Header

Tuesday, April 28, 2009

VIDEO - HORSE RIDING - Viona trot with Hobo..

Hello hello....

as usual, mmg dah termaktub dalam jadual mingguan kitorang di Mv.com ni,
hari ahad pagi adalah hari utk bersenam..
adalah hari utk horse ride...
hari utk menunggang kuda...

sblm ni pun dah byk kitorang citer pot pet pasal tips2 tunggang kuda kan..
adala sikit² gambar kitorang tepek...

arini aku rasa nak tepek video lak..
huhuuh..
ada ke yg minat nak tgk ni?

al kisahnye, hari ahad lps aku dapat tunggang sekor kuda ni..
nama kuda ni Attention...
tatau la dia ni baka apa..
tp yang pasti, Attention ni jenis yg agak agresif...
very moody tau kuda sekor ni..
and dia jugak aku rasa merupakan kuda yang terbesar kat pusat ekuin upm ni..
kuda ni besar n tinggi...

sekaligus menyebabkan dayan lantunan aka lonjakan ketika ride kuda ni amat la kuat..
kiranya spring kuda ni kuat la...
korang akan melambung2 lebih sikit daripada kuda2 lain kat sini...

so...
dah lebih kurang 45min aku ride Attention...
badan aku pun dah tak larat...
bounce dia menyebabkan aku lebih penat dari biasa...
tu pun aku byk trot (lari2 anak) je..
sekejap2 je aku canter (lari laju) ngn attention ni..
sgt memenatkan..
so aku pun putuskan utk menamatkan ride aku ngn Attention utk aritu.... (spt biasa, kekadang perkataan dalam ayat aku mmg takleh blah kan..)

tp viona masih bertenaga bersama ngn Hobo...
seronok betul dia tunggang Hobo...
so aku pun amik la kesempatan utk rekod video viona bersama Hobo..
nak tgk? ni.. (video aku upload kat youtube.. sesapa yg kene blok youtube.. sorry tak dapek nak tolong)








yang viona buat ni namanya teknik Rising Trot...
so camni la rupanya kuda trot aka lari2 anak....
Rising Trot ni merupakan teknik kita bangun n duduk mengikut lonjakan larian kuda...

huhuuh..
tp sbenarnya viona ada wat salah tau....
1- viona rise n sit tak ikut konsep diagonal... maksud diagonal ni ialah kita akan rise ketika kaki depan belah luar ring kuda tu melangkah ke depan... tp yang viona buat ni terbalik.. kaki kuda tu melangkah ke depan, viona sit lak... tujuan diagonal ni ialah utk mndapatkan lbih keseimbangan ketika kuda tu trot...

2- tangan viona memegang rein (tali yg diikat di mulut kuda, bertujuan utk kemudi kuda) adalah tidak konsisten (terlalu brayun2) and diletakkan terlalu tinggi.. sepatutnya tgn kita diletakkan rendah sikit kat bawah.. tujuannya lebih pada safety.. if kuda tu wat something di luar dugaan (jatuh lobang or terpeletok kaki) so tgn kita yg berada rendah dan dekat ngn body kuda tu mudah utk mencapai tali breast plate if kita loose balance.... hihiih..

3- perhatikan masa viona nak turun dari kuda... lps turun, dia trus lps tali rein tu.. ini adalah bahaya.. if dia trus lps tali tu, and then suddnly kuda tu lari dari dia, jd satu hal lak nak kejar.. hahaha... so apapepun, tali kuda tu harus sntiasa di pegang.. if kuda tu tetiba nak jalan tpt lain (mana tau dia nampak ada kuda btina lain k kat situ.. dia nak ngorat ke), kita dapat pegang n tarik semula dia.......



k.. semoga kita semua mendapat lebih pendedahan tentang teknik trot dalam horse riding ni...
cau dulu murid2...

hihihi


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

5 Comments Uols:

Dee said...

mahal x kos horse riding ni?

mummYaeesh said...

uish bestnye.. upm equine tu sama dgn equine park nye tmpt horse riding tu ke??blkg jusco!

prebetsabu said...

Dee: yuran utk 10 kali kelas, if student upm = rm100.. if alumni upm = rm200.. if org luar = rm300..

tp skrg rasanya waiting list pjg.. klu nak lg sure leh tanya direct unit ekuin upm...

prebetsabu said...

mummyaeesh: uis susahnye nak eja nama...

tidak.. ekuin upm n equine park kat sri kembangan tu adalah lain..

ekuin upm kat serdang.. leh nampak dari hiway dkt area uniten nak ke putrajaya tu... belah kanan

Genies Alan said...

Saya lebih memilih untuk menggunakan beberapa fitur dari blog anda yang dipasang pada di blog saya apakah Anda tidak keberatan. Tentu saja aku akan memberikan link di blog web Anda. Terima kasih telah berbagi.
cara mengobati radang usus
cara mengobati batu empedu
cara menyembuhkan nyeri dada tengah

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!