Header

Friday, June 05, 2009

Dokumentari Beijing - Part 4 Tianmen Square

err.. ada antara korang yg dah muak ke ngn citer² beijing kitorang ni?
rilek la.. ni baru Episod 4... aku rasa ada berbelas2 episod tau..

uhuhuh..

jgn muak la..

tp klu nak muak gak, apakan daya yg aku leh wat...
cumanya just nak abadikan kenangan kitorang kat sana dalam Mv.com ni...

ke ada yang dah muak balik² aku si Prebetsabu je yg update pasal Beijing..
mesti ada yg nak dgr n baca coretan dari hati seorang pompuan kan?

ye la.. aku tau.. ayat aku tak semenarik ayat viona..
tapi tu la.. viona tgh sebok lak skrg ni..
ada bende yg dia kene settlekan ASAP..
tp dia sentiasa memantau perkembangan blog dia ni.. huuhuh..

ala.. korang tunggu la bab episod shopping nnti sure dia berbesar hati nak kongsi ngn korang !!
skrg ni episod2 sightseeing biar je la aku yg tolong update..

walaupun ayat2 aku tak catchy, but harap korang leh la amik sedikit sebanyak info..
sure ada yg mmg dah lama tanam niat nak pegi beijing kan.. so leh la amk iktibar dari apa yg ktiorang ceritakan kat sini (kan Ada kan... ajaklah cik abang tu g.. sian dia dah lama ngidam tuuu).. hiksss


ok..
episod kali ni adalah berkisar ngn aktiviti kitorang di Tianmen Square...
pt ni ialah tak ubah seperti Dataran Merdeka la..
tp dataran merdeka ialah padang rumput..
sini dia wat batu...

sangat luas ok !!!
sayupp mata memandang dari ujung ke ujung..

tpt ni digunakan sejak dari dulu..
tpt berkumpul if ada aktiviti2 kenegaraan...



ini ialah bangunan kongress.. tour guide kitorang, si Afida, punyalah pelat, dia explain kat kitorang "ini ialah gedung dongges"

maka tercengang la ktiorang berdua...
apakah itu donggess?

soal punya soal sama Afida, baru la ktiorang paham...
ooo.. kongres..

hiksssss... pelat sungguh minah cina itu...



masviona & prebetsabu telah bertapak di Tianmen square !!!!
gambar diambil dari camera viona...

sungguh luas tpt ni...

bangunan di belakang kitorang tu ialah antara ratusan Balai Purba yang digunakan oleh Maharaja zaman dulu2...

tu ialah kawasan dipanggil Forbidden City...
Tianmen square ni ialah bersebelahan dgn Forbidden City...

ohh.. maharaja disebut sbg "Kaisar" oleh Afida...
huhuuh..
byk istilah yg digunakan oleh afida yg ktiorang tak paham...
puas la kene soal jawap itu ini baru paham..

alahai comelnya bini aku... huuhuh
puji isteri sendiri tak salahkan..
dah mmg dia cute pun...

tu korang tgk la tu.. luas kan kan kan

viona with afida.... out tour guide

lagi pose berdua di tianen sq..
if ada gambar2 kitorang pose berdua selain camho, makanya gambar itu diambil oleh afida..

"Mau ambil foto?" kata afida...
agaknya dia leh nampak kot airmuka kitorang yg mcm kureng best sikti2 kene camho if nak amik gambar berdua..
tu yg dia volunteer nak amikkan gamba ktiorang berdua

hahaha..

tugu peringatan buat parajurit2 china..
mcm tugu pahlawan la..

sgt tinggi tugu tu.. dalam 30m kot..


"SKUADD... SENNNNNAAANNNGGG DIRRIIIPPPP!!".. hahaha.. dah kata prebet...

camho latarbelakangkan tugu pahlawan...

bangunan di belakang tu ialah kompleks perkuburan utk parajurit2 yg terkorban..
erti kata lain, kubur la..

sangat tertarik ngn askar² yg dok berkawal kat tianmen square ni...
diorang akan berkawat dari ujung ke ujung...

if tgh jalan dorang tu ada tourist blok jalan dia, dia akan pusing elak..
huhuuh kelakar lak tgk dorang kawat tgh2 org ramai tu...
sambil kawat, mata dok meliar tgk keadaan keselamatan kat situ..



kebetulan time kitorang ada situ, dorang tgh wat upacara pertukara syif utk pemegang bendera ka tugu tu...

tiang bendera china kat belakang tu, teringat lak aku kat bendera kat dataran merdeka..
tp kat dataran merdeka bendera lagi besar...

afida kata, tiap pagi, askar dorang ada wat upacara naikkan bendera..

tak kira ujan panas ribut salji, dorang tetap setiap ari akan naikkan bendera..


itu ialah viona n aku prebetsabu...
hahaha ada lagi ke yg tak kenal...

oh topi itulah yg aku beli kat pasar pagi area hotel..
sgt berjasa... menghalang silau matahari...


dalam terowong utk melintas jalan....

rehat jap penant la jalan2 pusing2 tianmen square tdi...

perkarangan pintu masuk ke Forbidden City...
afida sebut sbg "Istana Kuno"...

sgt suke gambar ni.. hijau hijau hijau..

nak jugak bergambar............ huhuhuuh


so sekian sahaja info utk edisi Dokumentari Beijing Episod 4 - Tianmen Square..

Episod berikutnya: Episod 5 - Forbidden City...



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

10 Comments Uols:

masviona said...

sowi geng...aku tak dpt nak update mv.com nih wat sementara waktu....kita biarkan prebetsabu je yg update ye...alah ayat prebetsabu pun best gak kan...dia terlebih merendah diri lak....uhuksss


lagi satu b lupa nak ckp afida selalu ckp "photo sama-sama"....maksudnya mau ambil gambar bersama-sama.....hiksss

kojah said...

wahhh!cantekkkkk baju...

kojah said...

akak, nak num tepon akak...akak bg kat emaik sy ye...zif_1006@yahoo.com..tQ =)

prebetsabu said...

kojah: cett.. aku igt ko nak ckp cantik tianmen square tu.. rupanya baju...

mmg pd aritu, memana kitorang pegi, org sana akan cakap "waahhh.. love tshirt.." hahah

Koboi mana boleh minum air Susu!! said...

ni mesti anak di tinggalkan eh???

prebetsabu said...

koboi: oit lama tak dgr kaba... a'a damia n bibik kitorang tinggalkan kat umah mak kat pj... nak bwk pun kecik lagi no point gak.. tunggu dah besar sikit baru best..

Koboi mana boleh minum air Susu!! said...

sudah aku agak... kesian dia... hehehehe... kabor biasa jek ni...

sue-ana said...

xpenat ke askor tu berkawat dari ujung ke ujung?tabik spring toing2 la..eheh.

prebetsabu said...

sue: kitorang tanya afida, askar tu akan tukar syif setiap 3 jam..

so dia hanya berkawad mundar mandir situ selama 3 jam...

lama gak kan..

Anonymous said...

nak tempah baju macam tu jugakkkkk.....kat mana??

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!