Header

Thursday, June 25, 2009

Android Phone..


Best kan nama teknologi ni...
nak kata baru, takde la baru gt...
nak kata lama, takde la lama pun...

cumanya Android ni belom glamer...

pernah dgr Symbian?
Huhuhuh.. if korang pakai Nokia, sure korang slalu guna symbian..
symbian ialah Operating System (OS) utk phone nokia...
iPhone? pakai Iphone OS from Apple..
BlackBerry? pakai BB OS from RIM...

so apa bende lak Android?

hihihi.. android ialah versi Open Source utk OS henpon..
Symbian, Iphone OS and BB OS ialah close source.. protected..

ye.. henpon pon dah ada versi OS yang open source...
spt pada komputer, OS mcm Windows n Mac ialah close source..
manakala os spt linux.. unix ialah open source..

apa makna opensource?
maknanya segala tok nenek koding utk Android ni adalah milik awam.. milik umum..
maknanya sesiapa saja yg ada kemahiran pengaturcaraan, bol tune, develop, edit, enhance Android ni...
ianya tiada hak milik...
base android ialah bersandarkan pada Java..

napa android ni menarik perhatian aku?
oleh kerana teknologi ni masih kurang glamer (especially kat malaysia.. kat oversea doang dah jelajah dah android ni..)
so time kurang glamer ni la patutnya mereka2 developer otai n pro java patut ambik peluang..

peluang apa?

patutnya time cenggini la depa harus berani..
berani membangunkan seuah henpon buatan tempatan yg menggunakan Android..
and kendian as a pencetus di malaysia, depa ni berpeluang besar...
spt mana facebook, yahoo, google... mereka adalah antara pelopor di dalam biang memasing, and korang tgk la tahap mereka skrg.. tokey2 dia yg dulunya hanya org biasa kini dah jd multibillionare!!

aku plak, just bole kongsi idea ni..
tp aku tak mampu nak realisasikan sbb aku sendiri bukanlah seorang yang mahir java..
team aku pun tak mahir gak..
so biarla aku just kongsi idea ni utk org lain grab..
mana tau if wife/husband/kenalan korang power kan?
leh la soh drang menngorak langkah...
(nak carik funder? insyaallah kita leh work on it together.. sila aturkan temujanji ngn aku if korang bebetul berminat)

aku tgk potensi Android ni adalah amat luas..
kita sedia maklum, bahawa teknologi android adalah open source..
so maknanya gabungan pakar2 IT from all around the world akan kongsi segala enemuan mereka..
makanya seolah2 tiada had n penghujung dalam tek ni..
manakala teknologi close source ni plak, if mereka nak bangunkan sesuatu, mereka perlukan modal besar dalam R&D..
nak kene bayar programmers, managers and other resources..
spt jugak open source linux... kita tgk skrg kemampuan dia...
byk multinasional kompeni pun dah mula beralih arah kpd server unix linux..
cumanya kita perlukan pencetus je dari dalam negara kita sendii utk grab market malaysia...

jgn la jd mcm henpon mawi tu..
barang china..
os china...
rebranding je kata malaysian product.. huh..


ok moga kita semua mendpat sedikit ilham di pagi hari ni...
aku teringin sgt nak tgk ada henpon yang pakai android lahir dari malaysia !!!!



*sesekali aku membebel hal teknikal kat wsini apa salahnye kan... tp blog teknikal aku kat http://prebetsabu.blogspot.com tu pun ada gak.. cuma korang promosi je hahah


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

1 Comments Uols:

CuTeMiUt78 said...

eemmm.... untung kan prebetsabu tau semua pasal ni.. sekurang2nya kami2 yg tak berapa tahu.. blh jd tau kan.. thank a lot

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!