Header

Monday, May 04, 2009

Operasi Gerak Gempur - Rumahku sorgaku...

ehemm...

cuti weekend selama 3 hari yg lepas, telah dimanfaatkan sepenuhnya utk wat mentenance utk umahku sorgaku itu..

uhuhuh.. rupanya byk bende yg kene di repair...
kita mulakan ngn n3 ni..

sejak dua menjak kebelakangan ni, kitorang pasan umah ktiorang ni bila time ujan lebat je, ada bocorrrr sikit kat bhgn depan umah..

kitorang siasat punya siasat, dah jumpe dah sebab musabab camna leh bocor....

sbbnya, design umah tu sendiri yang menyebabkan air masuk di celah2 genting tu...

sila peratikan bumbung yg atas tu.. yg ada piring astro n kompressor aircond tu.. kat situ la punca masalah.. air turun deras situ.. err.. abaikan model tempelan itu.. hahaha

cuba korang peratikan, atap yg atas sekali tu, yang mcm A tu.. pabila ujan, dia akan membawa air deras turun ke atap bawah..
bila air tu deras sgt, sebahagian air akan menyelinap masuk di celah2 genting menyebabkan bocor di bahagian hadapan umah..

uhuhuh...

dasat tak penyiasatan kitorang ni...

dan aku adalah gayat....
tak brani panjat bumbung....
so kitorang pun panggil la kawan baik kitorang sejak duduk sini..
mereka ini ialah warga indon yg amat baik hati..
aku panggil dia Gemok...
sume org pun panggil dia Gemok..

si Gemok ni bolehla dikatakan sbg Tukang Rasmi umah kitorang..
apape masalah, kitorang panggil dia je..
upah pun murah sikit...
ala caj utk kawan2...

solution utk masalah bocor ni?
senang sahaja...

proses meletakkan silikon kat celah2 genting... kasik takde lobanggg....

dia just silikonkan je celah2 genting tu di kawasan yg telah dikenalpasti menjadi aliran arus deras air ujan...
so air takleh masuk ikut celah2..

siap atap umah..!!!
Tiada lagi kebocoran.... (mcm iklan pampers pompuan la plak.. huhuuh)

dan, kesan dari kebocoran tu menyebabkan isolator kat main switch selalu tendang...
of course la tendang sbb wiring utk lampu n kipas kat laman luar tu short kene air..
oleh kerana selalu tendang, dia jd loose..
kebetulan, isolator tu jugak digunakan utk litar kat bilik kitorang n tv bawah..
load utk bilik kitorang mmg agak tinggi.. ada tv, shower water heater, water heater utk susu avin n aircond...
so lagi la cepat isolator tu jd loose..

so dah alang2 Gemok mai betulkan atap, soh la dia sekali utk tukar kedudukan isolator tu.. yg load rendah taruk kat isolator yg agak loose tu..
utk load tinggi kat bilik tu kitorang bubuh kat isolator yg masih berkeadaan baik..
huhuuh.. mudah kan.. tp ni just temporary..
lps ni kene tukar ngn isolaotor yg lagi besar plak...

gemok tgh swap isolator2 tu.. aku tukang perati je.. sekali lagi, abaikan model tempelan itu... hahaha

ok.. tu je la utk versi Gerak Gempur kali ni..

ada byk lagi yg kitorang tukangkan coming soon...

kita cerita kat n3 lain plak ek...


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

4 Comments Uols:

Dee said...

wah..bz merepair rumah ek..yelah kenalah repairkan..esok2 problem besar lak melanda..

iena hamdi said...

la dah tua tua pun gayat.. hehehe

prebetsabu said...

Dee: sgt setuju......

iena hamdi: gayat tidak mengenal usia.. ahhahahahah

tuberose78 said...

gerak gempur besar-besaran nampak..!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!