Header

Friday, June 05, 2009

Dokumentari Beijing - Part 6 Silk dan Teh

Episod 5 aku habiskan dgn aktiviti makan kan?

so lps kenyang tu, kitorang dibawa ke masjid utk solat...
kat beijing tak byk restoran muslim n tak byk masjid...
sbb tak ramai muslim kat beijing...

pintu masuk ke masjid...
Nan Do ya kot nama masjid ni...
mmg dalam beijing...

ruang solat laki2...
ruang solat pompuan aku tak snap la sbb aku kat tpt laki je kan kan kan.. haiyaaa

lepas solat.. dan lagi bergambar....
sempat berkenalan ngn grup dari mesia gak..
salah sorang dari grup tu tolong snapkan gambar ni...
thank you kepada Majid.... (sabar majid.. simpan duit tu sikit lagi leh la sambar D90 lak)

lps solat, kitorang sambung jalan lagi ikut rangka lawatan tour package..
kita di bawak pulak utk melawat tempat pembuatan sutera...
gomen sini mewajibkan semua tour agent utk bawak tourist ke kedai2 yg dikelola oleh gomen..

huhuhu.. pandai kan tektik nak perabiskan duit customer..
but if korang taknak beli pon dorang bukan leh wat apa...
cumanya syarat dia, korang kene spend sekurang2nya 30min kat tempat tu even korang taknak membeli apapun...

cantik2 silk dia..
and disebabkan premis ini adalah gomen punya, so kualiti adalah dijamin.. takyah bimbang la silk tipu ke apa ke...

jom.. kita tgk sutera..

dah sampai kat pusat proses n jualan sutera

proses penerangan pembuatan sutera...
benang sutera diambil dari kepompong sutera..

kepompong lak ada beberapa jenis..
if nak wat kain sutera, kene pakai kepompong single..
kepompong double (kembar) sesuai utk pembuatan cadar sutera...

pergghhh khusyuk betul viona dgr taklimat mamat tu..
mujur mamat yg kat sutera ni pandai speaking n tak pelat..
siap slang American ko mamat ni...

ni la dia kepompong sutera single..
sesuai dibuat kain...
kepompomng tu mcm kapas...
bende tu la yg dibuat jd kain...
sgt kuat n liat kepompong sutera tu..
thats y la kain sutera pun leh tahan lasak gak..

proses nak penyek2kan kepompong...
kene rendam dalam air dulu..
baru diurai2kan...

yg ni lak proses nak wat cadar n selimut sutera...
kepompong sutera yg dah di bersihkan, akan di tarik sehingga ia stretch menjadi lapisan nipis je...

tu diaa...
viona tak lps peluang nak cuba tarik sutera utk wat cadar n selimut...
viona kata mmg kuat la sutera tu nak kene tarik kuat2..

jeng jeng jeng...
di pilih di plih...........


cover sutera conforter tu boleh dibuka n dibasuh.. isik conforter tu jugak dibuat dari sutera
sejuk n sgt lembut......

design lain lak viona soh buka n nak tgk...
dan semestinya kaler asas ialah hijau...


dah beli belah sutera..
sebelum balik bergambar lagi kat display kat luar...

dan lagi bergambar...
baju fesyen zaman kuno..
100% pure silk..


dah memborong sutera, kita dibawak pulak utk melihat tradisi minum teh
teh cina..

viona pantang tgk ada pt cantik skit nak je bergambar..
(padahal aku yg soh dia pose kat situ...)
ni dah sampai kat tpt minum teh..

ni lah amoi yg layan kitorang kat situ..
dia la yg ajar adat n cara minum teh...

bersunguh dia ajar cara nak pegang cawan..
pompuan jari manis n kelingking kene bukak..
laki, kene genggam.. melambangkan kekuasaan...

gini ye Puan Puan..
cara pegang cawan teh utk pompuan..
cawan teh dia tu akan tukar kaler if airnya panas..

viona mencuba pelbagai jenis n perisa teh cina..
adat n tradisi utk minum teh ni pelik sikit..
kene minum time air tu masih panas..
pastu kene hirup...
lepas tu kene wat bunyik hirup tu kuat2 even teh dah masuk mulut pun still kene hirup2 gak... (teori aku, kene hirup kuat2 ni sbb nak kurangkan rasa panas.. hahaha)

ada 1 lagi jenis teh, Oolong kot nama jenis teh tu..
yg ni bukan takat kene hirup..
lps dah wat bunyik hirup, kene plak wat bunyi cepak cepak...
cap cap cap cap...

adoiii hudus sungguh...
kitorang pandai gelak je sepanjang sesi minum teh ni..
if kat mesia, mmg dah kene marah la mkn minum bunyik2 camni..


ni semua antara barang jualan yg dijual..




ok sekian episod 6 - Sutera dan Teh...

next episod? Stadium Bird Nest n Cube !!! Cun beb!!!!!!!

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

iena hamdi said...

lebih kurang ajer.. makanan dia.. suasana dia.. persekitaran dia ngan shanghai...

jalan2 kat shanghai pun beshh

mummYaeesh said...

patutlah cina makan bising..adat minum teh pun da kecepap kecepup..hik3

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!