....lalalala.

Layan jerla kesengalan aku dipagi² buta nih ye uols. Aku saje jer nak penuhkan masa coz mata aku dah tak nak lelap, ni pun dah kol 4.25am masa aku tgh dok type n3 nih.

So baik ler aku penuhkan schedule n3 aku kat masvionanas.blogspot nih ngan set auto publishkan...mcm tak biasa nih jerla keje aku tetiap malam klu aku free coz kat opis nanti membizi kerja lah kan xleh nak fokus ke blog nih sgt. Tambah² lak nak ada acara
makan² nih kan lagi tak leh kacau konsentrasi....tak gitu????

Nantilah kang aku wat lak n3 pasal pot luck nih so thats uols leh la tahu apa hasil air tangan aku kat atas nih ye.



Author note's : Ala mimi tak sengaja lah n3 pasal makan² n masak² lagi lah...hehee...layan jerla erk...:)

Keperluan 1 Kehendak Lebih

Sure situasi cam nih pernah terjadi kat uols gak kan????

Asalnya ada satu jer barang yg patut kita beli (barang yg perlu ler) tapi bila dah sampai² kedai jer macam² kita borong kan. Itu yg selalunya jadi smpai, masa kat umah list brng yg perlu dibeli sket secotet jer tulis kat kertas tuh tp bila time nak membayarnye....tuuu diaa penuh satu troley....uols mesti pernah kan????...alaa klu pernah katakan ya jer tak yah malu² bukannya aku nak saman pun uols klu kata pernah....ahakss

Benda nih pun selalu gak jadi kat aku.. .huhuhu.

Nak² kalu kat Body Shop...huhuhu. Ni bukan apa kes termakan ckp promoter (nak gak salahkan org lain) n selalunya sbb nak kejar point utk redeem free....free lah sgt tuh.

ni yg aku borong semalam

Mmg kalu masuk jer body shop punya outlet gitu lah yg selalu jadi. Memula nak beli face polish jer sekali smpai 3-4 barang lagi masuk skali dlm paper bag. Barang kehendak lebih byk yg kita beli dari barang keperluan..rege pun berlipat kali ganda dari rege yg keperluan tuh.


asalnya nak beli nih jer yg dah kehabisan

sekali aku TERbeli gak bendalah nih

Tapi kali nih sbrnya bukan salah promoter tuh pun....mmg aku sendirik yg nak beli set perfume ni...kecik n cute, so senang aku nak bawak kemana² just masuk je dlm handbag lagipun bau dia sumernya aku suke.

Nasib ler gaji lom masuk lagi kalu idak ada yg aku sambar lagi tuh, itu pun promoter tuh berulang kali dok pujuk aku

promoter: kak, point akak nih sket jer lagi nak cukup 300 dah ni...akak just tambah jer barang yg rege dia rm27++ akak dah dpt redeem point..........lepas 3 hari nih.

viona: hrmm..xperla dik, lenkali jer

promoter: ala kak sket je lagi nih...kang bulan 03 next year tak valid lagi dah nih...burn gitu je nih kak.

viona: yeke..lmbt lagi tuh..akak lom gaji lagi nih dik.....blaa....blaaa...


Alahai dik oooiii...ahkak ko nih dah masak dah ngan tektik² korang, dah siap wat pendinding dah before masuk tadi...boh layan sume² tuh........ ayat² janji manis uols sume.
Lagi satu ko ingt akak ko nih ngokkk sgt ke????......mmg ler rm27++ lagi nak cukupkan point ahkak ko ni kan....... tapi ada ke barang² kat body shop ko nih yg rege dia byk tuh...nnti xpasal² lak dek kerna ahkak ko nih nak cukupkan rm27 hengget ko tuh ahkak kena lak tmbh rm100...tak kuasyerrrr hokey!!!!!!. rm1 pun sungguh bermakna pd ahkak ko nih di saat² gaji lom masuk nih....hahahha.....saba viona hari nih gaji ko dah clear dah (pesanan utk diri snndrik)



Tuesday, October 28, 2008

Buat korang yg masih student....

Aku dulu pon student..
Viona pon student gak..
Kitorang pon blaja kat IPTA..
tp napa korang bg alasan itu ini?
korang kata kat U just belajar basic..
bistu korang tak reti ke nak carik info tambahan?
korang igt korang masih di bangku sekolah?
takde maknanya lecturer korang tu nak suap satu satu kat mulut korang..
pepandai la carik info..
pepandai la majukan diri..

aku tujukan ni especially pada PARA SISWA SISWI yang amik IT/Sc Komputer..
napa la korang ni pemalas?
nak harap sillibus kat U korang tu je..
tu belum aku amik kira bape kali korang ponteng kuliah..
assignment dah sah sah korang copy paste internet je..
klu ada keje2 programming berkumpulan, ahli 5 org tp yg wat kejenye 1 orang je..
tu pon kekadang korang upah org lain watkan..

nak kata bongok..
kang ada yg marah lak..

tp tu la..
hasilnya....
bila dah grad, takat nak tunjuk berlagak je la..
ada title graduan..
ada diploma...
ada ijazah...
tp bila tanya bab IT, melopong...

tak cukup ngn tu, korang demand lak gaji..
kononnya starting RM1800 utk freash grad mcam korang terlalu rendah..
weh...
aset apa yg kroang ada utk kompeni?
sampai demand min gaji 2500?
bila intebiu, berapi2 cakap itu bole ini bole..
kasik test simple, tersengih2 mcm kerang busuk tak reti jawap..
alasan popular - "Dah tak ingt ni.. kene brush balik skill"
bape lama nak brush?
sebulan?
dua bulan?
bistu gaji mahal2 tu korang makan gaji buta ke?
takde produktiviti utk kompeni...

habistu, 3-4 tahun korang kat U wat pe?
merendek...
bercinta cintun..
honeymoon..
beli belah...
bukannya korang nak invest loan korang tu utk masa depan kan?
beli la buku2.. study bebetul..
masuk la course apa2 utk latest tech...
ni bila tanya C pon tatau...
lum tanya J2EE lagi tu...

korang jgn marah..
tp aku rate 90% graduan malaysia ni.........
0% - knowledge on IT
0% - skill in PR
0% - komitmen (tp gaji pandai nak demand.. bila mintak keje lebih masa, berkira.. udahnya task tak siap.. bg alasan amik masa blaja bende baru.. tuihhhhh)
0% - aset kpd kompeni.. tp 100% liabiliti kat kompeni je sbenarnya...

klu ada di kalangan korang ni student yg tak setuju sama aku...
korang buktikan kemampuan diri korang...
dalami ilmu IT korang tu secepat mungkin...
pasti kan korang Grad sbg pekerj yg ada skill...
bukan takat segulung kertas je yg korang banggakan...

aku sedih...
aku terkilan..
kebanyakkannya terjadi kat bangsa aku....................

Hepinye Diaa!!!

Layan jerla video ni uols

Budak² kan jumpe jer bendalah nih terus tak nak gerak dah.


Terpaksalah weols layankan dia dulu. Kita as parents nih biasanya mmg macam ni kan...apa² ajer asalkan anak anak hepi kan. Tengok anak hepi pun dah cukup membuatkan kita bahagia kan..kan..kan uols.





video


video

httipu://wxyz.charkeowteow.pi.my/mysini.



Sapa pernah makan kat sini???

Tak silap aku restoran nih byk branch dia tau, kat area BBBangi n Kajang pun ada ada berapa cawangan yg aku tau, kalu ada kat tempat lain tuh idak lah plak aku ketahuan.

Aku suka sgt lah hai makan char keow teow kat sini...sungguh mavaless lah pada selera tekak aku nih.

Kadang² aku order keow teow, kdng² mee, tiba hari weng sket keow teow campur ngan mee...tapi sumernya syedapp tau.

Selain drpd char keow teow dia yg sgt syedap n nyummy itu. Ada satu part lagi yg aku suka ngan maybe owner kedai nih lah kan coz dia kreatif....tengok nih!!!! uols perasan tak kat signboard diorg kedai diorang................ hhttipu://wxyz.charkeowteow.pi.my/mysini.....ahaksss.

avin damia pun menyebuk nak mamam gak

Skrang ni kalu makan sebok nak suap sndrik..baru pndai pegang sudu lah katakan. Bukan setakat ke mulut dia jer dia nak suap, kdng² tuh kat mulut weols ni pun dia nak tolong suapkan jugak....hahaha...layan kan ajerla.


Sendiri Amik.........

Sekarang nih masviona sudah agak terror snap picca sndrik tau!!!!(sila kagum uols..kang aku majuk lak)...before this masviona mmg fail bab² nih.

Yerla sblm nih kan ada photographer (pndai uols teka errkk!!!... sumenye memberikan jwpan yg betul tanpa syak wasangka lagi....prebetsabu) tak bertauliah, so segala tugas² tuh mmg dia yg buat lah. Tugas aku ngan anak dara sorang tuh ialah model sambilan.....ahakss.

Tapi sume nih kerana terpaksa uols..dah tuh aku nak gak amik gambar dlm kete..prebetsabu kan tgh drive...so nak tak nak aku kena lah snap sendrik..sebelah tangan ok..sambil meriba avin damia yg tgh melasak tuh...(ayat kagum dgn diri sndrik). Uols kat luar sana tuh aku mmg tau dah terror tapi aku kan mmg lemah dlm bab² ni..so bagi lah peluang utk aku kagum ngan diri aku sendrik ok...:)

see...picca nih aku snap masa odw nak ke open house hari sabtu tuh.

snap picca sndrik sambil wat² tak nampak...hehe

oklah..kali nih aku pandang kamera..wat² xcited gitu

lepas dah penat melasak biasalah dia...

buat tahi mata ler atas ribaan bonda dia....rutin biasa dia lah nih

So camne uols?????

Oklah kan uols utk permulaan ni kan....aku akan menajamkan skill aku dr hari ke sehari.....:)...sila beri tunjuk ajar pada sesiapa yg pro kat luar sana ye...:)


Our Spesel Guest

Dah hampir sebulan muslimin muslimat menyambut syawal nih, alhamdulillah umah weols pun setiap minggu ada tetamu yg bertandang. Weols berdua mmg suka ada tetamu bertandang kerumah nih, bak kata org tua² tuh bertambah rezeki laa gitu lebih kurangnya.

Sabtu lepas dlm kol plus minus 10.30am gitu tetamu kehormat weols nih pun sampai. Terror gak diorg nih carik umah kitaorg.........almaklumlah teratak weols tu kan agak pendalaman sedikit. Weols just bagi direction simple² jer.....tau² diorang dah sms ckp dah ada depan rumah (ingt nak sms ckp sesat ke apa..heheh)...kelam kabut lah weols kan..nasib baik ler mee guring ku dah ready dah.

Special guest weols last saturday tuh ialah adda sefamily. Diorg nih suami isteri ok tau!!!...best. sgt. Senang nak masuk ngan diorg nih, hsbnd adda yg first time weols jumpe face to face tu pun ok gak....friendly n mesra alam gitu.

Adda nih member satu opis masa aku kat MAMPU, Jab Perdana Menteri dulu. Tapi dulu tak berapa nak rapat coz lelain seksyen gitu kan tapi start rapat sket ialah masa kami sesama main futsal dulu.

Buat new readers kat masvionanas.blogspot nih, aku dulu seorng peminat futsal ok. Siap ada team sendrik lagi. Adalah dlm 2 kali seminggu weols turun trening. Kadang² makin kerap coz weols suka gak wat friendly match dulu. Tiap kali aku turun main futsal, prebetsabu akan jadi peneman dan juga selaku penjaga court yg paling setia ok!!! Dia just dok tunggu luar court..tolong tengok aku dok lari sana lari sini terajang bola futsal tuh. Kalu agak² dah buring sgt dia wat keje kat lappy dia...korang pun jgn tak tau jugak prebetsabu sgt workholic ok....memana gi pun dulu asyik usung lappy wat keje opis...programming..programming...VB...ASP...pendek kata wat keje sekolah dia lah. ehhh cop!!! stop pasal futsal ni ye..kalu uols nak tau...rerajin ler selak² n3 lama aku kat Blog Archive tuh yer.

But now dah bape lama dah aku tak sepak bola futsal tuh...semenjak belom ada avin damia lagi..sekarang umur dia pun dah nak masuk setahun 3 bln dah. Ok berbalik pasal criter tetamu weols tuh, oleh sebab tak sempat masa weols pun xsempat jamu diorg meriah² sket.

Tapi harapnye sudi lagi lah diorg bertandang lagi ke teratak weols yg tak seberapa itu. InsyaAllah lain kali kita wat spesel sket. OK tak adda????

Picca pun tak sempat nak snap byk pun. Ini yorla yg snap prebetsabu snap pun...layan jerla janji ada kan.

hope diorg suka n tak serik nak dtg umah weols lagi.

tgklah 2 kanak² ribena ini. sama tak???

Dah tgk live camgini, baru weols prasan tau yg muka ayrissa ngan muka avin damia nih ada iras lah plak. Umur dah lah nak hampir sebaya..badan pun dah nak sama size, nanti leh lajadi kawan baik ye..insyaAllah.

Memborong Barang Dapur

Ni mlm Jumaat lepas punya xtvt.

Membeli barang² dapur utk membuat sedikit preparation...nak memasak sket for our special guest (jauh dtg dari pahang tu ha) on saturday morning tuh. Kebetulan stock barang dapur weols pun dah nak habis so dah alang² tuh memborong lah terus kan.

Kengkononnya tak nak tergesa² la pagi tuh...memborong malamnya terus. Sekali stock kat tesco kajang malam tuh banyak lak yg habis. Terpaksa lak pepagi sabtu tuh prebetsabu kuar membeli lagi sekali apa² yg terkurang.

Terkena lak byk barang² penting yg aku nak masak utk our guest lak yg kehabisan stock..sabo jerla..leh lak mee kuning habis lak kat tesco tuh...nampak sgt org yg nak wat open house kan. Tu yg lambat sket tuh adda...sowi yer xsempat nak wat grand² sket utk adda tau.

terjangkit ngan sapa lah aku skrang nih ye...masviona skrang nih suka posing betol la uols...ni sume blog punya pasal lah ni...kalu dulu ai pemalu tau....ahakss

skrang senang sket..avin damia dah besar..dah pndai dok kat dlm trolley nih..so thats... mak pak dia xyah susah² nak bg² tugas, sorang tolak trolley sorang lagi sorong stroller.

muka ngantuk..baru bgn tdo

sempat lagi masuk kedai accesories pemfuan.

jgn tak tau anak dara nih...suka benda² girly nih tau..bonda just nak try jer, dia terus screaming nak kan bendalah nih...lepas tuh pkai tak nak lepas....sabor jela...nasib bonda sempat pilih yg cantik sket...yg nih pun dia dah tak nak lepas sbnrnya.

Friday, October 24, 2008

Menjadi suami yang terbest sekali dalam dunia?

Ni aku copy paste kan info dari emil yg aku dapat..

khas pada kaum suami...
tp aku tau dah nama pon blog ni masviona yg punya... majoriti visitor pun pompuan...
takpe.. yg pompuan n isteri2, leh tolong bgtau kat suami korang kan?


1 Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan
berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.
Prebetsabu - "Sahaja aku menjadi suami terbaik utk isteriku viona lillahi ta'ala"

2 Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda
adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.
Prebetsabu - "Alhamdulillah.. ye mmg masviona adalah pasangan yg sgt ideal utk aku yg byk kekurangan nih"

3 Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat
positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.
Prebetsabu - "apa yg spesel kat aku ek?hmm.. kekadang mai angin romantik... kekadang mai angin nak manje2.. tp yg pasti, istimewanya prebetsabu ialah dia meletakkan masviona di tangga paling atas dalam segala hal.. apapehal pon, sikit-sikit masviona sikit2 masviona.. uhuhuh"

4 Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum,
isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.
Prebetsabu - "Insyaallah akan cuba dipraktikkan.. tp kekadang tu balik umah otak dah serabut ngn hal keje.... moody pon selalu gak.. sbb penat kan.. takpe2.. ni kene ubah ni...masviona pon pernah tegor aku bab ni.. thanks syg"

5 Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ?
Prebetsabu - "Dgn ym kira tak? kekadang dalam kete pon jd tpt diskusi n bual2.. klu depan tv, nak2 plak berita, aku punya pe'el mmg akan fokus kat topik dalam tv tu je.. sorry owhh viona.."

6 Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.
Prebetsabu - "Ya allah.. dah lama aku tak wat yg ni.. terok la aku kan... slalu klu tepon pon, ckp apa yg perlu je.. ntah la.. dah terbiasa klu cakap ngn tepon ngn org2 lain pon camtu. takleh jadi aku ni"

7 Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.
Prebetsabu - "aku bukan org yg klako... dan juga tak pandai nak story telling... tp viona slalu bercerita n aku slalu dgr.."

8 Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.
Prebetsabu - "80% mmg kitorang akan bersembang/bergurau dalam kete.. lg 15% klu jem, aku jd hangin n malas nak sembang2... 5% lagi si masviona tertidooo dlm kete... ZzZzZz.. tak smapai ati nak kejut.. "

9 Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.
Prebetsabu - "Setiap hari wajib makan malam bersama.. tp viona on diet skrg.. so aku melahap, dia just duduk2 teman je... klu tghari, time aku takde keje kat luar, mmg akan makan bersama.."

10 Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.
Prebetsabu - "Yang ni biarla kitorang je yg tau.... klu orghe klate ado 1 istilah ni... dipanggil mandi buje...."

11 Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan pasangan anda.
Prebetsabu - "errmm.. viona.. b ada tak tolong menolong? hepp jgn kata takde tau.. b slalu je tolong basuh pinggan tanpa dipinta.. tp bab lain2 tu kene la cakap baru b tolong.. ye la.. kan v Manager Rumah.. so kene la bgtau subordinate mcm b ni apa yg perlu dilakukan.. sidai kain ke, angkat kain ke etc etc..."

12 Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.
Prebetsabu - "selalunya, selain dalam kete, kekadang tu masa golek2 atas katil kami utilise utk diskuss hal kuarga... huhuuhuh"

13 Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan penampilan diri sendiri. Mana adil ?
Prebetsabu - "ye.. dan sbb itula viona dah dilantik sbg perunding imej aku setelah sekian lama...nak wat camna.. aku mmg style suke yg sempoi2 selekeh.. kahkahkah"

14 Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah. Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.
Prebetsabu - "ye tepat sekali.. tp kekadang tu si isteri jgn ego lak bila sang suami menegor.. terima teguran dgn hati yg lapang dan terbuka...."


kahkahkah...
so.. anda bagaimana?

Yang bermula pasti ada akhirnya...

Tidak...
aku tidak bercakap pasal Kieran radio era yg dah benti tu...

Aku nak maklumkan especially pada kengkawan aku time matrik upm dulu, En Shariffuddin Bin Abd kahar, ayah kepada En Syarul Imran aka syarol telah kembali ke rahmatullah jam 1130am tadi.

Aku yg kebetulan ada meeting kat area tropicana, terus menziarah keluarga arwah jam 1215pm tadi...

aku sampai awal.. keluarga terdekat beserta jenazah masih otw dari hospital...


jenazah selamat tiba d kediaman utk dimandikan n kemudian dikafan, disembahyangkan dan dikebumi..
sempat tolong gotong royong bersih n siapkan kawasan utk mandikan jenazah...

tp sayang aku takleh stay lama lagi...
kene balik opis ada urusan lain yg perlu diselesaikan...

apape pon, syarol, harap ko bykkan bersabar...
aku kenal bapak ko pon dah lama..
arwah merupakan seorang yg tegas tp kelakar n sporting... huuhuhuh

kita semua akan merindui beliau..
moga rohnya dicucuri rahmat..
al fatihah...

Kolum Raya

Deepavali kan dah nak dekat so skrang nih kalu gi memana tempat jer sure akan nmpk hiasan² utk sambut pesta cahaya nih kan...exspecially kat mana² shopping mall lah pun.

Kebetulan masa aku gi JJ Equine park ahad lepas ternampak lak hiasan nih...amenda org panggil???

kolum eh???
if im not mistaken lah...betol kan..spelling tuh idak ler aku sure lak camne ejaan yg betul.

kolum nih leh diperbuat drp byk jenis bahan kan..ada yg buat ngan kelapa yg telah dikeringkan kemudian di warna warni kan ngan color² yg terang n cantik², ada lak yg diperbuat drp beras juga di color² kan lah...n macam² lagi lah.

Aku suka yg diperbuat drp beras...mcm yg nih...shantekk sangat


see...kemas je diorg buat kan???

close up sket...shantekk kan???

Ingat dulu masa kat UPM, klu tiba time mcm nih... dkt² nak sambut deepavali aku suka jer gi nengok budak² india buat bendalah nih kat area kolej aku...kreatif diorg nih cantik² design yg dioarg buat tuh.

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!