Header

Wednesday, April 22, 2009

Kompilasi N3 Menunggang Kuda


Kami di masviona.com mmg prihatin... (ceewaaahh... masuk bakul la ni...)

prihatin camna tu...

ok.. camni..

mmg tiap hari, ramai yang akan termasuk ke mv.com ni gara2 dari sedang mengsearch mengenai keyword tunggang kuda, horse ride, naik kuda, bawak kuda, duduk atas kuda etc etc...

basically mmg tiap hari akan ada yang search berkenaan tunggangan kuda dan blog Mv.com ni akan selalu berada di tangga atas search engine tu.... (huhuhu mmg la dok atas sbb tak byk web/blog dalam mesia ni yg review pasal tunggang kuda)....

so, aku rasa sbg CTO Mv.com ni, aku rasa wajarlah utk Mv.com ni menyediakan suatu ruangan khas utk kompilasi segala n3 yang berkaitan aktiviti tunggangan kuda yang kami lalui...
biarla ianya mungkin berkenaan tips dan cara tunggangan, sehinggalah kepada n3 merapu yang ada kaitan ngn tunggangan kuda we all...

ye, we all adalah newbie dalam area equestrian ni...
sgt2 newbie..
and we all pun tidak bercadang utk terjun sehingga ke bidang pro...
tak cadang pun sampai nak masuk tournament ke.. baik drassage, polo apatah lagi jumping dicipline...
huuhuh...

cukuplah sekadar we all dapat menguasai teknik2 menunggang kuda dgn baik..
sampai tahap di beri apa2 baka kuda pun, baik baka arab sekalipun yang terkenal ngn sikap agresif, kami dapat mengawal dan menunggang dgn baik.
itu la tujuan....
disamping sbg senaman utk diri kitorang yang dah meningkat tua ni...
serius.. dgn tunggang kuda, segala urat belirat and muscle dalam badan kita akan digerakkan..
ye.. menunggang kuda selama 40min secara trot n canter bergilir2 pun sudah cukup memenatkan!!

dan kami juga berharap kepada reader Mv.com yang mempunyai minat dalam menunggang kuda, teruskan minat anda..
persepsi "equestrian adalah sukan utk para elit shj" haruslah dikikis..
if kita nak pergi ke arah Pro, ye... mmg memerlukan baket yg tinggi..
but if kita just nak enjoy2 horse riding, mcm we all buat, tak perlu sampai berhabis beribu2...

kelengkapan mcm paddock boots, seluar, helmet, glove etc etc...
mmg kelengkapan tu sume agak mahal...
tp klu tak beli pun tak salah...
mcm aku, aku beli glove yg murah je.. rm20 je kot...
tp mmg la bukan glove khas utk horse ride.. but ok la.. tebal n leh protect tgn aku gak....

utk kos kelas belajar mnunggang, kita sbenarnya ada byk option..
tak perlu la nak p kelab2 yg grand tu..
ada je sbenarnya pusat2 ekuin yg lain...
klu lh cari pusat yg dimanage oleh government... sbb sure lbih murah from fully private...

ok la..
tujuan n3 ni pun sbenarnya utk aku letak semua link n3 yg berkaitan horse riding kat Mv.com ni...
lps2 ni aku sediakan 1 section link2 horse riding kat sebelah ni nnti.. (tu pun klu CEO Mv.com bg green light la..)
hiks...


- Takut² Berani
-Adam Nak Naik Kuda Jugak..
-Kau Mmg Kurang Ajar....Ko Campak Aku
-Pengantin Bersama Kuda
- Lentur Buluh Biar Dari Rebungnya... kan?
-VIDEO - HORSE RIDING - How To Remove Saddle
-VIDEO - HORSE RIDING - Viona trot with Hobo..
-Masviona Bila Jadi Equestrian.......:)
-LIVE: Horse riding, mandi & makan!
-Saya Suke!!!!!!!!!!! (Mv likkkkeee...)
-Hobi Punye Pasal
-Riding Helmet Idaman Hati
-Kelas Horse Riding...
-BY REQUEST- Horse Riding.. mari belajar tunggang kuda
-Riding Class ku yg Pertama
-Hatiku tak Tahan.....tak Sabar!!!!
-Jom..Menunggang Kuda
-Viona ada hobi baru...


ok... sentiasa bersama Mv.com utk mengetahui lebih lanjut mengenai aktiviti mengunggang kuda kami...

serius, memang syok ride horse ni.. thanks to viona yang telah menyebabkan aku terjebak dalam dunia ekuin ni.. hihihiih..


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

4 Comments Uols:

SiS-lin said...

'kuda ku lari gagah berani'...hhe
bila la nk rase naik kuda ek...ermmm

Ada Ayrissa said...

bestnyerr..
w'pon x cecah riban2, ratus2 pon kira mahal bro..
huhu...
ratus2 tu golongan pra elit...
wakakakkak..

(iskkkk..xleh lupa kenangan kwn kena tendang dek kuda padi sbb dia pakai perfume yg mengganggu pernafasan kuda tuh...hahahhaha)

janda baik ranch said...

jemput ke http://jandabaikranch.blogspot.com/

terima kasih

ain said...

berminat nk blaja,kalo boleh area yg dekat dgn cyberjaya,ada cadangan?

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!