Header

Thursday, June 25, 2009

Latest info of Hong Leong MortgagePlus....


Haritu kan, aku ada kongsi sedikit sebanyak tips utk mengurangkan bebanan kewangan dgn mengambil peluang ke atas setiap satu pakej pinjaman lama, dan di bandingkan dgn pinjaman baru dalam keadaan pasaran semasa kan?

tak igt?

ada sini.. Refinance Rumah

ok..

so ada 1 hari tu aku berkesempatan utk bertanyakan lebih lanjut tentang pakej mortagagePlus tu kat HongLeong...
sblm ni aku kata interest rate is BLR-1.5% utk mortgageplus kan?
rupanya now, the rate is much lower....
BLR-1.88% for whole tenure...
which is sgt2 la menarik...
current BLR is still at 5.5% which brings the interest of mortgageplus to 5.5-1.88 = 3.62% shj, daily basis and interest calc is tied up to our current acc's balance...

insyaallah if aku kebetulan ada masa, nnti aku terjah lak bank2 lain tgk apa pakej yg depa tawarkan..
nnti aku share...


ohh.. btw, dalam n3 lepas tu, kat ruangan komen,
ada sahabat Mv.com yg telah mengetahui mengenai konsep Secured Overdraft bersandarkan Sijil ASB or lebih mudah kita panggil OD ASB..
ye.. od asb ni if kita tau selok belok, merupakan tools yang sgt berguna !!!
daripada korang tak dpt menyimpan (bajet bulanan korang asyik deisit je) kepada korang dapat menyimpan sehingga 30% from ur salary every month !!! (yup.. from defisit korang leh jadikan bajet bulanan korang surplus 30%.. errr.. tak paham istilah defisit n surplus, leh refer n3 aku Pengurusan Kewangan tu.. aku dah explain dah lama dulu)..
menarik kan?

tp aku ada mention kat situ yg aku dgr kabar angin bahawa pihak pn dah bekukan od asb...
huhuhu sedih la kan..

well, berita gembira...
aku singgah kat pnb tun razak, and bertanyakan staff kat situ..
dia kata, mmg pnb ada kuar memo utk bekukan segala approval from bank utk od asb..
but since early of this week, pnb dah tarik balik arahan tu..
and bende yang sama gak telah diconfirmkan oleh pegawai di cimb tt slalu aku berurusan...

* to AyuDear, if ko bebetul nak cth simulation od asb yg aku guna, leh bg email ko.. nnti aku fwd... aku pun dpt simulation tu from web hihiih.. but amat membantu aku utk simulate how much interest for the od, my cash flow with specific date, my asb increment, asb dividen calculation etc etc.. sgt2 brguna sbg panduan...


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

CuTeMiUt78 said...

eemmmm... gitu ya...

aRe_uDear said...

huhuu.. bru perasan n3 yg nie Masviona ishh camner leh terlepas nih.. k nie ayunyer emel k.. t forward simulation tu k..
ayu3193@gmail.com
TQ k..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!