Header

Monday, June 08, 2009

Dokumentari Beijing - Part 10 Ubat Lecur & Jalan Wangfujing

Sinambungan from Episod 9 Tembok Besar...

lepas dah jelajah tembok besar, kitorang dibawa pula melawat 1 kawasan ni..
kawasan ni mmg terkenal ngn ubat utk lecur terbakar...

alkisahnya dulu kawasan ni pernah dilanda kebakaran besar besaran..
so oleh kerana nsiden malang ni, tabib sana cipta 1 ubat ni utk ubati lecur..
oleh kerana ubat ni mjarab, so terkenal la di pelusuk china..
100% herba katanya..

siap ada demo... Amaran kerajaan "Dont try this at home !!"

sementara tungu spoke person dorang mai nak explain...

haa.... bakar tali besi tu kat atas api..
lama gak dia bakar besi tu kat api tu...
sib baik besi tu tak lebur hahaha..

ok.. dah beberapa minit bakar besi atas api...
now tiba masa dia wat keje gilak..

dia akan lecurkan tgn dia dgn memegang n menggelungsurkan tangan dia kat besi panas tu..

tgk besi tu..
siap warna merah lagik
panas gilak..
dari tpt duduk aku pun leh rasa bahang besi tu..

haa..
ni la dia keje gila dia..
dia pi pegang besi tu pastu gelongsorkan tgn dia sepanjang besi panas tu...

mak aiihh..
bole bau kulit dia terbakar..
(agaknya gomen kasik diorang ni insuran khas kot.. huhuuh)


lps tu, dia tunjuk tgn dia kat kiotang..
mmg melecur..
merah je kulit dia pun mcm dah hangus...

then dia apply krim lecur tu..
dia kata nnti dalam masa 15min leh tgk tgn dia dah ok kembali..


sementara tunggu 15min, layan dia dok promote batu mende ntah..
batu tu leh lancarkan peredaran darah..
ada demo gak..
ada mikroskop leh tgk pembuluh darah..
kita leh tgk camna darah dalam pembuluh darah tu berubah menjadi laju bila dia letak batu tu kat kulit kita..

macam2 cara promosi dorang kan..



ni pembuluh darah CEO Mv.com, viona..
dia kata pembuluh dia keadaannya baik..
cuma darah agak pekat...
sbb tu kita leh nampak pergerakan darah dalam tu agak perlahan..

lps dia letak batu tu kat kulit viona, leh nampak darah viona agak laju gerak..

impressive...


aku pun try gak...
saje nak tgk camna keadaan vessel darah aku..
free je pon nak tgk guna mikrosop ni..
hhuhu..


so dah lepas 15 minit gitu...
dia lap tgn dia..
then...

spt magic, tgn dia tak lecur pun...
merah2 tadi pun tinggal sikit je..

dasat gak ubat tu..

dia kata disamping lecur, leh gak guna utk sengatan serangga..
gigitan nyamuk pun bole...

ngeh3..


lps dah tgk krim lecur, kitorang bergerak lagi..
kali ni menghala ke Jalan Wangfujing..

jalan ni mmg mnjd tpt pelancongan..
klu mesia leh umpamakan mcm Bintang Walk la..

Jalan ni merupakan tpt jualan..
sepanjang jalan ni ada byk kedai2..
mcm2 ada jual..

tp sini agak mahal sikit barang2 dia..
but mahal2 pun, nampak mcm ada kualiti la..

kat jalan ni jugak terdapat byk shopping complex...
kitorang riki2 la baju n seluar berjenama...
yang ori la sepatutnya sbb kat butik ia sendiri..
harga lebih kurang sama mcm kat KL je..

otw g jalan wangfujing...
viona ternampak kedai ni..

huhuuhh
CLIOCODDLE ok.. bukan Crocodile..
jgn tertipu ngn spelling...

di jalan wangfujing ni jugak ada satu bahagian yg dikenali sbg Food Street...
setiap hari beroperasi mula dari jam 4ptg sampai tgh malam...

mcm2 makanan ada....
tapi tak halal ok... !

just ada 1 gerai je yang dorang kata HALAL..
pekerja dia pun mcm pakistan je..

ramai jual makanan kat sini...
dari satey buah2 sampai ke satey daging ntah hapape..

deretan gerai ni ada la dalam 200m kot pjgnye..

antara makanan dorang..

kitorang dapati, hampir semua gerai ada jual kepompong ulat tu..
tak sure lak kepompong ulat apa..
eeiiiiiiiiiiiiii...

cuba korangperatikan kat gamba tu...
apa bende yang ada kat situ..
tu.. yg dia cucuk kat atas tu....

tak nampak? nah ni close up from camera viona...


ok nampak?

itu adalah satey kuda laut...
dan jugak satey CICAK....

no further komen....


kepompong ulat yg begitu glamer kat situ...
semua gerai ada jual..


comey je kan...
nenas ngn puding kot....
sib baik tak halal..
klu tak nak gak try...
kot2 rasa mcm kueh tart ke..
huahuahuah..

ni 1 lagi...
perut lembu kot rasanya...
byk gille..
rasanya org local sini suke makan perut ni kot...


perut yang dah siap di buat kerabu...



ni menggelikan tekak aku..
lps tgk n, tekak aku jd kembang...

tak sure apa nama makanan laut ni..
mungkin spesis kepah kot..
tp isi dia amat meloyakan if tgk dekat2..
mcm kahak pun ada gak..
lendir2 gitu..
adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...


satey daripada daging yg ktiorang tatau asal usul..
hanyir tau bau dia dah g dekat2...
busuk !!!


ni aku tatau pebende...
viona yg snap from camera dia..
sapa tau baca tulisan cina?
leh tolong translate kan utk kita...


satey buah2han...

sejuk sikit mata bila lalu kat gerai ni...
nyaman sikit rasa tekak aku..

tp still kitorang tak beli...
sbb?
ahhhh.. takyah citer la..
if korang dah p sana, n korang pi lawat tandas dia, korang pun sure takkan lalu nak jamah makanan hasil tgn dorang...
ahhahaha...

ni viona snap from gerai yg dikatakan halal...
dorang jual daging2 yg kononnya halal..

tu yg besar2 bulat2 tu ialah testis lembu ok...
atau dgn erti kata lain, "telur" lembu !!!

sebelah terlur tu plak..
terhidang buah pinggang..


hahahahaha...

camna la rasanya wat satey panggang..


dah dah.. kembang tak tekak korang?

ni baru tgk gamba..
if gi sana, leh tgk lagi dekat n lleh amik bau..
ahhahahaha...

ok ni ialah kawsan beli belah n shopping complex di wangfujing road, beijing, china...



tu ialah saluran kumbahan...
dulu, saluran kumbahan tu ialah utk saluran najis dari umah org kaya2 zaman kuno...

hahahaha...
camtu pun leh lak dorang jadikan sbg point utk tarikan pelancong..
dari jauh ktiorang tgk ramai yg kerumun n amik gambar..

igtkan mcm kat hollywood la ada cap tangan artis china ke..
rupanya bila tanya afida, dia kata tu saluran taik org kaya zaman dulu..
wakkkkkkkkkkkkkkkk !!!


jalan raya kat jln wangfujing ni khas utk pejalan kaki... takde kete leh masuk sini..

lantak korang la nak baring atas jalan ke apa..


dalam salah satu shoping complex..
sesi menbanding harga dari harga kat mesia..

secara amnya, barang2 ori kat sini harga llebih kuang sama ngn mesia..
ada gak certain brg yg lebih mahal...


pose kat shpping complex..
mcm sedih lak tgk sikit je org shopping kat dalam ni..
tp kat pasar2 jual brg tiruan, ramai je yg kerumun.. termasuk la we all...
hahahaha... murah beb !!



bergambar kat luar shopping complex....

padahal sebenarnya nak rehat duduk2 je..
credit tu afida yg sudi "ambil foto sama sama"







dah jamu mata kat wangfujing, terus g restoran utk makan malam..

kitorang tak beli apappun di wangfujing..
sbb dah set dalam kepala otak nak shopping kat YaShow market je nnti...
afida pun rekemen beli kat yashow je lebih murah...

huhuuh..


sekian episod 10 ubat lecur n jalan wangfujing....

episod 11 akan datang? Lawatan ke Summer Palace !!!!

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

atty's said...

bagus ar ubat ilang lecur tu..

geli ..uweek..tgk fud tuh..huhuuhh..

~zuraiwan~ said...

aaa Masviona dulu kite g Shanghai diaorg mmmg akan bw tmpt ubat lecur tu..sure depa promoteye buat tu. siap demo pegang besi api tu..errr..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!