Header

Monday, April 20, 2009

Masviona Bila Jadi Equestrian.......:)

prebetsabu melepaskan dahaga sebelum class bermula

Ahad lepas adalah class horse riding yg paling menyeronokkan untuk aku n juga buat prebetsabu aku kira. Nape aku kata best????

Actually semalam aku baru dpt feel n dapat menikmati sebetulnya apa itu canter. Nak tau apa itu canter gi tanya mr google lagi....huhuhu sian lah plak uols kan...ok² hari nih ahkak masviona uols baik hati.

Ok canter nih actaully if sesapa yg berminat ngan kuda lah kan meh sini aku share ilmu nih sesama sbb aku bukannya apa aku terkenang² experience aku dulu masa aku dah wat keputusan sepenuh hati nak amik class nih kan so aku pun meng google ler kat tenet nih nak wat research tapi hampeh...susah giler nak dpt ilmu pasal kuda or lebih tepat lagi pasal menunggang kuda nih dlm bahasa ibunda kita kalu ada pun dlm bahasa omputih tuh banyak lah kan so aku sajelah nak meluaskan lagi benda nih ke dalam bahasa melayu lah supaya nanti senang untuk bangsa kita jadikan rujukan....tak dapat banyak pun sket² tuh jadilah kan....ilmu sket pun baik disebar² kan tak gitu????hehehehe.....aku bukan apa aku berckp melalui pengalaman coz aku selalu gak cek kan ramai yg masuk mv.com nih melalui seacrh engine yg nak cari pasal kuda nih....belajar tunggang kuda lah horse riding class lah so tak salah if aku kongsi kat sini kan xde niat lain pun actually.

Ya Allah baru teringat panjang lebar aku dok prung prang tang lain tang canter tak terjelas² pun lagi. Oklah canter nih klu dlm bahasa senang nk ckp kuda tuh berlari laju lah. Sebenarnya dlm bab kuda nih dia ada 3 jenis step....first trots....yg nih berlari anak....lari slow....kedua canter berlari laju n step ke 3 gallop maksudnya kuda tuh lari pecut lah.

So nape aku ckp semalam best....mmg best sbb aku dpt canter ngan cara yg betul....hahaha. Canter nih if uols dpt wat ngan cara yg betul ia akan memberikan kenikmatan yg luar biasa tau....huhuhu.....sebab apa ek...alahai xreti lah plak aku nak explain....ermmmm tapi aku pernah ler terbaca kat mana entah dia tulis xde satu jenis senaman pun buat masa sekarang nih yg leh tandingi kenikmatan seperti senaman yg kita dpt if kita dpt melakukan canter ngan baik....huhuhu lebih kurang gitu lah ayat dia

Ditambah gak baru ler first time nih weols dpt bergambar semasa dlm class sbb apa selalunya waktu aku n prebetsabu belajar adalah hampir serentak so sapa yg nak jadi cameraman kan tapi last sunday student agak ramai coz 2 minggu lepas, class terpaksa dibatalkan coz semua instructor ada kursus ke apa benda entah so ahad baru² nih semua student pun pulun nak gi class lah kan....huhuhuhu..dan disebabkan itu jarak masa aku n prebetsabu belajar menunggang kuda tuh agak berbeza...dia start dulu so dia pun habis dulu lah makanya dia dapat lah jadi cameraman aku....ahaksss.


dgr nasihat instuctor dulu sebelum aku boleh mengerjakan hobo tuh...hahaha

Dan juga untuk record diri sendrik aku rasa berbangga kerana w/pun aku ketinggalan 4 class berbanding prebetsabu tapi nampaknya sekarang aku sudah boleh mengejar dia dari belakang....huhuhu kerana aku sekarang udah 2 minggu sudah boleh keluar ke paddock besar....kihkihkih.

iyah....iyah....aku kerjakan hobo sungguh² hari tuh

Oh penunggang kuda didepan aku itu bukanlah prebetsabu yer tapi seorang pensyarah dimana entah...:)...tapi aku rasa UPM lah kot.

aku tunggang smpai aku mau tertonggeng......persetankan itu semua...wakaka

asal hobo wat hal jer aku whip sungguh².....sian kuda tuh

tapi aku perlu wat gitu......satu tips yg sangat berguna.....Kuda leh paham gerak hati kita. If uols tunjuk sgt yg uols takut kuda akan buli uols....serius sebab dulu aku tau....Nah sekarang aku sudah dpt rasakan perbezaan yg amat ketara.

Dulu aku nak pandang kuda pun takut...tp semangat mmg besar jer selalu.....takut tapi nak jer tunggang....hahahaha. Nak pukul kuda tuh jauh sama sekali lah kan....skrang nih xde makna dah semua tuh. If dia degil kita kena jer belasah dia tapi lepas tuh ko kenalah manja² kan dia pulak tau.

ni dah pas abis class....nak siap² kan hobo untuk mandi lak


Wah aku kah itu???

Silalah uols percaya yg itu adalah aku...aku yg tgh happy.......maka oleh sebab itu ler aku sempat melemparkan senyuman dan memandang tepat ke arah camera semasa melihat prebetsabu mau mengambil gambarku....wakakakaka.....serius ahkak malu lepas tuh.......malu ngan diri sendrik jer.....ahaksss




MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

CuTeMiUt78 said...

wah.. tahniah la.. dah pandai viona menunggang kuda..

edrina said...

cam best jerk kan.. leh ramping ni kan kalau selalu naik kuda. caiyuk2 mv..ganbatte

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!