Header

Thursday, March 26, 2009

KENANGAN TRAGIS: Malaysia Sepang F1 Grand Prix...


Tiap kali tibanya musim F1, kitorang mesti tersenyum....

sebabnya ada kenangan yg mencuit hati berlaku..
semuanya berlaku kira2 ketika musim F1 Sepang 2 tahun (ke 3 thn dah ek V, B tak igt sgt lak exactly) lalu...

Masa tu viona dapat tiket gold grand stand free...
xBoss dia bg..

so aku pun teruja la kan...

nak dijadikan cerita, time nak F1 tu, kete City terpaksa dimasukkan ke dalam bengkel...
time tu plak takde lagi Mr. triton tu...
so time tu kitorang pinjam motor kapcai kepunyaan Abah...

so dah takde transport la nak g ke Sepang..
harapkan kapcai SS 110cc yang dah berumur tu je la...

tp disebabkan perasaan melonjak2 nak g tgk F1, sanggup aku ajak jugak viona utk ke Sepang secara merempit guna kapcai SS uzur tuh..

mulanya mmg la takut gak sbb dah tau keuzuran moto tu...
semput...
takde pikap...
blok bocor...

tp perasaan deruman dan bauan tayar kete F1 yg hangit tu bebetul meruntum jiwa utk g jugak!

so kitorang pun bersiap sedia la..
dah ready ngn dressing shirt n jeans...
siap pakai key lagi ko!!!!!!
stylo la time tu.. hahahahaha
tak lupa gak bawak bekal dalam beg..

so seawal jam +-10am, aku pun start la motor panaskan enjin..
aku rem rem enjin moto tu, dgr dah pelik..
rasanya bocor antara penyambung batang ekzos and blok dah semakin teruk..
tp takpe.. tawakal....

so kitorang pun gerak la dari umah...
merempit..
tp aku perempit sopan...
dan viona pun pembonceng sopan..
takde nak duduk tertonggek2 sampai nampak lurah sini sana ok!!!

sampai je kat area Golf yang kawasan jalan berlubang skrg ni...
kawasan tu agak berbukit...
so aku drop gear..
wrreenngggggg wreennggg deruman enjin motor membelah kesunyian...

bebetul je nak sampai penghabisan bukit, aku dah rasa pendikit motor tu tak bg respon..
aku pulas...
dan terus pulas...
tp kosong..
tiada lagi deruman ganas dari enjin 2 lejang tu...
hanya bluuurrrpppppp... bluurrrppp.. wreng blurrrppp...

aduh....
aku pun terus stop tepi jalan..
maybe carburator overflow?
so aku rileks jap ngn viona kat tepi jalan tu bawah pokok... tunggu enjin sejuk sikit nak tgk camna..
enjin panas2 tangan aku tak sanggup nak godek enjin.. kang melecur..

bila enjin dah ok sejuk, godek sini godek sana..
tgk sparkplug.. ok bersih..
tgk area carburator... ok takde leak...
tgk kat penyambung blok ngn ekzos..
haaaaaaaa.... kau!!!!

rupanya penyambung tu dah semakin dan semakin berlubang!!!
so angin masuk dari lobang tu menyebabkan tiada compression di dalam enjin yg menyebabkan pembakaran tidak sempurna..
sekaligus menyebabkan tiadanya kuasa penggerak dari enjin tersebut...
ceewah.. ayat!!!

hampa..
keciwa..
rasa nak nangis pun ada...
tgk muka viona..
viona pun tgk muka aku..

masing2 dah mengerti yg hajat utk ke sepang tidak mungkin kesampaian......

pasrah...

hahaha..

so enjin dah takleh start..
alamatnya kene menolak la motor tu...
perrgghh seksa!!!
lokasi kejadian jaraknya lebih kurang 3km dari umah!!
tambah plak ngn jam yg sedang menunjukkan 11+am..
matahari tegak!!!!

pelan2 aku sorong moto..
viona mengekori aku dari belakang...
masing2 dah peluh sebaldi..
habis ilang minyak rambut aku..
habis ilang bedak viona..
ilang gak lipstik..
ilang gak bau2 wangi...
key yang dipakai td akhirnya dijadikn tuala lap peluh!!!!!

huhuhu.. sedihnya..
separuh jalan,tgk viona dah tak larat..
so aku pun terus la kol jiran sebelah umah kitorang nak mintak tolong tumpangkan viona balik ke umah..
isau gak aku kot2 kang sbb terlalu panas kang pitam lak dia...

so jiran pun sampai..
naiklah viona dalam kete jiran tu menuju balik ke umah..
huhuhu tp azab aku belom selesai..
motor td masih harus ku seret...
dah la area umah ni jalannya naik bukit utk sampai ke umah kitorang tu..

waaa.. patah pinggang!!!
pelan2 sorong.. akhirnya sampai gak..
aku rasa total time aku sorong motor tu tgh panas tegak tu ada la dalam 1jam kot..
hahaha 1 jam utk perjalanan 3km...

itulah dia pengalaman utk menonton F1!!!!
tiap kali kami kenangkan kenangan ni, sure kami akan tegelak..
berkobar2 bersiap nak ke sepang..
kitorang ada snap gamba masa nak bertolak tu..
layankan.................


viona posing sebelum nak gerak... ceria kan? entah napa aritu tema ktiorang kaler oren plak.. huuuhuhh..

heeppp.. jgn gelak.. !!! tgk la muka aku terpancar cahaya berkobar2 nak g tgk F1.. ni pon pose sebelum gerak.. siap key. siap pouch beg.. ahahhaha


haa hambik ko.. serabai!!! ni masa dah tak larat, so aku kol jiran sebelah umah nak mintak dia tolong fetch viona sampai umah... see.. cuaca masa tu amatlah terik.. nak buka mata pun silau!! key aku dah jd pengelap peluh.. hahahah

tiada lagi keceriaan di raut wajah viona tatkala menunggu ketibaan jiran.. sedih sayu n kecewa je kan muka viona.. ihihiiihh.. muka letih pun iye gak!




so tahun ni punya F1 bakal menjelma 3-5 April nih..
korang g tak?
ada tiket lebih?
pass la kat aku barang sekeping dua..
hihihihihi teringinnnnn sgt nak gi!!!

hahahahahahaha...


*setinggi2 penghargaan buat Puan Aza Jiran Sebelah sbb sudi meluangkan masa membantu kami ketika itu.. hiks!

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

13 Comments Uols:

chUNk said...

hiksss....senyum sorang yah bace..hahaha..klako ar.. :P

masviona said...

bukan yah jer yg senyum sengsorang akak pun sama....klakar sungguh lah rasanya...punyalah berkobar² kan masa nak gi tuh skali huhuhuhu....

yah peluh abg nas xyah ckp ler ada dah berbaldi2 rasanya klu tadah...hikss



heheheh...b tingat kenangan rak tv lama masa tuh tv dok kat bwah tangga...hehehehe klakar je rasanya kan

Uncle Dol said...

sedih baca cite ni...

patutnya peluh abang nas tu tadah.. simpan... hahaha..... boleh buat minyak pengasih...

atty's said...

kalo dpt ticket pree kasi kty gak..

nostalgia tau kenangan tuh..

KM said...

aku xleh tahanla bro nk gelak....tp ku tahan jua hehehe......

syanis said...

adeh.. minta hampun minta mahap... ku sudah gelak terbahak bahak....

irda said...

aduyai...ciannya kat sis n bro.Dugaan tu..

Tp nak tergelak pun ada gak....

MUahahahaha

Ada Ayrissa said...

aduh, mmg tragis ar bro lu punya celita nih....
huk huk huk....

p.s : dulu2 masa kojer kat putrajya sonang ja dpt tiket F1 free..
skang nih dok jauh xdak dah org nak offer..huhu...

Lina said...

last lina gi sana masa preggykan hariz 3bln...ms tu schumi beraksi lagi...kitaorg mmg sokong ferari ms tu siap pakai baju sedondon merah...haha..

Gieyana said...

citer ko mmg best ler bro...kenangan tu!

liwaniel said...

alahai..tak kesampaian nak tgk F1 ye...takpe..F1 kali ni leh pegi lagi

xali alonso said...

prebet, aku tgh tahan gelak ni. huhuhuhu...... arghhh!!!! x tahan. aku gelak je la. hahahahaha......
**** rock kapak tu beb. pkai key. hehehehe....

tuberose78 said...

keh.. keh... keh.. akak pon tingat lagi peristiwa ni.. mama yg citer kat akak.. hehehe..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!