Header

Wednesday, May 20, 2009

52.50 dan 52.80

siapa yg kenal aku sejak zaman sekolah sampai la ke U, sure pelik kan napa tetiba lak aku main ngn nombor..

time sekolah, aku siap mintak excuse utk keluar kelas tiap kali subjek add math.. aku pi library pulun study subject lain..
kat U plak, aku terkenal ngn kantoi beberapa kali berturut2 utk subjek kalkulus n subjek2 pengiraan yg lain, walhal, utk subjek programming aku score kaukau punya... hahaha...
siap ditawarkan n dibayar gaji utk ajar student lain as Demonstrator dalam lab utk subject programming...

nak wat camna..
aku mmg alahan pada pengiraan nmbor2 yg kompleks ni...

so apakah nombor pada tajuk n3 di atas?

itu ialah nombor kadar tukaran wang asing...
nilai utk belian matawang chinese renminbi yuan...

alkisahnye semalam lps balik opis, kitorang pi la terjah money changer..
nak tukar duit siap2 utk ke china ni..

memula kitorang pegi tpt yg biasa kitorang g..
money changer kat Warta Bangi..
aritu masa tukar duit indon, kedai ni bg rate murah..


viona asyik mengira duit mesia yg nak ditukar ke yuan.. ni kiranya baru lps sesi tawar menawar la kat warta nih kakakaka...

so sampai sana, tgk kat board dia tulis
rm52.90 utk 100yuan...
tawar menawar pun berlaku... (kitorang mmg tak sah if tak tawar...)
dia bg rm52.80...
tawar lagi..
pastu dia sound "aiyoo bang.. sini bukan tpt utk bargain mcm tu.. kita pun untung sikit saja"
hah.. terdiam sat kitorang..
hahaha

so..
viona kata, takpe kita tukar separuh je dulu..
lagi separuh kita hold dulu mana tau if tpt lain leh bg lagi murah..
sgt bernas...
lantas pada ketika itu jugalah aku bersetuju..
huhuuh..
tukar separuh je dulu...

tu dia. viona belek baaeekk punya duit china tu.. huhuh ye la kitorang first time tgk duit ni.. mmg la agak sedikit kepelikan disitu...


lps dari warta tu, otw balik...
teringat lak kat area kajang mmg bersepah money changer..
so apa lagi.. dah alang2...


ni sesi tawar menawar di kajang lak.. tp mmg takleh kurang dah.. but ok la dpt rate tu...


sampai kajang, terus serbu kedai2 money changer sana..
rupanya money changer kat kajang lagi murah daaa...
dorang leh bg rm52.50 utk 100yuan..


laju gilak mamat money changer ni kira duit ok!!!


muka puas hati viona dpt rate yg lebih murah from warta bangi....

simpan leklok dalam beg.. duit tu la yg akan digunakan utk v shopping nnti tau.. b dah kering dah takde duit nak bg lagi.. huuhuh

huhu.. tp sib baik la kitorang tukar separuh je masa kat warta tu..
so takde la rugi byk sgt...
last2, baki sume kitorang tukar je kat kajang tu...
sonang...

beginila rupa duit china... reminbi yuan... besar duit dia dari duit mesia.. nak bubuh dalam wallet pun susah...



*utk warga bangi, kajang, semenyih etc etc.. leh la kita sama2 tukar duit kat bandar kajang je lps2 ni... byk pilihan n murah sbb terlalu byk saingan...

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

9 Comments Uols:

lie_nurulz said...

wah,boleh shopping byk kat China nnt..
sana barang murah2...

tuberose78 said...

alaa... luper nk minta tulun tgkkan rate tuk baht kat kajang..

Gieyana said...

wahhh byknya duit...windu kt kajang..dulu mmg tpt lepak tue! hehehe

prebetsabu said...

takpe... Nnti kitorang bgtau no fon changer tu..

Leh kol je tanya

Kris and Nadia said...

wawa.. nda sabar p melancong ka ni? mesti masviona pandai menawarkan.. kalu sya yg menawar, kadang2 terfikir dorg pun mau bisnes jg, trus nda jadi la menawar2 ni..huhu :)

*ayu* said...

happy shopping vi!!!

btw, kalau rajin menapak ke jalan TAR, sana rate murah skets lagiii..

mummYaeesh said...

wah..da terasa2 aura china kat sini..ahaks!selamat g slamat blk yerk!berdebar lak weols rasa...woohoo

oneyani said...

bestnye akak..holiday manjang eh..pasni dgr kata nk g bandung lak..
huhuhu dpt duet runtuh dr langit ke=p

mumdreams said...

Boleh tak kongsi money changer area Kajang tu. Lokasi / no phone. TQ.

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!