Header

Wednesday, April 08, 2009

Hutang oh hutang...

ok...
seperti yg telah diwar warkan td....
we all on d mission utk meminimakan segala utang yg kitorang dah wat....

wehhh serius weehhh kitorang bykkkkkk utang..huuhuhuh...

setelah diteliti n dipikir2kan, kitorang nekad utk melupuskan utang saki baki yang masih ada dalam kad plastik...

ujung tahun lps, kitorang dah brjaya lupuskan pnggunaan 2 kad plastik aku...
ni n3 yg trsbt : Katakan selamat tinggal pada plastik itu...
so smlm kitorang brjaya lupuskan plak 2 kad plastik viona...
alhamdulillah....

sbenarnya dah lama kitorang tak wat trxn pakai credit ni...
alhamdulillah.. rasanya dah stahun kitorang disiplinkan diri utk beli pakai cash...
so baki outstanding kad2 tu pun tiap2 bulan kita bayar, and dah sampai masanya ktia wat full settlmnt mmandangkn klu dikira2, kita dok bayar interest yg byk j.. rugi...
baik bayar one lump sum....

so skrg ni, kami bukanlah bebas utang 100%..
ada utang umah2, utang kete2... tp takpe la.. at least utang2 tu utang2 yg berbaloi org kata...
utang2 mcm CC ni la yg seboleh2nye dihapuskan dgn kadar segera...

pada mereka yg baru nak jinak2 dalam kehidupan, nasihat dari kami..
huuhuh.. dulu time kitorang punya gaji layak je nak apply kad, berkobar2 kitorang apply..
konon utk emergency etc etc...
utk minyak.. cukup bulan bayar full balik...
konon.......
sudahny terhanyut gak....
so better if dpt, jauhkan diri dari CC ni...
amat2 berhantu...
biarla takde cash yg banyak, berbelanja semampu yg kita ada je...
ok adik2?
serius ni.............

misi pertama: hapuskan kad maybank!! Mission accomplished!!

misi pertama: hapuskan kad citibank!! Mission accomplished!!

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

8 Comments Uols:

anneweeza said...

yee...yeee.... :O
sy stuju....
that why sy xpenah ade CC sbb tau xmampu.. =)
belanje pki cash lg senang...sbb bile da kureng...pndi la benti membeli nnt...hihih :)

norainiammran said...

Tahniah di atas kejayaan itu...
Dan terima kasih di atas nasihat yang cukup berguna!! hihi

rasp said...

congrats!!!
me baru nak start strategi nak bentikan CC nie :) bertambah semangat bila tgk uols dah tercapai!

iena hamdi said...

yap.. aku pun sedang displinkan diri ni... dah simpan kat umah ajer.. tiap2 bulan bayar... harap2 tak lama lagi settle la...

tinggal satu ajer... yang ambank dah tutup.. tinggal public ni... harus kuat semangat maaaa

lily lotus said...

go for debit card jer...

mummysyafie said...

mas..skrg aku ada 2 je. takleh nak hapus kan. kot² ada emergency nak kena balik sarawak kan..so kad tu la kena pakai dulu.

yang 2 ni pun aku kontrol bagai nak gila..kekadang tinggal kat rumah je. sbb bawak dalam purse macam bahaya sikit..hihihihihi

syanis said...

setuju setuju... nasib baik saya xda cc.... sbb sy jenis boros... en abg sy yer ada cc... hohohohoho... bila mau totop yer

irda said...

tul tu sis,irda dah serik pakai CC nie.Pernah sekali berbelanja tak igt dunia.Bila statement smpi garu kepala.

Tp sib baik dad tolong setelkan hutang CC tue. Huhuhuhu...

Skunk,biar berbelanja ikut kemampuan kan!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!