Header

Thursday, February 26, 2009

Terima Kasih, Melaysia tercinta!!!!!! &%#@#!%&

Malas nak komen panjang2...
korang baca je la...

hip hip hooray...
dalam keadaan gawat camni, still rakyat gak yg kene teruk.......
hoorayyyy!!!

pasni kita dengar la plak rintihan dari pengusaha bas n teksi nak naikkan tambang sbb toll naik..

pastu sume org pun nak naikkan harga..

yeehhaaaa...

inilah melaysia ku tercinta!!!

#@%!!*&^%$#!!!

best betul wat bisness ngn kerajaan mesia.. dapat konsesi, sure takkan rugi!!!!
in fact berlipat ganda lagi leh untung..
gomen bengong sign mou yg favor kat concessionaire !!!!



Dipetik dari http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/2/26/nation/20090226112045&sec=nation

Published: Thursday February 26, 2009 MYT 11:20:00 AM
Updated: Thursday February 26, 2009 MYT 2:20:31 PM

Toll increase from March 1 for five highways (Updated)


KUALA LUMPUR: Road users will have to pay higher tolls for five major highways beginning March 1.

The highways affected are the North-South Expressway (PLUS), Sprint/Kerinchi/Damansara Link highways, Ampang-Kuala Lumpur Expressway (AKLEH), Sungai Besi Highway and the New Pantai Expressway (NPE).

For the PLUS highway, it will be an increase of 5%.

This means toll charges from Bukit Kayu Hitam in Kedah to Kempas in Johor would increase from RM108 to RM113.40.

A trip from Kuala Lumpur to Ipoh would increase from RM26.50 to RM27.90.

For the Sprint/Kerinchi/Damansara Link highways, it will be an increase of between 30sen and 50sen.

The Sungai Besi Highway will see an increase of 10sen, while the AKLEH and NPE will be increased by 50sen and 40sen respectively.

In announcing this, Works Minister Datuk Seri Mohd Zin Mohammed said the increase was minimal and hoped the public understood that the increase was stipulated in the concession agreements that the government had signed.

“The increase was actually due in January last year but we had postponed it until now. This means the government has been paying compensation for 14 months.”

Mohd Zin said the compensation amounted to RM277mil with RM177mil going to PLUS, RM38mil to Sprint and RM30mil to AKLEH, adding that the impending increase was half of what was scheduled.

“There is a shortfall of 5%,” he said during a press conference at the Works Ministry on Wednesday.

The announcement for the increase however comes almost immediately after two toll booths were abolished recently.

The Salak Jaya toll (south-bound) was abolished on Tuesday while the toll at PJS2 (Kuala Lumpur-bound) of the New Pantai Expressway was abolished on Feb 13.

Mohd Zin said the abolishments were unrelated to the toll increase and that it should not be politicised, stressing that it was a contractual obligation on the government’s part.

He said more importantly was that alternative routes existed for all highways in the country, adding that this was the case for all highways but added that more could be done to improve the alternative routes.

When pointed out that the roads were jammed especially in the city regardless of whether it was a highway or an alternative route, Mohd Zin said it was a big challenge having to manage the amount of traffic Kuala Lumpur has.

“Kuala Lumpur has 3.5 million vehicles for a population of about five million people.

Tokyo only has 1.3 million vehicles for a populationf 20 million,” Mohd Zin said, concluding that more effort was needed to improve public transport



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

12 Comments Uols:

TiNiE said...

grrrr...seb baik g opis tak lalu any toll...chisssscake

Muhammad Nashrul Muqsidh said...

Sape punye idea naikkan reger tol ni?? Ape ah!! Adoyai.. Serupa takyah turunkan reger minyak ohhh!! Sengal..

KM said...

Kenaikan ini merupakan salah satu kejayaan oleh sebuah kerajaan yg terkenal ngan "Tradisi Membela Rakyat(dalam hati baca 'Tradisi Membela Towkey")' hehehe......

Danish Andzar said...

Salam..sekadar satu pertanyaan dari seorang budak..apakah rakyat malaysia ini akan berpuas hati apabila semuanya free???

tuerose78 said...

depa tu semua sblm sign agreement, x baca bebetol... sudahnya, rakyat yg menanggung beban sekarang!

prebetsabu said...

Danish Andzar,

Setiap perkhidmatan pasti ada kos dan bayarannya, itu kita tidak perlu bertelingkah.

Akan tetapi, di manakah rasionalnya, jika setiap syarikat konsesi merekodkan keuntungan bersih berjuta2 ringgit setiap tahun, tetapi dgn termeterainya perjanjian konsesi itu, termaktup didalam perenggan perjanjian bahawasanya mereka dibenarkan untuk menaikkan harga tol dari semasa ke semasa.

Di dalam perjanjian tersebut juga menyatakan jika pihak kerajaan enggan bersetuju untuk kenaikan harga, pihak kerajaan harus membayar pampasan/penalti jumlah yang syarikat konsesi "rugi" dgn tanpa kenaikan tersebut.

Jadi, di sini tiada kene mengena dgn adakah kita akan berpuas hati if sumenye free...

tapi yg jadi persoalan n ketidakpuasan hati, mengapa rakyat dibebankan dgn perjanjian yg amat berat sebelah ini?

faham?

KM said...

Menjelang sambutan ke-52 thn kemerdekaan Ogos ni, aku amat berbangga jika makin ramai rakyat Msia mempunyai pandangan serta berfikir cm ko hehehe....

KM said...

Aku bukan mengampu ko bro hahahaha......aku puji ihklas. Insyaallah aku turun KL nanti bleh lepak ngan ko hahaha...

prebetsabu said...

KM: huhuuhuh.. aku rasa sepatutnya majoriti rakyat bole faham situasi.. masing2 adalah pengguna dan rakyat yg bijak dah... zaman penjilat & pengampu pemimpin parti sepatutnya dah takde... byk info yg kita leh baca n proses sejauh mana benarnya...

mai KL, jom lepak2.....
aku pulak dah lama tak naik utara nuuun.. uhuhuh

prebetsabu said...

tuberose: maybe bukannya tk baca bebetul.. tp saje je biar ada klausa cenggitu dalam agreement sbb dari klausa tu, akan ada klausa terselindung utk poket memasing? huhuhu.. oppsss... ini semua teori sahaja...


tp tidakkah ianya sudah menjadi an open secret?

ahhahahahha...

ciare (^_^)v said...

nmpaknye ciare balek bota ikot jln lama laaa~~huhu

Danish Andzar said...

Bang..TQ soo much..jwpan yg blh diterima..you're so smart..coz..x mudh melenting..2,3 org yg sy acah ngan soklan yg sensitif camni..biasanye..melenting..sng2 kata aku bodoh...and berita terkini..lg sensasi...kenaikkan toll turr dh ditangguhkan...sekurng2nye hingga akhir tahun...salam..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!