Header

Friday, June 05, 2009

Dokumentari Beijing - Part 3 Pagi di Beijing

Setelah mendapat tido yg nyenyak selepas penat travel from malaysia ke china...
kitorang bangun seawal subuh pastu tak tido lagi...

g bekfas...
err.. ni kiorang makan...

nasik goreng ngn lauk ayam kot utk aku...

menu viona lebih meriah... ada nasik goreng, ada sayur2... ada kueh pau...
yang 1 lg tu kitorang tak sure nak panggil apa.. nak panggil mee, tak bape nak mee...
nak panggil kuey teow, tak bape nak kuey teow..
sental je la..
camho sewaktu sarapan.. huuhuh...

serius la cara masakan org china tak sedap aa...
tak pedas...
ntah camna ek nak explain..
tak kene selera sungguh...
makanan dia nampak menggiurkan, tp rasa tak syiookk...

lps bekfas, sementara nak tunggu tour guide kitorang sampai, viona ajak aku p pasar...

"b jom kita riki² pasar pagi dia..."
"pasar pagi? mana?"

rupanya viona sungguh efisien..
dia pagi² lagi dah jenguk luar tingkap bilik n riki2 kawasan mana nak pegi..
kebetulan dari luar tingkap bilik hotel kitoang dia ternampak ada pasar pagi bbetul belakang hotel...

so apa lagi.. kitorang pun pegi la terjah...
huhuuh...
lagipun kitorang tak join group tour ramai²...
kitorang mmg tempah tour package utk ktiorang berdua je..
so if kitorang lambat ke, apa ke, takde la org lain nak kecoh² marah²...
huhuuhuh.. kan sng...

on the way nak g pasar pagi, ternampak lak mamat cina ni dok tunggu penumpang utk perkhidmata beca dia..
so apalagi.. posing je la...

huhuhu bukan viona je yang nak pose..
aku pun nak jugak.. hihihi...
sebab aku rasa unik tau...
cuba korang tgk.. motorsikal dia ada pengayuh mcm basikal..

huuhuh..
kat sini mmg ramai yg pakai motosikal-basikal ni..
nak carik superbike kat beijing?
takde nye korang nak jumpe..
sume style camni je motosikal diorang..
sume leh kayuh...
menarik kan..
memula dia kayuh biar moto tu gerak..
lps kayuh, dah laju sikit, dia biar je enjin elektrik tu yang menggerakkan moto tu..
huhuuhuh...

aku tanya tour guide, bape rege motosikal-basikal yang biasa...
dia kata around 2kyuan..
kira² rm1k la..

dah sampai kat pasar pagi...
sebelum masuk ke dalam, haruslah pose² lagik..
hihiihihiih..

besar tak cili ni...
ni kira tak besar...
ada lagik yg besar dari tu tau...
klu org pantai timur, cili camni slalu dibuat solok lada..
tapi takde la besar bagak camni cili kat mesia..

if cili besar camni, leh wat makan utk 2 org kot !!!

yang kitorang kagum, semua sayur² and buah² yang dijual adalah amat segar !!!!
serius amat teramat segar !!!!!

maybe tanah kat china ni subur bebenar kot..
bukan takat segar, but semuanya bersize besar...
gemok² belaka sayur n buah² dia...
geram je tengok..

if pasar kat Malaysia, jgn mimpi la nak tgk sesegar ni..

suasana dalam pasar...
ramai org tgh sebok berjual beli...
oleh kerana pasar ni target dia adalah utk org local, so kitorang agak menjadi perhatian kat pasar ni...

ye la..
maybe dorang tak expect foreigner leh lak dtg pasar ni...
pasar pagi lak tuh bukan pasar malam..

pastu, kitorang lak mcm org jakun...
ye la.. byk sayur n buah yg ktioang tak kenal n semuanya segar belaka..
so wajiblah kitorang punya reaksi lain macam sikit kan...
plak tu memasing dok pegang kamera..

huhuuh..
segan gak dorang asyik dok pandang2 je kitorang..

cili n tomato...
sila perhatikan tomato itu adalah warna pink..
bukan merah mcm tomato biasa..
dan saiznya besar...

dorang makan tomato tu mcm makan epal je...
rangup kot...

viona tgh sebok nak snap gambar bawang putih...
ye itu ialah bawang putih berserta pokok bawang itu sekali...
perhatikan pekerja kedai tu tgh sebok mendandan daun2 bawang putih tu utk ditocangkan..
pastu digantung menjadi hiasan kat kedai dia tu...

hihiihih...


camho camho...
korang nampak tak ada bawang putih yg dok tergantung kat belakang tu..
tu la hasil dandanan tocang yg org tu dok ralit wat...

mcm2 la dorang ni..
strategi nak tarik pelanggan
gerai buah²an...
geram betul aku tgk buah dia..
segar semacam...
rasa mcm nak amik je makan kat situ....

tiba kat bahagian daging²...
kitorang melarikan diri dari lalu kat bahagian situ..
ntah la tapi ktiorng geli la..
tgk bermacam² bahagian daging...
ntah daging apa pun tatau...
babi la kot ada jugak..
pastu bau busuuukkk !!!
lari lari lari jauh2...

kat pasar pagi area hotel ni jugak ada jual barang pakaian n lain2...
viona pose kat kedai jual table runner n table cloth...

kat lorong ni plak ada jual baju²...
ada jual topi²...
aku ada sambar 1 topi...
sbb sini tgh summer, so cahaya matahari silau n agak panas...
cuaca kat situ panas kering..
habis merekah bibir n tumit kitorang.. sakit ooo !!!
kering.. amat kering cuaca kat sini...
beza ngn malaysia..

even suhu kat mesia 35celcus pun, panas tetap panas..
but panas mesia adalah panas lembab..
sini suhu just 32celcius but panas kering..
sakit2 rasanya idung rasa pedih je..
kulit mmg jadi kering melampau...

tapi angin kat sini byk..
and angin dia bertiup agak sejuk.. best je..

nak tgk topi camna aku beli?
ngeh3.. tunggu la gambar2 lain aku pakai topi tu...
ihhiih...


dan viona tak melepaskan peluang utk beli alas meja.. besar...
leh wat sbg sapra gak...
ok la rege dia...
tu viona tgh wat sesi tawar menawar la tuh...

tawar menawar adalah wajib di china..
sbb dorang dapat lebih lebih murah..
so tawar je serendah mungkin...
klu dorang nak bg, dorang bg..
but klu terlalu rendah, dorang tak bagi, kita slow2 naikkan sedikit demi sedikit harga sampai dia setuju..

cantek kan payung ni.....
hijau adalah wajib!!!!


sbenarnya ada byk lagi gambar2 menarik yg viona snap dari camera dia..
tp aku tak dan nak amik dari dia..

so kita tunggu la if dia nak share, nnti dia wat n3..
if tak, koran datang la umah kitorang tgk koleksi2 gambar dalam album..
uhuhuh...

Sekian dahulu episod dokumentari Part 3 Pagi di Beijing..

nantikan pula episod di Tianmen Square and Forbidden City lak lps ni...

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

12 Comments Uols:

KM said...

Cayola bro....dah sampai Beijing....KM nak pegi Sabah pun tgh pikir 15x sbb takut naik kapal terbang.......tambah2 bila Air France lenyap begitu saja........

Ms.Lilies said...

Ada...ada...nnt korg try terjah pasar kat KK,sandakan n Kundasang....semua sayur gemuk2 n gebu2....huhuhu...fresh2 lagik...sekampit beso dalam rm3-rm6

atty's said...

memang nampak segar2 sayuran2 dia..cili pun besau2 gadang2..

mummYaeesh said...

apelagi yg bleh dikomen selain best dan jeles..woohoo!

SASYA WILLIS said...

Waaa..best giler percutian kak mas n abg nas..:)

prebetsabu said...

KM: huhuhu.. air asia kan ada.. tambang murah jeeeeee.... ngeh3...
errr.. aku rasa, jalan darat lagi bahaya sbb kadar kemalangan lagi tinggi.. udara ni kadar dia amat rendah.. huhuuh...


Ms lilies: aha kat sabh pun segar2 gak.. dulu pernah g area pasar pagi kat area pasar pilipin KK tu.. leh tahan gak segar.. but if nak compare, kat beijing ni punya sayur lagi nampak ceria n kaler dia lagi naik tau.. ntah la camna ek nak explain.. tp beza sikit la kesegaran dia tu... huuhuh

prebetsabu said...

atty: kak, yg dlm gamba tu kecik je.. ada lagi yg lebih GADANG dari tu tau.............

mummyyaesh: mmg best.. apa lagi g la jejalan sana lak...

prebetsabu said...

sasya: sesekali g jejalan release tension mmg amat mengujakan

Ada Ayrissa said...

bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

SiS-lin said...

ayooo nyanya..sis x leh tahan tgk itu alas meja runner sehhh..manyak cntikk woooo...
uitt ayooo mnyak besau maa itu lada..tp kan..kot2 baja apa ek? jgn2 itu B***..ayooooo

prebetsabu said...

Ada: jom la g beijing..

sis lin: tu la tatau la baja apa.. terlintas gak kat pikiran kitoang camtu.. dorang main taram je kan.. sedangkan kat mesia pun dorang dah wat camtu.. huhuuh

kojah said...

jelesssss...bila la nak sampai cni...huhu

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!