Header

Friday, June 05, 2009

Dokumentari Beijing - Part 8 Jade dan Kristal

kitorang di bawak jugak utk melawat tpt proses jade...

Afida cerita, asal usul jade ni...
zaman dulu ada sorang laki ni dia jumpa batu yang pada firasatnya merupakan batu yang terbaik sekali pernah dia jumpe..
dia kabarkan pada raja...
raja htr utusan utk cek batu tu...
utusan kata batu tu batu biasa saje..
raja marah...
lalu kerat sebelah kaki laki tu...

lps raja mati, raja baru ditabalkan..
laki td tak putus asa..
dia kabarkan pada raja baru tu jugak..
so raja baru htr utusan..
dan utusan tu pun kata batu tu batu biasa je..
marah lah raja baru tu..
potong lagi sebelah kaki laki tu...

sampai suatu masa, raja pegi berjalan2 melihat rakyat jelata...
tetiba dia ternampak laki tadi yg dah putus kedua2 belah kakinya memegang batu tu..
baru raja tu tau yg batu tu sbenarnya mmg batu yg berharga...
lalu raja iktiraf batu tu n dijadikan sbg cop mohor...

kesimpulannya, bukan semua org dapat menilai bahawa batu yg laki tu jumpe adalah berharga..
dan batu itu ialah jade..

huuhhu.. sian kan laki tu sampai kene ptong kaki..

k layan gambar...



sesi penerangan...

ada 2 jenis jade.. soft jade n hard jade ye kawan2...

proses membuat ukiran pada jade..
lps dah ukir, kene polish lak...

ho ho ho.. camhoooooooooooo...

mamat tu dok explain camna nak bezakan jade tulin n palsu..
basically pada bunyik la..
if jade palsu, bunyik mcm kaca je..

if tulin, bunyik macam loceng..
lagi kuat gema, lagi mahal sbb jade tu lagi tua...

sementara viona dok tengok2 gelang jade, aku snap2 lagi la...

kepercayaan cina, if pompuan pakai gelang jade, akan murah rezeki..
huuhuh..
tapi bapak huduh gelang jade...

lagi melihat2 gelang jade...
tak cantik
tak cantik
tak cantik...

lagi snap gamba sementara viona menjamu mata ngn jade..

haa.. cincin2 ni ok sikit..
cantek2 gak..

"you take this lisip and pei at kontur" kata minah cina tu...
(you take this receipt and pay at counter)
wakakakaka

otw nak pi bayar kat kaunter...
ternampak lak fm...
beli beli beli..
ole ole...

sesi menjamu mata lagi ngn hiasan jade..

suke betul cina ngn jade kan..

errr.. perut aku takde la sebesar sami tokong jade ni kan...
wakakaakka

kepercayaan cina, jade bentuk sawi mendatangkan kekayaan...

alamak.. aku lupa lak makna jade bentuk kuda..
tp ada makna gak la dlm kepercayaan cina..
aduhhhh.. lupa lupa..


pegang jade sawi bukan sebab percaya kepercayaan dorang..
saje je nak pose...

hah.... jade rimau bapak besar...
alahai.. viona.. tak garang pun...
cute ada la..


ni kes dah tatau camna nak pose..
hambik ko..
pose celah kaki rimau..

rimau siap pakai topi..
ahahha.

pelukan ikhlas kat jade center...
(dalam hati : mujurla isteri aku tak sambar beli gelang jade..)

jeng jeng...
cincin jade dah jadik milik viona..

hai jade.. napa la ko warna ijau..
kan viona dah tertarik..

cuba ko warna coklat ke..
kuning ke..
sure viona tak eran..


ok ok.. dah jelajah pusat jade, kitorang dibawa pulak ke pusat kristal...

kali ni staff dia tak pandai speaking english..
so afida jadi tukang alih bahasa...

afida tgh alih bahasa asal usul kristal...
aku dok sebok tembak2 gambar..

pure kristal merah..


ok kristal merah bulat ni plak ada kepercayaan cina gak..
if pegang sekali, murah rezeki..
if kali kedua, aman sentosa..
if kali ketiga, jadi buruan wanita....

ahhaha..

aku pegang 2 kali je..
nak pegang kali ketiga, viona dah jeling maut !!!!

sesi penerangan keunikan kristal..

kristal lapik bantal..
ntuk lena tido la kononnya...

cess nak lena camna..
harga mahal ooo..

menjamu mata tgk koleksi kristal plak...

but serius, mmg cantik2..




tp disebabkan kitorang nk save duit nak beli barang2 lain (nak beli brg2 ole2 utk kawan2 n sedara mara pun dah ratus2 ringgit !!)..
so viona pendamkan hasrat nak beli gelang kristal..

sian viona..
saba ek..

huhuh..


sekian edisi episod 8 jade dan kristal..

episod 9 - tembok Besar !!!


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

7 Comments Uols:

Luth Textile said...

kat queensbay pon ada.. kedai jade

JIVEBUMZ said...

cni pon ada jugakkk.. tapi kat sana lagi original maaaa..hihi

prebetsabu said...

LUTH: huhuuh mmg la kat byk tempat kat mesia pun ada...

tp dah alang2 kita g kat negara yg menpunyai sejarah khas pasal bende tu, lain la rasanya..

sama la mcm kita beli batik terengganu... if beli kat selangor, rasa tak best.. but if beli kat ganu sendiri, lain lak feel nye kan kan kan?


JIVEBUMZ: betul tu... tp bukan bab original ke apa.. kat china ni yg palsu punya pun byk.. cumanya "feel" semasa melihat lihat dia tu yg lain.. feel yg tak dpt kat tpt lain if kita beli.. setuju?

Gieyana said...

fuishhh mmg berbaloi uols p ni kan...mcm2 tpt uol p...

kojah said...

owhhh fm beli kat cni ek...hehehe

mummYaeesh said...

fm!!!sure dlm byk2 tu ada utk weols kan..woohoo..lalalalala

klu weols mmg kurembat satu kristal!klu murah lar..hiks

Anonymous said...

brape harga gelang kristal tu ye?

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!