Header

Saturday, June 06, 2009

Dokumentari Beijing - Part 9 Great Wall

Pepatah cina ada mengatakan...
jika kita datang ke beijing tanpa memanjat tembok besar, maka bukanlah dia seorang pahlawan...

makanya dgn ini diisytiharkan bahawa aku & viona adalah pahlawan !!!

huhuhu...
kitorang dah jadi pahlawan sbb kiorang dah panjat tembok besar china..

salah satu dari tujuh keajaiban dunia...
satu satunya bangunan ciptaan manusia yang boleh dilihat dari bulan...

kitorang tak igt lak nama gate yg tour kitorang bawak utk panjat great wall ni...
perjalanan dari bandar beijing ke tembok besar lebih kurang 50km...
kira2 45minit la..

mmg mengagumkan tembok tu..
pajangnya lebih 6000km merentasi dari timur ke barat china..
merupakan tembok yang dibina sbg kubu utk menghalang musuh dari memasuki kawasan jajahan...




bergambar kat batu di kaki tembok besar...

aku tatau apa yg dia tulis kat batu tu..
ada sesapa tau?
huhuhu..



cantik gilak ok pemandangan dari atas tembok ni....
camna la agaknya dorang bina tembok ni dulu ek...

senyum puas dapat pegi jejak kaki kat great wall...
mmg dah lama kitorang berdua berhajat nak sampai sini..

akhirnya hajat kesampaian..
alhamdulillah...

dah kata panjang tembok ni lebih 6000 km..
tgk la tu.. pjg ooo..
sayup2 mata memandang...........

konon2 nak pose sambil panjat didinding tu...
tapi tak berani lak takut kang kene sound...

kene sound takpe la jugak..
kalau jatuh camna?
tinggi tuuuu........

Ai D Beijing???

err.. cuba tgk tangan viona tu ada plastik..
sempat lagi dia beli ole2 from tembok besar ni...
haiyooo...


kat bawah sebelum sesi memanjat tembok...
cuaca panas..

kitorang sampai sana lebih kurang dah dekat tghari la..
matahari tegak..
mujur la byk angin sini..
and angin dia sejuk..
but kering !!!

and bagusnya sampai sini time thari, morning crowd dah takde..
so leh suke ati la jalan2 sini mcm tempat ni kita yg punya..
haha..

walaupun penat memanjat tangga great wall, namun muka tetap control ceria..


lihatlah dunia..
viona dah sampai great wall....
yeay...

pose mcm nak wat cover album..
kekonon artis R&B la kot..

rehat jap...
penat panjat..

lebih penat sbb tangga dia besar2...
anak tangga dia tinggi2..
so kita kene melangkah besar..
tu yg wat bertambah penat tu..


scenery kat great wall ni mmg cun..
di kelilingi oleh bukit bukau ijau...

amat mendamaikan..

dalam sebuah bilik di kubu...
maybe kat sini la kot tpt askar2 dorang rehat..



rehat lagi sambil amik gambar...

mmg ktiorang byk kali benti sbb letih nak panjat sampai atas..
tiap kali benti, snap2 lagi..

aku tak sure apa maksud dorang dok gantung beratus2 mangga kunci kat sini...
ada signboard explain tp tak paham la tulisan cina..
and Afida tak panjat sama dia tunggu kat bawah je...
ntah apa la maknanya mangga2 ni ek..


jauh berjalan, luas pengetahuan..... ye dak?



lagi rehat......

main belasah duduk je kat tangga ni sbb nak tungu tpt rehat, jauh lagi kat atas tu...
amik nafas dulu...

aku pun semput gak.. bukan viona je..
serius letih panjat..

korang tgk la anak tangga dia yg besar2 tu...
mau cramp kaki...

peha aku dah pedih dah time ni..

apalah agaknya yg viona renungkan time ni kan?
hanya dia yg tau...

tinggi dah ni ktiorang panjat..
dah jauh panjat..
nak turun kang penat gak ni..
wakakaka..

tulis nama atas batu...
lalalla...

ye.. katakanlah ktioang ni vandal..
mmg vandal pun..

sempat lagi ukir nama kat dinding tembok besar ni...
wakakakaka....

aku pun nak ukir gak..
tp tak nampak sgt lak dalam gambar ni...

so if korang pi great wall, carik la ukiran nama "masviona" & "prebetsabu" ek...


puas...
bebetul puas hati.. !!!





gaya mcm mak nak marah anak...
siap cekak pinggang..
tp muka manisss je..


mengagumi keindahan buatan manusia purba kala...


bangunan great wall ni dah berumur ratusan tahun, but masih kukuh buatannya...
stadium terengganu yg baru setahun apa dah jadi??????


viona melayan ambik gambar...
so aku pon camho la.....



angin sunguh kuat kat atas ni...
ni baru naik tinggi ni..
ada tinggi lagi atas tu..
tapi tak larat dah naik panjat...


meriam ni rasanya meriam asal dari zaman dulu2 kot..
ataupun dorang saje je letak sini sbg hiasan?
ntah la..


dalam terowong nak lintas ke tembok seberang sana...
muka aku dah takleh cover penat...
sebenarnya kitorang nak kene p tembok belah ujung sana sbb nak p amik topi aku yg dah melayang ditiup angin kuat...

adoii jadik keje lak nak p carik balik topi yg dah melayang tu..
plak tu angin bawak topi tu jauh..
huuhuhuh...
kejar yop kejar..

gambar last kat sana sebelum kitorang balik ke car park..

walaupun memenatkan n cuaca panas, but mmg sgt puas hati...

WE'VE CLIMBED THE GREAT WALL OF CHINA ON 31 MAY 2009 !!!

ok sekian episod 9 - great wall of china...

ermm episod 10 lak nak citer psl apa ek?

ok episod 10 aku nak citer pasal lawatan ke pusat ubat lecur terbakar and Jalan Wangfujing..


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

Gieyana said...

wala...bestnye...biler la kita bleh p plak!!!

kojah said...

adoiii, dah byk termiss entry china nie...mcm2 problem =(

mummYaeesh said...

jeles lagiks!part nak panjat yg tak larat tu...ada tak perkhidmatan helicopter bwk terus kita kat atas tu..hiks

Nana said...

wah..beznye..

Cath J said...

jelesnyerrr... aku tak sampai great wall lagi...T_T

sabarrrrr....sabarrrrr..... kembang2 kan hidung....sabarrrr.... nanti kau great wall... aku pun nak jajah jugak...;-p

rasimah ramuddin said...

Baru 2 minggu lepas balik dari Beijing...maksud depa gantung kunci banyak2 tu ialah bagi pasangan bercinta ..kononnya cinta abadi bersama pasangan kekasih..itu yg diceritakan oleh pemandu pelancong kami..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!