Header

Wednesday, May 13, 2009

Hah !!! Minyak NAIK lagi wehhhh..!!

hambik korang...

mulai september ni, minyak ron97 (minyak ijau la term layman nye) dinaikkan harga kepada rm2.00 berbanding rm1.80 skrg ni..


ini ekoran perlancaran minyak ron95 yang akan menggantikan minya ron92 (minyak merah)...
so minyak ron97 akan dianggap minyak premium...

prrrfftttttthhh !!!!!



so.. minyak ron95 yang baru ni nnti akan dipasarkan pada harga rm1.75 seliter...

nasib baik kebanyakan kereta kat mesia ni spec minima dia ialah ron91...
so leh la ramai2 pakai minyak ron95 je...
walaupun kebanyakan manufacturer kete meng rekomen kan supaya kenderaan memakai minyak yg ron tinggi, tp ron tinggi (paling tinggi di mesia ni ialah ron97) dah dinaikkan harga..
if pakai ron rendah, kemungkinan utk jadik masalah "engine knocking" adalah tinggi...
knocking ni ialah keadaan dimana kita dapat dgr enjin kita mcm bunyi ketukan kecil bila pembakaran kat piston berlaku..
if lama2, piston leh rosak....

so.. inilah realiti setakat ni...
ron95 rm1.75...
ron97 rm2...


* disudut positif, bila harga minyak naik, adalah munasabah utk kita pakai motor kan kan kan kan kan kan kan kan kan kan...

yaaa kak.. dipilih dipilih dipilih.. lelong lelong selonggok dua longgok tiga longgok mari mari mari....


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

5 Comments Uols:

tuberose78 said...

ada hati ler tu nak beli two wheeler plak!!

Dee said...

sib baik aku naik mono n bus je..tp kalo myk naik..fare pun mesti naikkan..huhuhu..

oneyani said...

betol ke ni?ayyyya xbleh jadi ni..kene isi minyak cepat2

neezareef said...

bab ron2 ni lemah...x tau

ikut bos la dia nk bg isi myk ron ape..kekekee

Uncle Dol said...

alasan untuk beli superbike..! haha..

menteri kewangan mv.com, macam mana..? permohonan diterima..?

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!