Header

Tuesday, May 19, 2009

KWSP - i-Akaun


Apa????

Please la korang jgn cakap yg kroang tak pernah tau pun pasal i-Akaun...

wehh.. ni kiranya intenet facility yg disediakan oleh kwsp utk pencarum²..
haiiiyaaa korang ni..

yang mana pernah dgr tu, bagus.. bagus.. syabbassssss...
korang mmg pencarum yg alert...
tak perlu jd pakar IT pun utk register i-akaun ni..
just pegi kat kaunter kwsp memana branch, then cakap kat dorang ko nak register utk i-akaun..
nnti dorang bg ko PIN number..

pastu ko leh login la..
mudah ada akaun ni..
ko leh cek la samada majikan korang carum tak utk korang..
tp jgn la korang expect caruman tu akan terus ada kat dlm statement korang on the spot..
biasanya kwsp amik masa dalam sebulan or dua bulan utk reflect caruman yg majikan korang carumkan dalam statement..

contohnya now bulan 5...
so jgn la expect caruman bulan 4 korang dah masuk dlm statement tu..
korang cek la if majikan korang ada carum utk janjary, febuari and march...

senang kan?
takyah la nak tunggu penyata yg dipos oleh kwsp 6 bulan sekali tu..
tu pun kekadang surat tu ilang tak sampai umah..
so korang tatau baki epf korang kan...

if korang tau baki, mudah korang nak rancang perbelanjaan...
in case korang nak kuarkan utk rawatan perubatan...
in case nak kuarkan utk bayar deposit umah baru..
in case nak kuarkan utk bayaran ansuran umah sedia ada...
in case nak wat pelaburan guna caruman kwsp..
macam2...

korang leh gak bajet berapa duit korang akan ada bila dah tua nnti..
hahaha..

tp sehari dua ni web kwsp asyik bengong je..
tak dapat lak nak access...

apapepun, utk korang yg lom register, sila register..
gunakan kemudahan yg telah dsediakan..
FREE je la.... weh weh weh...

korang leh tgk statement epf korang utk 2 tahun punya...
current year n last year punya..
korang gak leh tgk status pengeluaran yg kroang dah wat (if ada)...

jom jom jom...

nah link utk i-Akaun.. klik sini

*harap pihak kwsp leh pastikan up time utk web kwsp ni ialah 99.9% la.. sng user nak cek!

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

Mummy Dasy said...

tau pasal ni tp mls nak gi kwsp amik no. pin...nape ah xleh pos ke..

rahma said...

sy dah dekat 2 tahun guna i-akaun kwsp. very convenient ^-^

atty's said...

dah 2 thn lebih rasanya jugak pakai i-akuan nie, leh ari2 tgk baki brp..ekekekkee..
nak penyata pun sonang print out je

tuberose78 said...

ha'ah.. dah ada dah..
very the senang one...

nURmALa mAZLan said...

dah dah...
kita dah set password dah..
skang leh check kat tenet je..huhu~~

Mya said...

servis ini sangat bagus.. senang untuk kita pencarum kan..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!