Header

Wednesday, February 25, 2009

Samit na wa atu' na

Kata org kita kena berkawan ngan sume org tanpa mengira bangsa, agama, warna kulit n jugak rupa paras dgn jujur n ikhlas......itu juge lah pesan mak aku suatu masa dulu. Aku ikut.

Pesan ayah lak, jaga tutur kata jangan sesekali sakitkan hati orang. Kalu org sakitkan hati kita diam n bersabar ajer...sampai satu tahap org akan jemu n akan senyap sendrik....mungkin dia termalu sendrik nnti. Aku ikut

Suami terchenta lak pesan klu kita kawan ngan org yg penting kita ikhlas jgn suka nak amik kesempatan atas seseorang or ngan bahasa mudah berkawan sebab ada kepentingan....Org tak jujur ngan kita itu lantak dia lah kan.....sbb itu criter dia ngan Tuhan. Aku ikut sbb dari dulu lagi aku amalkan prinsip nih.

Mak aku pesan lagi.....klu org benci kat kita....jeles ngan kita....aniaya kita....fitnah kita yg bukan²...ckp² buruk pasal kita.....layankan ajer selagi kita tau kita dijalan yg betul, jangan lak kita balas balik. Sbb mak aku kata itu tandanya dia CEMBURU pada diri kita sebab diri kita selangkah lebih BAIK drp dia.....klu aku translate ngan bahasa aku sendrik maknanya diri kita nih lagi bagus drp dia lah tuh. Aku ikut.....sbb dulu aku pernah kena.....member tikam dr belakang aku diam jer bior jer dia buat apa yg dia nak wat tanpa apa² tindak balas....lantak dia ler janji dia bahagia. Bior aku menderita pun menangis siang malam....satu jer aku doa kat tuhan minta tuhan balas balik kat dia apa yg dia dah buat pada aku....pastu² jiwa aku tenang balik.

Ayah aku pun ada pesan lagi, sblm wat sesuatu benda pk dulu masak²....pk utk kebaikan sume pihak jgn pentingkan diri sendrik. Aku ikut smpai ke hari nih n insyaallah smpai bila².

Suami terchenta lak pesan jugak, jaga kelakuan...jaga maruah diri sendrik utk menjaga maruah suami....jaga adab....jaga tutur kata. Aku ikut sebab tuh aku lebih banyak diam drp bercakap bila keadaan memerlukan aku berbuat demikian.

Petua aku lak....tak kisa ler ngan sapa aku kawan china ke india ke mat salleh ke bangla ke yg penting aku ikhlas kawan ngan diorang. Kalu aku tak suke cakap depan²....kutuk depan²....tak main ye ngumpat² balakang nih. Manusia hipokrit yg paling aku benci dlm hidup aku. Depan ckp manis....tanam tebu ditepi bibir belakang hampehhhhh rupenye dia ngumpat kutuk² kita bagai nak rak...........oooowwhhh pleaseeee aku mmg xleh blah kawan ngan org jenis nih...mmg aku tak kan leh masuk dgn org yg mcm nih. Aku rela tak tambah list kawan aku drp aku tambah list kawan tp kawan yg aku dpt manusia yg hati busuk mcm nih.....hisssh. Aku ikut.....iyerla tak kan tak ikut kot dah petua sendrik kan......hiksss.

Ini lah antara petua² n jugak kata² azimat maybe yg aku sematkan dalam hati dan aku amalkan dlm kehidupan aku seharian demi untuk meneruskan kelangsunggan hidup di bumi Allah yg fana dan penuh pancaroba ini.

Sesekali apa salahnya kita just dengar dan patuh pada apa yg telah digariskan oleh orang² yg kita rasakan lebih kuat pengaruhnya drp kita....dan juga seseorang yg kita sedar yg kita harus menunjukkan rasa hormat n taat yg tinggi kepada mereka kerana sesungguhnya tempat mereka sudah pasti selalunya akan lebih tinggi daripada kita. Bak kata bidalan orang Arab.....Samit na wa atu' na.......kami dengar dan kami patuh...(ejaan dia entah betul entah tidak sbb sudah dirumi kan....tp sebutannya begitu lah)

Saje aku tuliskan disini supaya ia menjadi pedoman utk aku sendrik seandainya aku teralpa dan mungkin juga boleh turut menjadi garis panduan utk anak² muda diluar sana yg hilang punca atau mungkin jua yg masih teraba² dan yg masih belum mengenal erti hidup yg sebenarnya.....wallahhualam.




Author's note: Sesekali aku berfalsah dan bermadah apa salahnya kan renungan utk diri sendrik jer pun......Sesungguhnya segala yg buruk itu adalah dtg drp diri masviona sendrik n yg baik itu sesungguhnya adalah drp Allah s.w.t.



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

3 Comments Uols:

CuTeMiUt78 said...

yup..betul tu viona.. dan akan diikut gak ler..heh..heh..heh

a^T04 said...

nasihat berguna gtu kak

tuberose78 said...

akak pon ikut jer la baca n3 korang ni haa.. hahaha...

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!