Header

Thursday, May 14, 2009

Adakah Hanya kerana ROKOK????

NEKAD...

aku nekad utk publishkan n3 yang viona dah taip ni smlm..
n3 yg mana pada mulanya aku tegah dia utk publish...
n3 yg aku tak izinkan utk dia publish...
dan alhamdulillah viona masih mendengar kata aku..
dia tak publish n3 ni.. just simpan as draft..

kenapa aku tak bg dia publish?
sbb aku rasa ayat2 dia ni sume agak kasar terhadap aku..
aku tafsir ayat2 masviona ni sbg agak kurang ajar terhadap aku..

tp napa aku pulak yg g publish?
sbb aku pun pelik ngn diri aku..
mmg aku tau la viona tak suke aku isap rokok...
dan aku jugak tau aku mmg takkan dapat benti secara terus...

rokok rokok rokok...
dalam 7 tahun kitorang tak putus2 gaduh hal rokok..
viona dok harapkan aku benti...

ye la aku akan benti..
tp biarla aku handle bab nak benti ni..
biar aku benti ngn cara aku..
tak perlu mendesak2 n dok bangkit2 hal rokok ni...
sampai masa aku benti, aku benti la..
tak bole sabar?
dah cukup lama menunggu?
aku pun camtu gak...
tak sabar gak nak tunggu bila la nak boleh benti ni..

mmg macam2 alasan la org ramai akan bg..
if nak benti, benti je la..
hati n niat tu yg penting..
if dah bebetul niat nak benti, then terus je benti

no..
itu bukan aku..

karang ada yg kata aku ego bab rokok ni..

ye mmg ego..
aku akan benti jugak nanti...
tak payah nak dok ungkit2 lagi hal ni..
lagi diungkit, lagi aku rasa nak isap rokok lagi kuat...
nak aku respek permintaan?
then respek gak ngn permintaan aku..
bg aku buat dgn cara aku..
tu je..


pelik kan?
tp setiap kali gado hal rokok ni, tiap kali tu jugak aku bgtau jgn campur hal nak benti okok ni..
sbb tiap kali campur, aku lagi jd malas nak benti..
macam memberontak lak style camtu kan?

tp itulah kenyataannya..
tiap 1 baris ayat dia yg mengaitkan aku ngn rokok, bertambah2 rasa aku nak isap lagi okok..
so let go la isu okok ni...
lagi mudah aku nak benti if takde pressure dari org lain..


"tp lagi kita senyap, tgk takde apape perubahan pon.. mcm makin kuat je isap okok tu... klu camtu sampai bila nak benti"
ayat2 camni pun aku tak suke gak...
aku tau suatu ari pasti aku dpt berenggang ngn rokok..
so let it be...


korang nak judge aku?
judge la...

bende ni pun dah jd mcm kanser dah dlm hubungan kitorang..
solution?
sng je. aku benti la rokok...

eh senang ke?
atas kertas mmg sng..
tp sblm nak tgk aku benti, pahamkan ayat ni - biar aku benti cara aku..
tak perlu nak desak2 aku.. pilih atara dua la, bg tarikh itu la ini la..
sebagaimana aku nekad publish post viona ni, spt tu jugak la aku nekad dalam hal rokok.. pasti aku berhenti


nak org lain penuhi permintaan, penuhi jugak perminataan dari pihak tu..
terluka? terhiris?
bukan diri sendiri je yg rasa camtu..

apa nak jadi lepas n, jadi la sbb aku pun dah rimas asyik2 hal rokok je...

nah ni n3 viona tu... aku publish dgn kerelaan hati aku :-



tini said...

La..merokok balik ke PS ni...dulu beria-ia kata nak berenti merokok. siap ada counting kat tepi blog mv ni berapa hari , berapa jam , berapa saat dah berenti merokok...eh..ke aku tgk blog saper ek ???

12:58 PM, May 13, 2009

Ni komen drp salah sorang readers mv.com.


Actually sampai ke hari nih identity dia masih belom aku kenali but dia mmg dah lama dah ngan mv.com nih sejak aku di blogspot lagi….but aku mmg respect betul lah ngan dia coz dia nih mmg prihatin n agak particular lah ngan apa saja yg aku or prebetsabu catatkan kat bog nih…even dia jarang tinggalkan jejak aku tau dia selalu terjah mv.com nih.


Ada apa ngan dia ek???Ada apa ngan tini nih??? (tetiba aku teringat kat bibik aku yg first dulu coz nama panggilannya sama…hiksss sempat lagi tuh).


Actually komen drp tini nih membuatkan hati aku kembali berdarah (tapi seriyes aku tak salahkan tini) coz apa yg dia ckp tuh mmg betul pun.


Sebab apa n siapa???


Jawapan yg ringkas dan padat adalah ROKOK n PREBETSABU


Kenapa n Mengapa????


Jawapan ringkasnya kerana prebetsabu adalah seorang yg tak amanah, penipu, pendusta dan seorang yg tidak setia pada janjinya.


Aku berkata begitu kerana aku mahu jujur dengan diri aku dan juga blog aku mv.com. Dia boleh berjanji lepas tuh tarik balik janji hanya dengan alasan dia terpaksa wat janji tuh...oowwhh plz ...what the f*c* fish....kan dah kena sebijik kat aku


Aku rasa sebagai blogger aku tak perlu lagi nak cover2 terhadap apa yg aku rasa demi nak menjaga hati pihak2 lain atau mungkin juga untuk nampak terbaeeek dimata org lain or mungkin terbaeek di mata readers mereka or blogger2 lain juga.


Namun sebagai manusia biasa dan juga sebagai seorang wanita yg bergelar isteri rasanya biarlah hanya aku sorang saja yg tau cerita selanjutnya. Usah ditanya lagi dengan lebih lanjut.


Biarkan saja aku tinggalkan uols semua dengan n3 janji tinggal janji ini untuk uols berfikir sendrik. Disamping itu mahu juga aku menyelitkan catatan ini untuk bahan renungan buat kita semua berfikir dan merenung sejenak.


Harapan aku satu jer jangan lah catatan dia di n3 yg tuh pun dia leh bagi alasan yg dia terpaksa buat janji tuh.....seriyes aku berdoa sgt...harap² bukan sama sekali. Jika tidak makanya aku dapat membuat anggaran sendiri dimana harus aku letakkan dia dlm diriku.



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

16 Comments Uols:

en_me said...

me tengah berfikir sendrik nih.. ihihi

Ms.Lilies said...

merokok mmg bahayakan kesihatan...husbd saya kategori heavy smoker.dr mula kenal dia mmg kuat isap rokok n kdg2 sekaton sehari pun pernah hbs but i believe in konsep kita terima psgn kita seadanya...ada juga nasihat saya kasi tp not in a direct way so that dia tak terasa hati....alhamdulillah skrg dia dah kurang sgt2 walaupun still isap rokok lg....dun wori mas...masa tu akan tiba juga cuma jgn terlalu memaksa...sbb org laki tak suka dipaksa2 and didesak...sori kalo komen ni menyinggung mana2 pihak

tuberose78 said...

harap dua2 dapat sabar...
dugaan tu... jgn la hanya kerana rokok pon kita suami isteri nak bermasam muker.. masing2 kena la mainkan peranan.. give support too each other and at the same time don't let down each other.. give and take.

i know u 2 can do it!
peace.. no war!!

T.u.Y.a said...

ingatkan Tuya n asben je yang akan bermasam muka pasal ROKOK ni..ade gak senasib ngan kami..tapi isu ni mmg menyakitkan hati Tuya dan akan mencetuskan perbalahan,pertengkaran mulut antara kami..kdg2 Tuya senyapkan sampai meletop abis sume berkait2..
rasanya dah terlalu lama asik menegur dan megharapkan sesuatu perubahan dr dia,anak pun dah 8 tahun,dah pandai sound2 ayah dia pasal rokok ni..pandai2 la dia pk yang mana elok dah x elok..Tuya dah x harap ape2 dah..tunggu dan lihat je la..
so pada MV,sabar je la..semoga satu hari nanti deorg tau betapa kita sayang kat deorg2 nih..

nURmALa mAZLan said...

akak bermasam mka sebab rokok..kita pulak selalu bermasam muka sbb bola..sbb hubby kita x isap rokok tapi dia sgt addict kat bola

Uncle Dol said...

rokok..! merosakkan diri. tapi tanpa rokok, otakku tidak dapat berfungsi. aku akan jadi buntu. dan testimoni yang sama aku dengar dari kalangan-kalangan perokok tegar.

sebenarnya, merokok adalah satu tabiat yang tidak dapat dilupuskan. pernah sekali Uncle Dol nak berenti merokok sampai tampal 'nicotine patch' bagai. last-last, merokok balik. sebab apa..? bukan kerana ketagihan nikotin, tetapi kerana tabiat. at last, hari ni genaplah 14 hari Uncle Dol berenti merokok. mudah-mudahan kekal berenti buat selamanya. hehe..

anyway, apa-apa pun korang buat, Uncle Dol tetap support! cuma janganlah kerana rokok suami isteri bermasam muka ya! ingat anak tersayang tu. hehe... =) peace and out~

SiS-lin said...

ermmm 2x5 le dgn hubby lin...
tp kan lin malas nk bising2 ler,ikut suke dia le,hidup mati d tngan sndri,so lu fikir le sndri..hahaha
sayang kita sbb tu dh bebel2 tp x jgk ada respon kan?...
jnji kan insuran kasi up byk sikit...malas nk ckp le soal rokok2 nih....

mummYaeesh said...

to ps ~ rasanye marah mas bkn semata2 sbb rokok! tp sbb dia sygkan uols la tu...dia fikir panjang..takde isteri nak hubby dia sakit tau!so jgn ego2 k!klu rasa takleh nak berhenti terus terang jerk, jgn wat janji tp kena la slow kan sket pengambilan rokok tu.. barulah isteri rasa sia2 nasihat yg dibagi tu..woohoo

tp mas ~ sabo byk2 yerk!lelaki dan rokok mmg takleh dipisahkan!lagi uols soh benti lagi menjadi2 la diorang tu...mcm diet gak..lg kita rasa nak diet lagi memanggil2 nasi tu kat kita..ahaks!ape yg uols leh wat cr masa sesuai utk bincang elok2..klu dia tkleh benti kena support dia utk kurangkan dulu!

tetiba teringat time weols nak soh ahkau benti rokok dlu..sume rokok dia beli, weols sembunyikan...ahaks!bile dia tanye weols ckp tak tahu..woohoo

just my 20cent

rasp said...

ingatkan rokok nie hanya membahayakan kesihatan tapi rupa2nya membahayakan hubungan suami isteri gak...ramai yg bertelagah pasal nie..

neway, bawa bersabar & berbincanglah bersama dan jgn biarkan rokok ni memusnahkan kesihatan maupun perhubungan suami isteri...

JIVEBUMZ said...

akak viona,
mmg payah kalo bercakap soal rokok dengan lelaki.. even saya pon ada bf yg merokok.. nak nasihat mmg tak jalan la tapi saya akan bagi dia masa untuk tentukan hidup dia.. kalo boleh saya pon tak nak dia merokok!! nk sangat tengok dia BEBAS dari rokok.. tapi itu la bukan mudah kak.. sentiasa berusaha dan berdoa kepada ALLAH swt..

insyaallah akak akan berjaya suatu hari nanti.. pade abg PS anda kena berlatih perlahan2 untuk benti merokok yer.. sian kak viona tu yer :)

sori kalo terasa sekadar meluahkan pendapat aje :)

xali alonso said...

to PS, sabo beb. aku pon smoking gak. bg aku, nk brenti mmg susah. serius aku dh try. x leh gak. aku mampu brenti utk 2 thn je. pastu, start blk. yg mampu aku lakukan, kurangkan je. skrg, kalau beli rokok 14, mau2 semingu lbh gak nk abis. aku smoke kt tmpt keje je. kt umah, kengkadang je. lg pulak, aku asik blk lewat. so, x smpt nk smoke kt umah. n, time kuar ngan family, aku x smoking. so, aku just smoking bile dgn kengkawan je. tu pon, kalau aku kuar dgn kengkawan yg x smoking, aku secara auto, x smoke.
anyway, memasing bersabo. hal ni kecik je. wife aku pon ade gak bising psl ni, but, cm kate PS, benda ni ialah tabiat. so, to MV, sabo k. akan tibe masenye PS stop. kalau x stop pon, die akan kurang smoking.
**** eh! PS, ko ingat aku lg x ni? hehehe.....

Mya said...

apa2 pun sy hrp semua masalah dpt setel secara baik.. takde masalah yg takdpt diselesaikan kan?

tini said...

MV...PS....saya minta maaf jika komen saya itu telah menyebabkab korang bertindak sedemikian. Serius...saya tak terniat pun nak buat korang sentap ke kecik hati ke...especially MV....i'm sorry again ...

edrina said...

uish complicated pulak rasanya.. saya nak komen lelebih pun tak berani sebab tak berada di tempat kalian.. apa2 pun saya harap Allah membukakan jalan dipermudahkan segalanya..dileraikan segala yg kusut.. amin..

to ps - ingat lah anak & isteri yg sentiasa menyayangi anda & memerlukan anda.

to mas - jgn biarkan komen2 luar atau benda2 luar menganggu perasaan sehingga boleh mengusik hubungan suami isteri. Biar apa org nak kata.. ini life kita.. kita suami isteri sendiri tahu apa yg kita harung & terimalah suami kita seadanya.. mungkin dia kurang dr segi ini tapi lebih dr segi yg lain.. bersabar yer. Jgn malu atas kekurangan husband sebab yg sebenarnya kita yg lebih mengetahui kelebihan2 dia yg lain. Ok? Cheer up dear :-)

CuTeMiUt78 said...

eemm... yup..like edrina kata tu..ada betul gak tu.. actually benda2 ni semua.. dugaan tau viona.. kita kena redha dan terima seadanya pasangan kita.Cam akak pun ada suami yg dikatakan perokok tegar gak.. aku faham apa yg viona rasa. Tapi bagi akak, benda2 cam rokok ni.. biar dia yg fikirkan sendiri baik buruk nya..yelah klu betul dia sayangkan family dia.. for sure dia akan cuba kurang kan rokok tu.. atau jauh kan rokok or asap rokok tu dari keluarga.. so tak usah la viona or prebetsabu berjauh hati hendaknya.. jgn terlalu mengikut perasaan.. ceria2 selalu k.. :D

Anonymous said...

pasal rokok..mmg selalu bergaduh dgn tunang...
sampai malas nak ungkit..sbb bila ungkit..mesti bergado..sbb malas nak bergado..kite pendam je...
ade sekali kite tegur pasal rokok..dia ble jawab..
"abg jumpa rokok dulu..baru jumpa ayang..so jgn pertikaikan nape abg takleh tglkan rokok..."

sbb sayang kan hubungan kami...saye malas nak ungkit lagi..sakit hati bila dia cakap mcm tuh...

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!