Header

Monday, June 08, 2009

Dokumentari Beijing - Part 14 YaShow Market

mmm.. sebutan bahasa cina ni mmg susah nak dieja..

ada yg eja YaShow..
ada eja Ya Xiu...

tp yg pentingnya, tpt ni ialah SYURRRGAAAAAAAAA utk shopping pelbagai barangan...
daripada baju², baju budak, jaket, winter clothing,
kasut, beg, sampai la ke barangan elektronik...
dan semua barangan ini adalah PALSU...
n KUALITI AGAK KURENG la..
but.. yg penting MURAHHHHHHHHHH !!!

tapi aku rasa tak semua tourist akan rasa tpt ni murah if dorang tak pandai menawar harga...

adalah rutin yg wajib disini,
kene tawar kaukau..
sbb dorang letak harga mengarut...
ada ke tshirt pon dorang letak harga 200yuan (rm100)?
klu ori takpe la..

so tips from Mv.com if nak shopping di YaShow:-

- korang survey dulu kedai tu... if bebetul minat, baru tanya harga n mintak nak tgk n pegang.. if takat nak tgk2, JGN GATAL SOH DIORANG AMIK sbb dorang takkan bg can korang blah sampai korang beli..

- once dah ada yg berkenan di hati, mulakan dgn menawar harga 70% dari harga yg dia bgtau.. ye.. TUJUH PULUH PERCENT !!!... mcm kitorang, kitorang start 80% dari harga tu... shopping kat sini, korang kene kuatkan hati n berani.. if dorang tak bg, korang up sikit dari harga tu.. dorang akan tawar lagik but sure lebih tinggi dari yg korang nak.. if dorang tak bg jugak, korang BLAH je dari kedai tu.. if dorang rasa dorang leh bg harga tu, dorang akan panggil korang balik ke kedai dia tu.. ingat !! SHOPPING DI SINI KORANG KENE JD HATI KERING !!!

- aku peratikan, dorang agak takut/hormat kat suami. aku dah test.. memula aku biar viona je yg start tawat menawar.. aku duduk jauh dari kedai dia.. lama2 aku pi kedai tu, harga yg viona mintak dorang takmo bagi jugak.. bila aku bersuara, aku mintak lebih rendah dari yg viona mintak, last2 dorang kasik gak tak byk citer.. tp for sure aku dah buat muka garang la time tu... huhuuh.. so if korang mai ngn suami, kene prepare siap2 kerjasama ok !!!!

- pastikan korang cek brg2 yg korang beli sblm dia masukkan dalam plastik.. takut2 dia swap brg korang ngn bende lain...

ok.. utk pengalaman yg sbenarnya, korang gi la sini...

mmg pengalaman shopping yg amat menarik..
lain dari yg lain..
tak mcm petaling street siap ada kene pukul if tak beli..
kat sini proses tawar menawar kekadang rasa mcm kelakar je tgk gelagat penjual yg sebole2 takmo bg diskaun, but pelanggan nak jgk diskaun...

if korang tak tawar, korang akan rugi yg amat..
sbb sepatutnya brg2 tu sume mmg murah..
ala.. if dorang ras dorang leh bg harga tu, dorang bg la..
if tak, korang blah la carik tpt lain lak..

shopping di yashow penuh ngn saspen, seram sejuk, thrill and kelakar !!
yg tak bole lupa, penjual tu tarik tangan tak mo kasik kita blah...
kitorang, selagi dorang tak kasik harga yg ktiorang mintak, jgn harap leh deal !!
hahaha... hati kering tawar kene power !!!


mata pon terbeliak je tgk barang2 sini !!!!!!


pose kat luar bangunan yashow...
bersiap sedia utk shopping !!!

Afida peruntukan 2 jam utk kitorang shopping dalam ni..

tp oleh kerana kitorang mmg tempah tour package ni just ktiroang berdua, so lantak la nak extend pon kan..
takde org yg nak marah..

if gi group ramai2, sure dah ada yg tarik muka if lambat ke...

so kitorang extend sampai 5 jam shopping dalam tu..
sampai kedai dalam tu tutup !!!

hahaha..

tp sbenarnya, 5 jam pun tak cukup nak tawaf dalam tu..

ada 4 tingkat...

ye la.. proses tawar menawar je dah makan masa +-10min utk 1 barang tu..
lom lagi proses round2 survey2..
huhuuh..

patutnya lenkali kene spend whole day duduk shopping dlam ni.. !!!
serius !!


beli baju ceongsam utk damia...

viona tawar sampai amoi cina tu geram...
lps bayar, amoi tu tepok muntut viona...
dia kata "lose money with you!!"
hahaha lantak la..
if tak untung, watpe ko jual gak...

oh.. oleh sbb ramai org malaysia n indon dah mai tpt ni, majoriti penjual sini leh cakap sikit2 BM...


tu baru 1 plastik dia pegang..

overall, kitorang beli sini 2 plastik hitam yg org wat isik sampah tu..
ahhaha
kiranya 2 guni la..

aku tgk, ramai gak la tourist from mesia yg pandang2 jeling2 ktiroang shopping byk2..
maybe dorang tak tau tips tawar 70% tu kot..

kitorang tau pun sbb sblm berangkat, kitorang dah wat research...
terima kasih pada forum cari.com.my sbb byk info kitorang angkut dari situ..



pilih2 sampai terduduk...
baru betul "shop til u drop" !!!



beli barang2 baju utk anak dara si damia...

sgt cun n cute2 baju kat sini..
label oshkosh lagi ktau..

but ofcourse la bukan ori hahaha

jadi la...

amaran wat korang sume..
jgn lak meroyan bila masuk bahagian pakaian bayi n kanak2 ni..

but serius, mmg cantik2 !!!!!!!!!!!



tie pon ada...
if aku dah ada motor, nak aje aku beli racing jaket...
siap ngn glove sume ada jual sini...


pelbagai shawl....
malang sekali pakaian muslimah takde sini..
jubah, tudung, jgn mimpi la ad sini...



alatan sukan pon adaaaaaaaaaaa



tuala...
tikar...
cadar..


viona tawar harga cadar..

hiks sampai senget2 mulut dia..


kasut utk damia jugak tidak dilupa...

cun cun cun...


beg beg beg...

mmg naik gila g tpt ni..


mcm2 jenama...

design cun2...

segala yg ada dalam katalog brand yg ori,
dorang ada gak versi yg palsu
ahahha..

but jenama LV dorang sorok
sbb katanya kompeni LV selalu wat rush !!!


sementara menantikan viona shopping LV ...
aku rehat...
dan rehat
dan rehat...

bergambar kat himpunan beg luggage...


ok kesimpulannya, shopping di yashow amatlah best !!!

but barang2 mcm pakaian n cadar, jgn la expect kualiti yg tip top mcm ori ye..

bole la sekadar pakai tu..

but beg2 kulit dia ok !!

aku pun sambar iPhone versi China kat sini la..
murah sajorrrkkkkkkkk...
tp takmo la bgtau harga..
if korang nak, korang gi la sendirik..

wat para photographer,
d90 leh dapat dalam >rm2k saje...
lens2 plak, 70 -200mm dalam rm150
tu sume lepas tawar...
tp warranty takde la....... uhuhuh

SYOORGAAAAAAAAAAAA

tamat sesi beli belah di yashow..

lps ni, aku rasa episod last kot..

dah byk sgt dah pun episod beijing ni..

Last episod,
episod 15 - Kota Tianjin & Pulang Malaysia !!!





MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

Masy said...

waaa kebetulan mmg nk ke beijing lg 2 minggu. so brape byk duit abes? huhuhhuuhuhuuhuh

Diana-k said...

astagaa akakk...
punyer lape tak blog hop....
terlepas tau akak gi beijing..
tau2 dapat FM beijing..

yaaa ampunn..

hee..thankss kak for the FM..
hope leh jumper lagi pas nie..:)

cium peluk cepipi ngan dak kenit comel tu yer...:)

masviona said...

Masy:
iyeke masy...banyak duit bebanyak tau...hikss

weols byk ribu riban mesia still tak cukup...huhuhu nak kena gi lagi nih

tuberose78 said...

uwaaa... part ni la yang paling bestnyer!!!! nak shopping kat beijing jugak!!!! jeles.. jeles...

sHaRk~kEyRa said...

aduh.teringat beijing..
mmg mencabar shopping kt yashow 2.
first masuk 1 kedai, nak nangis dah.
dah la promoter 2 tarik tgn, ps2 siap ajak kawan adang2.
tapi pastu da xheran ngn dorg.
buat blagak je, klu dia xmo trun harge blah je, nnt dorg terhegeh-hegeh kejar ek.
hehehe.
rindu la plak nak shopping cm2 kt malaysia ni.

kak lin said...

Haha..betul tu, mmg diorg ajar tawar dari 70%, tapi we all start dari 90%, kadang2 dapat tau.. imagine akak dah beli cadar sutera yang mahal seribu lebih yuan kat kilang tu, pastu rasa nak tercabut kepala tgk kat silk market jual 200yuan...dia letak harga 1200.. tapi sbb sakit ati akak kata takmau sb dah beli, kalau u bagi 140yuan, i ambik...skali dia bagi...huhu..ambik la lagi 3...

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!