Header

Thursday, March 05, 2009

Panggilan Untuk IT Geeks & Nerds!!! Microsoft Technologies Sharing Contest



Microsoft Technologies Sharing Contest

Kepada geeks & nerds IT macam aku..
silalah mai sini sat aku nak habaq pi


pernah dengar microsoft??
ish. klu tak pernah dgr, sahih la korang ni bute IT yg amat buteeee...


Bill Gate plak? siapa pernah dgr?
huhuuh.. mamat ni kaya ni..
sbb dia la yg punya microsoft ni..

laa.. microsoft la..
windows yg majority org pakai ni..
office word, excel, powerpoint tu pun...
microsoft la punye..


hahah bercakap pasal Operating System..
korang pernah guna tak windows 3.11?
tu la versi windows pertama yg aku guna sejak kenal komputer..

huhu rugi kan aku.. tak pernah pakai yg mmg Dos...
ohh.. lupa.. MS-DOS tu pon, microsoft yg buat..
masa memula microsoft masuk dunia IT ni, dorang la yg wat ms-dos ni sblm terciptanya windows dgn paparan antaramuka..
huhuhu

.net engine yg org pakai utk web tu pun microsoft la yg punye
kiranya microsoft la yg mengevolusikan dunia IT kat alam fana ni..
pergghhh... dasat

disamping microsoft, byk lagi kompeni2 lain yg contribute..
tp microsoft la yg significant skali role dia..

Microsoft Corporation ni adalah sebuah syarikat multinasional..
kat mesia ni pon ada opis dia...
tp aku tak berapa nak tau kat mana.. kat pj kot?

byk evolusi yg microsoft dah bawak..
skrg ni sume bende dalam alam maya lebih interaktif!
klu dulu developer sume pecah kepala nak wat animation dalam web..
tools yg paling glamer time tu tak lain tak bukan Macromedia Flash la... errr skrg dah jd Adobe..
skrg ni ramai yg dah buka mata utk teknologi terbaru microsoft..

pernah dengar pasal Silverlight?
mungkin ramai yg tak pernah dgr..
tp klu korang ni web developer yg gunakan produk microsoft, amat la rugi if korang tak explore Silverlight!


korang pernah iginkan page korang lebih interaktif.. macam ada elemen 3d ke..
elemen panning ke..
so try la guna Silverlight plak...
amat mudah and amat compatible ngn microsoft (ahahha dah tentu la)..
bukan takat interaktif, but dari segi teknikal.. dari segi backend processing.. lebih laju n stabil..
dan lps ni korang sng2 je leh integrate web page korang ngn xml punya data.. takyah penin2 macam selalu.. uhuuh

tu kita cakap pasal web yg mmg rata2 org bole tgk n rasai..
tp microsoft jugak tak ketinggalan utk teknologi backend programming especially server n hardware interaction...

dulu org amat skeptikal ngn IIS...
skrg? dah terbukti IIS bole diharapkan.
tp bisala.. dunia IT ni, tiap hari ada je skill utk menggodam terbaru..
so sbg Pentadbir Sistem, kene la lebih alert n patch la memana lubang...
sume pun camtu...


untuk hardware integration lak...
microsoft dah wat yg terbaik utk compiler c, c++ and c# dia...
amat senang utk digunakan n tools yg pelbagai ada dalam studio net dia tu leh apply.

Tapi kenapa nak guna microsoft?
kenapa tak guna yg lain... especially Open Source?


Open source pun tak dipertikaikan kelebihannya..
cumanya yg sering jd isu, oleh kerana open source produk ni dibangunkan oleh sekumpulan developer yg menyumbang idea utk membangunkan sesuatu platform, kekadang komitmen kurang..

maksudnya kat sini, if ada known issue, agak lambat utk kita dptkan jalan penyelesaian..
and if ada pun, kene browse merata hala utk dptkan jalan penyelesaian..
berbanding microsoft, segala update ttg isu2 n perkembangan semasa teknologi telah diteliti dgn lebih teratur oleh team microsoft sendiri..
and sebarang update pun sng nak cari kat pusat pengetahuan dia : MSDN


tak pernah dgr pasal MSDN?
Microsoft Developer Network..
kat sini segala mak nenek FaQ, bantuan teknikal antara team microsoft ngn user/developer ada sume.. kiranya macam Kamus la....
if korang ni developer, and nak tau apape pasal teknikal yg korang nak wat guna produk microsoft ni, leh je carik kat MSDN tu.. mudah

fuhh penat dah bebel ni...
sebenarnya microsoft tak pernah putus utk create bende2 baru dalam pembangunan software, khas utk memudahkan kerja developer dan membuatkan aplikasi yg ingin dibangunkan lebih versatile, lebih menarik, lebih berkesan, lebih selamat dan lebih interaktif!

Baru2 ni microsoft dah anjurkan TechNet MSDN Technology Summit.
semua teknologi microsof dipamerkan kat situ...
dari basic desktop apllication sampai la ke security issue...


korang ada g tak acara tu dulu?
huhuuh aku pun tak g...
tapi takpe..
walau pun tak gi macam aku, still kita tak ketinggalan lagi utk tau lebih lanjut ttg teknologi2 n perkembangan terbaru dari microsoft..

bole browse...
TechNet Malaysia
MSDN Malaysia


dan utk memastikan kita tidak ketinggalan apape update, sng je..
subscribe je ngn dorang punya newsletter..
haa.. so lps ni apape event, new tech update, korang leh dapat dalam email korang..
senang!! Sini:
Newsletter MSDN
Newsletter TechNet

huhuuh...
dan last sekali.......

JANGAN PAKAI YG PIRATE!!!
kesian programmer microsoft sume pecah kepala nak deliver produk tu utk kita pakai kan...



peeaaceeeee...............


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

4 Comments Uols:

TiNiE said...

aku pun pecah paler gak baca entry ni..ada yg pehe..ada yg tak...zasss jerla

prebetsabu said...

Tinie: huhuuh.. demo tok pehe.. kawe pehe sikik2 jah.. hahaha..
errmm.. sume yg dibebel tu adalah serba sedikit ttg microsoft jah.. uhuhuh...

tuntejay2k said...

puh dasat tul.. terase lame sungguh da tak join IT nih.. sik ngadap PLC ngan mesin je. pale pon dah jem.. tq le bg info ni. xsepeli pasal silverlight tu.. senang le keje pasni.. huhuhu

prebetsabu said...

huhuhu tunteja2k.. lagi kita kongsi, lagi byk kita dpt kan?

ni pun baru sikit je.. bykkk lagi sbenarnya kita leh kongsi if kita bercakap pasal microsoft ni!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!