Header

Thursday, June 04, 2009

Dokumentari Beijing - Part 1 From KL to China

tajuk misti gempak la kan.....

bukan la dokumentari pun.. huuhuh..
tp ala2 dokumentari la gak...
cakap aku pun dah mcm belit2...
aparaaaaa...

ni..
sbenarnya aku nak start bercerita secara detail berkenaan percutian kitorang team Mv.com ni kat Beijing, China..

tau.. sure dah ramai antara korang yg dah pernah g pun beijing ni...
tp sure ramai gak yg lom pegi kan..

so semua entry bertajuk "Dokumentari Beijing" adalah khas utk korang2 yg lom pegi beijing...
sesama kita kongsi pengalaman..
yg dah pegi, if ada nak tambah, silakan silakan...
mana tau pengalaman korang lain pulak kan...
ihihiih..

so dokumentari beijing ni aku mulakan ngn Episod 1 - Perjalanan Ke Beijing.......
(dokumentari ni ada banyaaaakkk episod2 tauuuu!!! jgn bosan lak ek korang...)

Actually kitorang tak amik flight direct ke beijing pun...
sbb Air Asia takde flight direct... (kami hanya mampu naik air asia je.. MAS mahal...huhu now everyone can fly kan.. thanks AA)
Flight Number D72612 terus ke Tianjin..

Perjalanan dari LCCT ke Tianjin mengambil masa kira2 6jam...
Alhamdulillah... sepanjang flight, smooth je...
tp, AA punya pesawat Airbus, seat dia kecik!!!
huuhuh.. sgt sempit tak mcm MAS...
takpe la.. dah dia bg tambang murah kan...

Tianjin adalah sebuah bandar berhampiran ngn Beijing..
kira2 160km dari Beijing (sama mcm KL - Melaka la..)

if korang nak travel backpack, leh amik bullet train from bandar tianjin ke beijing..
perjalanan hanya mengambil masa kira2 30 minit je sampai town beijing..

tp kitorang amik tour package..
so sampai je sana, dah ada org tunggu..
naik coach drive dalam 1jam setengah sampai bandar beijing...

cakap cakap cakap takde gambar tak best pulak kan..
ni aku tepek gambo berserta naratifnya sekali baru feeeeeelll...

masa tunggu nak board plane... boring2, so apalagi.. camho laaaa...

err.. kitorang tak teringat lak nak pakai mask ni..
kalut2 terover excited nak g holiday.. tawakal je la...

sempat lagi bergambar berlatarbelakngkan Airbus air asia yg bakal bawak kitorang ke china...
err... patutnya takleh snap picca kat landasan..
wat bodoo je..
selagi tak kene sound.. hahaha

dah dpt seat..
mujur dapat seat sebelah2...
org lain tgh kalut2 naikkan hand luggage kat overhead compartment..
bukan nak kata apa, but org2 cha ya nun alif ni sungguh kalut la..
main tolak2 je org lain..
tak sure lak samada dorang ni malaysian ke or chinese... kalut!!!
kpd reader cha ya nun alif, sorry but ini yg kitorang alami n perhatikan.. bukan nak kondem korang ok...

onboard screen for entertaintment n info..
ada mcm2 info..
flight status, tips travel etc etc..
ada chat sesama passanger...
err.. AA charge rm30 utk 1 movie ok!!!!

CEO Mv.com tak ketinggalan snap2 picca gak.. huhuuh..
dia dah fobia kat aku sbb pengalaman lps masa travel ke Bali, aku terhilangkan camera ktiorang..
habis semua gambar kenangan takde... huhuhu sedih...

seat AA ni amatlah sendat..
ngam ngam bontot aku duduk dalam seat dia..
kaki aku lak ngam ngam kene ngn seat depan..
macam duduk dalam bas mini zaman purba kala lak...

beberapa borang yg perlu diisi...
departure form n health form...
perlu disubmit masa sampai nnti....
gigih viona isik form...

perjalanan 6jam.. seat sempit..
so kita leh tgk pelbagai gaya pax tidooooo..
yg ni paling mencuit hati aku n paling dekat ngn seat aku utk aku snap..
yg lelain segan nak snap lak kang dia perasan n kata aku melanggar hak privasi dia lak..
hahahahha...

agak2 dah boring, camho lagi dan lagi dan lagi...
nak tido pun dapat sekejap2 je..
tido dalam 20min, terjaga..
tido lagi, terjaga...
err.. bila la nak sampai ni...
6jam yg agak seksa sbb sempit hahahah..
but sempit pun sempit la.. janji AA punya tambang lebih rendah..
so what do u expect... redha je la..

dah sampai di Lapangan terbang antarabangsa Tianjin..
sebelum kuar pesawat, staff airport naik pesawat n scan temperature setiap pax..
canggih gak alat dorang..
mcm pistol ada laser.....
alhamdulillah, temperature ktiorang ok je..
so pada uolls yg nak travel time musim penyakit swine ni, carefull ok jgn demam kang tak lepas lak...

dah kuar pesawat, ada lagi checking utk kesihatan..
and dorang akan collect borang kesihatan yg diisi tadi..
sblm collect, dorang akan cek dulu samada kita isik lengkap or not..
if tak lengkap, dorang soh isi semula... uhuhuh...
dan spt biasa, kaum2 depa ni suke berasak2 n berpusu2..
so kitorang just relax kat belakang barisan, tunggu dorang sume clear..
ala.. lagipun watpe nak kelam kabut..
cepat ke lambat, lps ni kene beratur utk cop passport lak pastu tunggu luggage kan..
hahahah.. ntah apape ntah dorang sume ni...

di kaunter imigresen china utk cop passport...
berlaku sedikit kekeliruan pada Visa viona sbb kesalahan ejaan nama...
lepas 5minit, baru viona lepas..
itupun lepas pegawai imi dorang cek2 segala bagai..
tgk muka, compare ngn gambar etc etc..
cuak gak if viona kene tahan n kene balik mesia..
alhamdulillah takde apa...
kitorang pun tak pasan lak kat visa tu camna la leh salah eja nama... binti jd bin.. huhuuh

dah dpt luggage..
sempat posing sekeping dua..
pastu officer airport sound "no photo no photo"
hihihih.. kitorang beredar lah pas dh kene sound...

AMARAN UTK KORANG SUME - tandas di china ni KOTOR..
pulak tu takde PAIP AIR..
so better korang sediakan botol mineral kosong and tadah air wat basuh..
wahahahhaha... serius !!!

sementara tunggu viona menjalankan tugas di tandas, camho la lagi.. hahah..

utk mereka yg g secara backpack (ala.. yg travel tak amik tour guide lah...)..
kat luar airport ada taxi..
leh bawak g stesen ketapi laju d bandar tianjin..
taxi sini caj lebih kuang 10yuan utk 3km pertama (agak mahal... !!)

ni guide ktiorang, nama China dia ntah apa ntah susah nak sebut..
tp dia ada nama Indon - Afida sbb dia pandai cakap indon..
tapi tak pandai cakap English.. huhuuh..
so selama kat beijing kitorang bicara Indon la sama dia...
sebelah dia ialah driver ktiorang, Pak Meng.... langsung sepatah haram tatau cakap kecuali Mandarin je...
kebanyakan org kat China tak reti berbahasa english.. so dah jd mcm ayam itik la...

kitorang menikmati pemandangan sepanjang perjalanan ke Beijing dari Tianjin sambil si Afida dok cerita itu ini serba sedikit pasal China (org China tak sebut negara dorang as China. dorang sebut Dunjong... huhuuh)

yaey dah sampai bandar beijing...

lps smapai terus dibwak utk dinner.. dinner ialah pada sekitar jam 6ptg.. huuhuh...

ramai org mesia je restoran ni... sbb restoran muslim agak kurang di beijing ni...

airnya ialah teh cina ok...
dah asyik kene minum teh ni je kat sana, dah rasa sedap lak..
padahal kat mesia, tak teringin pun nak minum tawar2 ni...


antara menu...
daging, ayam n sup sayur + telur... tak sedap!!!!!
ayam dia macam byk lemak.. lembik2 gitu...
sup sayur + telur amat memualkan !!!!!!!!

pose luar restoran.....

lps makan, terus checkin hotel... malam takde aktiviti.. so free n easy la...

nak gak pose kat lobby hotel

cak cak cak..
huhuuh viona main cikuu cak lak...
hotel 3 bintang...
Long Ding Hua Hotel tak silap namanya..
ok la... just utk tido n rest...

shoot dari bilik kitorang..
bawah hotel ada tpt makan...
bising sampai bilik ktiorang tingkat 7 leh dgr suara dorang dok cong ceng cong ceng..
kuat betul dorang sembang...


view dari bilik hotel... ok la.. tgh bandar...

ok.. sekian utk Episod 1 - Perjalanan Ke Beijing.......
lagi episod coming soon..



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

8 Comments Uols:

SiS-lin said...

waduhh seronoknyeeeee korang...
jauh gak ek? 6jam nk kena selesa kena le kuar lbh ek..tp kira orait le tu....

prebetsabu said...

sislin: tu la.. mmg cramp la 6jam.. tp tu la kan.. dah nak murah, terima je la...... but overall servis lain AA ok je.. tp sampai skrg masih musykil napa pramugari AA rambut kusut masai je.. ahahhaa...

rasp said...

oooo tak leh snappy2 kat airport dorang ke... ater camne nak ada kenangan kat airport tu kan...ke tak leh amik pics kat kaunter imigren je???

prebetsabu said...

rasp: kat ruangan menunngu airport tu mmg leh... aha kat ruangan imi n kastam takleh.. huuhuh.. rsnya kat memana epot pun camtu tak silap..

Dee said...

kalo x silap kat mana2 negara..xleh snap pic kat custom dia..kalo u naik tren ke..by car ke..mmg xleh..it's a no no..now mv dh taulah kan..hehehe..

tp masa dee smpi kuching..dee sakan je bergambar kat landasan dorang siap ngan stewardess n pilot yg ensem lagi..

no wonderlah tiket u oll burn aritu..u oll naik AA..kalo naik MAS..revalidate ticket je..hmm..xpe..janji dh smpi pun kan..oh ye..dh balik kl pun..

kojah said...

nape dorg panggil Dunjong ek??

mummYaeesh said...

bestnye...jeles2!
yelah diorang ni kan mmg suka jalan laju2 tu yg kelam kabut jerk nampak..tak macam kita jalan lenggang kangkung..woohoo

atty's said...

salam..suka ar shawl yg masviona pakai..lawa..beli kt mana tuh..hehehe.

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!