Header

Monday, June 08, 2009

Dokumentari Beijing - Part 12 Mutiara

Adoii...

bila la nak abis bab dokumentari beijing ni kan...?
ramai yg dah bosan kot??

ala.. korang ni biarla aku nak update gak secara terperinci trip tu..
kan kan kan.. biarla aku..

ok.. lps ke summer palace, kitorang dibawa tgk barang2 mutiara..
bukan mutiara laut, but mutiara air tawar...

alkisahnya, sewaktu Cixi sdg memancing di tasik summer palace,
dia dapat byk kepah...
dalam kepah tu ada mutiara..

makanya dia jdkan mutiara tu as serbuk n pakai kat muka..
so jadi lah dia seorang gundik yg cantik...

dan di tasik summer palace mmg ada banyak kepah air tawar...



sesi penerangan mengenai kepah n mutiara air tawar...

camni la rupanya kepah air tawar...

if kepah laut, bentuk dia lain sikit..
kepah air tawat ni ada bucu segi kat tepi..
if air masin, kepahnye lagi cantik n bujur takde segi...


iyaahhh..
amoi tu nak kopek kepah tu..

korang agak2 ada tak mutiara dalam kepah tu???


tuuuu dia..

masa sblm dia nak kopek, dia tanya ktiorang soh teka ada bape mutiara dalam tu..
kitorang belasah la kata ada sebijik...

sekali ko !!!
byk ok !!

amoi tu kata, kepah air tawar tak macm air laut..
kepah laut ada sebijik je mutiara n kekadang takde..
but kepah air tawar ada byk mutiara dalam dia...


amoi tu tgh nak amik mutiara tu n dibg kat kitorang as souvenir...

huhuuh.. kitorang dapat 2 bijik mutiara air tawar..
dah tentu ori sbb mmg diambil dari kepah tu depan mata kepala ktiorang..
huhuh..


proses penerangan serbuk mutiara...


melihat² cuci mata..
perhiasan mutiara..

cantek2 gak...

rembat subang & rantai utk anak dara si damia..
yessssss..


lps dah cuci mata kat mutiara,
now, makan timeeeeeeeeeeeeeeeeeee...



lps lunch,
kami dibawa utk solat zuhur n asar...


ruang solat lelaki...



dalam masjid pun aku sebok nak bergambar gak..



kabarnya, masjid ni dah berumur ratusan tahun gak....


ok sekian episod 12 - Mutiara..

lps ni ikuti pengembaraan kami dalam episod 13 Urut Kaki ..


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

9 Comments Uols:

• rOozu • said...

wah. best nye ke beijing? trip ape ke sana?

indah sungguh rumah Allah di situ..

masviona said...

rOozu:
best²...syok sgt....hiksss trip apa ek..trip suke² hati jer sesambil celebrate besday suami terchenta...hikss

tulah...indah sungguh dptlak solat kat sana...lagilah indah rasanya...:)

atty's said...

baru tau..dlm satu kepah tu leh adew byk mutiara rupanya ingtkan satu jew..

prebetsabu said...

atty: kak, klu kepah air tawar je boleh ada byk pearl dalam tu.. if kepah laut, 1 je.....

tuberose78 said...

banyak nyer mutiara dlm kepah tu... tak sangka plak.. selama akak hidup ni, baru 1st time tgk dlm satu kepah ada byk mutiara... bestnyer..

ada beli extra tak rantai mutiara tu..?? hehehe... kalau tau, nak pesan tuk aisyah and safiyyah.. huhuhu.. korank pegi la lagi...

prebetsabu said...

tuberose: amooiii best nye aku dapat kakak mcm tuberose ni... meh la sponsor ktiorang g sana lagi.... hahaha.. klu bg duit aritu, leh je ktiorang belikan utk anak2 buah tu brg2 grand sikit...

*kakakku yg sorang ni baru balik from Krabi.. mna ole2???

tuberose78 said...

tu la pasal.. tak tau plak ada juai mutiara cam gitu... huhuhu...

ole2?? apa itu ole2?? hehehe...
hanya sempat beli FM jer pon... lagi pun, ongkos agak limited la masa tu.. tapi nak pegi jugak..

kak lin said...

Dik, trip u all ni guna pakej apa? Akak baca sebelum g beijing last 2 weeks, tapi tak bawa lak ke tempat2 ni.. yg shopping ya show, yu shu, pearl market, silk market tu adalah. lain2 mcm summer place, tianjin tu adalah... Tapi akak nak g lain, this time tanak g reramai la...macam ok je tgk u all g 2 org

kak lin said...

Dik, trip u all ni guna pakej apa? Akak baca sebelum g beijing last 2 weeks, tapi tak bawa lak ke tempat2 ni.. yg shopping ya show, yu shu, pearl market, silk market tu adalah. lain2 mcm summer place, tianjin tu adalah... Tapi akak nak g lain, this time tanak g reramai la...macam ok je tgk u all g 2 org

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!